教育王國

標題: 瑪利諾修院學校家長交流區 [打印本頁]

作者: smallfoothk    時間: 10-9-26 15:40     標題: 瑪利諾修院學校家長交流區

很想知多一點。請問大家瑪利諾的紀律怎樣?

作者: mmak    時間: 10-9-30 08:23

smallfoothk,

我也是小學部的家長,也很想知多一點點。

我曾問過高年級的家長, 佢地話考試嘅grading 係 A 升中無問題, 如果 A- or B 就危D.
小學5班會收4班, 即係有1班要走....
但我聽返嚟嘅料, 又有人話:好叻都要走, 真係唔知邊句真??

原帖由 smallfoothk 於 10-9-26 15:40 發表
瑪利諾書院家長交流區

請瑪利諾書院家長來一起交流。我是小學部的家長,很想知多一點。請問大家瑪利諾的紀律怎樣?升中實有幾多成由小學到中學?

作者: smallfoothk    時間: 10-9-30 17:53

原帖由 mmak 於 10-9-30 08:23 發表
smallfoothk, ...

,我不是,都嘗試回答可能有錯誤,(但我聽返嚟嘅料, 又有人話:好叻都要走, 真係唔知邊句真??),可能成績好好,有更加好中學選擇,如女拔是12月報名,如考入女拔便會2選一,不能hold2個位,選了女拔,便取消派位結果,但小學瑪利諾較遲知道派位結果大約7月,女拔4月便知,女拔定問你的選擇誰的?你不用擔心,你的剛上小二,定能考好成績,但我的孩子不穩定很擔心,不講,這是中學部家長說,如大家想知多些可在小學部開題是升中/派位等字眼等大家討論.

作者: smallfoothk    時間: 10-10-1 09:17

請問大家瑪利諾的紀律怎樣?
作者: mky9842    時間: 11-6-12 22:08

Any recommendation for tutorial centres?
F.1 - F.2   English and Maths.  Thx.
作者: smallfoothk    時間: 11-6-14 18:24

英文補習來來去去都是出名果幾間
作者: heungchihk    時間: 11-6-21 22:50     標題: 回復 2# mky9842 的帖子

There's a private tutor who taught English to MCS students. He is a UK native speaker and writes and teaches excellent English. Though he is BBC, his command of English is way above all secondary teachers. Plus I think his charge is reasonable as well.
作者: heungchihk    時間: 11-7-9 00:37     標題: Wanted: Form 1 Textbooks

Anyone has MCS Form 1 textbooks for sale? Please pm me. Thanks.
作者: crystalcbh    時間: 11-7-9 13:40

原帖由 heungchihk 於 11-7-9 00:37 發表
Anyone has MCS Form 1 textbooks for sale? Please pm me. Thanks.

我女女讀mcs,佢今年升F.3,可能有d書可以賣比你(如果無轉版).佢今曰番學校表演,要聽曰先覆到你.
作者: heungchihk    時間: 11-7-9 22:47

no problem..i will wait for your reply
作者: janetwong199322    時間: 11-7-10 16:04     標題: 想未考試先知試題??

作者: heungchihk    時間: 11-7-11 17:36

Please email me at [email protected] thanks

原帖由 crystalcbh 於 11-7-9 13:40 發表

我女女讀mcs,佢今年升F.3,可能有d書可以賣比你(如果無轉版).佢今曰番學校表演,要聽曰先覆到你.

作者: AmyWonglo    時間: 11-7-12 01:17

路過,見到個標題唔正確,應該係:瑪利諾學校家長交流區
作者: hotsour    時間: 11-7-12 14:15     標題: F1 books

作者: mky9842    時間: 11-7-12 15:36

1  New Headway (3rd ed)                                   $90
2  Test your vocab 2 (like WB, 99% new)          $99
3  Charlotte's web                                                $20
4  Five One Act Plays                                          $30
5  Geog 1A   (free wb)                                         $45
6  Exploring World Hist 1A & 2B                         $48 + $50
7  Hong Kong in Focus 1A (with CD)                 $40
8  初中中國語文 中一上、中一下          $70 x 2 items
9 新簡明中國史 第一冊 (2005 )             $50
10 生活普通話中(2010)                      $80
11 Integrated Music for Secondary Schools Book 1 (2007)  $62
Total $754,  special offer at $700 if buy the whole set.
作者: crystalcbh    時間: 11-7-12 21:16     標題: 回復 4# heungchihk 的帖子

please check p.m.
作者: crystalcbh    時間: 11-7-31 14:11     標題: F.1 books

1.111111111111
作者: lauerica    時間: 11-12-7 20:28

可否給我學網址?是和小學一樣?請問貴校校長姓名?及正確址,因我想寫信用,煩請幫忙,唔該!
作者: Glau    時間: 11-12-9 10:46

中學慨覽可以搵到.

http://www.mcs.edu.hk

原帖由 lauerica 於 11-12-7 20:28 發表
可否給我學網址?是和小學一樣?請問貴校校長姓名?及正確址,因我想寫信用,煩請幫忙,唔該!

