教育王國

標題: 2010 P.2 同學仔報到 [打印本頁]

作者: Geni    時間: 10-7-3 22:34     標題: 2010 P.2 同學仔報到

下年我個仔讀2D, 你地呢?
作者: toys    時間: 10-7-4 08:02

我個女讀2C,佢同唔到佢嘅好朋友一班不知幾
作者: kcleung1973    時間: 10-7-4 08:43

各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試前哪個星期大病有關?,試過兩次都是這樣,唉),
最後全年全級都十名之內.(其實靠前三次考成績好.)
男仔考試真唔穩定.好似過山車怕怕.和他之前分開的同學,或者唔慣.希望好快适應返..toys,我到時有功課問題.請指教.thanks
作者: Geni    時間: 10-7-4 10:12

原帖由 kcleung1973 於 10-7-4 08:43 發表
各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試 ...

全級十名內仲叫過得去~~~ 應該話係好叻仔o勒~~~

我唔知同我個仔玩開o個d同學仔讀乜o野班, 不過我佢如果唔同班會唔會唔開心, 佢話唔會~~~ 佢個人都真係幾"無情"~~~
作者: toys    時間: 10-7-4 20:22

嘩~~10之內都好勁喎,咁你個仔一定全班3名之內,應該我叫你哋多多指教就真!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-4 08:43 發表
各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試 ...

作者: kcleung1973    時間: 10-7-5 09:49

原帖由 toys 於 10-7-4 20:22 發表
嘩~~10之內都好勁喎,咁你個仔一定全班3名之內,應該我叫你哋多多指教就真!!

唉!本來和他同班全級第一名(和他同一幼兒圓的且相熟的同學仔)互相比賽.但最後一次回落到..想問你呢怎溫常識?
我仔常識最弱.主要唔識答問題.組織句子..多謝
作者: toys    時間: 10-7-5 13:01

常識對我黎講都好難溫,我都係和佢温曬成本書咋,有咩温咩,都好靠佢哋嘅記性,其實你個仔咁叻,我真的想請教你怎樣和佢温書的!!
八卦問句......全級考第一名個位會去邊班?

quote]原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 09:49 發表

唉!本來和他同班全級第一名(和他同一幼兒圓的且相熟的同學仔)互相比賽.但最後一次回落到..想問你呢怎溫常識?
我仔常識最弱.主要唔識答問題.組織句子..多謝 ... [/quote]
作者: kcleung1973    時間: 10-7-5 13:49

原帖由 toys 於 10-7-5 13:01 發表
常識對我黎講都好難溫,我都係和佢温曬成本書咋,有咩温咩,都好靠佢哋嘅記性,其實你個仔咁叻,我真的想請教你怎樣和佢温書的!!
八卦問句......全級考第一名個位會去邊班?

quote]原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 09:49 發表 h ...

toys 等阿仔放學回來才知.唔知小學係唔係女仔文課好過男仔.我仔次次中文和常識差過她.
我通常考試前一.二個星期和他溫書(唔好處如果考試前病了.就會發生這次失敗原因).好似你一樣溫考試內容,ok就做呢練習等,沒特別野.
請問這個暑假怎安棑課外活動?我給阿仔學游水和plan緊是否給阿仔學拉小提琴,唔知各位有何意見?toys你的子女是仔還是女?
作者: Geni    時間: 10-7-5 14:52

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 13:49 發表

toys 等阿仔放學回來才知.唔知小學係唔係女仔文課好過男仔.我仔次次中文和常識差過她.
我通常考試前一.二個星期和他溫書(唔好處如果考試前病了.就會發生這次失敗原因).好似你一樣溫考試內容,ok就做呢練習等,沒特別 ...

全級第一係咪A班4科都考第一o個個女仔?

我都係用你地咁上o下o既方法同個仔溫習, 又係中文同常識麻麻地.... 其實我都諗唔到仲有乜o野方法o勒~~~ 雖然我個仔冇你同toys個女咁叻, 不過我已經對佢o既成績好滿意o家o勒!

今個暑假我都有俾個仔去學游水, 其他就同平時學o個d冇分別o勒!
作者: kcleung1973    時間: 10-7-5 15:24

原帖由 Geni 於 10-7-5 14:52 發表

全級第一係咪A班4科都考第一o個個女仔?

