教育王國

標題: 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [打印本頁]

作者: yy13    時間: 10-6-12 14:27     標題: 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)

呢邊繼續丫
作者: yy13    時間: 10-6-12 14:36

大家溫成點呀
我地今晚同星期一晚都要做節
所以剩番無幾多時間溫習
尋日溫左d 中常
今日同聽日就集中溫英文
星期一下午就溫埋英常同再溫下中常
有時間剩先再溫電腦
唔夠時間用呀  
作者: 叮叮噹噹    時間: 10-6-13 18:30

yy

我仔就昨日溫左d常識, 今次常識真係好多野要記呀
今日就溫英文, 但而家都仲未溫英默, computer同普通話就星期一下午有時間再溫啦! 今晚同你一樣要做節啊!

捱埋聽晚就自由啦, 比心機啊
原帖由 yy13 於 10-6-12 14:36 發表
大家溫成點呀
所以剩番無幾多時間溫習
尋日溫左d 中常
今日同聽日就集中溫英文
有時間剩先再溫電腦
唔夠時間用呀  mouth:" /> ...

作者: yy13    時間: 10-6-13 22:22

叮叮噹噹

聽日得1個下午
我仔溫得晒常識都偷笑
因為之前請病假請左個幾星期
中常最後o個1-2課都唔係好識  
我諗住有時間就望下電腦先
普通話應該連望都無時間
無錯捱埋聽晚就放監

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-13 18:30 發表
yy

我仔就昨日溫左d常識, 今次常識真係好多野要記呀mouth:" />
今日就溫英文, 但而家都仲未溫英默, computer同普通話就星期一下午有時間再溫啦! 今晚同你一樣要做節啊!

捱埋聽晚就自由啦, 比心機啊  ...

作者: 竹葉青    時間: 10-6-14 12:44

唔好意思呀!知你地忙緊考試,我想請問你地有冇人參加過3:30後功課班架,上堂靜唔靜架,小朋友能唔能夠轉心做到功課呢!因我聽聞係小1至小6就一齊上架,仲話會好易學壞所以有d擔心,因為我仔好易受環境影響架,麻煩大家分享下你地意見呀!同埋想問問小一除宗教,音樂ed書外有冇其他d咩書可以用二手都得架!
作者: BB2WONG    時間: 10-6-14 13:11

原帖由 yy13 於 10-6-12 14:36 發表
大家溫成點呀
所以剩番無幾多時間溫習
尋日溫左d 中常
今日同聽日就集中溫英文
有時間剩先再溫電腦
唔夠時間用呀  mouth:" /> ...

剛剛的星期六、日因為我哥哥嫁女,所以星期六日都返左去外家,雖然帶晒paper 但溫唔到好多,而且肯定唔專心。琴晚仲12點先返到屋企,佢今朝極度眼瞓,睇佢造化,今日下午靠佢自己溫3科,都唔知點算
作者: BB2WONG    時間: 10-6-14 13:16

原帖由 竹葉青 於 10-6-14 12:44 發表
唔好意思呀!知你地忙緊考試,我想請問你地有冇人參加過3:30後功課班架,上堂靜唔靜架,小朋友能唔能夠轉心做到功課呢!因我聽聞係小1至小6就一齊上架,仲話會好易學壞所以有d擔心,因為我仔好易受環境影響架,麻煩大家分享 ...

二手書,如果無改版就本本都用得番,但中、英、數、常都要做後面ex同圈詞語,我估用新的比較好。音樂同電腦就一定可以,普通話及聖經都有機會,但有d第課後面既ex 可能都會被用了。

輔導班好似係:p.1, 3, 5一班,p2,4,6一班。 有時如果要排隊問老師野,遇到附近有好既師兄師姐,問佢地唔洗排隊都有個好處,至於會唔會學壞真係好難講,同一學校就算唔係輔導班都一樣可以學得壞。 個個自己做自己,總比佢地係屋企自己做功課專心,但如果你自己有時間在屋企看顧住做功課就例如。
作者: 竹葉青    時間: 10-6-14 14:02

BB2WONG,

多謝你回覆,我就係要返工所以要一早按排好晒E D問題,因為我上個星期黎註冊同交錢時,經過附近有間補習社,咪諗住問下有冇得照顧到6:30,跟住佢話唔方便又話其實你可以考慮番聖三一自己有功課班,但跟住又有D暗事話D老師唔會點理D學生,又因一大班人成日會講埋D唔好野咁........等等問題,即時又令我擔心,因為諗住返學校個功課班就可以解決我接放學問題架麻.而家聽你講完,我諗應該唔會好似佢講得咁恐怖.真係唔該晒你呀!

原帖由 BB2WONG 於 10-6-14 13:16 發表

二手書,如果無改版就本本都用得番,但中、英、數、常都要做後面ex同圈詞語,我估用新的比較好。音樂同電腦就一定可以,普通話及聖經都有機會,但有d第課後面既ex 可能都會被用了。

輔導班好似係:p.1, 3, 5一班,p2,4,6一班。  ...

作者: yy13    時間: 10-6-15 00:47

竹葉青

我覺得功輔班有無用真係好睇你要求
首先唔=出面補習班
功輔班唔會幫你溫埋默書呢d
另外小朋友有唔識可以出去排隊問老師
但如果小朋友唔問=無用
而且小朋友有無完成/完成幾多功課好睇佢自己
不過如果無人幫你睇佢功課
而且你會放工後自己湊放學o既另計
因為小朋友可以o係學校留到6:00pm
咁呢方面我覺得好過o係屋企等你返去先做
不過家姐可唔可以幫手睇埋細佬

至於易學壞
其實要壞o係邊都會壞
出面補習班咪仲易接觸其他學生
當然我地學校都有d 比較頑皮o既學生
我都有聽我仔講過比d 大哥哥蝦
但我覺得可以接受
學校係社會縮影
佢都要學下保護自己

我仔上學期都有參加功輔班
但佢真係無做功課癮
連老師幫埋手都攪唔掂  

原帖由 竹葉青 於 10-6-14 12:44 發表
唔好意思呀!知你地忙緊考試,我想請問你地有冇人參加過3:30後功課班架,上堂靜唔靜架,小朋友能唔能夠轉心做到功課呢!因我聽聞係小1至小6就一齊上架,仲話會好易學壞所以有d擔心,因為我仔好易受環境影響架,麻煩大家分享 ...

