教育王國

標題: 如果會考得12,3分你地會點! [打印本頁]

作者: linwailin    時間: 10-7-29 15:57     標題: 如果會考得12,3分你地會點!

下星期會考放榜,如果會考得12,3分找間冇咁理想的中學讀定讀副學士先修好些呢!你地會點做。
作者: Sindy    時間: 10-7-29 16:20

原帖由 linwailin 於 10-7-29 15:57 發表
下星期會考放榜,如果會考得12,3分找間冇咁理想的中學讀定讀副學士先修好些呢!你地會點做。

以我女既經驗....無得十六七八分,第時讀中六七都辛苦,不如讀d關於職業多小小既仲好,我覺得讀dip.之類會好d.....而家阿女夾硬上左中六七,al又肥左,等於得中五......浪費左兩年...讀多個認可既課程,第時上大學都有括免d分,唔駛讀咁多...仲慳左時間
作者: CHUCHU    時間: 10-7-29 18:23

原帖由 Sindy 於 10-7-29 16:20 發表

以我女既經驗....無得十六七八分,第時讀中六七都辛苦,不如讀d關於職業多小小既仲好,我覺得讀dip.之類會好d.....而家阿女夾硬上左中六七,al又肥左,等於得中五......浪費左兩年...讀多個認可既課程,第時上大學都有括 ...

sindy,

我好贊成!我朋友個女會考得6分,佢男友13分,6分去咗讀副學士,今年九月可以完佢大學夢,入浸大year 2.佢男友就讀咗中六七,結果同你個女一樣al 肥咗,走咗個大圈,而家又去讀dip,你話世事真係好奇!!
作者: Sindy    時間: 10-7-29 19:32

原帖由 CHUCHU 於 10-7-29 18:23 發表

sindy,

我好贊成!我朋友個女會考得6分,佢男友13分,6分去咗讀副學士,今年九月可以完佢大學夢,入浸大year 2.佢男友就讀咗中六七,結果同你個女一樣al 肥咗,走咗個大圈,而家又去讀dip,你話世事真係好奇!! ...

係啦,佢死唔信邪之麻......如果齋完成中七,就可以報好多野,咁又唔同,原來讀完中七,仲要合格,先可以有中七資格,如果我知呀.....我極力反對佢上中六呀......我初時以為完成左中七,點都會同中五唔同,原來唔係

係啦,H.DIP都無得讀呀............即係等於中五畢業

作者: tabo0890    時間: 10-7-29 20:55

聽到呢類例子真係唔知講咩好 :-|

雖然都有d心大心細...但個女偏向傳統中六中七咁上...所以都無報其他課程...

佢成績都係拉車邊果堆...好多未知素

另一問題係..讀h dip/副學士 要好多錢....
屋企怕負擔唔到:cry:
作者: linwailin    時間: 10-7-29 21:49

原帖由 Sindy 於 10-7-29 16:20 發表

以我女既經驗....無得十六七八分,第時讀中六七都辛苦,不如讀d關於職業多小小既仲好,我覺得讀dip.之類會好d.....而家阿女夾硬上左中六七,al又肥左,等於得中五......浪費左兩年...讀多個認可既課程,第時上大學都有括 ...

我都擔心佢如果得十四分以下找間中學讀上去會好辛苦到時冇心機讀又係好慘,但報副學士分數唔高第時都係好難上到大學。
作者: linwailin    時間: 10-7-29 21:59

原帖由 CHUCHU 於 10-7-29 18:23 發表

sindy,

我好贊成!我朋友個女會考得6分,佢男友13分,6分去咗讀副學士,今年九月可以完佢大學夢,入浸大year 2.佢男友就讀咗中六七,結果同你個女一樣al 肥咗,走咗個大圈,而家又去讀dip,你話世事真係好奇!! ...

