教育王國

標題: KM 2010-11 K1 PM 家長閒談 [打印本頁]

作者: 得巴    時間: 10-8-31 11:05     標題: KM 2010-11 K1 PM 家長閒談

向各位KM既家長打個招呼先,見AM既家長好快開左主題,都希望PM班既家長可以係度傾下計。

我仔仔由NICP升上K1CP,聽日就開學啦,各位家長聽日會唔會自己帶小朋友番學?
作者: ryany    時間: 10-9-1 00:52

我仔仔係新仔, 讀K1AP, 多多指教~

原帖由 得巴 於 10-8-31 11:05 發表
向各位KM既家長打個招呼先,見AM既家長好快開左主題,都希望PM班既家長可以係度傾下計。

我仔仔由NICP升上K1CP,聽日就開學啦,各位家長聽日會唔會自己帶小朋友番學? ...

作者: ashly11280    時間: 10-9-1 09:38

halo~ 我囡囡升K1BP
今日我會陪佢返學
作者: Mrs_U    時間: 10-9-1 12:31

hello~我女女係新生, K1BP, 多多指教!
作者: 得巴    時間: 10-9-1 17:36

大家好呀,升左班啦,有d新同學仔,又見番班老朋友,阿仔一路都好期待番學。今日公司忙行唔開,好在99可以幫手,希望聽日可以陪到佢番學啦。

阿仔C班既net班主任都係N班個一位,我知道左之後真係放心哂,因為我個仔好怕生,有D熟悉既臉孔對佢既學習都有幫助。
作者: 得巴    時間: 10-9-3 18:37

下星期正式上堂啦,我見阿仔今日放學一番黎就去做功課同睇書,真係升左k1之後大個仔啦!
作者: Mrs_U    時間: 10-9-3 20:10

得巴,

請教下,果本英文故事書係比小朋友自己睇, 定今日已經教了, 帶返來要家長同佢溫習的呢?我見本書後面有張好似習作紙似的唔知咩用途?
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-5 14:10

原帖由 得巴 於 10-9-1 17:36 發表
大家好呀,升左班啦,有d新同學仔,又見番班老朋友,阿仔一路都好期待番學。今日公司忙行唔開,好在99可以幫手,希望聽日可以陪到佢番學啦。

阿仔C班既net班主任都係N班個一位,我知道左之後真係放心哂,因為我個仔好怕生,有D熟悉既 ...

Hello!
K1BP Hugo 報到!

得巴
你地C班既net班主任都係N班個一位就好啦!我地NIB班兩個班主任都走咗...
作者: babellt    時間: 10-9-7 13:47

報到... Heidi K1B.......
作者: babellt    時間: 10-9-7 13:59

Doris,

唔係2個....係3個全部都走哂....好可惜.. Heidi 好掛住Ms Tina.
Hugo 係咩組?? Heidi 話佢自己係little rabbit 組.
我問佢有咩組??佢話有lion 組...都唔知係唔係.....

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-5 14:10 發表

Hello!
K1BP Hugo 報到!

得巴
你地C班既net班主任都係N班個一位就好啦!我地NIB班兩個班主任都走咗...

作者: babellt    時間: 10-9-7 14:03

Hello,  你個女係咪叫ashley ??
N1時都冇同你見過面tim ??

原帖由 ashly11280 於 10-9-1 09:38 發表
今日我會陪佢返學

作者: babellt    時間: 10-9-7 14:07

Mrs U,

請問你女女係邊位??? 我地K1BP 嚟左幾個女生...佢地d英文好勁架..

原帖由 Mrs_U 於 10-9-1 12:31 發表
hello~我女女係新生, K1BP, 多多指教!

作者: 得巴    時間: 10-9-7 14:29

Hi Mrs U,

呢排唔係好舒服遲左覆你添。唔好講咩請教啦,大家家長傾下傾。個本英文書我估今個星期都要用,上星期上堂既時間唔多,真係用到書既時間有限。今晚番黎再問下個仔先!

原帖由 Mrs_U 於 10-9-3 20:10 發表
得巴,

請教下,果本英文故事書係比小朋友自己睇, 定今日已經教了, 帶返來要家長同佢溫習的呢?我見本書後面有張好似習作紙似的唔知咩用途?