作者: yy13    時間: 10-6-15 00:52

竹葉青

re 2手書

好似bb2wong 咁講
閒科都勉強可以用
但4科主科都好難
因為除左課後練習外
課文內容頁好多時都已經寫花晒
要用番都比較難睇
作者: yy13    時間: 10-6-15 00:59

all

卒之最後1晚
亦都係溫得最差o既1晚
不過既已成定局
疊埋心水等成績  
不過都鬆口氣
輪到我可以追下劇
作者: 叮叮噹噹    時間: 10-6-15 10:55

係呀, 終於自由,我有蝸居同天地豪情要睇, 好忙....
原帖由 yy13 於 10-6-15 00:59 發表
all

卒之最後1晚
亦都係溫得最差o既1晚
不過既已成定局
疊埋心水等成績  
不過都鬆口氣
輪到我可以追下劇

作者: 竹葉青    時間: 10-6-15 12:26

好多謝你地意見呀!我都知e d只係比佢地做功課,唔會溫默書測驗,e方面我都會叫佢囡囡同佢攪,因為我地普又唔掂英又唔掂呀!為有靠呀女咋,我只想睇下個當值老師會唔會控制下大家安靜之類,還是真係嘈都唔理果隻,因為我女係祟真讀小一時都有參加過e d,但因我女兒乖好多所以都ok,但呀仔唔同呀,佢要人管住架,有人管佢就聽話d,有人玩開佢就會跟住係咁玩咁先激死我呀!總之就同家姐相反啦!
二手書方面其實我只預宗教同音樂係可以用二手,中英數常當然唔可以,因見英文都好多故事書,所以多口問下可唔可以用二手書.
同埋想請問開學會唔會有咩適應時間,即要頭一兩星期返半日果d架,因我女間小學好麻煩架,年年9月頭兩個week都係返半日,你估真係個個家長都唔洗返工或有工人咩.小一就話情有可原啫,小二至小六都要真係怪呀!
作者: yy13    時間: 10-6-15 15:40

竹葉青

咁你放心
又未至於嘈都唔理
監堂o既老師都會控制紀律

eee
你大女之前讀過崇小p1 架
點解唔讀o既

除第1日外
之後唔會有咩適應時間

原帖由 竹葉青 於 10-6-15 12:26 發表
好多謝你地意見呀!我都知e d只係比佢地做功課,唔會溫默書測驗,e方面我都會叫佢囡囡同佢攪,因為我地普又唔掂英又唔掂呀!為有靠呀女咋,我只想睇下個當值老師會唔會控制下大家安靜之類,還是真係嘈都唔理果隻,因為我女係 ...

作者: 竹葉青    時間: 10-6-16 00:22

YY13,

咁都好D,因果間補習社負責人講到好似求其搵個人坐係度,管唔掂D學生咁,真係比佢嚇到我唔知點好呀!
因為我囡囡小一派位時其實我係只諗住考直資OR私校因為我想搵英文小學,所以大抽奬我只係求其選左1.黃埔宣道,2.天神(果時我老公唔想個女讀12年女校呀),咁係第一輪自行分配時就考入左聖瑪加利男女(南昌果間),但又見佢地D學費加得好快,所以都係放棄左,到大抽奬就派到第一志願黃埔宣道,但當又唔甘心個女讀中文小學,因為佢幼園時又係全英所以佢英文好好.咁咪諗住讀崇真KEEP住下英同普,好的話就讀落去,但讀落真係麻麻地,除普通話教中文好好因D老師普話好正同GS係全英,其如都一般,佢地用中文數書英數練習,E樣我最唔LIKE,因為小朋友跟本唔會學到英數,因為巳係中數學會,自然做英數時一定唔會睇題目,只會睇數字做,咪即係冇用,咁叫咩英小,佢地學費又唔係平,咁鬼咁多雜項叫係比錢參加.我地果年功課好少,因為上年有家長投訴,到跟住果年我聽D舊家長講就超多功課因為之前有家長投訴少功課所以又加番.........但係佢地最好就係好就到我地D在識家長囉.
咁小一尾我同囡囡轉校考左入SFA同天神,初初都好難決擇,我到8月尾先決定到咋,都係好在係我一個朋友問我為何想揀SFA,我話SFA課程深D又英小咁第時考BAND 1英中都易D,唔LIKE 天神係中小,咁佢就話咁天神係中小但人地咪供應黎BAND 1英中比你,咪仲好......一諗之下又係喎.所以咪.....
唔好意思呀咁長氣添.
原帖由 yy13 於 10-6-15 15:40 發表
竹葉青

咁你放心
又未至於嘈都唔理
監堂o既老師都會控制紀律

eee
你大女之前讀過崇小p1 架
點解唔讀o既

除第1日外
之後唔會有咩適應時間

...

作者: 竹葉青    時間: 10-6-16 00:24

唔記得問埋咁功課班係幾時開始上堂架!

作者: BB2WONG    時間: 10-6-16 11:46

原帖由 竹葉青 於 10-6-16 00:24 發表
唔記得問埋咁功課班係幾時開始上堂架!

功課班第2天上課就開始有,只有第一天(1/9)係半天+無午飯,第2天開始就全部正常。無適應期,我記得我兩年前同叮叮噹噹及YY 都講過,我同佢地講佢地兩位公子好快就番到學校望唔都望MUMMY,會即刻走去同D 同學仔玩。 咁快我又老左兩年啦!

ENG READING BOOK應該可以用得番。

補習班其實同選學校一樣,如果你順係為左等你放工接放工,同做功課,應該OK。 但如果你要求到好似出面既補習社一樣,幫你操埋DICT、TEST及EXAM就無可能。

我有朋友開補習社,我兩位公子曾經暑假去過,真係想死,做完功課仲要日做夜做PAPER,D MISS只睇成績,咁同D 操到行既學校無分別。 咁我選得聖三一都係想佢地讀得開心輕鬆D,如果選呢D補習社咪唔啱CHANNEL?

而且我兩位公子雖然話參加左補習班,但佢地至少有3-4天都有ACTITIVIES 其實變相番得1-2天,順道等校車。

叮叮噹噹 & YY, 你地就好啦,可以煲劇及去WET,我大仔考到24號,細仔又嘈之巴閉因我仍然唔比開TV,佢而家悶到死!
作者: 叮叮噹噹    時間: 10-6-17 00:53

BB2WONG,

考到24號, 仲有幾日, 好快過, 幫你大公子加油!

yy,

想問下你有冇收到下學年書簿費既通告?
原帖由 BB2WONG 於 10-6-16 11:46 發表

功課班第2天上課就開始有,只有第一天(1/9)係半天+無午飯,第2天開始就全部正常。無適應期,我記得我兩年前同叮叮噹噹及YY 都講過,我同佢地講佢地兩位公子好快就番到學校望唔都望MUMMY,會即刻走去同D 同學仔玩。 咁快我又老 ...