我都係用你地咁上o下o既方法同個仔溫習, 又係中文同常識麻麻地.... 其實我都諗唔到仲有乜o野方法o勒~~~ 雖然我個仔冇你同toys個女咁叻, 不過我已經對佢o既成績好滿意o家o勒 ...

geni.係呀.這次考試連四課考第一.估唔到,前三次考我仔和她平分兩課第一.這次阿仔輸了給她拿晒四課.阿仔返來好唔開心..哪位同學心智好成熟.無論寫字和說話都唔似小一.
我仔第一次學游水.都唔膽把頭浸落水.見到笑死人
好快小二啦.其實小學成績分野是中,英作文(女仔在這方面應好呢),暑假我會教他基本作文....
作者: kcleung1973    時間: 10-7-5 15:35

請問toys and geni 你係唔係全職照顧孩子?我和老婆都要工作,所以有時發覺教子女的時間太少!回去only看他有沒有做晒功課就完了..到時他大少少,功課深了唔知怎算.唉無計要搵食...
作者: Geni    時間: 10-7-5 16:21

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 15:35 發表
請問toys and geni 你係唔係全職照顧孩子?我和老婆都要工作,所以有時發覺教子女的時間太少!回去only看他有沒有做晒功課就完了..到時他大少少,功課深了唔知怎算.唉無計要搵食... ...

係啦, 我見到個board同一個人名出現4次都覺得好犀利!

其實你個仔都好成熟喎~~ 我個仔對自己考第幾都唔在意, 有時我覺得佢叻o左, 佢自己又冇乜特別開心, 退步o左o既話佢又冇話失望..... 都好o既, 咁佢會覺得讀書冇乜壓力o羅! 開開心心都幾好!

我地兩公婆都要番工o家, 每晚最早都要7點先番到屋企, 食埋飯過一陣佢地就上床訓覺o勒~~ 功課佢一般都已經做哂, 我就同佢對o下咁啦, 如果o個日要默書就同佢默一次, 真係要溫習o既就留番星期六日, 因為平日都冇時間o勒~~ 到大d功課深到佢自己搞唔掂先再算o勒~~

我都有打算o係呢個暑假搞搞佢d中文, 因為佢作文同閱讀理解都要加把勁先得~~~ 之不過我就未必自己教得到, 一來自己d中文都麻麻地, 二來冇乜耐性~~~
作者: kcleung1973    時間: 10-7-5 16:56

原帖由 Geni 於 10-7-5 16:21 發表

係啦, 我見到個board同一個人名出現4次都覺得好犀利!

其實你個仔都好成熟喎~~ 我個仔對自己考第幾都唔在意, 有時我覺得佢叻o左, 佢自己又冇乜特別開心, 退步o左o既話佢又冇話失望..... 都好o既, 咁佢 ...

我仔知道考得唔好.返來唔講給我知成績(且係房哭了一場).
男子真係中文和常識係弱項.真係要寫多呢!你仔係唔一直D班?
作者: Geni    時間: 10-7-5 17:20

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 16:56 發表

係呀, 我個仔連續2年讀D班, 仲未搵到人同佢同班o忝~~
作者: toys    時間: 10-7-5 17:38

吓~~你個仔已經好叻ga 喎,唔駛大喊呀,會唔會佢驚你哋失望而唔開心?定佢對自己嘅要求好高?其實我都盡量唔比我女咁大壓力,就算自己好緊張佢d成績都盡量唔好在佢面前表現不滿,因小朋友都好在意爸爸、媽媽點睇自己的成績,現在先升小二,幾時喊到升中。其實考好試、讀好書是為自己,不用和其他人比較,自己盡了力便可。我現在都學緊放鬆自己,希望我小朋友都在開心的環境下學習。多多得罪、敬請原諒!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 16:56 發表

作者: kcleung1973    時間: 10-7-5 17:46

原帖由 toys 於 10-7-5 17:38 發表
吓~~你個仔已經好叻ga 喎,唔駛大喊呀,會唔會佢驚你哋失望而唔開心?定佢對自己嘅要求好高?其實我都盡量唔比我女咁大壓力,就算自己好緊張佢d成績都盡量唔好在佢面前表現不滿,因小朋友都好在意爸爸、媽媽點睇自己的成績,現在先 ...

toys,現在我同他說道理,他現在沒事了.(小孩子有得玩好快沒事lar).或者我好似你說在佢面前表現不滿,真要檢討.希望好似你一樣放鬆自己....
作者: kcleung1973    時間: 10-7-6 09:07

toys,geni:阿仔講全級第一留係A班,他常玩的同學去B班.要重新适應返新同學.到時唔知怎問功課?
作者: Geni    時間: 10-7-6 10:26

原帖由 kcleung1973 於 10-7-6 09:07 發表
toys,geni:阿仔講全級第一留係A班,他常玩的同學去B班.要重新适應返新同學.到時唔知怎問功課?