咁你朋友個女都好犀利同好努力喎!希望啲同學仔如果取到低成績都唔好氣餒,只要肯努力就一定會成功,我都要同亞仔再商討一吓!
作者: evavong    時間: 10-7-29 23:55

其實都唔一定,我識2個小朋友,係我女同學,會考都是13分,今年高考1個有1a1b 另1個有1a1c,成績仲好過我女好多.(我女會考22分)
作者: Sindy    時間: 10-7-30 00:09

原帖由 evavong 於 10-7-29 23:55 發表
其實都唔一定,我識2個小朋友,係我女同學,會考都是13分,今年高考1個有1a1b 另1個有1a1c,成績仲好過我女好多.(我女會考22分)

要睇佢地係咪好勤力囉.......
作者: evavong    時間: 10-7-30 00:24

我唸勤力既,唔係都唔會升咁多啦....
但話返轉頭,al唔係話你勤力就一定有好成績嫁.
作者: Sindy    時間: 10-7-30 00:46

原帖由 evavong 於 10-7-30 00:24 發表
我唸勤力既,唔係都唔會升咁多啦....
但話返轉頭,al唔係話你勤力就一定有好成績嫁.

我對住阿女,唯有係咁同自己講啦
作者: 701003    時間: 10-7-30 01:43

repeat 3~3~4又好唔好呢???
作者: KWT    時間: 10-7-30 15:25

原帖由 701003 於 10-7-30 01:43 發表
repeat 3~3~4又好唔好呢???

REPEAT要有學校肯收你入讀先得.怎樣銜接通識科都是問題.

我開始擔心亞仔成績,但佢又好似沒事人一樣,還說若成績不好,總有學校收.不知道的還以為他考得很好,但佢同學告訴我話亞仔對他說,考得不好.我真是擔心死啦!
作者: motherlau    時間: 10-7-30 15:55

其實有d直資話會收F5 repeat..但當然唔係勁個d .....

原帖由 KWT 於 10-7-30 15:25 發表

REPEAT要有學校肯收你入讀先得.怎樣銜接通識科都是問題.

我開始擔心亞仔成績,但佢又好似沒事人一樣,還說若成績不好,總有學校收.不知道的還以為他考得很好,但佢同學告訴我話亞仔對他說,考得不好.我真是擔心死啦! ...

作者: motherlau    時間: 10-7-30 16:00

為有諗哂d出路比佢選擇啦!!

原帖由 KWT 於 10-7-30 15:25 發表

我開始擔心亞仔成績,但佢又好似沒事人一樣,還說若成績不好,總有學校收.不知道的還以為他考得很好,但佢同學告訴我話亞仔對他說,考得不好.我真是擔心死啦! ...

作者: 701003    時間: 10-7-31 10:24

如果有12、3分,升唔到中六,repeat新制加上操行良好、中英文pass,原校都好大機會收返
我怕我女中文肥佬
作者: linwailin    時間: 10-7-31 11:51

原帖由 701003 於 10-7-31 10:24 發表
如果有12、3分,升唔到中六,repeat新制加上操行良好、中英文pass,原校都好大機會收返
我怕我女中文肥佬

亞仔就唔想repeat,如果找唔到中六,佢打算讀副學士先修,我都支持佢旣決定!
作者: Sindy    時間: 10-7-31 13:02

原帖由 linwailin 於 10-7-31 11:51 發表

亞仔就唔想repeat,如果找唔到中六,佢打算讀副學士先修,我都支持佢旣決定!

都係一個好好既計劃黎架....
作者: uncleedward    時間: 10-7-31 14:18

原帖由 tabo0890 於 10-7-29 20:55 發表
聽到呢類例子真係唔知講咩好 :-|

雖然都有d心大心細...但個女偏向傳統中六中七咁上...所以都無報其他課程...

佢成績都係拉車邊果堆...好多未知素

另一問題係..讀h dip/副學士 要好多錢....
屋企怕負擔唔到:cry: ...

同讀中六、七後升讀本地大學總费用應差不多,可參考下面VTC網頁。而且一樣可申請grants & loans.

http://www.vtc.edu.hk/vtc/web/template/text.jsp?fldr_id=920
作者: linwailin    時間: 10-7-31 14:55

原帖由 Sindy 於 10-7-31 13:02 發表

都係一個好好既計劃黎架....

