教育王國

標題: 決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 [打印本頁]

作者: liktin    時間: 10-7-13 18:06     標題: 決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道

求意見, 學校要我決擇了:
前四間已收了, 拔小考試亦通過了,明天面試, 宣道進入waiting.
總括各方意見, 一條龍暫勝。但我有一concern, 要帶K2成績無咁好的弟弟2011年入學
作者: Shirley2005    時間: 10-7-13 18:27

Hi,

Can I ask which primary is your son attending now ( in P1)? Thanks.
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-13 20:14

IMO
英華>培正>拔小>紅馬>聖方濟各>九龍塘宣道

Priority:-
1. 一條龍
2. little brother
作者: yhk329    時間: 10-7-13 20:32

作者: liktin    時間: 10-7-13 20:48

Shirley2005: 黃埔宣小。
yhk329: 我是插班小2, 通常是七月初才考試, 有兩間是今天才通知的, 我都無法。
jeremyphlam: Thanks for idea, 也是大部分人的想法
作者: hccw    時間: 10-7-13 22:35     標題: 回覆 1# liktin 的文章

好厲害的小二插班生
很想向你請教,會PM我手提給你,麻煩你聯絡我啦!
作者: hccw    時間: 10-7-13 22:44

btw, I agree with jeremyphlam too.
作者: amber.h    時間: 10-7-14 01:09

先恭喜妳, 個人覺得如果要兼顧細仔, 應排紅馬->拔小(如收)->英華->培正->九龍塘宣道->聖芳濟各

分析如下:
紅馬  靠兄長加分穩入;
拔小  靠兄長加分入, 但位較紅馬少;
四間直資未必一定實收弟弟, 只按我個人喜好排位. 而由一間宣道轉去另一間宣道, 我相信妳都不大考慮.

為插班肯付出咁多, 我諗妳唔會甘於只係俾小朋友由紅磡區次熱學校轉去同區大熱學校咁簡單. 學校名聲攞到威先至係主要考慮呀! BTW喇沙試左唔收?
作者: peggyyau    時間: 10-7-14 02:39

作者: Lovelybbs    時間: 10-7-14 09:38

從另一處得知你仔仔IQ極高, 屬資優, 我聽過其他媽咪說St. Frances會較着重資優教育, 而且學術上都應該佢係最高, 會否較適合你仔仔?

但如果論名氣, 佢似乎唔及培正果d, 所以睇你想要什麼.

作者: brima    時間: 10-7-14 10:14

if you choose DPS, your younger son must get a seat. (25 points)
作者: Fionyiu    時間: 10-7-14 10:22

For me:

1. 英華, 因為一條龍,  有中學做backup, 有名氣, 可幫到弟弟少少.
2. 拔小, 同上, 但個人喜愛英華多d, 所以放第二
3. 宣小, 只是名氣多d, 同埋九龍城網
4. 聖方濟各, 這間學校好好, 但校網比宣小差d
5. 培正, 因英文沒有以上學校咁好
6. 紅馬
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-14 10:56

原帖由 brima 於 10-7-14 10:14 發表
if you choose DPS, your younger son must get a seat. (25 points)

agree
作者: liktin    時間: 10-7-14 11:41     標題: 回覆 1# jeremyphlam 的文章

hccw: 小朋友不算厲害, 只是記性好, 故課外及課內知識較廣。
amber.h: 你仲厲害, 懂得咁分柝, <唔會甘於只係俾小朋友由紅磡區次熱學校轉去同區大熱學校咁簡單>, 紅馬真的不太大機會。但你的排位方式最少見!謝
Peggyyau: 全班考第幾2, <想請教在小一應如何準備> 這問題太多人問, 容後再答你
lovelybbs: 對, 聖方濟各對他的証明信很詳細地分析了給我, 足証明他們是明白資優兒的情況, 其實資優兒是較難處理的, 這也是我喜歡SFA的原因
brima, fionyiu, jeremephlam: thanks for your opinion, 我最想知英華一條龍真的幫到弟弟明年入學的嗎?
哥哥的學習情況與弟弟是否應分開處理?
作者: Cherishvalue    時間: 10-7-14 12:06

DPS!

1) Guaranteed seat for younger brother
2) Free of charge
3) Impressive English standard
4) Better chance to DBS 5 yeas later!  

原帖由 liktin 於 10-7-14 11:41 發表
hccw: 小朋友不算厲害, 只是記性好, 故課外及課內知識較廣。
amber.h: 你仲厲害, 懂得咁分柝, , 紅馬真的不太大機會。但你的排位方式最少見!謝
Peggyyau: 全班考第幾2,  這問題太多人問, 容後再答你
lovelybbs: 對,  ...

作者: jeremyphlam    時間: 10-7-14 12:25

amber.h: 你仲厲害, 懂得咁分柝, , 紅馬真的不太大機會。但你的排位方式最少見!謝
Peggyyau: 全班考第幾2,  這問題太多人問, 容後再答你
lovelybbs: 對,  ...