作者: crystalcbh    時間: 12-7-13 15:11

作者: crystalcbh    時間: 12-7-15 00:09

作者: crystalcbh    時間: 12-7-16 23:19

作者: sschiu    時間: 12-7-21 17:09

請問大家知道MCS今年的文憑試成績如何呢? 可以分享嗎?
作者: sadsam    時間: 12-7-30 13:11

回復 sschiu 的帖子

我都想知啊!
作者: CYMP    時間: 12-8-16 08:39

作者: CYMP    時間: 12-8-16 09:09

作者: smallfoothk    時間: 12-8-16 10:52

回復 CYMP 的帖子

不如講成就上,有議員,医生,律師,會計師,歌星,看校刋或一年一次校友聚歺見到

作者: totheend    時間: 12-8-16 16:25     標題: RE: 瑪利諾修院家長交流區

回復 smallfoothk 的帖子

樓主: 不好意思, 幫你改左標題中的一個字, 瑪利諾院家長交流區------->瑪利諾院家長交流區.

如果唔改呢, 好難揾到呢度.

咁個thread title就你自己改啦!

作者: schealthy    時間: 12-8-25 12:35

作者: sadsam    時間: 13-1-4 15:15

中一同學仔你地派左卷未?!
作者: MC1128    時間: 13-1-4 22:46

回復 sadsam 的帖子

仲有幾科未派
作者: sadsam    時間: 13-1-7 09:16

IC.  咁你地有家長日時間表未呀?
作者: MC1128    時間: 13-1-10 18:27

回復 sadsam 的帖子

阿女話貼咗係班房,按學號排先後,仲未派晒卷

作者: sadsam    時間: 13-1-17 09:31

我地唔得閑, 老師比我地自己簡時間~
作者: 1965    時間: 13-7-15 14:18

作者: sschiu    時間: 13-7-15 17:53     標題: 回覆:1965 的帖子

Can anyone share?

作者: sadsam    時間: 13-7-16 09:14

好似好靜............連FB既SECRET GROUP都冇人講~
作者: MARGLAM    時間: 13-7-16 13:44     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

請問知唔知今曰考pre s1試學校會唔會公布結果?

作者: 1965    時間: 13-7-16 15:00

作者: hkflyer    時間: 13-7-16 19:08     標題: 回覆:1965 的帖子

年年都係,要到家長日校長先會提下

作者: heiB    時間: 13-7-18 15:01

回復 hkflyer 的帖子

有人話這間中學係貴族學校,入去讀的小朋友家庭背景都比較好,昰不是?
作者: hkflyer    時間: 13-7-18 18:30

回復 heiB 的帖子

講有錢未必個個係(起碼我唔係),但入得呢間都係乖既女仔
作者: heiB    時間: 13-7-18 22:25

[b]回復 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=36798189&ptid=2240201][color=Olive]hkflyer[/color] 的帖子[/url][/b]

會不會感到其它同學交朋有點不夾,例如旅行地方,曰常消費等。
作者: smallfoothk    時間: 13-7-18 23:17

回復 heiB 的帖子

有感而發:,很久沒有人在女xpost問是一定貴族學校???反而見小學/中學mcs有人問.....我認識mcs中學一個家長是做清潔工作,但佢個女好乖,有時同低年班補習幫補家計
作者: hkflyer    時間: 13-7-19 07:19     標題: 回覆:heiB 的帖子

一班之中總有一D夾一D唔夾,第一年外來生會group埋一班,實會慍到D夾既同學

作者: MARGLAM    時間: 13-7-19 09:14

請問中一生唔可以出外午餐, 係唔係只可以order午餐在canteen食?
作者: heiB    時間: 13-7-19 09:35

我看過教署的網頁,這校的堂費要$2000一年,比其它派位中學多4倍以上,除了堂費,還有什麼確外開支?

作者: heiB    時間: 13-7-19 10:16

heiB 發表於 13-7-19 09:35

我看過教署的網頁,這校的堂費要$2000一年,比其它派位中學多4倍以上,除了堂費 ...