我個仔都問o左佢d同班同學o勒, 玩開o個幾個都唔同班了~~~ 之不過佢適應力強, 應該好快會貪新忘舊~~
作者: kcleung1973    時間: 10-7-6 13:32

原帖由 Geni 於 10-7-6 10:26 發表

我個仔都問o左佢d同班同學o勒, 玩開o個幾個都唔同班了~~~ 之不過佢適應力強, 應該好快會貪新忘舊~~

放暑假唔知你仔在家平時有什麼活動?
作者: Geni    時間: 10-7-6 14:13

原帖由 kcleung1973 於 10-7-6 13:32 發表

放暑假唔知你仔在家平時有什麼活動?

我就係怕佢唔知o係屋企做乜好, 所以暑假我幫佢報o左社區中心o既日託. o個度日日都有唔同活動, 又有做功課時間, 一個星期又有一日outing, 另外一個星期游3日水, 好忙~~~
作者: kcleung1973    時間: 10-7-6 14:22

原帖由 Geni 於 10-7-6 14:13 發表

我就係怕佢唔知o係屋企做乜好, 所以暑假我幫佢報o左社區中心o既日託. o個度日日都有唔同活動, 又有做功課時間, 一個星期又有一日outing, 另外一個星期游3日水, 好忙~~~ ...

現在我就頭痛緊這樣事!看來要報返几個課程先.費事在家(HEA).
作者: 堯堯豬媽    時間: 10-7-7 13:51

作者: Geni    時間: 10-7-7 14:00

原帖由 堯堯豬媽 於 10-7-7 13:51 發表
toys

我個仔終於同你個囡同一班喇~~~~
我覺得學校話無分成績分班,查實係將d叻既分左去A班lu

唔會~~~ toys 個女同kcleung個仔都好叻o家!!

點解仲未有人同個仔一班呢~~~
作者: 肥嘟媽    時間: 10-7-7 15:23

HI,

我囡囡讀P.4 ,  八卦入來行一轉, 順路講些少情況給你們知
小二至小三,仍未分精英班
不過有一個編班的方法,就是睇名次尾數
1,6 入A班
2,7 入B班
3,8 入C班
4,9 入D班
5,0 入E班
即是說全級第1名跟全級111名同學也在A班, 第2名跟67名在B班,如此類推
作者: kcleung1973    時間: 10-7-7 16:47

原帖由 肥嘟媽 於 10-7-7 15:23 發表
HI,

我囡囡讀P.4 ,  八卦入來行一轉, 順路講些少情況給你們知
小二至小三,仍未分精英班
不過有一個編班的方法,就是睇名次尾數
1,6 入A班
2,7 入B班
3,8 入C班
4,9 入D班
5,0 入E班
即是說全級第1名跟全級111名同學 ...

好似有這情況.我仔第8去C班
作者: kcleung1973    時間: 10-7-7 16:53

toys

豬媽您好!你係唔係上年天水圍同台BBQ.你仔跟住我仔玩哪位.我仔有個傑字,你仔好文靜.我仔係班上和你仔好FRIEND.難得又同一班..到時如家課有問題請多多指教.
作者: Geni    時間: 10-7-7 17:07

原帖由 kcleung1973 於 10-7-7 16:47 發表

好似有這情況.我仔第8去C班

我個仔無論上學期,下學期定全年平均名次都match唔到呢~~~

ps. 自己讀書o既時候又係成日估學校係點樣編班
作者: toys    時間: 10-7-7 19:32

好嘢~~終於可以同你個仔一班喇~~~~YEAH~~

toys

作者: toys    時間: 10-7-7 19:41

a.......我個女唔係好叻 ga 咋,同kcleung個仔無得比ga!! 每次同佢温習都要嘔幾碗血。

但我女果班都有個勁人,上、下學期都考第一,全級我估佢都三名內,但佢會去2E喎

原帖由 Geni 於 10-7-7 14:00 發表

唔會~~~ toys 個女同kcleung個仔都好叻o家!!