除了官津校,冇人可以保證必收細佬。如果妳真係咁擔心,只有選拔小和紅馬。

針冇兩頭利。
作者: sfplam    時間: 10-7-14 13:20

DPS's link with DBS should be broken already...  the new link is DBSPD with DBS...

Quoted from www.dps.edu.hk

[size=4.5]There has been a close relationship between DPS and DBS.  While the feeder relationship will end in 2010, DPS and DBS will continue to enjoy a special relationship. DPS reverted to co-education beginning with Primary 1 to offer a more wholesome Christian education.   

原帖由 Cherishvalue 於 10-7-14 12:06 發表
DPS!

1) Guaranteed seat for younger brother
2) Free of charge
3) Impressive English standard
4) Better chance to DBS 5 yeas later!  

作者: waiwai2006    時間: 10-7-14 14:43

lovelybbs: 對, 聖方濟各對他的証明信很詳細地分析了給我, 足証明他們是明白資優兒的情況, 其實資優兒是較難處理的, 這也是我喜歡SFA的原因

可唔可以share下 sfa 有咩分析 ? 佢地幫你分析點handle 呀仔 ? 定係分析 IQ REPORT ? 你有冇考慮GT ? 佢都係好多program for gifted child ?

希望你可以分享多d, 因我小朋友都係gifted, (but冇你個咁叻), 都面對管教同選校問題 !
作者: Cherishvalue    時間: 10-7-14 14:47

Of course I notice this!  

But it is the close or special relationship that I talked about!

原帖由 sfplam 於 10-7-14 13:20 發表
DPS's link with DBS should be broken already...  the new link is DBSPD with DBS...

Quoted from www.dps.edu.hk

There has been a close relationship between DPS and DBS.  While the feeder relationship  ...

作者: liktin    時間: 10-7-14 16:40

waiwai2006: 絕不會考慮優才,在另一處答了妳。至於SFA是對份IQ Test Report 的分析,明白到小兒的強項及弱項,如他到SFA讀, 希望我可怎樣照顧到他的心情等,這是其他學校沒有提及的。其實Gifted係無需IQ很高的,又吾係要做科學家,通常IQ120也很能發揮的了。
Hi jeremyphlam: 針真係冇兩頭利, ……btw, I am daddy, not mum, 所以應用"你"不是"妳",嘻嘻。
各位,轉校呢個大project, 我已經差不多full time攪左3個月,真係吾想4或5年後又再來, 為了升中。
作者: waiwai2006    時間: 10-7-14 16:45

原帖由 liktin 於 10-7-14 16:40 發表
waiwai2006: 絕不會考慮優才,在另一處答了妳。至於SFA是對份IQ Test Report 的分析,明白到小兒的強項及弱項,如他到SFA讀, 希望我可怎樣照顧到他的心情等,這是其他學校沒有提及的。其實Gifted係無需IQ很高的,又吾係要做科 ...

thanks for your reply

咁sfa好似真係對gifted child 好有研究 ! 等我都留意下佢先

其實你果幾間學校, 你有冇consider 埋佢係唔係傳統教學 ? 太傳統的學校未必o岩 gifted 小朋友, 因為佢地一般會多口d, 不喜抄寫功課, 傳統學校老師會視為"唔乖"........

作者: liktin    時間: 10-7-14 17:35

原帖由 waiwai2006 於 14-7-2010 16:45 發表

thanks for your reply

咁sfa好似真係對gifted child 好有研究 ! 等我都留意下佢先

其實你果幾間學校, 你有冇consider 埋佢係唔係傳統教學 ? 太傳統的學校未必o岩 gifted 小朋友, 因為佢地一般會多口d, 不喜抄 ...

哈哈 哈哈!你所說的「多口d, 不喜抄寫功課」就肯定你明白我地啦,小兒已經被老師投訴了,但校長及班主任仍十分喜歡他的。
無錯,聖方濟各辦了18年的資優教育,馬頭涌(紅磡)是官校資優教育的代表; 英華校長更在多方媒體宣傳她怎樣協助資優生,這些你也可留意一下!這也是我選這些學校的原因。
作者: TelleTelleMom    時間: 10-7-14 17:59

should be 30 points?
原帖由 brima 於 10-7-14 10:14 發表

作者: liktin    時間: 10-7-15 22:24

大部份人的意見仍是 英華, 我也有85%決定英華了! 尚有小許喜歡聖芳濟各同拔萃, 其餘都放棄了, 也去通知了, 免得阻止其他小朋友, 心急在等。
明早就被英華的音樂老師叫左去考下他的小提琴同鋼琴啦。d老師好勤力! 但家長也要隨傳隨到。
作者: lusanna    時間: 10-7-15 22:35

原帖由 liktin 於 10-7-15 22:24 發表
大部份人的意見仍是 英華, 我也有85%決定英華了! 尚有小許喜歡聖芳濟各同拔萃, 其餘都放棄了, 也去通知了, 免得阻止其他小朋友, 心急在等。
明早就被英華的音樂老師叫左去考下他的小提琴同鋼琴啦。d老師好勤力! 但家 ...

my son will also go to YingWa for piano and violin, when will be your time? I requested to meet the teacher on 8:00, so that i can back to office without too late, may be we will hv chance to meet each other tomorrow!
作者: 靚太太    時間: 10-7-15 23:00

作者: liktin    時間: 10-7-16 18:48

原帖由 靚太太 於 15-7-2010 23:00 發表
請問你小朋友是否資優呀?係唔係出去做test呀?
同埋可否分享你小朋友,幼稚園時侯學過d乜,有無取過咩獎狀呀??同埋你點樣培養你小朋友咁叻呀!

