教育王國

標題: Net 35 自行選網內既天神或是網外既St. Mary好 [打印本頁]

作者: clumsymommy    時間: 10-9-7 23:01     標題: Net 35 自行選網內既天神或是網外既St. Mary好

我係屬Net35既, 有15分,希望大家比吓意見,喺自行階段遞表去網內既天神或是網外既St. Mary機會大D呢? 網內既天神得38個位, 但人口不多,而網外既就有60個位,但人口相對多好多,應該点做好呢?多謝大家幫忙。
作者: panbaby    時間: 10-9-7 23:31

兩間15分都唔會抽到
作者: ziyi    時間: 10-9-7 23:54

1. 自行沒有分網內(本區)或網外(跨區),單鬥分數
2. 天神每隔一段時間(即每隔一兩年)都有傳聞有15分成功的,但要留意的是,這好比中六合彩頭獎
3.St. Mary有20分都唔保証一定入得到,都要抽籤決生死,15分就一定沒有機會

原帖由 clumsymommy 於 10-9-7 23:01 發表
我係屬Net35既, 有15分,希望大家比吓意見,喺自行階段遞表去網內既天神或是網外既St. Mary機會大D呢? 網內既天神得38個位, 但人口不多,而網外既就有60個位,但人口相對多好多,應該点做好呢?多謝大家幫忙。 ...

作者: nicolemummy    時間: 10-9-8 06:48

應該揀天神.

比例上, 自行收生時, 天神機會大一點(雖然都無咩機會). 到統一派位時, 甲部同乙部都可以以天神為第一志願. 誠意上好好多.

不過, 剛過的暑假, 天神以考試形式去選叩門生, 即沒有選天神的小朋友亦可以參與叩門. 誠意只能在當小朋友在叩門考試後脫穎而出, 才能有用.

原帖由 clumsymommy 於 10-9-7 23:01 發表
我係屬Net35既, 有15分,希望大家比吓意見,喺自行階段遞表去網內既天神或是網外既St. Mary機會大D呢? 網內既天神得38個位, 但人口不多,而網外既就有60個位,但人口相對多好多,應該点做好呢?多謝大家幫忙。 ...

作者: Martina    時間: 10-9-8 13:26

我都會揀天神,  反正一樣能上smcc,  

agree with nicolemummy 在第2 round的機会大dfor甲乙都揀天神, 起碼有誠意
作者: clumsymommy    時間: 10-9-8 21:38

多謝晒禁多位既意見。 我真係冇諗過呢兩間學要禁高分先入倒! 咁如果我轉軚選聖羅撒,各位會有咩意見呢?
作者: panbaby    時間: 10-9-8 21:46

聖羅撒好像校網不同
作者: nicolemummy    時間: 10-9-8 21:52

聖羅撒20分來年應該會好好多. 因為新校舍落成, 位增多了.

原帖由 panbaby 於 10-9-8 21:46 發表
聖羅撒好像校網不同

作者: clumsymommy    時間: 10-9-8 22:42

咁,如果自行選聖羅撒。 唔中先喺中央派位選天神排第一又点睇?   

我原本諗住喺自行嗰時選St. Mary或天神,後來聽完你地咁講,即刻冇晒信心。 而家都唔知点選,Net35真係唔多選擇。 希望大家幫幫手,比多D意見我吖。
作者: kswiss    時間: 10-9-8 23:51

作者: ew911    時間: 10-9-9 00:37

天神 及 st.mary 教學是否一樣呀?

我本來都想自行選st.mary , 不過,好多人都話20分都未可入st.mary. 反而天神15分都有機.20分會大點機會。

我只擔心其教學有分別。
作者: panbaby    時間: 10-9-9 02:06

十五分天神抽到已成絶响.

一條龍會不會對st.mary 有影響, 呢一兩年會知道.

課程兩間有沒有分別關係不太大, 結得龍就一定會想好方法應付.  

最大的問題是入不入到去!
作者: nicolemummy    時間: 10-9-9 06:54

你咁樣做好. 反正天神今年已經唔多睇"誠意"分. 增大機會最實際.

原帖由 clumsymommy 於 10-9-8 22:42 發表
咁,如果自行選聖羅撒。 唔中先喺中央派位選天神排第一又点睇?   

我原本諗住喺自行嗰時選St. Mary或天神,後來聽完你地咁講,即刻冇晒信心。 而家都唔知点選,Net35真係唔多選擇。 希望大家幫幫手,比多D意見我吖。 ...