咁即係幾多錢一年?
作者: hkflyer    時間: 13-7-19 19:21     標題: 回覆:heiB 的帖子

就算係2000幾能夠係MCS度讀我覺得是賺到

作者: hkflyer    時間: 13-7-19 19:26     標題: 回覆:MARGLAM 的帖子

學校為保護f1 girls, 一律禁止出外用膳,裡面有canteen(法國廚師主理),不過有時囡囡話唔好食

作者: hkflyer    時間: 13-7-19 19:26     標題: 回覆:heiB 的帖子

去年大約2600幾

作者: crystalcbh    時間: 13-7-20 17:25

作者: heiB    時間: 13-7-22 10:49

回復 hkflyer 的帖子

請問在校年膳要多少錢一餐呢?另除了堂費,還有什麼確外費呢?是不是一定要參加學校辦的遊學團呢?因有些學校是要的。
作者: hkflyer    時間: 13-7-22 13:20     標題: 回覆:heiB 的帖子

所有活動都是自願參與的,而且費用不高

作者: sadsam    時間: 13-7-22 13:53

小學堂費好似要成三千幾禾~
作者: sadsam    時間: 13-7-22 13:55

暑假得一本暑期作業,比同學有好大自由度~
作者: hkflyer    時間: 13-7-22 16:58     標題: 回覆:sadsam 的帖子

不是說中學嗎

作者: MARGLAM    時間: 13-7-23 10:20

想問F.1生係每月order指定飯商, 還是可自行到canteen買飯呢?
作者: sadsam    時間: 13-7-23 17:48

hkflyer 發表於 13-7-22 16:58
不是說中學嗎

上面有朋友仔話小學2千幾,想更正返姐~
作者: hkflyer    時間: 13-7-23 19:05     標題: 引用:想問F.1生係每月order指定飯商,+還是可自行

原帖由 MARGLAM 於 13-07-23 發表
想問F.1生係每月order指定飯商, 還是可自行到canteen買飯呢?
每個月會派飯紙訂飯,要開cheque俾錢午餐供應商。
還有mcs不收cash,付款通常要求俾cheque,我本cheque book “雀”聲用晒

作者: MARGLAM    時間: 13-7-23 20:49     標題: 引用:Quote:原帖由+MARGLAM+於+13-07-23+發表想

原帖由 hkflyer 於 13-07-23 發表
每個月會派飯紙訂飯,要開cheque俾錢午餐供應商。
還有mcs不收cash,付款通常要求俾cheque,我本cheque book  ...
唔該哂!

作者: crystalcbh    時間: 13-7-29 21:20

作者: 環流    時間: 13-8-1 08:26     標題: 回覆:hkflyer 的帖子

想知MCS有冇分精英班?謝謝!'

作者: hkflyer    時間: 13-8-1 23:39     標題: 回覆:環流 的帖子

no,我記得校長講“每班都係精英班”

作者: ACEY    時間: 13-8-12 22:42

作者: 環流    時間: 13-8-12 23:43     標題: 回覆:ACEY 的帖子

好像是在校園裡買的,我的小女也是九月入讀做form1

作者: MARGLAM    時間: 13-8-18 13:00     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

請問運動鞋是否要純白色的?

作者: mky9842    時間: 13-8-27 08:19

Acey

Yr daughter may buy the metal badge at the general office.  It cost $8@ last yr.  我個大頭虾得閒行過就會買多個備用,每次買一個,但次數無人理你,好free 嘅·
作者: sadsam    時間: 13-11-21 10:57

上次開家長會校長話有89%入degree包括oversea;
sub-degree有11%
有十幾人入med, 1 dental, 3 a/c, 好多入cu 同ust;
另math & LS 有100% 2, eng 有100% 3, 中文得86% 3
作者: MC1128    時間: 13-11-21 14:01

回覆 sadsam 的帖子

thx!

3322%比第一年好,希望一年比一年好
最希望校方可公布各科的5 or above %

作者: sadsam    時間: 13-11-21 14:39

我都希望學校官方公布多D資料比我地參考下。
不過,有同學仔媽咪話原來入U率係差左,之前係9成架,不過我唔知真定假了,大家聽完便算。
作者: nicolemummy    時間: 13-12-22 20:52     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

想問下,中一會唔會被迫學一種樂器。喇沙升中要。

作者: MC1128    時間: 13-12-22 21:45

回覆 nicolemummy 的帖子

放心,不會。
中一時,有次音樂考試要每位同學表演樂器或唱歌。我女彈鋼琴,我都好奇問,有無人沒有學樂器,她說有同學選擇唱歌。

作者: CAW    時間: 13-12-23 13:56

小女有意F.1自行選MCS, 各家長們可否分享一下以下的概況以作參考:

1) 如學習上有困難, 老師會否樂意幫忙? 學校支援是否足夠?