希望你可以答下我地呢d無耐的家長啦,如果你小朋友的學校我將來小朋友事 ...

有到臨床心理學家處test過的,但其實資優與否不是最重要的,學習心態更重要。幼稚園時無學過d乜野咁特別,亦無取過咩獎狀。只是學下鋼琴,恆宇仁龍拳至小一。
我的培養方法?我邊到識...只是買大量(佢有興趣睇果D)書,不論中或英,學術或非學術,有一兩個書櫃淨係俾小朋友放佢地d書。然後我自己係佢地面前又日日不停咁睇書,讀書風氣自然形成!

作者: liktin    時間: 10-7-16 19:13

另外已經有很多人問我有關怎樣報學校或插班, 不如在這裏一次過講一下啦。
小一派位我是完全失敗的,因為我原本認為讀邊間小學都唔太重要, 無準備過,派了一間我地無揀的學校,最後後悔,惟有去3間原區扣門,才入了一間中上的小學。所以我係唔識點去攪小一的。Sorry!
如你要部處插班其他所謂名校,我辛苦了3個月, 就有小小體會。
第一: 寧願揀易讀的,你小朋友最易發揮的,而不是程度高但最後又唔會留係度讀的。因為你要保佢在全班10名之內(越前越有利), 操行B+以上。例如你讀間不知名的, 但考第1至3名, 一定好過讀一間中上的但考13,咁隨時無得In.
第二: 如K3暑假就要教小1上學期d野,下年4月前最小能熟悉小2(中英數)上學期課程,最好能包括小2下學期啦,最小keep住快半個學期,考入學試咁先有d機會。
第三: 插班多數學校是由每年四月份開始報, 6-7中月考試。最重要睇入學試成績(中英數)收生,面試其次,與收小一時是不同的。當然有d仲要英文同普誦通話面試, 如聖方濟各英文小學
第四: 報多幾間,當做練習。而且小朋友也會失手的,可能呢間唔得果間得呢!
作者: 靚太太    時間: 10-7-18 02:03

作者: newbkmember    時間: 10-7-18 08:10

liktin,

我有朋友跟你同一情況, 哥哥考到英華,  弟弟成績較差, 考不到, 入waiting list, 她向校長求位多次, 最後收了, 不過列出中英數程度要她跟細仔入小一前自修. 她對我說, 英華是一間+分好的學校, Congratulations! Hope your younger son can get into Ying Wah as well!
作者: liktin    時間: 10-7-18 10:53

原帖由 newbkmember 於 18-7-2010 08:10 發表
liktin,

我有朋友跟你同一情況, 哥哥考到英華,  弟弟成績較差, 考不到, 入waiting list, 她向校長求位多次, 最後收了, 不過列出中英數程度要她跟細仔入小一前自修. 她對我說, 英華是一間+分好的學校, Congratulation ...

請問:
你朋友的孩子, 哥哥與弟弟是同一年或是不同年的入學的呢?
"向校長求位多次"是用那種方式, 寫信定係電話?
作者: mamimummy    時間: 10-7-18 12:14

如果你兒子是 140+ 拔小, 九龍塘宣道 比較適合. .
如果你兒子是 under 140+, around 135 九龍塘宣道, 紅馬, 培正.
聖方濟各 同 英華 是最適合 110-130 讀的. --- 我弟弟以前讀聖方濟各, 亦有4個朋友現讀英華. 我女兒也是gifted child.
英華 對 弟弟入學是無幫助的. -- 這是朋友的親身經歷.

作者: newbkmember    時間: 10-7-18 15:40

他們不是同一年的, 弟弟考的時候哥哥正在二年級, 他媽媽不用上班,每天都帶細囝接哥哥, 哥哥品學兼優. 她是寫信及親身求位的.
原帖由 liktin 於 10-7-18 10:53 發表

請問:
你朋友的孩子, 哥哥與弟弟是同一年或是不同年的入學的呢?
"向校長求位多次"是用那種方式, 寫信定係電話?

作者: liktin    時間: 10-7-19 00:47

原帖由 mamimummy 於 18-7-2010 12:14 發表
如果你兒子是 under 140+, around 135 九龍塘宣道, 紅馬, 培正.
聖方濟各 同 英華 是最適合 110-130 讀的. --- 我弟弟以前讀聖方濟各, 亦有4個朋友現讀英華. 我女兒也是 ...