點解仲未有人同個仔一班呢~~~

作者: asinai    時間: 10-7-7 20:29

去左2E班=最前都係考第5 lor (級).
原帖由 toys 於 10-7-7 19:41 發表
a.......我個女唔係好叻 ga 咋,同kcleung個仔無得比ga!! 每次同佢温習都要嘔幾碗血。

但我女果班都有個勁人,上、下學期都考第一,全級我估佢都三名內,但佢會去2E喎

...

作者: asinai    時間: 10-7-7 20:32

as I know係未分精0班g前係 gum 分班 --- 你試吓 gum 1A, 2B, 3C, 4D, 5E, then 6E, 7D, 8C, 9B, 10A, then 11A, 12B.......Z 型 gum 排翻落黎, 係mic 2D 班呢.... ....& 應該用全年全級名次計.
gum 會平均d!
原帖由 Geni 於 10-7-7 17:07 發表

我個仔無論上學期,下學期定全年平均名次都match唔到呢~~~

ps. 自己讀書o既時候又係成日估學校係點樣編班

作者: Geni    時間: 10-7-7 22:51

原帖由 asinai 於 10-7-7 20:32 發表
as I know係未分精0班g前係 gum 分班 --- 你試吓 gum 1A, 2B, 3C, 4D, 5E, then 6E, 7D, 8C, 9B, 10A, then 11A, 12B.......Z 型 gum 排翻落黎, 係mic 2D 班呢.... ....& 應該用全年全級名次計.
gum 會平均d ...

如果咁數就match到O勒!
作者: chingko    時間: 10-7-8 00:56

2D 報到

geni , 又係我呀!
作者: Geni    時間: 10-7-8 08:34

原帖由 chingko 於 10-7-8 00:56 發表
2D 報到

geni , 又係我呀!

終於搵到同班同學O勒~~~
作者: kcleung1973    時間: 10-7-8 09:06

原帖由 toys 於 10-7-7 19:41 發表

...

講起教仔做功課,現在孩子一個字'懶',完全唔會主動看書和溫書,整天去玩,好被動,真係激死,阿仔看書ONLY係快.(快過我).但唔會領悟真正內容和學怎樣新的字,我經常話他這樣無用的,知識是靠自己看書學返來的,唔係靠父母教的,(且父母無時間教你和咁多知識教你).現在我捉他看完一篇文章.我提出問題.自己寫出詳細答案,..唔給任務他一定玩晒暑假
作者: toys    時間: 10-7-8 09:22

多謝肥嘟媽和 asinai 嘅資料,得閒多d "烘"入黎。

asinai, 多謝您的提醒我才學會放鬆!!
作者: asinai    時間: 10-7-8 09:35

2D 幾好丫....我兩個g前都係!  
原帖由 Geni 於 10-7-7 22:51 發表

如果咁數就match到O勒!

作者: asinai    時間: 10-7-8 09:36

u're welcome la!  係你學得快je!
原帖由 toys 於 10-7-8 09:22 發表
多謝肥嘟媽和 asinai 嘅資料,得閒多d "烘"入黎。

asinai, 多謝您的提醒我才學會放鬆!!

作者: toys    時間: 10-7-8 10:08

睇錯咗,又思覺失調tim......heee

作者: toys    時間: 10-7-8 10:31

請問有冇人知2C班嘅班主任點ga??
作者: 堯堯豬媽    時間: 10-7-8 13:14

作者: 堯堯豬媽    時間: 10-7-8 13:15

作者: 堯堯豬媽    時間: 10-7-8 13:16

作者: kcleung1973    時間: 10-7-8 14:14

原帖由 堯堯豬媽 於 10-7-8 13:14 發表

傑傑爸(請問可以這樣稱呼你嗎?)我記得上次學校BBQ,仲同你仔仔影埋相,你PM個email黎我SEND番比你呀
你仔仔咁勁係我家大少請教你至真~~~~
佢返屋企都無點提同學仔架,好鬼孤獨架,希望你仔仔指教下
我個仔差在 ...

發了信息給你,請查收,多謝
作者: Geni    時間: 10-7-8 15:09

原帖由 kcleung1973 於 10-7-8 09:06 發表

講起教仔做功課,現在孩子一個字'懶',完全唔會主動看書和溫書,整天去玩,好被動,真係激死,阿仔看書ONLY係快.(快過我).但唔會領悟真正內容和學怎樣新的字,我經常話他這樣無用的,知識是靠自己看書學返來的,唔係靠父母教 ...