咁你亞女現在有冇報讀甚麼課程!
作者: Sindy    時間: 10-7-31 15:49

原帖由 linwailin 於 10-7-31 14:55 發表

咁你亞女現在有冇報讀甚麼課程!

香港無得讀,唔想再由中五讀起喇,所以報左過澳洲....所以,中五成績唔理想,唔好一定要上中六......中六中七既課程好鬼悶架,唔同職業多小小既課程,係專d架....又唔駛顧咁多科......佢已經留過班(我地自己要留的,所以佢知留班唔係最好解決成績唔達標既方法),所以唔想再浪費時間......我同佢都好唔捨得,但讀得唔好,唯有走啦...一係就唔讀架啫
作者: linwailin    時間: 10-8-1 10:34

原帖由 Sindy 於 10-7-31 15:49 發表

香港無得讀,唔想再由中五讀起喇,所以報左過澳洲....所以,中五成績唔理想,唔好一定要上中六......中六中七既課程好鬼悶架,唔同職業多小小既課程,係專d架....又唔駛顧咁多科......佢已經留過班(我地自己要留的,所以 ...

唔捨得就實會,但為咗佢著想,都冇辦法,我都想亞仔去外國讀,但佢點都唔肯,唯有等會考放榜再算。
作者: vista    時間: 10-8-1 22:54

我幾年前都經歷過這個人生交叉點。

當年我仔會考考得唔好,升唔到F.6,當時我想佢repeat f.5,博多次,但老公反對,話阿仔唔係唔讀書,喺呢個制度唔適合佢,所以就算repeat,都未必得,或者比佢勉強上到預料,al 亦會唔得,我拗佢唔過,咁就俾阿仔去讀 pre-ad,ad ,之後就去了外國讀u 既 year 2,而家都算找到佢既未來路向 (accounting)。

回望過去,如果再選的話,我都覺得呢條路係唔錯的選擇。所以如果會考無14分,尤其是今年,個人認為 repeat 唔係一個好的選擇,比較好的是從 pre-ad 或 IVE 上,出路會多一些,又較具彈性。

作者: 701003    時間: 10-8-2 13:22

原帖由 vista 於 10-8-1 22:54 發表
我幾年前都經歷過這個人生交叉點。

當年我仔會考考得唔好,升唔到F.6,當時我想佢repeat f.5,博多次,但老公反對,話阿仔唔係唔讀書,喺呢個制度唔適合佢,所以就算repeat,都未必得,或者比佢勉強上到預料,al 亦會唔得,我拗佢唔過,咁就 ...

你呢個選擇好好 但好選擇ge背後有財富支持先得! 我哋基層人家,唔好話出國留學,連副學士課程ge學費都要左度右度,慳住慳食咁儲埋先有
希望亞女可以升F.6啦
升唔到就repeat 三三四
作者: laamling    時間: 10-8-2 15:18

原帖由 701003 於 10-8-2 13:22 發表

你呢個選擇好好 但好選擇ge背後有財富支持先得! 我哋基層人家,唔好話出國留學,連副學士課程ge學費都要左度右度,慳住慳食咁儲埋先有
希望亞女可以升F.6啦
升唔到就repeat 三三四: ...

好同意你所講, 我哋啲基層,真係要慳慳埋里先夠响香港讀, 點去外國呀~~~

我都希望阿女可以升到f.6啦 , 如果升唔到既話, 佢話唔讀三三四四, 另原讀ive ~~~
作者: 哈里波特    時間: 10-8-4 01:46

好開心見到好多老朋友在此, 明日到我了, 都係掹車邊個隻, 但似乎佢係想上中六, so..........let it be!
作者: 2bzmummy    時間: 10-8-4 08:28

等大家好消息,記住呢度都有好多 support 架
作者: Sindy    時間: 10-8-4 08:51

原帖由 哈里波特 於 10-8-4 01:46 發表
好開心見到好多老朋友在此, 明日到我了, 都係掹車邊個隻, 但似乎佢係想上中六, so..........let it be!

hihi  add oil ar
作者: wunma    時間: 10-8-4 12:31

作者: 701003    時間: 10-8-4 18:20

亞女only 17分 今日排聯招,升到F.6理科
作者: Skywan    時間: 10-8-4 18:36

好開心! 我姨甥女 該校該科最高分入返自己學校中六

不過佢話都有點吾開心, 因為....好朋友入吾番自已個間只得14分要出去其他中學升中六
唉! 同校同科100人爭30個位真系爭崩頭....