Oh, 我從未聽過這樣用IQ的分析, Thank you very much.
My son is IQ 140+, 但可否請教為何 "英華 是最適合 110-130 讀的"呢? 我如決定英華是否錯了? 因我不想阻住人個學位, 已回覆紅馬和培正不去讀了, 擔心!
另外, 請問你女兒也是gifted child, 她IQ是多少, 讀那一小學? 只作參考.

作者: jeremyphlam    時間: 10-7-19 15:02

原帖由 mamimummy 於 10-7-18 12:14 發表
聖方濟各 同 英華 是最適合 110-130 讀的. --- 我弟弟以前讀聖方濟各, 亦有4個朋友現讀英華. 我女兒也是 ...

Funny !!
是否印了在每間學校的收生手冊內?
作者: Sinman68    時間: 10-7-19 16:00     標題: 回覆 4# mamimummy 的文章

不好意思! 我是路過的, 想請問點先至可以知道個小朋友係埋資優生? 那裡可以做評估,可否P.M d 資料給我? 費用貴嗎?
作者: liktin    時間: 10-7-19 17:54

原帖由 Sinman68 於 19-7-2010 16:00 發表
不好意思! 我是路過的, 想請問點先至可以知道個小朋友係埋資優生? 那裡可以做評估,可否P.M d 資料給我? 費用貴嗎?

唔知點解, pm唔到,奇!
有需要資料可否先pm我。因為我只可回覆!
作者: Lyn    時間: 10-7-19 18:37

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:02 發表

Funny !!
是否印了在每間學校的收生手冊內?

作者: Era    時間: 10-7-20 10:18

嘩...原來係咁呀?
咁睇來聖方濟同英華既好多同學要快d轉去九龍塘宣道,紅馬,培正,甚至要去埋拔小啦.

咁dbspd,ls同spcc又係適合iq幾多既人讀呢哦?

原帖由 mamimummy 於 10-7-18 12:14 發表

作者: liktin    時間: 10-7-20 12:46

多謝各位回覆, 亦請別介懷!
完全相信mamimummy只是講出他自己對資優兒童適合那類學校的個人意見,本人很感謝回覆!這是一種我未考慮過的新想法!
雖然我的個人睇法亦是有一點不同,例如聖方濟各應是學業上最深的(從學校給我的書單及聽聞中見),而且她們做了18年資優兒童教育,對不同程度的IQ, 容忍及適應性應較大。
作者: jjhh    時間: 10-7-20 14:21

liktin,

你之前講過你係唔會考慮GT的, 請問可以問點解嘛?

我心目中係target GT同YW的, 作為父母, 都好怕幫小朋友揀錯學校, 所以無論好壞既comment都好想知多d, 如唔方便可pm我.  謝謝!
作者: liktin    時間: 10-7-20 15:30

原帖由 jjhh 於 20-7-2010 14:21 發表
liktin,

你之前講過你係唔會考慮GT的, 請問可以問點解嘛?

我心目中係target GT同YW的, 作為父母, 都好怕幫小朋友揀錯學校, 所以無論好壞既comment都好想知多d, 如唔方便可pm我.  謝謝! ...

你應該是在另一處看到的, 而且我也在另一處回應過, 這只是我個人意見,我跟優才校長見過面及談過5至6次, 覺得校長頗商業化, 似一個Marketer多d, 校長對整間學校是極度重要的, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何?
而且你用150年以上的英華跟GT比, 我個人的角度ONLY, 係10比1.(強調: 只是我個人的想法, 別人可與我省有相反意見)
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-20 15:57

原帖由 liktin 於 10-7-20 15:30 發表

你應該是在另一處看到的, 而且我也在另一處回應過, 這只是我個人意見,我跟優才校長見過面及談過5至6次, 覺得校長頗商業化, 似一個Marketer多d, 校長對整間學校是極度重要的, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何?
而 ...

我從不相信沒有歷史背景的學校。講就天下無敵,做就.....

我冇理由俾自己個小朋友做白老鼠,去實踐你未知果效的教育理念。
作者: jjhh    時間: 10-7-20 16:06

我當然明白啦~
每個父母心目中選擇既priority都唔同, 所以至睇多d, 問多d, 才消化作自己用.
觀感同角度問題.

而 ...

作者: olima    時間: 10-7-21 15:49

liktin,

想請問你為何沒有考慮插班LS呢﹖一條龍,弟弟也直入...以你兒子的能力,應該不難插班。

另外,你說兒子的社交技巧差D,以致performance IQ低,請問情況如何﹖因我懷疑我囝囝也跟你兒子的情況相似...此外,我也想要做資優test機構的資料,煩請pm我。謝。
作者: liktin    時間: 10-7-21 18:47

原帖由 olima 於 21-7-2010 15:49 發表
liktin,

想請問你為何沒有考慮插班LS呢﹖一條龍,弟弟也直入...以你兒子的能力,應該不難插班。

另外,你說兒子的社交技巧差D,以致performance IQ低,請問情況如何﹖因我懷疑我囝囝也跟你兒子的情況相似...此外,我也想要做資優te ...