細路仔就梗係鍾意玩o家啦, 唔通細時唔玩留番幾十歲先o黎玩咩!  總知識得溫習時溫習, 遊戲時遊戲就得o
勒!  

我覺得讀書係一段好漫長o既路, 依家o岩o岩開始, 最緊要唔好嚇驚佢同俾多d成功感佢, 等佢覺得讀書好玩, 佢自自然然會比心機o家o勒! 反而依家同佢講讀書有幾緊好, 讀唔好第時冇前程呢d o野, 佢聽都聽唔明啦!
作者: kcleung1973    時間: 10-7-8 15:15

原帖由 Geni 於 10-7-8 15:09 發表

細路仔就梗係鍾意玩o家啦, 唔通細時唔玩留番幾十歲先o黎玩咩!  總知識得溫習時溫習, 遊戲時遊戲就得o
勒!  

我覺得讀書係一段好漫長o既路, 依家o岩o岩開始, 最緊要唔好嚇驚佢同俾多d成功感佢, 等佢覺得讀 ...

但有時我看住咁(Hea),真係忍唔住話他..(會唔會爸爸特別沒耐性)..
作者: Geni    時間: 10-7-8 15:55

原帖由 kcleung1973 於 10-7-8 15:15 發表

但有時我看住咁(Hea),真係忍唔住話他..(會唔會爸爸特別沒耐性)..

應該係我呢個媽咪冇佢咁好氣, hea就由得佢hea, 最緊要唔好搞著我就得o勒!
作者: 堯堯豬媽    時間: 10-7-9 07:55

作者: toys    時間: 10-7-11 17:48

請問黎緊會唔會有通告寄來話會有家長日見吓P.2嘅班主任和主科老師?
定係唔會有直至九月開學連佢哋去邊個班房都唔知?頭星期返半日定全日?駛唔駛帶書?
死喇~~係得我一個唔知定學校未有通知?
作者: asinai    時間: 10-7-11 19:58

toys,

5會有通告寄la.  g前 mic 有一張通吿講關于下學期試后注意事項, 最后有講1/9 - 3/9 係"學習啟航周", 上課時間由8:00 a.m. to 11:10 a.m.  應該no need 帶書, 除非老師要求, cos, ah 女話開學果幾日又要編坐位, 班隊 & 派通告等, 都好多野做吓.  & 佢地話係自己會揾到班房 ga la wor!....hehe,  be honest 原來我 gum 耐都冇問過佢地 lei d 問題, 5 g 係 mic 我5夠細心, 我言念佢地返到school 會有指示 or 佢地5 g 會自己問 ga la.
原帖由 toys 於 10-7-11 17:48 發表
請問黎緊會唔會有通告寄來話會有家長日見吓P.2嘅班主任和主科老師?
定係唔會有直至九月開學連佢哋去邊個班房都唔知?頭星期返半日定全日?駛唔駛帶書?
死喇~~係得我一個唔知定學校未有通知? ...

作者: toys    時間: 10-7-11 20:29

asinai,

比你提一提真係依稀有d印象有通告,好彩有您係度,如果唔係我呢位咁失魂嘅mami都唔知點算!!
我問親亞女佢乜都話唔知,所以就好擔心佢到時唔識去邊度,雖則佢已P.2,但成日都覺得佢仲係BB班。

原帖由 asinai 於 10-7-11 19:58 發表
toys,

5會有通告寄la.  g前 mic 有一張通吿講關于下學期試后注意事項, 最后有講1/9 - 3/9 係"學習啟航周", 上課時間由8:00 a.m. to 11:10 a.m.  應該no need 帶書, 除非老師要求, cos, ah 女話開學果幾日又要編坐位 ...

作者: asinai    時間: 10-7-12 09:38

客氣了,  我想 lei 度好多mami 都會 gum 做的.  &你女女重細....我兩個有時都懵懵地呢!
原帖由 toys 於 10-7-11 20:29 發表
asinai,

比你提一提真係依稀有d印象有通告,好彩有您係度,如果唔係我呢位咁失魂嘅mami都唔知點算!!
我問親亞女佢乜都話唔知,所以就好擔心佢到時唔識去邊度,雖則佢已P.2,但成日都覺得佢仲係BB班。

...