好明白各位 要派位 BK MAMA  add oil

原帖由 wunma 於 10-8-4 12:31 發表
我對孖女姨甥入返自己學校中六, 安樂哂!

不過有一個要理科轉商科, 好大挑戰, 希望陸續收到好消息!

作者: tabo0890    時間: 10-8-4 18:39

13分..等星期五.....
作者: wunma    時間: 10-8-5 08:26

作者: 701003    時間: 10-8-5 08:58

原帖由 wunma 於 10-8-5 08:26 發表

17分不差了, 只是比預期高還是低.

只係中文、A-maths超出預期
其他有d佢唔到
作者: linwailin    時間: 10-8-5 16:54

唉! 亞仔得十三分,所以冇報中六,選擇咗副學士,因為佢唔想咁低分上中六,去到中七高考會好辛苦!
作者: 哈里波特    時間: 10-8-7 15:32

Thanks Sindy,
Good or Bad, result not really good but same school taking F6.  However, her character is not suitable for that school, too loose, rely on own effort and tutor.
Anyway, 又過一關

原帖由 Sindy 於 10-8-4 08:51 發表

hihi  add oil ar

作者: KWT    時間: 10-8-7 17:33

我仔仔都在原校升讀中六.揀左PHY,CHEM,BIO.

作者: bettylam    時間: 10-8-7 18:26

DEAR 哈里波特,Sindy,2b&ALL:

哈里:女女原校升戥你開心,著佢緊加努力,高考更加難於控制.

直頭係好多野要面對,勤力加多好多因素,個人感覺,係f3上f4楝科時一定要好清晰地確定自己目標,吾好楝錯科,不過講時易,做時就難,始終而家的小朋友好有自己主見,做家庭的,只得在旁給與意見.

我女剛岩高考放成績.抺一把汗,成績夠分,但佢係吾夠位比佢入果埋,尚幸著佢係放成績前立多的矛牌係身,順利過左關入到樹仁新傳糸,同你講一樣,行到果步先知,終於明白到現今學生,讀書條路係過完一關又一關,努力面對同去闖期間,家人一定要多加支持同關愛.

各位努力加油呀!

betty

作者: Sindy    時間: 10-8-8 22:59

個個都有好消息/合心意既決擇,係好事呀,恭喜晒
作者: CHUCHU    時間: 10-8-17 11:55

好少上bk,今日上嚟睇返,嘩!原來咁多舊人返咗嚟回應,真開心!個個細路轉眼都大晒,add oil !加加油油 ! 真係好想同你地飲茶食個包,因為係BK好耐都未試過,咁感到親切!
作者: Sherryko9    時間: 10-8-17 14:58

好衷心有1個建議,真實個案不斷重覆,但而家講可能遲左少少,希望幫到將來的家長,報IVE 高級文憑.如果你小朋友係有心讀書,但成績唔高,只要有恒心,當然亦有少少錢,想讀個degree課程一定得.
2條路:
1.  完成高級文憑(3或2年制),校內成績好(起碼是全級頭幾名,credit畢業在手,dist最好),本港(多數是科大,理大等)大學會收outstanding學生升上Yr2,每個部門都會,但近兩年business學生差不多失去這個途徑入本港大學,因為本港大學亦有附屬學院有此等貨源;
2.  完成高級文憑,畢業成績pass但不標青,IVE差不多每部門都會找尋海外大學來聯繫,分兩個途徑:1)IVE有part time/full time(好似柴灣學院,唔係好清楚)修讀某間海外大學degree course;2)要遠赴外國讀為期1年大學,完成degree;惟1可以保証唔係野雞大學,因為IVE係會派專人去外國睇過情況,返來香港再研究才決定是否跟那間大學聯繫的,當然那些唔會係勁大學,但可以保証那些大學一定無問題,學費我諗起碼要十幾廿萬了!如果那個課程是在本港修讀甘就可以減輕住宿費了.
有D死硬派認為讀IVE唔好,其實條條大道通羅馬,如果清楚條路點行和入邊實際情況,IVE會係最好選擇,比學費得來有齊學院設施,享受到幾年專上學院生活,但學費亦唔平!
我幾個朋友個仔都係甘走,所知的希望幫到你們!
作者: Sherryko9    時間: 10-8-17 15:09