我是插班小2的,也有報DBS 同LS的, 可能我仔並非讀緊出名的小學,所以連interview或考試機會都無!
其實,so far有得考的,都差吾多收曬。LS連考都無得考,會吾會系我的profolio做得太差呢!

我電腦不能pm別人, 請先pm我,再回覆你
作者: JuiceMum    時間: 10-7-23 11:54

作者: liktin    時間: 10-7-23 15:49

原帖由 JuiceMum 於 23-7-2010 11:54 發表
我估LS and DBS 每年都有數十百的插班申請信, 所以競爭很激烈.

我估這兩間學校除了看學生成績外, 也會看家庭背景, 小學排名, 學生特異功能, 推薦人,全面的作一個比較

你應該開心, 仔仔好叻, 我係你, 我會pick YW  ...

哈哈!係我地的背景影響了他沒有得interview! 不過無所謂0拉, 其實我吾覺LS好過YW. 只不過是LS一定可幫到弟弟入學,而YW就難。
大家只知他叻的一面, 難教之處亦不為外人道.
作者: siulili    時間: 10-7-23 22:06

樓主:

any good news from DPS?  really interested in your final decision.
作者: siulili    時間: 10-7-23 22:11

LS我又唔係好覺一定要家庭背景好好才可考到插班生喎, 我有個朋友咪一樣係兩公婆打份工,個仔早兩年都考到插小二喎。我估係睇有無空缺的原因多過睇咩家景囉。

但老實講, 我朋友一樣係想個仔中學再上一層樓, 佢的中學TARGET係DBS/St. Paul Co-ed.

以我所知,DBS仲會每年留10個位比DPS,係DPS直接RECOMMEND比DBS的學位。 所以如果仔仔成績好,讀DPS入DBS的機會真係會比其他學校高。

原帖由 liktin 於 10-7-23 15:49 發表

哈哈!係我地的背景影響了他沒有得interview! 不過無所謂0拉, 其實我吾覺LS好過YW. 只不過是LS一定可幫到弟弟入學,而YW就難。
大家只知他叻的一面, 難教之處亦不為外人道. ...

作者: liktin    時間: 10-7-24 03:55

原帖由 siulili 於 23-7-2010 22:11 發表
LS我又唔係好覺一定要家庭背景好好才可考到插班生喎, 我有個朋友咪一樣係兩公婆打份工,個仔早兩年都考到插小二喎。我估係睇有無空缺的原因多過睇咩家景囉。

但老實講, 我朋友一樣係想個仔中學再上一層樓, 佢的中學TARGE ...

謝意見, 一旦決定會盡早通知.
如一定要入DBS中學, 九龍塘宣道比DPS更好, 近兩年也有13-14個位。DBS的名稱我是喜歡的. 只因考慮因素太多. 我就較有機選LS 同 YW(如有得選的話)
我仔不太像DBS仔. 他跟本不是很聽話那種. 考試也不覺得要溫書的。
作者: mow-mow    時間: 10-7-24 10:27

Don't forget 九龍塘宣道 has more students than DPS.
So even though they have more students getting into DBS, in terms of percentage, DPS may still be better.

原帖由 liktin 於 10-7-24 03:55 發表

如一定要入DBS中學, 九龍塘宣道比DPS更好, 近兩年也有13-14個位。

作者: siulili    時間: 10-7-24 13:05

IC

如樓上會員指出,計學生人數, DPS始終機會高好多好多,同埋呢10個位係必收生,其他如成績好的一樣可以投考。

其實LS唔可以唔溫書架,仲要係自己在家備課才好去返學,如果唔係真係一舊雲,唔知D老師在教乜架。(我指的係中學部)

我都同意你的說法,DBS的學生比人感覺係文質彬彬D。

原帖由 liktin 於 10-7-24 03:55 發表

謝意見, 一旦決定會盡早通知.
如一定要入DBS中學, 九龍塘宣道比DPS更好, 近兩年也有13-14個位。DBS的名稱我是喜歡的. 只因考慮因素太多. 我就較有機選LS 同 YW(如有得選的話)
我仔不太像DBS仔. 他跟本不是很聽話那種 ...