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 01:36

原帖由 babellt 於 10-9-7 14:03 發表
Hello,  你個女係咪叫ashley ??
N1時都冇同你見過面tim ??

咪!子澄 lor....
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 01:56

原帖由 babellt 於 10-9-7 13:59 發表
Doris,

唔係2個....係3個全部都走哂....好可惜.. Heidi 好掛住Ms Tina.
Hugo 係咩組?? Heidi 話佢自己係little rabbit 組.
我問佢有咩組??佢話有lion 組...都唔知係唔係.....

...

唉!都唔知係咪little Bear組,chris 媽媽話Hugo又同一組Little Bear,我問Hugo佢話rabbit 組,可能佢掛住Heidi,想過隔鄰組,Haha....
聽講仲有Little Bear, Little Dog, Little Rabbit,
lion組就無聽到...
我地返A組有8男仔2女仔共10人,全部舊生2個N1BA轉下午班,8個N1BP,B組返學是否多些女生呢?
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 02:04

原帖由 ashly11280 於 10-9-1 09:38 發表
今日我會陪佢返學

你第二日無黎,我見子澄個tea time box比hugo果個盒大一倍,仲有半盒餅乾tim, 勁!
作者: babellt    時間: 10-9-8 09:46

子澄媽媽,
真係唔好意思...等我今晚叫Heidi拎 d 相出嚟話我知先得......

Doris,
尋晚我再問有咩組. Heidi 話有little rabbit, little bear and little dog組. 問佢有咩同學同佢一組? 佢話有 Torrance, Issac 同叨另一個唔知咩名喎...

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 01:36 發表

作者: babellt    時間: 10-9-8 10:21

今星期還要帶嗎??不是已於上星期五教完, 放在家中溫習嗎?

原帖由 得巴 於 10-9-7 14:29 發表
Hi Mrs U,

呢排唔係好舒服遲左覆你添。唔好講咩請教啦,大家家長傾下傾。個本英文書我估今個星期都要用,上星期上堂既時間唔多,真係用到書既時間有限。今晚番黎再問下個仔先!

...

作者: littlepig    時間: 10-9-8 12:27

Doris,

Hugo同我果個該同組, 都是bear.

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 01:56 發表

唉!都唔知係咪little Bear組,chris 媽媽話Hugo又同一組Little Bear,我問Hugo佢話rabbit 組,可能佢掛住Heidi,想過隔鄰組,Haha....
聽講仲有Little Bear, Little Dog, Little Rabbit,
lion組就無聽到...
我地返A組有 ...

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 13:12

原帖由 littlepig 於 10-9-8 12:27 發表
Doris,

我頭先再問佢仲話自己是rabbit組呀!唉!又話同Heidi一組,我知道Bear 組有Christopher,Rainbow,Ian,Hugo,Eric...

本story book好似係今個week教而學校有本好大的Textbook教,所以不用帶回學校..

本普通話書是否佢地巳開始上普通話堂,不是以前有中文字咭..

作者: babellt    時間: 10-9-8 13:33

Hello 各位媽咪,

知唔知我地學校教邊隻Phonic ?? jolly phonic / letterland / hook on ??
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 13:40

現在去返工,轉頭見....

作者: Mrs_U    時間: 10-9-8 13:47

得巴,

唔該晒你呀!我因為唔知, 日日比個女帶返學, 琴日老師終於忍唔住, 寫左張字條叫我唔洗帶, hahahaha~~~~

大肚腩媽媽,

好開心呀!有好多同班同學仔係度, 唔知我有無見過你呢?我女係B group的, 成個傻妹果個囉!可能係全班最細果個.
作者: LMCK    時間: 10-9-8 16:01

Hi, 我仔讀K1CP的Marcus(啟衡), N1升上的.  我想問好似已經無左手冊呢樣野喇, 另外又無通告叫家長加入義工隊o既?  上年想中途加入話已經夠哂人, 今年我想試下.
作者: LMCK    時間: 10-9-8 17:55

原帖由 LMCK 於 10-9-8 16:01 發表
Hi, 我仔讀K1CP的Marcus(啟衡), N1升上的.  我想問好似已經無左手冊呢樣野喇, 另外又無通告叫家長加入義工隊o既?  上年想中途加入話已經夠哂人, 今年我想試下. ...