好幾年前我都唔buy IVE,但見唔少朋友個案,知道多D,所以今日我唔再甘諗,不過,如果仍遇死硬派的話,我唔會多講,費事傷感情,又唔係自己生意和仔女!

原帖由 Sherryko9 於 10-8-17 14:58 發表
好衷心有1個建議,真實個案不斷重覆,但而家講可能遲左少少,希望幫到將來的家長,報IVE 高級文憑.如果你小朋友係有心讀書,但成績唔高,只要有恒心,當然亦有少少錢,想讀個degree課程一定得.
2條路:
1.  完成高級文憑(3或2 ...

作者: linwailin    時間: 10-8-18 21:47

我唔係咁清楚,其實IVE同副學士比較,如想上大學,兩間誰會好些,因為之前有朋友同我講讀IVE中五的課程係適合出來工作,而中七的課程係上大學,所以副學士會好些!  唔知係唔係呢! 所以亞仔最後選擇了讀學士!
作者: Sherryko9    時間: 10-8-19 10:57

IVE前身叫TI和TC,VTC舊時政策只提供職業技能,後來政策改變,求生存空間,已不單提供職業技能,還開拓海外大學articulation,不過有一點唔同副學士課程,佢地無純學術科,例如:translate等,如果你想讀純文法科的.....無,佢地課程夠實際,如果最top果幾位學生,本港某些大學最願意收(Yr2),因為夠專科,比純文法中學畢業的學生優勝(起碼佢地讀多F7/F5學生幾年和成熟D,我只係指成績好的IVE學生,因為hea的大有人在);如果你朋友同你講你所講的事情,佢只不過是知舊聞或只接觸唔叻的case.
你小朋友已揀了副學士,無謂再多心,努力D,爭取最前位,機會和IVE一樣,大學亦會收最top成績的學生入Yr2的;諗深一層,點都比公開考試,和全港學生爭大學位容易得多,因為得果幾班,亦只是校內課程和考試,有些小朋友真係唔適合公開考試制度和壓力,校內的相對心理壓力無甘大!
條條大道通羅馬,唔係安慰你,但總要有些錢甘解,唔一定要百幾萬的,廿零萬都可以.
講吓真實個案:
1. 會考攞18分,升上預科,考上大學(好似樹仁)某系,唔歡喜,最後揀讀IVE 2-yr HD商科,完成再在港IVE讀多1年某海外大學(和IVE聯繫)攞左個degree,跟手在港工作.
2. 會考幾分,讀IVE FD,上HD,完成HD課程,勉強合格畢業,亦勉強可以在港修讀海外大學degree,在IVE上1年Full time課程(阿爸迫,雖然阿囝知自己唔係讀書材料),但都畢唔到業,攞唔到degree,完左阿爸心願(阿爸健在)
3. 會考13分,一開始聽父母話,直接讀IVE 3-yrsHD課程,唔重讀F5,順利完成HD課程,今年往英國再修讀大約1年大學課程,如果順利合格,可以攞degree
4. 高分畢業,科大收Yr2.
知甘多;我亦相信副學士有人成績好可以升上本港大學或合格赴海外升讀.

原帖由 linwailin 於 10-8-18 21:47 發表
我唔係咁清楚,其實IVE同副學士比較,如想上大學,兩間誰會好些,因為之前有朋友同我講讀IVE中五的課程係適合出來工作,而中七的課程係上大學,所以副學士會好些!  唔知係唔係呢! 所以亞仔最後選擇了讀學士! ...