作者: liktin    時間: 10-7-24 20:16     標題: 回覆 2# mow-mow 的文章

又係喎,你說得對,以%應該是DPS較高機會入DBS。
但回到老問題是,這中學並非我仔的STYLE。在而家看來,還是LS及英華適合的。5年後就難說了!
作者: liktin    時間: 10-8-2 01:24

今早突見緊貼"紅馬"的露天停車場己被拍賣起樓, 相信有兩三年的塵土飛揚了, 幸好並無選擇她.
作者: liktin    時間: 10-8-16 11:44     標題: 回覆 1# liktin 的文章

小兒決定了小二插班"英華小學"。

這兩三天先後回覆了"九龍塘宣道"和"聖方濟各"放棄學位了,再無彎轉。致電聖方濟各時真的很不捨得!
作者: FnDmum    時間: 10-8-16 11:57

me too !
好多謝梁校長給予机會, 礙於小囡本身興趣及色性格各種原因, 只好放棄P1學位。

原帖由 liktin 於 10-8-16 11:44 發表

這兩三天先後回覆了"九龍塘宣道"和"聖方濟各"放棄學位了,再無彎轉致電聖方濟各時真的很不捨得

作者: mandy2003    時間: 10-8-16 12:04

原帖由 liktin 於 10-8-16 11:44 發表

這兩三天先後回覆了"九龍塘宣道"和"聖方濟各"放棄學位了,再無彎轉。致電聖方濟各時真的很不捨得!

Congratulation!!  我覺得英華真的是你的最佳之選, 我都好希望阿仔入到英華, 好羨慕你啊!!!
作者: siulili    時間: 10-8-16 17:04

hope you made the right choice.  I have a friend's son is also transferring to Ying Wah P2 in coming September.  

FOR 八卦 only, any news from DPS before you made such decision?
作者: siulili    時間: 10-8-16 17:08

so funny, you wanted your son to be in Ying Wah??

你一定早前少上BK,呢YING WAH同你小朋友之前讀果間成日有D口舌之爭架喎,如果你選得之前果間,應該唔會想入英華架喎。

純粹個人猜測, 完全無意對任何學校作出任何評價。

原帖由 mandy2003 於 10-8-16 12:04 發表

Congratulation!!  我覺得英華真的是你的最佳之選, 我都好希望阿仔入到英華, 好羨慕你啊!!!   

作者: mandy2003    時間: 10-8-16 22:11

原帖由 siulili 於 10-8-16 17:08 發表
so funny, you wanted your son to be in Ying Wah??

你一定早前少上BK,呢YING WAH同你小朋友之前讀果間成日有D口舌之爭架喎,如果你選得之前果間,應該唔會想入英華架喎。

純粹個人猜測, 完全無意對任何學校作出任何評 ...

"口舌之爭"?  死啦!  我真係檬檬地唔知TIM.   請問係邊道揾到啊?  係唔係小一選校到啊?  定係小學雜談到啊?
作者: liktin    時間: 10-8-17 13:14     標題: 回覆 1# mandy2003 的文章

疊埋心水!已做完了英華的暑期作業。

而家要開始準備細囝的英華小一面試。
作者: mandy2003    時間: 10-8-17 18:44

原帖由 liktin 於 10-8-17 13:14 發表

:loveliness: :loveliness:

我仲係到登緊你開心
作者: Pessuma    時間: 10-8-18 16:46

Hi Liktin,

Can you share how to prepare for the YW interview?

Thousands of thanks!

Pessuma
原帖由 liktin 於 10-8-17 13:14 發表

作者: liktin    時間: 10-8-18 17:17

原帖由 Pessuma 於 18-8-2010 16:46 發表
Hi Liktin,

Can you share how to prepare for the YW interview?

Thousands of thanks!

Pessuma

Sorry, 其實無乜點prepare, 小一吾同小二插班是不會考試卷。
而且細仔好似吾多理我,試下問佢d大路interview的questions only. 但佢只係答單字, 有, 冇, 鐘意等等。
佢從未試過interview的, 只不過等佢答下d有機會的questions.
作者: calbee6    時間: 10-8-18 21:25

請問你個大仔同細仔讀邊間kg架?

原帖由 liktin 於 10-8-18 17:17 發表

Sorry, 其實無乜點prepare, 小一吾同小二插班是不會考試卷。
而且細仔好似吾多理我,試下問佢d大路interview的questions only. 但佢只係答單字, 有, 冇, 鐘意等等。
佢從未試過interview的, 只不過等佢答下d有機會的 ...

作者: yuengooluk    時間: 10-8-18 22:43

liktin
知道你沒選優才,不過我仍想以我所知的作一些回應.我不是優才家長,不過認識一位優才中學的老師.

我十分同意校長對整間學校是極度重要的,可是以優才來說,他們的課程總監才是學校的靈魂,校長反而只是......

我跟優才校長見過面及談過5至6次, 覺得校長頗商業化, 似一個Marketer多d, 校長對整間學校是極度重要的,

作者: liktin    時間: 10-8-23 16:29     標題: 回復 2# calbee6 的帖子

兩個囝囝都係讀迦南, 不是什麼名KG.
作者: liktin    時間: 10-9-27 12:51

不斷有朋友問我,那「資優評估書」對小朋友報學校是否有幫助,我想最多只有約20%的幫助,而且是個別學校會看重,eg. SFA(我覺得)。
入學試應該是最重要的,而家長的表現也算一分,也只是個別學校要見家長。
作者: liktin    時間: 11-10-10 13:51

突然在BK見番自己一年多前的post,看到那時的徬惶應該已成歷史!
當日攪掂哥哥入學又要擔心細仔未能跟從,因英華是直資。而他讀書能力又較哥哥低。幸好經過一輪面試等,現在兩個已一齊入讀英華了。他們都說讀得非常開心?
作者: LS.seto    時間: 11-10-10 15:17

Congratulation !!