頭先接放學時問左話遲d有家長義工的通告出, 你地有無興趣呀?
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 20:45

原帖由 LMCK 於 10-9-8 17:55 發表

頭先接放學時問左話遲d有家長義工的通告出, 你地有無興趣呀?

有興趣呀!上年又是同妳一樣話太多家長所以無份玩
妳地C班多功課嗎?
作者: LMCK    時間: 10-9-8 21:39

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 20:45 發表

有興趣呀!上年又是同妳一樣話太多家長所以無份玩
妳地C班多功課嗎?

你仔仔Hugo係咪好多頭髮, 眼大大的, 我記得當時返PN前咪有個SUMMER COURSE係同佢一班的, 我覺得佢好靚仔, 所以印象好深, 而你而家係大緊肚的, 唔知係咪你地呢?

阿仔d功課咪就係跟第一日返學時老師派果張紙寫低每日會做咩功課一樣囉, 琴日就一樣功課, 畫直線, 今日就兩樣.  係咪每班都唔同的?
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-8 21:59

原帖由 LMCK 於 10-9-8 21:39 發表

你仔仔Hugo係咪好多頭髮, 眼大大的, 我記得當時返PN前咪有個SUMMER COURSE係同佢一班的, 我覺得佢好靚仔, 所以印象好深, 而你而家係大緊肚的, 唔知係咪你地呢?

阿仔d功課咪就係跟第一日返學時老師派果張紙寫低每 ...

我Hugo有返Summer course,但是B班班房,即入去右面第一個班房,我而家未大肚呀.....遲些看看有無haha...

妳地英文老師又是N1同一個老師咪幾好,我地B班3個都走哂,有時Hugo會問老師呢?想同佢見吓老師都唔得,話哂都是他讀書第一個老師...

作者: LMCK    時間: 10-9-8 23:38

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 21:59 發表

我Hugo有返Summer course,但是B班班房,即入去右面第一個班房,我而家未大肚呀.....遲些看看有無haha...

妳地英文老師又是N1同一個老師咪幾好,我地B班3個都走哂,有時Hugo會問老師呢?想同佢見吓老師都唔得,話哂都是 ...

Oh no.  我又懶醒左 咁預祝你再下一城啦

Anyway, 係呀, Ms Camile幾好的, 原來佢係菲律賓人, 8月28日家長會果晚, 見TVB News訪問佢講關於人質事件佢作為菲律賓人的感受, 我先知佢係, 但佢唔似囉.

我仔就無心肝啦, 係第一日返學有提過黃老師外就無提過喇.
作者: littlepig    時間: 10-9-9 09:41

Doris,

唔好意思, 尋日再問我阿仔, 佢話Hugo 係 Rabbit組. 你check check 下係咪

原帖由 littlepig 於 10-9-8 12:27 發表
Doris,

作者: littlepig    時間: 10-9-9 09:45

各位媽咪,

有冇收過班主任的電話(報告小朋友的在校的情況)? 我重未收過.

唔知會唔會好似N班開學時常打電話來報告?
作者: ashly11280    時間: 10-9-9 10:09

heidi媽:
ashley=子澄
我地之前學校旅行食lunch 坐同一張枱ga~唔知你有無印象

hugo媽:
子澄好為食ga, n班開頭係比個細d 嘅box佢, 點知ms tina 打嚟話子澄攞同學仔d 食物...可能係因為佢食晒自己個d...所以之後我就轉左個大d嘅box 比多d 嘢佢食

子澄話自己係bear bear組, 有3女4男

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 01:36 發表

作者: littlepig    時間: 10-9-9 10:14

Ashly媽:

Ashly同Ian 一組!
作者: LMCK    時間: 10-9-9 12:53

你地D小朋友都好肯講學校D野, 我問我仔佢係咩組, 同邊個一組, 佢一時話自己黃組, 一時話紅組, 都唔知邊句真
作者: babellt    時間: 10-9-9 13:18

Doris,

我個女同你個仔真係1組呀.....
我日日問, 如果佢日日都答我同一答案, 我就當真.
我個女話仲有另1個男仔, 不過唔知叫咩名....我估可能係新同學.