2) 同學們是否如傳說中的高傲及對外來生不太友善 / 學風是否真的很貴族feel/物質主意? (很多人都對MCS有如此感覺, 也許這是沒根據的謠傳又或是很久以前的事, 所以真的很想知道實況如何, 如有得罪請見諒)

3) 校方行政作風是否很保守? 如學生/家長有疑難, 校方是否願意聽取意見?

4) 功課是否很深? 如不是英小的外來生, 應付會否很吃力?

謝謝分享! 感激不已!
作者: nicolemummy    時間: 13-12-23 15:37     標題: 引用:回覆+nicolemummy+的帖子 放心,不會。中一

原帖由 MC1128 於 13-12-22 發表
回覆 nicolemummy 的帖子

放心,不會。
謝謝!

作者: MC1128    時間: 13-12-23 15:56

CAW 發表於 13-12-23 13:56
小女有意F.1自行選MCS, 各家長們可否分享一下以下的概況以作參考:

1) 如學習上有困難, 老師會否樂意幫忙?  ...

1.我女學習上有困難,卻不肯找老師,是她個人問題。同學要主動,好似speech fest,學校任由同學報名,不會硬性提供訓練,只會着參加同學自行請教老師。我在內聯網留意到,老師很積極為同學提供資料,尤其通識及中文,而這些資料都十分有用。

2.我認識的學生都不高傲,中一時外來生集中在一班半內,中二開始打散,我女今年中二,與好些外來生相處得很好。一般同學的家庭經濟不錯,零用錢足夠,個別有同學住豪宅,但我真的不覺得同學們貴族,也不算純尚物質,大部分學生是平實的

3.我未有機會仔細與校方接觸,但校長十分平民親民,不覺保守。但我嫌校方在公布DSE成績不夠詳細

4.功課應該OK吧,正常水平,因中一已有Eng Lit.的確有外來生感覺英文要努力應付,但事實上,攞subject prize又好似係外來生。所以,視乎個人的英文水平吧

作者: CAW    時間: 13-12-23 16:37

回覆 MC1128 的帖子

非常感謝MC1128的詳細及中肯的回覆! MCS沒有簡介會, 亦沒有詳細公佈DSE成績, 網上亦很少家長提及實況, 真是很感激你的分享!

說實在, 女兒是大部份靠小聰明在一所Band 1A的中文小學而達到1A成績, 她很希望升讀一所很TOP的中學, 尤其喜歡MCS; 但身為家長的我眼見她的散漫學習態度, 女兒亦沒有特異功能, 有點害怕女兒高估了自己的能力; 又因本身是中下家庭, 亦有點憂慮經濟上配合不到就讀此校的需要(無論跟同學們交際或學習上的支援), 故仍在審慎考慮是否合適報讀此校......真的很苦惱!

作者: MC1128    時間: 13-12-23 17:09

CAW 發表於 13-12-23 16:37

非常感謝MC1128的詳細及中肯的回覆! MCS沒有簡介會, 亦沒有詳細公佈DSE成績, 網上亦很 ...

自行有兩個機會,mcs是全部申請人都見,可以一試呀!

我對中學部的認識不算深,但覺得外來生都很優秀,相信競爭是激烈的。我有個初步印象,她們的來源很分散,甚少一間學校多過兩個人入MCS,來自的學校,大部分不算名校(請別介意,有錯請指正),分散地區很廣,由新界到九龍都有,相信都是各校尖子。

我常告訴女兒,你真幸運,雖是band 1,若非讀直屬小學,要靠考自行或靠運抽獎入mcs,真的不容易。

作者: CAW    時間: 13-12-23 17:33

女兒的學校舊年有3位派了MCS, 相信算是多了!  我會跟老師進一步了解那3位舊生是單靠成績/特異功能, 還是成績+特異功能同樣出色才能成功入讀

謝謝你的意見!

作者: NurseSally    時間: 13-12-25 22:56     標題: 引用:Quote:CAW+發表於+13-12-23+16:37+回覆+MC1

原帖由 MC1128 於 13-12-23 發表
自行有兩個機會,mcs是全部申請人都見,可以一試呀!

我對中學部的認識不算深,但覺得外來生都很優秀,相信競 ...
MC118,請問大概有多少外來生位呢?