作者: clumsymommy    時間: 10-9-9 07:31

其實聖羅撒係一間咩級數既小學嚟架?  同九龍塘聖家係唔係同級數架?  邊間會好D同機會大D呀?  我地係天主教徒,只想搵番天主教既小學喳。
作者: kswiss    時間: 10-9-9 09:29

作者: karen55407    時間: 10-9-9 09:32

以舊年計St. Mary 及天神入塲卷要20分,聖羅撒15分有一、兩個後備入到,兩間聖加15分有得抽,不防博吓聖加。
其實樓主究竟有幾多分,如果係20分就唔同講法,可以博St. Mary 或天神,兩間比較天神機會大好多,要睇你有無私校做back-up(即會唔會揀私校),同埋有無細妹跟尾,先決定採取進取定保守方案。

作者: clumsymommy    時間: 10-9-9 16:20

我係加埋天主教徒先有15分,呢個係細女,另外嗰個係大仔,佢以前讀聖公會奉基千禧。

我都有諗住考定D直資或私校做back up.  你意思係博吓聖加好過博聖羅撒、St. Mary 或天神,係咪呀?
作者: ew911    時間: 10-9-9 16:43

karen55407

我有20分又有細妹跟尾. 係未天神較機會好點.

請多多指教!

原帖由 karen55407 於 10-9-9 09:32 發表
以舊年計St. Mary 及天神入塲卷要20分,聖羅撒15分有一、兩個後備入到,兩間聖加15分有得抽,不防博吓聖加。
其實樓主究竟有幾多分,如果係20分就唔同講法,可以博St. Mary 或天神,兩間比較天神機會大好多,要睇你有無私校做back- ...

作者: ck07hk    時間: 10-9-9 17:10

其實你有20分可以試下Maryknoll.

原帖由 ew911 於 10-9-9 16:43 發表
karen55407

請多多指教!

作者: MaggieHei    時間: 10-9-9 23:05

20分我會博 SMC / MCS 而不是天神. 因為天神只有 35個位 (3班 @ 25個), 有好多是世襲 + 留班. 俾你地計分入的可能是好少數.

MSC & SMC 都有世襲 + 留班. 不過, 相對位是多過天神多 = 機會相對大左.

原帖由 ck07hk 於 10-9-9 17:10 發表
其實你有20分可以試下Maryknoll.

作者: clumsymommy    時間: 10-9-9 23:32

我係加埋天主教徒先有15分,呢個係細女,另外嗰個係大仔,佢以前讀聖公會奉基千禧。

我都有諗住考定D直資或私校做back up.  你意思係博吓聖加好過博聖羅撒、St. Mary 或天神,係咪呀?
作者: panbaby    時間: 10-9-9 23:36

15 分去St. Mary 或天神是送死, 扣門沒有多大用, St. Mary 有天大的誠意都沒用; 天神是考的, 勁就沒誠意佢都收...

聖加和聖羅撒, 如果我猜: 九龍城聖加會是最大機會.

原帖由 clumsymommy 於 10-9-9 23:32 發表

我都有諗住考定D直資或私校做back up.  你意思係博吓聖加好過博聖羅撒、St. Mary 或天神,係咪呀? ...

作者: clumsymommy    時間: 10-9-9 23:41

多謝各位既意見同指點!
作者: 天瑜    時間: 10-9-9 23:48     標題: 同意

作者: karen55407    時間: 10-9-10 08:47

如果係我,頭輪博聖加,如果唔得,二輪博天神,再唔得扣門扣番呢兩間。二輪甲部可以博St. Mary。
原帖由 clumsymommy 於 10-9-9 16:20 發表

我都有諗住考定D直資或私校做back up.  你意思係博吓聖加好過博聖羅撒、St. Mary 或天神,係咪呀? ...

作者: karen55407    時間: 10-9-10 08:51

舊年20分有8個入唔到天神,我估St. Mary可能有三位數20分入唔到。
原帖由 ew911 於 10-9-9 16:43 發表
karen55407

請多多指教!

作者: 玩火    時間: 10-9-10 17:02

karen55407       

請問你係未有上年自行收生的申請人no.申請St. Mary或天神? 如知,可否給我參考。
作者: clumsymommy    時間: 10-9-10 22:16

邊間聖家呀?  其實聖羅撒同聖家係咪同級嫁?  点解博聖家機會大D呀?