原帖由 littlepig 於 10-9-9 09:41 發表
Doris,

唔好意思, 尋日再問我阿仔, 佢話Hugo 係 Rabbit組. 你check check 下係咪

作者: babellt    時間: 10-9-9 13:25

家長義工....我會參加呀... esp新年行花市... 我去年因大肚冇參加, 所以今年應該會join囉.  肚皮收工, 做咩都得..  

原帖由 LMCK 於 10-9-8 17:55 發表

作者: babellt    時間: 10-9-9 13:30

ashley 媽,

你講起有印象, 嗰日自己一個人帶阿女去picnic, 忙到一頭煙, 出出入入, 今年必定要c6一起去.. 我地媽咪團就去hea.....

原帖由 ashly11280 於 10-9-9 10:09 發表
heidi媽:
ashley=子澄
我地之前學校旅行食lunch 坐同一張枱ga~唔知你有無印象

hugo媽:
子澄好為食ga, n班開頭係比個細d 嘅box佢, 點知ms tina 打嚟話子澄攞同學仔d 食物...可能係因為佢食晒自己個d...所以之後我就 ...

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-9 14:10

原帖由 LMCK 於 10-9-9 12:53 發表
你地D小朋友都好肯講學校D野, 我問我仔佢係咩組, 同邊個一組, 佢一時話自己黃組, 一時話紅組, 都唔知邊句真

無分黃組,紅組,綠組,應該一樣是Little rabbit,Little dog,Little bear 呀...
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-9 14:16

原帖由 babellt 於 10-9-9 13:18 發表
Doris,

我個女同你個仔真係1組呀.....
我日日問, 如果佢日日都答我同一答案, 我就當真.
我個女話仲有另1個男仔, 不過唔知叫咩名....我估可能係新同學.

...

Haha!我Hugo比我日日話佢是little bear組,昨晚終於話自己是little bear,又唔知係唔係,我都就當真,等我再問老師先.....
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-9 14:18

原帖由 littlepig 於 10-9-9 10:14 發表
Ashly媽:

Ashly同Ian 一組!

子澄,Ian,Hugo,Heidi 又 一組,即是咩組??
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-9 14:22

原帖由 littlepig 於 10-9-9 09:45 發表
各位媽咪,

有冇收過班主任的電話(報告小朋友的在校的情況)? 我重未收過.

唔知會唔會好似N班開學時常打電話來報告?

Miss Eva 7/9/2010巳打電話來報告Hugo啦...
作者: littlepig    時間: 10-9-9 14:45

Doris,

哈!哈!搞到你好混乱....

Bear:子澄 , Ian
Rabbit: Heidi, Hugo

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-9 14:18 發表

子澄,Ian,Hugo,Heidi 又 一組,即是咩組??

作者: babellt    時間: 10-9-9 15:48

Bear:子澄 , Ian
Rabbit: Heidi, Hugo, Torrence

[/quote]
作者: ashly11280    時間: 10-9-10 00:26

Bear:子澄 , Ian, Rainbow
作者: ashly11280    時間: 10-9-10 00:28

我仲未收過班主任電話呀~
係咪自己接送就唔會打ga?
作者: littlepig    時間: 10-9-10 10:49

我唔係自己接送, 但未收過班主任電話.

原帖由 ashly11280 於 10-9-10 00:28 發表
我仲未收過班主任電話呀~
係咪自己接送就唔會打ga?

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-10 10:59

原帖由 littlepig 於 10-9-10 10:49 發表
我唔係自己接送, 但未收過班主任電話.

我唔係自己接送.
快d打去問下啦...順便問下同邊個一組
作者: babellt    時間: 10-9-10 11:01

我日日都問佢一大堆學校問題.....佢都係唔問唔講架..
所以來 bk這裡攞料,放工回家就大審問..  
你都試下.

原帖由 LMCK 於 10-9-9 12:53 發表

作者: babellt    時間: 10-9-10 11:08

我個女這幾天忽然愛上Putonghua, 晚晚都要我同佢讀. 我諗我都係時候要自修下d "冬瓜"了...