作者: nicolemummy    時間: 13-12-26 11:36     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

請問升中表格(小學部用)用藍筆定黑筆填,表上無寫。謝謝。

作者: MC1128    時間: 13-12-26 21:57

回覆 NurseSally 的帖子

一班半,即約50人。請留意,這個數目是包括自行,派位及叩門。
作者: NurseSally    時間: 13-12-26 23:22     標題: 引用:回覆+NurseSally+的帖子 一班半,即約50人

原帖由 MC1128 於 13-12-26 發表

一班半,即約50人。請留意,這個數目是包括自行,派位及叩門。 ...
自行其實很少位啊!

作者: pcrystal1010    時間: 13-12-26 23:49     標題: 回覆:NurseSally 的帖子

舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額係全部for外校生的。但計返今年 F1外來生的人數,原來自行階段只收咗二十幾個外來生。

作者: NurseSally    時間: 13-12-27 16:56     標題: 引用:舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額

原帖由 pcrystal1010 於 13-12-26 發表
舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額係全部for外校生的。但計返今年 F1外來生的人數,原來自行階段只 ...
你囡好叻啊!!她讀什麼小學呢?是否名列前茅?

作者: NurseSally    時間: 13-12-27 16:57     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

位少,我驚浪費自行機會!

作者: pcrystal1010    時間: 14-1-2 01:22     標題: 回覆:NurseSally 的帖子

sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安,好驚因為自己嘅錯誤選擇,而令囡囡錯過最啱佢嘅學校。咁自行階段選校時,MCS係我地嘅首選(屬於跨區),另外一間地區名校係我地嘅次選。因為我個囡成績係小學全級前五,加上有其他課外活動獎項,對於次選係稍有把握,但對於MCS,就志在報名嘗試下,冇諗過會有把握成功。咁面試前,都同阿囡溝通咗,唔比壓力佢,希望佢可以輕鬆自信去面試,當時佢自己覺得面試表現都唔錯。七月放榜時,當知道佢可以夢想成真時,果一刻我感覺佢真係好lucky! 開學後,都曾經擔心過佢係咪需要好長時間去適應全新的中學生活。但出乎我意料之外,佢適應得好好,冇太大問題。溫書,做功課甚至考試前的溫習都係佢自己安排。唯一有嘅“壓力”,就係班裡太多叻人(外來生來自港九新界不同地區,聽聞全級第一都有幾個,好多仲係文武雙全),令佢覺得自己不再“優秀”。不過有壓力,才會有更大的動力,佢本身係不服輸嘅性格,所以佢而家有更大的動力去讀書。見到佢每日開心返學,享受精彩的中學生活,我都感到十分欣慰。

作者: pcrystal1010    時間: 14-1-2 01:27     標題: 回覆:NurseSally 的帖子

如果真係心儀呢間學校,對自己嘅囡囡有信心,可以不妨一試!

作者: sadsam    時間: 14-1-2 08:54

班半人係外來生~

作者: sugarjade    時間: 14-1-7 11:39

各位家長. 貴校一年考試2次, 分別在那兩個月份, 是否在假期前考完?

謝謝!
作者: MC1128    時間: 14-1-7 17:41

回覆 sugarjade 的帖子

12月初,放聖誕前
6月初,放暑假前

作者: sugarjade    時間: 14-1-7 17:52

Thank you MC1128.
作者: NurseSally    時間: 14-1-12 22:20     標題: 引用:sorry,遲咗覆你!+如果你唔介意,我都可以

原帖由 pcrystal1010 於 14-01-02 發表
sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安, ...
唔該哂!我囡自行會試MCS!

作者: NurseSally    時間: 14-1-12 22:24     標題: 引用:sorry,遲咗覆你!+如果你唔介意,我都可以

原帖由 pcrystal1010 於 14-01-02 發表
sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安, ...
請問interview困難嗎?表上要列明小學三月份考試之日子以安排面試曰,MCS真周到啊!!

作者: NurseSally    時間: 14-1-13 15:04     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

自行選了貴校!

作者: MARGLAM    時間: 14-1-21 09:59

各位今個星期派report card, 學校係唔係唔會公佈名次?
作者: hkflyer    時間: 14-1-23 22:26

回覆 MARGLAM 的帖子

No ranking
作者: hkflyer    時間: 14-1-23 22:39

Your choice is wise.
作者: MARGLAM    時間: 14-1-25 21:02     標題: 回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

今日派了成績表,成績相當理想,希望亞女繼續保持現有水準

作者: hkflyer    時間: 14-1-26 15:07

回覆 MARGLAM 的帖子

恭喜,我囡囡的成績都不錯,老師表示在中上的成績,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5