原帖由 karen55407 於 10-9-10 08:47 發表
如果係我,頭輪博聖加,如果唔得,二輪博天神,再唔得扣門扣番呢兩間。二輪甲部可以博St. Mary。

作者: nicolemummy    時間: 10-9-10 22:51

我朋友去年差唔多係最遲個個入紙入STMARY (因為佢本已入左去第二間, 最後都係想試STMARY. 不過2ROUND都入唔到). 佢既號碼係245咁上下.

原帖由 玩火 於 10-9-10 17:02 發表
karen55407        

請問你係未有上年自行收生的申請人no.申請St. Mary或天神? 如知,可否給我參考。

作者: panbaby    時間: 10-9-11 02:27

會不會這只是2XX 份入表?

原帖由 nicolemummy 於 10-9-10 22:51 發表
我朋友去年差唔多係最遲個個入紙入STMARY (因為佢本已入左去第二間, 最後都係想試STMARY. 不過2ROUND都入唔到). 佢既號碼係245咁上下.

作者: nicolemummy    時間: 10-9-11 09:31

應該係2XX份. 不過, 佢20分, 都抽唔到.

原帖由 panbaby 於 10-9-11 02:27 發表
會不會這只是2XX 份入表?

作者: clumsymommy    時間: 10-9-11 20:09

邊間聖家呀?  其實聖羅撒同聖家係咪同級嫁?  点解博聖家機會大D呀? 引用:
原帖由 karen55407 於 10-9-10 08:47 發表

作者: 玩火    時間: 10-9-12 00:06

我都想知吓天神入表有幾多人呀?
作者: elmolly    時間: 10-9-12 01:13

原帖由 clumsymommy 於 10-9-11 20:09 發表
邊間聖家呀?  其實聖羅撒同聖家係咪同級嫁?  点解博聖家機會大D呀? 引用:原帖由 karen55407 於 10-9-10 08:47 發表
如果係我,頭輪博聖加,如果唔得,二輪博天神,再唔 ...

我估係聖家有兩間, 點都分散左d人
作者: clumsymommy    時間: 10-9-12 08:31

咁我應該選九龍城定九龍塘機會大D呀?
聖羅撒有冇希望呀?

作者: peggyyau    時間: 10-9-12 19:13

作者: peggyyau    時間: 10-9-12 19:15

作者: prettygirls    時間: 10-9-13 00:43

delete the message as it was duplicate. Sorry!!!!!!!

作者: prettygirls    時間: 10-9-13 00:47

It looks st. Mary has less chance than Maryknoll. I heard some bk mum Maryknoll still has chance to 叩門。

Is it truth?
作者: panbaby    時間: 10-9-13 04:51

唉! 老實講, 15分通街都係, 基本上很多二線的學校也抽不到, 沙士呢兩年都咁難抽, 何況來年?
作者: karen55407    時間: 10-9-13 09:31

clumsymommy,

意見比咗你,牌面機會已經話咗比你知,你都要了解吓兩間聖加究竟啱唔啱你個女讀,嘉諾撤學校又嚴又谷,每星期均有中、英文默書,父母又配合與否,又要考慮埋有無校車到。
九龍城聖加:舊校舍,收三班,一年三個學期,學術比較谷。
九龍塘聖加:新校舍,收四班,一年兩個學期。

再加上你願唔願為咗聖加而放棄天神嘅機會呢?始終天神可以直上St. Mary。舊年有人15博到九龍塘聖加後,又後悔放棄咗自己本綱抽St. Mary嘅機會。
原帖由 clumsymommy 於 10-9-12 08:31 發表
咁我應該選九龍城定九龍塘機會大D呀?
聖羅撒有冇希望呀?

作者: clumsymommy    時間: 10-9-13 20:12

我就係唔知應該点選,個心就更係想喺自行時入表天神或st. Mary啦,但聽完禁多人都話15分係絕望,就唔想白白浪費咗個機會,想選一間大機會中既,咁就可以唔洗參加統一啦。

要想喺自選中標,就要用盡15分,即係要集中選天主教學校,我對各學都唔係好認識,而家諗倒既就只有聖家同聖羅撒,所以希望喺呢度可以攞多D意見啦,真係多謝晒你哋呀!
作者: clumsymommy    時間: 10-9-13 20:26

有人叫我不如算把啦,讀番大仔嗰間就算啦(聖公會奉基千禧),反正實收既,大家話呢?
作者: karen55407    時間: 10-9-14 06:51

If you accept 聖公會奉基千禧, it is a good idea.
原帖由 clumsymommy 於 10-9-13 20:26 發表
有人叫我不如算把啦,讀番大仔嗰間就算啦(聖公會奉基千禧),反正實收既,大家話呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5