作者: yy13    時間: 10-6-19 00:51

叮叮噹噹

無喎

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-17 00:53 發表

yy,

想問下你有冇收到下學年書簿費既通告?  

作者: yy13    時間: 10-6-21 00:17

話咁快又放完5日假喇
但我地呢幾日o既心情就好似已經放緊暑假咁
唔駛趕功課唔駛溫書o既日子真係好free

大家暑假有咩計劃
我就因為經歷左舊年放足3個月暑假o既慘痛經驗
今年真係唔敢放軟手
只係安排左7月份玩2星期
之後8月會返3星期summer camp
跟住就收拾心情準備返學
作者: MMM888    時間: 10-6-21 10:54

原來開左新TOPIC,等我仲傻下傻下入左舊TIM

今日派卷啦,好緊張,
希望大家都有好成績
作者: yy13    時間: 10-6-21 12:10

m8

over 2000 要開新嘛  

相反今次我又幾輕鬆喎
因為已經預左一定會升到班  
依家係睇下分數係驚定喜  

原帖由 MMM888 於 10-6-21 10:54 發表
原來開左新TOPIC,等我仲傻下傻下入左舊TIM

今日派卷啦,好緊張,
希望大家都有好成績

作者: BB2WONG    時間: 10-6-22 10:30

原帖由 yy13 於 10-6-21 12:10 發表
m8

over 2000 要開新嘛  

相反今次我又幾輕鬆喎
因為已經預左一定會升到班  
依家係睇下分數係驚定喜  

第一日派卷我就有驚喜喎,派左ENG 及 MATHS,每科都比上次少左10分,超驚喜呀!
作者: yy13    時間: 10-6-22 13:55

bb2wong

我仔咪一樣比驚喜我
中文又差d 唔合格  
常識雖然有8x分
但又係比上次少左10分
全部仲要x2
總分又唔見幾十分  :;pppp:

原帖由 BB2WONG 於 10-6-22 10:30 發表

第一日派卷我就有驚喜喎,派左ENG 及 MATHS,每科都比上次少左10分,超驚喜呀!

作者: 叮叮噹噹    時間: 10-6-22 16:14

yy,

今日對聖經卷, 諗住呢科係最容易拎分, 又已經溫到好熟, 但都係有d失望..阿仔又唔記得油顏色....
原帖由 yy13 於 10-6-22 13:55 發表
bb2wong

我仔咪一樣比驚喜我
中文又差d 唔合格  
常識雖然有8x分
但又係比上次少左10分 mouth:" />
全部仲要x2
總分又唔見幾十分  :;pppp:

作者: 3kids    時間: 10-6-22 16:26

bb2wong,

係咪今次考試深左, 所以2公子有少少失準咋.

我大仔畢業試成績算ok, 中文最好, 有95分, 如果係上次呈分試就好啦. 上次分數係將個9字倒轉.  你話佢係咪好飄忽, 一係考得好好, 一係就好差.

細孖都有進步, 由其中文, 小四第一次唔合格, 第二次有6x, 第三次7x, 今次8x.  其他科都考得幾好.  希望佢繼續努力, 因為小五又會深d.

大孖就好危險, 好驚佢中文唔合格,  好彩都緊緊合格叫做升到班.  都唔明兩個一齊讀, 細孖數學有9x, 佢竟然得
6x, 個腦袋差咁遠.
作者: yy13    時間: 10-6-22 17:12

叮叮噹噹

聖經自從上次失手得番7x分之後
我已經唔覺得聖經係最易拎到高分
我仔今次最高分居然係數學96分  
唔掛得知今朝拎100分o個2位媽咪話可能係份卷出淺左啦

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-22 16:14 發表
yy,

今日對聖經卷, 諗住呢科係最容易拎分, 又已經溫到好熟, 但都係有d失望..阿仔又唔記得油顏色....  

作者: yy13    時間: 10-6-22 17:15

3kids

大公子同3公子好犀利呀  
高年級o係主科仲拎到9x分  

原帖由 3kids 於 10-6-22 16:26 發表
bb2wong,

我大仔畢業試成績算ok, 中文最好, 有95分, 如果係上次呈分試就好啦. 上次分數係將個9字倒轉.  你話佢係咪好飄忽, 一係考得好好, 一係就好差.

細孖都有進步,  ...

作者: 叮叮噹噹    時間: 10-6-22 17:36

3kids,

係呀, 主科都咁掂, 真係好叻..
原帖由 yy13 於 10-6-22 17:15 發表
3kids

大公子同3公子好犀利呀  
高年級o係主科仲拎到9x分  

作者: 3kids    時間: 10-6-22 17:53

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-22 17:36 發表
3kids,

係呀, 主科都咁掂, 真係好叻..  

佢地一d都唔叻,  bb2wong 大公子就真係叻, 科科都咁好.
yy & 叮噹, 你地兩個仔都讀得好好丫, 放心啦, 佢地一定會一年比一年進步.
作者: BB2WONG    時間: 10-6-23 12:16

原帖由 3kids 於 10-6-22 16:26 發表
bb2wong,

細孖都有進步,  ...

我其實都無物野失望,因為跟本無寄望,我心知細仔心散又唔小心,可以話比我知:考緊試時 出面邊個老師同邊個老師講緊D物野之類,好明顯佢對外面既野專心D囉! 而且今次考試我只係比左D PAPER做,連核對都由佢自己黎,默書更加要佢自己溫咋,所以都預左。我想P.3-P.4 係小學中最應該放手既時間,因為而家唔學下放手,到P.5就更加唔捨得放手,我聽大仔D同學,到而家中一D家長都話唔敢放手,因放左阿仔唔識點溫? 我就由一開始已經無理大仔,所以都無得幫。

不過中文 3KIDS 仔仔真係好叻,一定係佢基礎好先可以有咁高分,因我覺得ENG 都仲可以串下字、溫下GRAMMER,中文真係無從入手。我細仔今次ENG同中文都得8字,比之前差左好多,但無辦法,佢出左幾多力就有幾多既回報。所以我都無物野失望。

3kids,  我唔敢話大仔叻唔叻,但佢係天生定性又自我控制能力高--thank god! 我反而擔心佢sports方面唔夠叻,男仔始終都係sporty 好。你大仔係咪stay hk 升中學?
作者: 3kids    時間: 10-6-23 17:11

原帖由 BB2WONG 於 10-6-23 12:16 發表

我其實都無物野失望,因為跟本無寄望,我心知細仔心散又唔小心,可以話比我知:考緊試時 出面邊個老師同邊個老師講緊D物野之類,好明顯佢對外面既野專心D囉! 而且今次考試我只係比左D PAPER做,連核對都由佢自己黎,默書更加要佢 ...