為何課本授課後, 沒有蓋"已授"?? 有點混亂.

功課派回了, 只有1個chop. 是否人人一樣都只得1個? 去年有3個呢...
作者: 得巴    時間: 10-9-10 11:13

我個仔又係咩都唔講,唔係你地話我知我都唔知阿仔今年係咁分組。班主任都無打過俾我呀。我係有日去接放學知佢個班今個星期初有小朋友有喊,不過阿仔無被影響到。
今日姐姐請假要去拜神,我好在請到假,不過做左一朝屋企野已經散哂啦!
作者: babellt    時間: 10-9-10 11:18

唔係星期日才拜神嗎??  我係家傭版見到..不過我家姐姐未有任何要求....

原帖由 得巴 於 10-9-10 11:13 發表
我個仔又係咩都唔講,唔係你地話我知我都唔知阿仔今年係咁分組。班主任都無打過俾我呀。我係有日去接放學知佢個班今個星期初有小朋友有喊,不過阿仔無被影響到。
今日姐姐請假要去拜神,我好在請到假,不過做左一朝屋企野已 ...

作者: Mrs_U    時間: 10-9-10 14:09

我個女本功課有兩個chop, 兩個小白兔.
但我比個女自己做, 圈得好核突, 好明顯自己做, 可能有同情分!

我到今日都未收過老師電話, 都好想知佢返成點, 可以主動野電話去嗎?

琴日見本英文書chop了個"已授"字眼.應該教完letter A了!

想問下, 佢地有無little cat組o架?我見你地話有bear, rabbit , dog就問下個女, 佢話佢係little cat, 係咪玩我呀?
作者: littlepig    時間: 10-9-10 14:38

babellt,

Heidi 愛上左PTH就好啦! 我果個好似重對PTH科及老師有"偏見", 最唔喜歡呢科. 希望今年PTH老師可以令佢愛上.

PTH  "已授" chop係目錄果頁.

原帖由 babellt 於 10-9-10 11:08 發表
我個女這幾天忽然愛上Putonghua, 晚晚都要我同佢讀. 我諗我都係時候要自修下d "冬瓜"了...

為何課本授課後, 沒有蓋"已授"?? 有點混亂.

功課派回了, 只有1個chop. 是否人人一樣都只得1個? 去年有3個呢... ...

作者: littlepig    時間: 10-9-10 14:41

Mrs U,

係可以主動連絡老師.

我真係希望可以好係上年一樣班主任定時會打電話來報告下, 令我們可以想像下小朋友的上課情況.

原帖由 Mrs_U 於 10-9-10 14:09 發表
我個女本功課有兩個chop, 兩個小白兔.
但我比個女自己做, 圈得好核突, 好明顯自己做, 可能有同情分!

我到今日都未收過老師電話, 都好想知佢返成點, 可以主動野電話去嗎?

琴日見本英文書chop了個"已授"字眼.應該 ...

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-13 14:16

原帖由 littlepig 於 10-9-10 14:41 發表
Mrs U,

係可以主動連絡老師.

我真係希望可以好係上年一樣班主任定時會打電話來報告下, 令我們可以想像下小朋友的上課情況.

看來今年老師無去年咁主動報告情況,可能小朋友k1大個咗啦,佢以為小朋友會自動講....

Heidi媽,
我囝囝都是一個stamp...Hugo又好似多咗講普通話
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-13 14:22

係咪即是中文班主任教普通話,無上年咁讀字咭?我好似唔明,唔太清楚....???

好似無 Little Cat組

作者: babellt    時間: 10-9-13 15:40

你們是否又買校縷又買夾棉縷??
作者: littlepig    時間: 10-9-13 16:17

班主任上星期打左電話黎.

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-13 14:16 發表

看來今年老師無去年咁主動報告情況,可能小朋友k1大個咗啦,佢以為小朋友會自動講....

Heidi媽,
我囝囝都是一個stamp...Hugo又好似多咗講普通話

作者: littlepig    時間: 10-9-13 16:21

你真快想到, 我都好想問這問題.

校服是否要買兩套才夠替換.

又係女仔的校服平些.