時間過得很快,仍記起去年也有留意你的posts, 想不到這麼又過了一年,原來你的細仔也順利考入YW,現在跟哥哥一塊兒讀書了.

本人於去年也為小兒考進心儀的小學 SFA, 現讀 P.1 . 每天接他放學時都細說上學的趣事,開心與否也與我一起分享. 回想起去年這個時刻的每一個經歷,足以回味一生.

作者: liktin    時間: 11-10-10 15:50

「每一個經歷,足以回味一生」,這一句很touching!
除了YW,SFA是我最喜歡的。當日考入了插班,連學費也交了,就是覺得她是學術之冠,所以也是最難捨棄的一間,故拖延了個多月,真對不起那時waiting的同學與家長。
恭喜你兒能有心儀的學校SFA,路還長呢,大家努力!
作者: 小曳人    時間: 11-10-10 16:54

原帖由 liktin 於 11-10-10 15:50 發表
「每一個經歷,足以回味一生」,這一句很touching!
除了YW,SFA是我最喜歡的。當日考入了插班,連學費也交了,就是覺得她是學術之冠,所以也是最難捨棄的一間,故拖延了個多月,真對不起那時waiting的同學與家長。
恭喜你兒能有心儀 ...

可否分享一吓YW嘅功課量?
因為最近收到消息,有位親戚,本來係校長鍾意嘅仔,但係都頂唔順功課量,所以今年(應該係P3)轉走咗!好似好恐怖咁,定係只係個別小朋友做功課嘅能力唔同呢...

另外,你覺得學校對學生唔同嘅能力,所作嘅培訓夠嗎?多唔多小朋友會跳級上個別嘅堂?

我兒學術能力上,暫時較為突出,點揀學校?邊間學校有幾多加潤/拔尖課程?通常~係咪SFA較突出?
作者: wttclh    時間: 11-10-11 23:33

囝囝今年考小一,好擔心, 如果考不到, 叩門機會大不大呀?
作者: jeremyphlam    時間: 11-10-13 10:00

原帖由 小曳人 於 11-10-10 16:54 發表

可否分享一吓YW嘅功課量?
因為最近收到消息,有位親戚,本來係校長鍾意嘅仔,但係都頂唔順功課量,所以今年(應該係P3)轉走咗!好似好恐怖咁,定係只係個別小朋友做功課嘅能力唔同呢...

另外,你覺得學校對學生唔同嘅能力,所作嘅培 ...

我個仔今年小二,但真係唔覺功課多,平均一個鐘左右連溫默書....

得罪講句,如非轉去其他更出名的學校,真正的轉校原因未必會同人講。通常都係話間學校呢樣唔好,個樣唔得.....
作者: 青青河邊草    時間: 11-10-13 10:10

原帖由 jeremyphlam 於 11-10-13 10:00 發表

我個仔今年小二,但真係唔覺功課多,平均一個鐘左右連溫默書....

得罪講句,如非轉去其他更出名的學校,真正的轉校原因未必會同人講。通常都係話間學校呢樣唔好,個樣唔得..... ...

咁你覺得英華的老師如何?
會唔會成press D成績唔好的學生的家長?
作者: 小曳人    時間: 11-10-13 13:08

原帖由 jeremyphlam 於 11-10-13 10:00 發表

得罪講句,如非轉去其他更出名的學校,真正的轉校原因未必會同人講。通常都係話間學校呢樣唔好,個樣唔得..... ...

咁我都明... 但係佢係P1時考全級頭幾名,係校長嘅心頭好!上電視拍video實有佢份!我早幾個月聽briefing, 都有講佢嘅小故事!
所以,我估可能真係小朋友做功課上面有困難..
如果你個仔一個鐘左右可以完成功課,咁我相信以我阿仔間KG嘅長年特訓之下,應該可以應付!
thanks~
作者: hyatt    時間: 11-10-13 13:19

原帖由 小曳人 於 11-10-13 13:08 發表

咁我都明... 但係佢係P1時考全級頭幾名,係校長嘅心頭好!上電視拍video實有佢份!我早幾個月聽briefing, 都有講佢嘅小故事!
如果你個仔一個鐘左右可以完成功課,咁我相信以我阿 ...

小曳人,實冇問題的,任何一間小一都可以應付到(as per 師兄師姐家長所說):D
作者: liktin    時間: 11-10-13 14:01

Hi 青青河邊草
我唔太感受到老師有俾壓力d成績唔好的學生的家長,但就會俾壓力d操行唔多好的學生的家長,如我咁,哈哈!
我的感覺在林校長領導下,大部份老師也是很好的,真心說話。
作者: jeremyphlam    時間: 11-10-13 14:40

原帖由 青青河邊草 於 11-10-13 10:10 發表

咁你覺得英華的老師如何?
會唔會成press D成績唔好的學生的家長?