BB2WONG,

真係好羨慕你大公子可以自己搞掂, 好難得.

我大仔話今次中文好多同學都考得好好, 可能真係淺左.

我決定比佢去英國升中喇, 係香港讀書真係好大壓力, 如果留係香港升中, 佢可能又回復以前補習生涯, 唔補又驚佢追唔上.
作者: BB2WONG    時間: 10-6-24 10:39

原帖由 3kids 於 10-6-23 17:11 發表

BB2WONG,

真係好羨慕你大公子可以自己搞掂, 好難得.

我大仔話今次中文好多同學都考得好好, 可能真係淺左.

我決定比佢去英國升中喇, 係香港讀書真係好大壓力, 如果留係香港升中, 佢可能又回復以前補習生涯, 唔補 ...

當然屋企負擔得起比佢出外見識下,番黎唔好講物野,起碼TALK D之餘,見識比我地D 井底蛙好好多。 我如果能力許可都會比大仔去,但講緊係在HK升唔到大學就去OVERSEAS到讀。 我真係唔捨得亦幾擔心,你到時在ENG 有無人TAKE CARE佢? 你都唔會去陪佢要睇住HK 兩個細既,祝大仔順順利利開開心心!
作者: 3kids    時間: 10-6-28 13:02

原帖由 BB2WONG 於 10-6-24 10:39 發表

當然屋企負擔得起比佢出外見識下,番黎唔好講物野,起碼TALK D之餘,見識比我地D 井底蛙好好多。 我如果能力許可都會比大仔去,但講緊係在HK升唔到大學就去OVERSEAS到讀。 我真係唔捨得亦幾擔心,你到時在ENG 有無人TAKE CAR ...

8月中我地會全家一起陪佢過去, 8月尾我帶兩個細佬回來開學, 爸爸會stay到佢開學(9月7日)後第2日才回港.  學校會好好照顧佢, 在學校會好放心.  我只是擔心佢適唔適應果邊教學, 希望佢跟得上.

明天是謝師宴 , 好快就畢業了, 我反而有些失落感.
作者: BB2WONG    時間: 10-6-28 16:14

原帖由 3kids 於 10-6-28 13:02 發表

8月中我地會全家一起陪佢過去, 8月尾我帶兩個細佬回來開學, 爸爸會stay到佢開學(9月7日)後第2日才回港.  學校會好好照顧佢, 在學校會好放心.  我只是擔心佢適唔適應果邊教學, 希望佢跟得上.

明天是謝師宴 , 好快 ...

唔好咁啦,世上無不散之筵席,總之你幫大仔轉了校令佢有更開心既小學生活,你已經very good啦!
你大仔都好,有畢業禮、畢業營及謝師宴,我地去年物野都cancel晒,小小回憶都無埋。
祝大仔一路順風,希望佢好快適應新生活新環境,你真係好勁,比我著我,我真係唔得!
作者: yy13    時間: 10-6-28 16:49

3kids

大公子咁快就過去喇  
我都會唔放心咁細就放洋  
點解你地唔早d 過去玩下先返黎呀
唔好'side' 左張機票嘛  
我仔k3 畢業o個年我都好唔捨得
所以呢2年幼稚園open day 我都有同佢返去

原帖由 3kids 於 10-6-28 13:02 發表

明天是謝師宴 , 好快 ...

作者: yy13    時間: 10-6-28 16:50

bb2wong

想問下午
2公子岩岩考完tsa 係咪全班都要考
作者: 3kids    時間: 10-6-28 22:06

原帖由 yy13 於 10-6-28 16:49 發表
3kids

大公子咁快就過去喇  
我都會唔放心咁細就放洋  
點解你地唔早d 過去玩下先返黎呀
唔好'side' 左張機票嘛  
我仔k3 畢業o個年我都好唔捨得
所以呢2年幼稚園open day 我都有同佢 ...

我都好想早d過去, 但佢爸爸請唔到咁多假呢.

bb2wong, 上年cancel 左所有畢業活動, 真係好可惜. 一生人只一次, 就咁就靜靜地渡過了, 更加唔捨得呢!
作者: BB2WONG    時間: 10-6-29 11:25

原帖由 yy13 於 10-6-28 16:50 發表
bb2wong

想問下午
2公子岩岩考完tsa 係咪全班都要考

TSA 筆試既全班都要考,ORAL及LISTENING好似抽籤
作者: BB2WONG    時間: 10-6-29 11:27

原帖由 3kids 於 10-6-28 22:06 發表

我都好想早d過去, 但佢爸爸請唔到咁多假呢.

bb2wong, 上年cancel 左所有畢業活動, 真係好可惜. 一生人只一次, 就咁就靜靜地渡過了, 更加唔捨得呢!

我大仔可算係最黑仔,當年幼稚園畢業,又遇到沙士,又係CANCEL所有野,到今次小學畢業,同一遭遇再發生。都可算係一生難忘,黑仔到極品!

謝師宴後POST 小小相上FACEBOOK,我想睇下小學既謝師宴係點樣?都未見過
作者: 3kids    時間: 10-6-29 15:08

原帖由 BB2WONG 於 10-6-29 11:27 發表

我大仔可算係最黑仔,當年幼稚園畢業,又遇到沙士,又係CANCEL所有野,到今次小學畢業,同一遭遇再發生。都可算係一生難忘,黑仔到極品!

謝師宴後POST 小小相上FACEBOOK,我想睇下小學既謝師宴係點樣?都未見過 ...

講開我妹個仔同你大公子一樣, 幼稚園和小學畢業都係cancel 晒 d 活動, 真係好遺憾呀!  我大仔就比較好運, 連續落左幾日雨, 今日開始放晴, 聽日去畢業營應該天氣都唔錯, 真係天公造美, 可以渡過一個開心旅程.