原帖由 babellt 於 10-9-13 15:40 發表
你們是否又買校縷又買夾棉縷??

作者: Mrs_U    時間: 10-9-14 11:04

我收到張訂校服單真係嚇一跳, 好貴呀!又校褸又夾綿褸,尼兩樣野加埋都六百蚊!其實果件夾綿褸幾時著呢?

不過, 琴日交了cheque.
重有上星期五收到了老師電話, 其他同學仔有無?
作者: littlepig    時間: 10-9-14 15:27

你睇下KM學校網入面的校刊, 學生在校內穿校褸, outing時穿夾綿褸, 所以我想兩樣都需要買 .

原帖由 Mrs_U 於 10-9-14 11:04 發表
我收到張訂校服單真係嚇一跳, 好貴呀!又校褸又夾綿褸,尼兩樣野加埋都六百蚊!其實果件夾綿褸幾時著呢?

不過, 琴日交了cheque.
重有上星期五收到了老師電話, 其他同學仔有無? ...

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-14 17:09

原帖由 littlepig 於 10-9-14 15:27 發表
你睇下KM學校網入面的校刊, 學生在校內穿校褸, outing時穿夾綿褸, 所以我想兩樣都需要買 .

我未交呀!勁貴呀!我想買夾綿褸唔買校褸,仲有男仔又要買短褲長褲及短襪長襪,咁多....
作者: Planet    時間: 10-9-14 18:11

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-14 20:58

我仲未交訂校服通告,請問否得package A or B,咁不知可否自行劃去一兩樣唔要呢?

作者: ashly11280    時間: 10-9-15 09:36

我諗應該唔可以啦~
佢package咁比家長choose...

有無媽咪記得今個星期五係咪要帶燈籠??
作者: babellt    時間: 10-9-15 10:02

下星期二才需要帶燈籠.
我地買左個小楊桃.

原帖由 ashly11280 於 10-9-15 09:36 發表
我諗應該唔可以啦~
佢package咁比家長choose...

有無媽咪記得今個星期五係咪要帶燈籠??

作者: babellt    時間: 10-9-15 10:11

haha...你心水好清喎. 比個叻叻同kiss你 .

原帖由 littlepig 於 10-9-14 15:27 發表

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 11:23

原帖由 babellt 於 10-9-15 10:02 發表
下星期二才需要帶燈籠.
我地買左個小楊桃.

看到校曆應該是22/9/2010(星期三)中秋賞燈會

作者: littlepig    時間: 10-9-15 11:37

我想可以. 我會係唔跟package買校服, 因為有些我已有.

而我之前買書都係冇跟package, 自己劃去不需要買的書.

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-14 20:58 發表
我仲未交訂校服通告,請問否得package A or B,咁不知可否自行劃去一兩樣唔要呢?

作者: littlepig    時間: 10-9-15 11:38

:loveliness: :loveliness:

原帖由 babellt 於 10-9-15 10:11 發表
haha...你心水好清喎. 比個叻叻同kiss你 .

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 12:37

原帖由 littlepig 於 10-9-15 11:37 發表
我想可以. 我會係唔跟package買校服, 因為有些我已有.

而我之前買書都係冇跟package, 自己劃去不需要買的書.

係呀!我打去問咗km,話可自己劃去不需要買的都得,我唔跟package買校服...

作者: BCLA    時間: 10-9-15 12:55

Hi 我是路過的
請問新考入K1的家長,可唔可以分享一下
舊年KM K1 Interview內容呢 ?
Thanks a lot !!!
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 13:28

原帖由 BCLA 於 10-9-15 12:55 發表
Hi 我是路過的

暫時見到大部份是N1 to K1 家長,所以未能回答妳的問題..
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 13:32

我地好唔好轉去>幼稚園一覽>KM ,好似集中d..
作者: babellt    時間: 10-9-15 13:32

你有冇問校縷是否必買呀..??? 我只想買夾棉縷呀....

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-15 12:37 發表

係呀!我打去問咗km,話可自己劃去不需要買的都得,我唔跟package買校服...

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 13:38

原帖由 babellt 於 10-9-15 13:32 發表
你有冇問校縷是否必買呀..??? 我只想買夾棉縷呀....