作者: Sherryko9    時間: 10-8-19 11:14

如果一開始聽到以不肖語調評論IVE課程,我唔會再講任何野,因為我講物都唔會改變到佢地的偏見,總之各自修行,行到盡頭攞到degree(唔出名都一定唔係野雞大學)就是真的漢子,無謂晒氣!自己都是早兩年才體驗和知道真實個案.

原帖由 Sherryko9 於 10-8-19 10:57 發表
IVE前身叫TI和TC,VTC舊時政策只提供職業技能,後來政策改變,求生存空間,已不單提供職業技能,還開拓海外大學articulation,不過有一點唔同副學士課程,佢地無純學術科,例如:translate等,如果你想讀純文法科的.....無,佢 ...

作者: linwailin    時間: 10-8-19 22:27

原帖由 Sherryko9 於 10-8-19 10:57 發表
IVE前身叫TI和TC,VTC舊時政策只提供職業技能,後來政策改變,求生存空間,已不單提供職業技能,還開拓海外大學articulation,不過有一點唔同副學士課程,佢地無純學術科,例如:translate等,如果你想讀純文法科的.....無,佢 ...

Sherryko9: 唔該你呀!現在都清楚咗好多,不過亞仔唔係勤力旣人要攞高分才入到大學真係唔容易,希望佢開學後肯勤力啲讀書啦!
作者: Sherryko9    時間: 10-8-20 11:05

多D鼓勵你囝囝,同佢講佢係有機會上到本地大學,但一定要努力,因為好多上到專上課程,以為可以盡情甘過學校"快樂"生活,求其畢到業便算!亦以為佢地自己讀書止於此步,並非如此,佢地有心,人地hea緊就係佢地努力時和趕上的機會.我亦有親人分別讀緊AD(某大學XX學院)和HD(IVE),我都起勢甘同佢地講,一定要勤力攞頭幾名,攞credit 或dist,甘上本港大學機會好大,佢地只係同毎百零或少過的同學爭好成績,加上讀的課程無甘死版,是自己鐘意(不是純文法科),容易讀好多!希望佢地可以以這條途徑上到大學,大家努力!

原帖由 linwailin 於 10-8-19 22:27 發表

Sherryko9: 唔該你呀!現在都清楚咗好多,不過亞仔唔係勤力旣人要攞高分才入到大學真係唔容易,希望佢開學後肯勤力啲讀書啦!

作者: linwailin    時間: 10-8-20 22:43

原帖由 Sherryko9 於 10-8-20 11:05 發表
多D鼓勵你囝囝,同佢講佢係有機會上到本地大學,但一定要努力,因為好多上到專上課程,以為可以盡情甘過學校"快樂"生活,求其畢到業便算!亦以為佢地自己讀書止於此步,並非如此,佢地有心,人地hea緊就係佢地努力時和趕上的 ...

真係好多謝你旣鼓勵和詳細資料,我都同佢傾過架!同佢講旣時候就話知,但佢一痴住電腦,就唔記得我同佢講過旣野!真係比佢激地!
作者: Sindy    時間: 10-8-21 11:37

原帖由 Sherryko9 於 10-8-17 14:58 發表
2條路:
1.  完成高級文憑(3或2 ...

ive高級文憑好似要AL一科合格先有得報呀......我女f5時,我都叫佢唔好升中六....讀ive...
作者: Sherryko9    時間: 10-8-23 15:37     標題: 回復 49# Sindy 的帖子

IVE的HD課程分2種,2年制和3或4年制,2年制的是給預科考AL科目合格的學生報,呢點我就唔係好清楚幾多AL科目需要合格了!另外是3或4年制的,是給會考若干科自合格的F5學生報;老實答,每年唔多預科生報IVE 2年制HD課程,因為有合格AL科目的預科生大多看不起IVE,所以有AL合格科目報讀IVE HD2年制課程應好易考上.
作者: kkmc    時間: 10-8-28 01:55

讀咩都好!但千祈唔好去d補習社讀中六或repeat. 我朋友比個女去果間成日賣廣告o既遵理讀, 佢話好後悔! 寧願叫佢讀IVE好過!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5