作者: 蠟筆小新新    時間: 10-7-13 21:48

各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎?
作者: toys    時間: 10-7-14 11:16

供應商會有餐具提供,但每日要帶回家清洗,第二日再帶回校。不用帶枱墊,會有個墊比埋,好似怏餐店果d咁,不過細塊d,學期尾會送埋比小朋友,幾攪笑!
校服我都買了兩套,運動服就兩套,不過如果洗得切,乾得快,一套都ok嘅。

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-13 21:48 發表
各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎? ...

作者: toys    時間: 10-7-14 11:18

仲要自己帶乾、濕毛巾和水。

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-13 21:48 發表
各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎? ...

作者: 蠟筆小新新    時間: 10-7-14 12:03     標題: 回覆 55# toys 的文章

多謝toys,多謝晒~~~
作者: ccfamily    時間: 10-7-14 22:32

各位好,我女兒P.2升2B班. 請多多指教.
作者: toys    時間: 10-7-15 08:14

歡迎你呀!!你囡囡之前讀邊班ga??大家多多交流

原帖由 ccfamily 於 10-7-14 22:32 發表
各位好,我女兒P.2升2B班. 請多多指教.

作者: kcleung1973    時間: 10-7-15 13:54

原帖由 toys 於 10-7-15 08:14 發表
歡迎你呀!!你囡囡之前讀邊班ga??大家多多交流

Hi toys:
請問你女叫什麼名?講一個字或特征,,到時家長日想認!!哈哈
作者: toys    時間: 10-7-15 15:25

haha...唔駛相認ga la,到時自自然然會識啦,好似堯豬媽咁!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-15 13:54 發表

Hi toys:
請問你女叫什麼名?講一個字或特征,,到時家長日想認!!哈哈

作者: kcleung1973    時間: 10-7-15 15:27

原帖由 toys 於 10-7-15 15:25 發表
haha...唔駛相認ga la,到時自自然然會識啦,好似堯豬媽咁!!

我好少回校,多數係老婆大人去....
作者: ccfamily    時間: 10-7-15 20:02

Hi Toys,

我囡囡一年級讀A班, 同傑仔爸爸一班.

大家可以上沙官小WEB認識誰是全級一,二, 三名.
作者: kcleung1973    時間: 10-7-16 14:34

原帖由 ccfamily 於 10-7-15 20:02 發表
Hi Toys,

Hi CCfamily:
原來同班,唔知何人.但我仔去C班,,沒做同學啦.二年級加油呀!
作者: toys    時間: 10-7-21 15:25

請問有冇家長知方間咁多不同出版社嘅中、英、數練習,那一個出版社嘅練習好和同沙官的課程相約呢?因書局內真是有太多不同種類的練習,真係眼都花埋、頭都痛!!
作者: toys    時間: 10-7-21 15:34

見到喇~~~嘩!!個個都好"西" 厲,好羨慕呀!!
e.......Geni,係咪有個係你仔仔呀??

原帖由 ccfamily 於 10-7-15 20:02 發表
Hi Toys,

作者: Geni    時間: 10-7-21 17:26

原帖由 toys 於 10-7-21 15:34 發表
見到喇~~~嘩!!個個都好"西" 厲,好羨慕呀!!
e.......Geni,係咪有個係你仔仔呀??

作者: toys    時間: 10-7-24 09:19

原帖由 Geni 於 10-7-21 17:26 發表

作者: 堯堯豬媽    時間: 10-9-8 20:50

作者: 堯堯豬媽    時間: 10-9-8 20:53

作者: 堯堯豬媽    時間: 10-9-8 20:57

作者: kcleung1973    時間: 10-9-9 13:54

原帖由 堯堯豬媽 於 10-9-8 20:53 發表
我想問各位,中文默書範圍係咪5再有默書紙比我地架喇??
我見手冊寫下星期背默+8個詞語,問大少話圈左背默果段,但詞語又無講喎 ,都5知係咪個衰仔聽漏野:;pppp: ...

堯堯豬媽:
我仔都說8個詞語無講,,應沒聽漏.....
作者: kcleung1973    時間: 10-9-9 14:09

原帖由 堯堯豬媽 於 10-9-8 20:50 發表
傑傑爸爸:

收相呀,遲了很多,不好意思

估唔到我家大少讀同一班仲要同埋一齊隔離位坐喎

收到你的相啦,不知不覺已過一年,,看到他們充滿童真的笑容.發現時間過得好快..有緣同位,,希望大家相互提點..我仔說英文課只給英文提問.中文唔給說.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5