謝師宴只係佢地係學校2樓平台食野, 家長無份, 所以無得影相呀. 聽阿仔講學校都無影相.
作者: 3kids    時間: 10-7-5 00:00

畢業典禮完滿結束了, 好唔捨得呀...

學校已上載了畢業營的照片, 真快手呀!!
作者: BB2WONG    時間: 10-7-5 11:02

原帖由 3kids 於 10-7-5 00:00 發表
畢業典禮完滿結束了, 好唔捨得呀...

學校已上載了畢業營的照片, 真快手呀!!

等我都快d去睇下d相。

好感動?有無哭?去年只有一小時好簡陋既畢業禮,我同幾位眼淺既mummy都有哭,你地咁大型一定更加感動。

話咁快番多幾日就放暑假,我大仔同校車有位姐姐都畢業,我細仔由考完試開始已勁唔捨得佢,呢兩日直成落車後就悶悶不樂。

日子真係好快,你另外兩位公子都係讀多2年,我仲有3年又畢業。 yy13 同叮叮噹噹好似入黎無耐,原來都升小三。
作者: 3kids    時間: 10-7-5 15:48

原帖由 BB2WONG 於 10-7-5 11:02 發表

等我都快d去睇下d相。

好感動?有無哭?去年只有一小時好簡陋既畢業禮,我同幾位眼淺既mummy都有哭,你地咁大型一定更加感動。

話咁快番多幾日就放暑假,我大仔同校車有位姐姐都畢業,我細仔由考完試開始已勁唔捨得佢,呢兩日 ...

典禮10點開始, 我地9點7左右到禮堂但已差不多滿坐, 可能連同幼稚園幾班k3 小朋友, 所以好多家長, 有家長更加無坐位, 要企係後面呢?
佢地唱歌時候我真係忍唔住流眼淚, 好感動呀.
今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封面係佢地自己設計的圖晝, 裡面有校長, 各位老師和同學的勉勵字句, 老師又好有心, 用佢地大頭相和中文名未砌出一個型圖案, 好特別, 好有心思, 後面有佢地平時活動的一些照片和一張聯絡通訊list,好有紀念價值.  我睇見校長和老師的留字, 更加感觸, 更加唔捨得啊.
我地以前係請老師寫紀念冊 , e+ 做了這本特刊更加有意思.

bb2wong, 你大仔舊年有無做特刊呀?
作者: yy13    時間: 10-7-5 16:32

bb2wong

我有入黎
不過呢幾日假期大家都好靜
所以我又無出聲
作者: MMM888    時間: 10-7-6 09:19

今日係派位大日子,唔知我地學校的小六生派成點,
希望大家都派到鍾意的學校.

返多兩日學就放暑假,個女話想一路甘樣返學,
因日日都返去玩好開心.
作者: MMM888    時間: 10-7-6 09:20

3kids

睇你形容當時的情景都有點眼濕濕.

原帖由 3kids 於 10-7-5 15:48 發表

典禮10點開始, 我地9點7左右到禮堂但已差不多滿坐, 可能連同幼稚園幾班k3 小朋友, 所以好多家長, 有家長更加無坐位, 要企係後面呢?
今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封 ...

作者: BB2WONG    時間: 10-7-6 10:28

原帖由 3kids 於 10-7-5 15:48 發表

今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封 ...

我舊年好似無特刊?聽你講都feel到好感動,我地去年靜雞雞畢業禮應該無你今年咁感動咁熱鬧。 我叔仔個仔都係今年聖三一幼稚園畢業,佢都話好touching!

雖然你仔仔唔需要經歷派位咁痛苦,可以的話幫我留意下佢d同學既派位結果!
我有個朋友油天既今天派位,動用全家姨媽姑姐,真係好辛苦。希望我地學校今年小六同學都派到合心水既學校啦,記得去年今日我未有結果係手時,真係個心緊張到成晚瞓唔著。派完後幾位mummy一齊擁抱眼濕濕,一來開心二來唔捨得大家,因為由幼稚園日日見到小六。
所以今年有朋存仔派位,都希望大家都派得好好地唔洗全家都咁辛苦。
作者: 3kids    時間: 10-7-6 13:28

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 10:28 發表

我舊年好似無特刊?聽你講都feel到好感動,我地去年靜雞雞畢業禮應該無你今年咁感動咁熱鬧。 我叔仔個仔都係今年聖三一幼稚園畢業,佢都話好touching!

雖然你仔仔唔需要經歷派位咁痛苦,可以的話幫我留意下佢d同學既派位結 ...

bb2wong,
今年派位好好呀, 我諗多得你大公子果班同學努力, 考分班試成績好好, 所以令佢地今屆派得咁好.  佢地果班有幾個入左直資(匯基, 培基, 祟真, 顏保玲等等) , 其他的都入到第一志願, 我認識的有一個派第二.  銀禧今年都應該入唔少.  

總括來講, 果果都好開心, 就連我的朋友的仔女, 個個都入到第一, 二志願, 真係大團圓.
作者: yy13    時間: 10-7-6 14:13

個個同學都派得好好真係大團圓

原帖由 3kids 於 10-7-6 13:28 發表

bb2wong,
今年派位好好呀, 我諗多得你大公子果班同學努力, 考分班試成績好好, 所以令佢地今屆派得咁好.  佢地果班有幾個入左直資(匯基, 培基, 祟真, 顏保玲等等) , 其他的都入到第一志願, 我認識的有一個派第二.   ...

作者: yy13    時間: 10-7-6 14:19

m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
我尋日仲記錯左阿仔落車時間
校車到左打比我先知
卒之後果係差d 有機會無左個仔
諗返起都驚

原帖由 MMM888 於 10-7-6 09:19 發表
今日係派位大日子,唔知我地學校的小六生派成點,
希望大家都派到鍾意的學校.

返多兩日學就放暑假,個女話想一路甘樣返學,
因日日都返去玩好開心.

作者: SFung    時間: 10-7-6 14:22

真係好消息呀! 恭喜晒d同學仔!
作者: BB2WONG    時間: 10-7-6 15:00

原帖由 yy13 於 10-7-6 14:19 發表
m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
校車到左打比我先知 mouth:" />
諗返起都驚

...

派位滿意真係好過中六合彩,我有個油X天朋友,佢學校唔多同我地 ,可能名校期望大,個個都話今日幾個大人請假去叩門。

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔敢出聲。
作者: MMM888    時間: 10-7-6 15:14

yy13

唔好話我知校車就甘拋低呀仔就走!!!

原帖由 yy13 於 10-7-6 14:19 發表
m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
校車到左打比我先知 mouth:" />
諗返起都驚

...