兩年的老師好好,個仔勁鍾意YW。
第2點又冇聽過喎.....
作者: jeremyphlam    時間: 11-10-13 14:44

原帖由 小曳人 於 11-10-13 13:08 發表

如果你個仔一個鐘左右可以完成功課,咁我相信以我阿 ...

咁你真係要問清楚原因。YW的程度唔淺,但以質為主,絕不是重抄寫及用量壓死你的學校。
作者: 小曳人    時間: 11-10-13 17:31

原帖由 hyatt 於 11-10-13 13:19 發表

小曳人,實冇問題的,任何一間小一都可以應付到(as per 師兄師姐家長所說):D

但係,我聽過有師兄家長講,個仔入到YW,功課OK,但作文差d,因為學校無乜呢方面嘅training
作者: 小曳人    時間: 11-10-13 17:32

原帖由 jeremyphlam 於 11-10-13 14:44 發表

咁你真係要問清楚原因。YW的程度唔淺,但以質為主,絕不是重抄寫及用量壓死你的學校。

唔該哂!又係留返過年先問到..
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-13 17:32

原帖由 小曳人 於 11-10-13 17:31 發表

但係,我聽過有師兄家長講,個仔入到YW,功課OK,但作文差d,因為學校無乜呢方面嘅training

作文差, 可能係老師教得唔好, 或小朋友唔多識, 有時要慢慢來啊.
作者: liktin    時間: 11-10-13 20:47

Anyway, I sure I did the best choice, my 決擇 is good. haha!
作者: liktin    時間: 11-10-14 14:25     標題: 回復 73# 小曳人 的帖子

小曳人,
恭喜你,相信你兒子一定好叻。其實叻人讀邊間都無乜所謂,只是你希望讀那一所中學!
聖方濟各的程度被譽為全港之冠,上年我亦是因此而帶兒子去報插班的。況且英華亦不算淺的!
但我看完SFA的中學派位後,在我心目中只有拔萃、皇仁和喇沙是較YW好,只共有8位去了這三間。那我為何不直接去一條龍的YW?話你知與我小兒上年一同插同一班的就是從SFA來的學生,他在SFA也是考第二的!他都來,我無理由去頂他的位子,哈哈!
祝你兒能去一間可發揮他才幹的學校。
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-14 17:08

原帖由 liktin 於 11-10-14 14:25 發表
小曳人,
恭喜你,相信你兒子一定好叻。其實叻人讀邊間都無乜所謂,只是你希望讀那一所中學!
聖方濟各的程度被譽為全港之冠,上年我亦是因此而帶兒子去報插班的。況且英華亦不算淺的!
但我看完SFA的中學派位後,在我心目中只有 ...

personally覺得, 英華始終比較活潑一點
我有親戚讀sfa, 我覺得呢間學校啱d真係"讀書"的人

而我, 覺得, 尤其男仔, 應該要從小培養活潑的性格,
more than咁快就只顧追求學術上的超卓.
作者: 小曳人    時間: 11-10-14 17:50

多謝兩位嘅意見!其實學術上,我相信阿仔無乜問題,只係點樣去培養佢求知求學嘅興趣,而唔係因為死讀書而變到無哂學習興趣!
坦白講,入SFA嘅信心會大一d,因為佢地出嘅offer都會較多,又係考筆試,但YW就真係難搞d... 希望好運啦!
作者: wttclh    時間: 11-11-1 09:41

我想問下,英華小學需要學一種樂器,鋼琴算不算呀?
作者: Camom    時間: 11-11-1 10:27

原帖由 wttclh 於 11-11-1 09:41 發表
我想問下,英華小學需要學一種樂器,鋼琴算不算呀?

Piano is not counted in YW.
作者: liktin    時間: 11-11-6 00:26

I understand you may worry about the interview skill of your son, I have an idea for you if you really like Ying Wa very much!
~ No Interview
~ No Special abilities, like music or sport
~ No Parent's background
You can try transfer student (插班) in P2 if your son smart enough in academic (學術). They are no need to test others even NO interview is needed in 插班試, only consider the result of the 插班試 (Chinese, English & Maths). Only recruit the boys good at academic result when 插班.
Of course your son need to be the first 2-4 考生 that year, because only limited offer for 插班生. But, lot of 考生 are smart also, they may come from other schools and got the first 3 in P1 in their school, like SFA.

原帖由 小曳人 於 14-10-2011 17:50 發表
多謝兩位嘅意見!其實學術上,我相信阿仔無乜問題,只係點樣去培養佢求知求學嘅興趣,而唔係因為死讀書而變到無哂學習興趣!
坦白講,入SFA嘅信心會大一d,因為佢地出嘅offer都會較多,又係考筆試,但YW就真係難搞d... 希望好運啦! ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5