我打去問佢話到時會check同學校服齊唔齊,話無就要買返,我就唔太信佢會咁check,如要買到時再買都得啦!
總之個package A or B是可以劃啦,再想多兩日先..

作者: littlepig    時間: 10-9-15 13:47

我都有同感.

得巴,

轉唔轉去幼稚園一覽>KM?

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-15 13:32 發表
我地好唔好轉去>幼稚園一覽>KM ,好似集中d..

作者: Mrs_U    時間: 10-9-15 14:15

原帖由 BCLA 於 10-9-15 12:55 發表
Hi 我是路過的

尼度可能得我個女係今日K1新生:loveliness: , 希望幫到你啦!

我記得一開始一班小朋友齊齊聽英文故事,途中會問問題, 聽完故事叫啲小朋友出去攞個bell, 唱歌仔, 唱完又叫小朋友自己出去交還.  臨走前要佢地過個窿.

玩完尼part, 就個別interview, 都係問下咩名, 幾多歲, 考下顏色, 動物, 形狀, 最記得攞個好大個公仔出黎問眼, 耳, 手等等....同佢握下手之類, 都係普通野.

唔算難的, 祝成功!
作者: Mrs_U    時間: 10-9-15 14:19

其實我地尼度有幾多個家長係K1B?我問左老師, 原來我個女係little rabbit組, 我記得有家長話過尼組有hugo, torrence....重有無?唔知第日我地多唔多機會見面呢?:loveliness:
作者: littlepig    時間: 10-9-15 14:40

原帖由 Mrs_U 於 10-9-15 14:19 發表
其實我地尼度有幾多個家長係K1B?我問左老師, 原來我個女係little rabbit組, 我記得有家長話過尼組有hugo, torrence....重有無?唔知第日我地多唔多機會見面呢?:loveliness: ...

作者: Mrs_U    時間: 10-9-15 14:45

原帖由 littlepig 於 10-9-15 14:40 發表

加埋我個女上去先....

Rabbit: Heidi, Hugo, Torrence, ching
作者: ashly11280    時間: 10-9-15 14:58

我諗住攞番上年n1個燈籠咋~

原帖由 babellt 於 10-9-15 10:02 發表
下星期二才需要帶燈籠.
我地買左個小楊桃.

作者: BCLA    時間: 10-9-15 16:08

真係唔該晒, Mrs U !!

聽落同N1 interview內容有d相似。
想問Interview 係唔係用英文 ?
會唔會考"數字" e.g. 1, 2, 3 ?

原帖由 Mrs_U 於 10-9-15 14:15 發表

尼度可能得我個女係今日K1新生:loveliness: , 希望幫到你啦!

我記得一開始一班小朋友齊齊聽英文故事,途中會問問題, 聽完故事叫啲小朋友出去攞個bell, 唱歌仔, 唱完又叫小朋友自己出去交還.  臨走前要佢地過個窿. ...

作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 17:29

原帖由 ashly11280 於 10-9-15 14:58 發表
我諗住攞番上年n1個燈籠咋~

係呀!好似環保d....
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-15 17:33

原帖由 Mrs_U 於 10-9-15 14:45 發表

加埋我個女上去先....

Rabbit: Heidi, Hugo, Torrence, ching

妳囡囡是否叫ching ching呀?,返去問吓Hugo先~

Bear : 子澄 , Ian, Rainbow,Tiffany,Chris, Eric, Jaden

Heidi 媽,
Cecilia 是否無讀KM,去咗KV

作者: 得巴    時間: 10-9-15 20:53

原帖由 littlepig 於 10-9-15 13:47 發表
我都有同感.

得巴,

轉唔轉去幼稚園一覽>KM?

好呀,大家贊成就一齊轉過去啦!
作者: 得巴    時間: 10-9-15 20:57

開左Post係幼稚園一覽個邊啦,我地再去傾啦!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2237313&extra=page%3D1&frombbs=1
作者: Dorisdoris    時間: 10-9-16 07:30

原帖由 得巴 於 10-9-15 20:57 發表
開左Post係幼稚園一覽個邊啦,我地再去傾啦!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2237313&extra=page%3D1&frombbs=1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5