作者: MMM888    時間: 10-7-6 15:15

bb2wong

上年你都好開心,大仔派得甘好.

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 15:00 發表

派位滿意真係好過中六合彩,我有個油X天朋友,佢學校唔多同我地 ,可能名校期望大,個個都話今日幾個大人請假去叩門。

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔 ...

作者: yy13    時間: 10-7-6 17:02

bb2wong

我仔放學有坐校車呀
不過轉左去佐敦落車

坦白講
2公子條線位x叔/x姑娘真係唔多得
架車o係中線/未停定已經開車門
隔離班有個同學搭第1輪車
佢媽咪同譚太傾過幾次
但都無改善

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 15:00 發表

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔 ...

作者: yy13    時間: 10-7-6 17:06

原帖由 MMM888 於 10-7-6 15:14 發表
yy13

唔好話我知校車就甘拋低呀仔就走!!!

作者: BB2WONG    時間: 10-7-7 11:35

原帖由 yy13 於 10-7-6 17:02 發表
bb2wong

我仔放學有坐校車呀
不過轉左去佐敦落車

坦白講
2公子條線位x叔/x姑娘真係唔多得
架車o係中線/未停定已經開車門
隔離班有個同學搭第1輪車
佢媽咪同譚太傾過幾次
但都無改善

...

係咩? 我只知以前兩位公子成日話之前既劉叔衰,而家就好掛住劉叔,兩公子有一次問下姑娘大約仲有幾耐到屋企,因為我已返到屋企樓下想等埋佢,但係好多野攞如果太耐我可以上去屋企放低先,點知問一句都比姑娘鬧佢咁多事! 我同細仔講,下次佢地再鬧佢,就同佢地講,咁我叫mummy打比譚太問啦,點知二公子話佢地唔驚架? 佢地都時時兩個都係校車講譚太物物物...。
但係二公子又叫我唔好打比譚太,費事佢係校車更難受? 我都唔知點好? 二公子話姑娘已經成日話佢,成車都好嘈佢都淨係鬧佢唔好出聲,所以二公子以為我同譚太講過,所以特別對佢唔好。佢唔想再多事所以叫我唔好出聲complain!
作者: MMM888    時間: 10-7-7 14:01

聽落呢位校長姨姨的服務態度唔多好,
有無得同學校傾下,既然譚太都理唔倒甘多.
原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 11:35 發表

係咩? 我只知以前兩位公子成日話之前既劉叔衰,而家就好掛住劉叔,兩公子有一次問下姑娘大約仲有幾耐到屋企,因為我已返到屋企樓下想等埋佢,但係好多野攞如果太耐我可以上去屋企放低先,點知問一句都比姑娘鬧佢咁多事! 我同細 ...

作者: yy13    時間: 10-7-7 15:14

今日8到今年p6 有5x% 派到band 1 學校
有位同學仲派到瑪利諾  
作者: MMM888    時間: 10-7-7 16:22

原帖由 yy13 於 10-7-7 15:14 發表
有位同學仲派到瑪利諾  

作者: 叮叮噹噹    時間: 10-7-7 19:20

有位同學仲派到瑪利諾  

作者: BB2WONG    時間: 10-7-7 22:04

有位同學仲派到瑪利諾  

你kln tong那間瑪利諾女校? 真係好名校!
其實以往都唔差,我大仔那年全級30名內都入到band 1 英中,再加埋一早入左直資既,都有一半。我朋友係名校精英班尾,一樣入band 2 中中咋!
作者: BB2WONG    時間: 10-7-7 22:07

原帖由 MMM888 於 10-7-7 14:01 發表
聽落呢位校長姨姨的服務態度唔多好,
有無得同學校傾下,既然譚太都理唔倒甘多.

同校車老闆講都無用,我估同學校講更加無用。最幣細仔而家講緊9月唔肯再乘校車,要自己放學,真係考起我。

明天就係結業禮,細仔呢幾日唔開心話好唔捨得無得返學,唔捨得d朋友。真係難搞
作者: ABB    時間: 10-7-8 02:38

各位好,
想請問P.6有多少人? 派位結果真的不錯!

我個小朋友在中心讀K2, 之前聽了小學講座, 感覺不錯.
不要介意, 不知道為什麼一直不知道這小學的質素如何, 因為自小住在土瓜灣, 自己讀農小...

可以告訴我, 當時為什麼會選這小學? 謝

原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 22:07 發表

同校車老闆講都無用,我估同學校講更加無用。最幣細仔而家講緊9月唔肯再乘校車,要自己放學,真係考起我。

明天就係結業禮,細仔呢幾日唔開心話好唔捨得無得返學,唔捨得d朋友。真係難搞 ...

作者: yy13    時間: 10-7-8 11:54

bb2wong

係呀
九龍塘o個間呀
其實除左呢位同學之外
好似你咁講
有d 同學之前都已經有d 幾好o既直資收左
所以今年真係唔錯呀
其實我地同學d 成績真係唔差
不過係學校太低調
所以成日比人睇低一線之嘛

原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 22:04 發表

你kln tong那間瑪利諾女校? 真係好名校!
其實以往都唔差,我大仔那年全級30名內都入到band 1 英中,再加埋一早入左直資既,都有一半。我朋友係名校精英班尾,一樣入band 2 中中咋! ...

作者: BB2WONG    時間: 10-7-8 11:55

原帖由 ABB 於 10-7-8 02:38 發表
各位好,

不要介意, 不知道為什麼一直不知道這小學的質素如何, 因為自小住在土瓜灣, 自己讀農小...

可以告訴我, 當時為 ...

我兩位公子都是中心幼畢業,你可以問問陳校長意見。 學校內很多老師的小朋友都在小學就讀及畢業。
我選此校因為小學跟中心幼的教育差不多,不像其他小學那麼辛苦,老師亦像中心幼的一般友善及close。
在學校的學習不像其他名小學那麼辛苦,但派位結果尚算理想。好似我朋友在名小學讀,辛苦6年都在精英班,到小六竟然被老師要求選band 2 中的中中,我自己感覺學校為了保住: 100%入頭3志願。
我自己覺得我兩位公子在小學中學識了開心學習 或者叫做不抗拒學習,自然一直上就不用我太費心,因我自己也要上班。因為我要上班,家中沒人照顧他們,學校又可以給他們留至6:00及有功課班,這些也是考慮之一。
我很多朋友的學校,家長每年最多見一至兩次校長或班主任,但我們每天都見面,有什麼都可以提出。自然老師很瞭解每位同學之情況及需要,也特別可以照顧得很體貼,非常互動。
你看我之前的post,我的公子都不想放暑期,想繼續天天上學,就可見學生有多麼多愛學校。我大仔已升中一,一有時間都會跟畢業同學返小學探望老師及幫手,這些在其他小學都是少見的。
作者: BB2WONG    時間: 10-7-8 12:01

原帖由 yy13 於 10-7-8 11:54 發表
bb2wong

係呀
九龍塘o個間呀
其實除左呢位同學之外
好似你咁講
有d 同學之前都已經有d 幾好o既直資收左
所以今年真係唔錯呀
其實我地同學d 成績真係唔差
不過係學校太低調
所以成日比人睇低一線之嘛

...

其實成績我自己都覺得ok,因我大仔之前幾年,我都有見過派到華仁、拔萃都有。但呢d唔單單睇成績,有時都需要家長配合,老實講我就唔多中意入名校,見到朋友給學校多多要求,我真係想死,很多名校老是為了保名聲,對家長及學生都多多要求,都不是為了學生本身出發。

所以大家唔洗太擔心,enjoy learning life。

今日last day番學,細仔唔知做物鬼,琴晚已哭話好唔想放暑假,佢話今年好似過得好快,唔捨得同學及班主任。
大家會唔會去旅行,我plan緊8月尾去singapore。希望開開心心去完旅行再開開心心開學。
作者: yy13    時間: 10-7-8 12:07

bb2wong

之前劉叔同ee 我覺得都ok
起碼對住家長都有d 禮貌
係今年呢2位就真係差d
之前o係屋企落車
ee 連我62/99都'喝'
但2公子自己放學
又要搭車又要過馬路
有d 危險呀

我都覺得講都無用
之前阿仔同2公子一齊搭時
雖然知道有問題
但真係唔想個仔受罪
所以都唔敢出聲
依家阿仔轉左佐敦落
呢條線位叔叔同ee 好好多
好有禮貌又客氣
對我仔都好好

我仔都唔知道幾開心唔駛返學
早幾日已經拎定個喼出黎執野  

原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 22:07 發表

明天就係結業禮,細仔呢幾日唔開心話好唔捨得無得返學,唔捨得d朋友。真係難搞 ...

作者: yy13    時間: 10-7-8 12:16

bb2wong

我都覺得今年過得好快
好似眨下眼又話last day
我情願阿仔入1間唔太谷o既學校
成績好d 自信心高d
好過去間band 1 墊底
不過有無間唔太谷o既中學呢

我地都會出外呀
下星期四晚飛喇
大家都玩得開心d 啦  

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 12:01 發表

其實成績我自己都覺得ok,因我大仔之前幾年,我都有見過派到華仁、拔萃都有。但呢d唔單單睇成績,有時都需要家長配合,老實講我就唔多中意入名校,見到朋友給學校多多要求,我真係想死,很多名校老是為了保名聲,對家長及學生都多 ...

作者: yy13    時間: 10-7-8 12:57

abb

唔知唔出奇呀
我之前連聽都未聽過

我幫阿仔揀聖三一 o既原因好簡單咋
小班 / 自設廚房 / 家長可入校園

各位好,

作者: BB2WONG    時間: 10-7-8 15:02

原帖由 yy13 於 10-7-8 12:16 發表
bb2wong

我都覺得今年過得好快
成績好d 自信心高d

我地都會出外呀
下星期四晚飛喇
大家都玩得開 ...

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀得好辛苦,唔想見到佢地都要咁樣過。不過不失就算,今日細仔派成績表先比左個驚喜我,名次及平均分都退大步,不過我都同佢講,佢付出幾多就收穫幾多,想要入阿哥間中學就要keep住努力d。

我大仔間學校都唔知算唔算谷? 我自己真係唔知但我見佢讀得唔太辛苦,而且好開心,我估少少因為校風ok,無飛仔之餘反而f.1仲有好多bb,同我大仔啱玩。老師就當然唔及小學那些咁好,咁有愛心及care take佢地。

不過中學有d唔同係:好靠學生自己付出幾多?老師功課比左,有人自己比心機做、有人番學校日日抄,到頭來得到幾多明白幾多,就差唔多可以睇到考試成績,我唔相信日日抄功課既學生可以考到好好成績。

我當然唔會比細仔自己放學,但係佢乘校車時真係超唔開心。我都唔知點幫佢好,唯有同佢講:世上唔係人人都老馮要對你好,有d人係咁樣架啦,學下面對(我自己找藉口)另一方面我會試下可唔可以搵其他校車,當然最好唔好太麻煩。
作者: MMM888    時間: 10-7-8 15:44

我地學校六年級有7X人
當初係朋友的小朋友係到讀開始認識呢間學校,
然後自己再睇呢個topic,由第一頁開始睇,
一路睇好多家長的意見,
一路覺得係自己想搵的學校,
所以無學校係好定唔好,
只有適唔適合家長同小朋友.

希望你都搵倒適合你同小朋友的學校.
各位好,

作者: MMM888    時間: 10-7-8 15:49

bb2wong

好認同你的講法,自信心真係好緊要,
一個人無自信做乜都唔成.
朋友當中都有d讀出名的學校,
真係家長同小朋友都好大壓力,
甘樣為乜???真係甘樣就係為佢地好???
現實d講,甘辛苦為派位,眼見學校派位呢兩年(以前我唔知)
都有5x%入英中,同隔離出名的紅馬都係差唔多,
都唔係甘差呀,開心學習都一樣可以有路行

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 15:02 發表

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀 ...

作者: 叮叮噹噹    時間: 10-7-8 17:33

我選聖三一既原因同yy差唔多架咋, 不過最重要係人少d, 發揮機會會大d, 同埋希望阿仔自信心又會多d

原帖由 yy13 於 10-7-8 12:57 發表
abb

唔知唔出奇呀
我之前連聽都未聽過

我幫阿仔揀聖三一 o既原因好簡單咋
小班 / 自設廚房 / 家長可入校園

作者: 叮叮噹噹    時間: 10-7-8 17:40

yy

你15號出發? 我都係喎!咁岩既...

bb2wong,

我都係去新加坡呀!
原帖由 yy13 於 10-7-8 12:16 發表
bb2wong

我都覺得今年過得好快
成績好d 自信心高d

我地都會出外呀
下星期四晚飛喇
大家都玩得開 ...

作者: yy13    時間: 10-7-8 20:41

bb2wong

我都係咁諗
成績好固然開心
唔得咪唯有再努力
我自己之前都有期望keep 得番個名次
但依家見我仔好滿意自己表現
雖然係有d 失望
但總好過見佢屈埋屈埋'dup' 聲跳落黎就後悔都無謂

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 15:02 發表

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀 ...

作者: yy13    時間: 10-7-8 20:47

叮叮噹噹

係呀
15號半夜機  
呢幾日我已經叫阿仔開始做暑期作業
希望出發前可以做到大半以上
之後唔駛日日趕住做

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-8 17:40 發表
yy

bb2wong,

我都係去新加坡呀!  

作者: BB2WONG    時間: 10-7-9 10:48

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-8 17:40 發表
yy

bb2wong,

我都係去新加坡呀!  

你又係去singapore?? 自由行?  番黎記得過d料比我。
我book左package 2天住市內、2天全sentosa,想食下野、有zoo、ocean world睇下,又可以玩水上樂園 + sentosa,不過有d擔心會好熱。
我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟導遊去買手信,怕被人困住唔比走搞到心臟病發而死,哈哈!
我23/8先出發, 因細仔參加左暑期班到20/8 先完,仲有成10日先開學唔想佢留係屋企。

作者: BB2WONG    時間: 10-7-9 11:06

原帖由 yy13 於 10-7-8 20:41 發表
bb2wong

我都係咁諗
成績好固然開心
唔得咪唯有再努力
我自己之前都有期望keep 得番個名次
但依家見我仔好滿意自己表現
雖然係有d 失望
但總好過見佢屈埋屈埋'dup' 聲跳落黎就後悔都無謂

...

其實我唔應該係度講咁多升中既野,你地未有來到唔好咁早嚇你地住,但聽到派位那天朋友去叩門既苦況,就覺得 ,見大仔話成百幾人係學校門口3x度排隊取表叩門,真係聽到都心up。
我地學校,就算考中間位置都有機會入英中,我已好滿足。我見我大仔d同學,有些考到4x-5x,考崇真、聖道迦南都收左,呢d 當做back up。 大不了入自己中學,我聽大仔有d同學入左去既,話中學雖然中中,但學校都好想強代eng,而且佢地校風都唔差,體育仲好出色。
我大仔話佢放學時見對面黃芴x既學生,有d 都會一出門口即時變身(扯shirt出黎、整亂個頭髮,大大聲聲係街講野)雖然呢d唔係物野壞事,總比人覺得唔好。 另外佢隔離賽官仲誇,一放學出校門,個個就去點煙、拖手、講粗口。自己中學比呢家所謂band 2 已好好多。
係hk 讀書真係好大壓力,yy講得啱唔通真係要見到d小朋友個個讀到頭dup dup先好,我寧願佢地活活躍躍,生生猛猛。
作者: 叮叮噹噹    時間: 10-7-9 11:59

BB2WONG

我係自由行, 我地都唔鐘意跟團, 特別係個morning call, 攞命 而家我都擔心會好熱好曬, 唯有帶定遮,太陽眼鏡, 帽, 防曬, 我都係諗住去你講既地方, 希望阿仔考完試盡情玩下..
原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 10:48 發表

你又係去singapore?? 自由行?  番黎記得過d料比我。
我book左package 2天住市內、2天全sentosa,想食下野、有zoo、ocean world睇下,又可以玩水上樂園 + sentosa,不過有d擔心會好熱。
我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟 ...

作者: MMM888    時間: 10-7-9 12:09

BB2WONG

之前見你好似話去台灣,
轉飛左Singapore.
原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 10:48 發表

我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟 ...

作者: MMM888    時間: 10-7-9 12:12

bb2wong

真係好多謝你講甘多中學野我地知,
雖然仲有好幾年,但我捻大家都一樣好擔心中學派位,
原來我地的中學校風都唔差,
對我來講入倒英中當然好啦,但如果入倒又追唔上就無謂,
我真係情願搵間校風好的中學,好好學做人,
成績唔好都無辦法,最緊要係品德好law.

原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 11:06 發表

其實我唔應該係度講咁多升中既野,你地未有來到唔好咁早嚇你地住,但聽到派位那天朋友去叩門既苦況,就覺得 ,見大仔話成百幾人係學校門口3x度排隊取表叩門,真係聽到都心up。
我地學校,就算考中間位置都有機會入英中 ...

作者: BB2WONG    時間: 10-7-9 13:06

原帖由 MMM888 於 10-7-9 12:09 發表
BB2WONG

之前見你好似話去台灣,
轉飛左Singapore.

係呀,本來想去墾丁,怕d公子會悶,而且佢地又唔中意住民宿,見singapore都好吸引,咪改左,不過而家都未book好酒店,都好full下。都唔知去唔去得成?
作者: ABB    時間: 10-7-9 13:25

各位好,
多謝您地, 跟中心一樣的話, 真的很不錯!

bbWONG,
請問大公子在哪間中學?
作者: BB2WONG    時間: 10-7-9 13:57

原帖由 ABB 於 10-7-9 13:25 發表
各位好,
多謝您地, 跟中心一樣的話, 真的很不錯!

bbWONG,
請問大公子在哪間中學?

何明華銀禧
作者: ABB    時間: 10-7-9 14:17

bb2wong

好好呀! 您介唔介意透露大仔當年考第幾(左右)?參考一下
因為我真的要開始認真考慮這間小學了, 自從之前聽了一次講座之後,已經有少少鐘意佢 :)
另外, 我都要番工, 想知道要額外出去補習, 或學英文....?
晚上要溫書到很晚嗎?

原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 13:57 發表

何明華銀禧

作者: 我係劉師奶    時間: 10-7-9 17:07

亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多都唔會諗住直升, d人一聽就話佢地中學唔好o架wor.......唉究竟d人明唔明升中派位都要靠個小朋友係評分試個成績, 仲有一咪淨係諗佢地間中學係band 3, 又唔諗下個派位網都有其它好學校la
尤其係呢到再見到你地一班家長講番小學d野, 更加覺得自己無揀錯, 多謝你地o既分享呀
作者: 3kids    時間: 10-7-9 23:10

原帖由 我係劉師奶 於 10-7-9 17:07 發表
亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多 ...

如果想小朋友過一個快樂童年, 同時keep到成績, 相信聖三一堂係不二之選.  我大仔今年畢業, 在校成績只是中等, 我只幫他報考了3間直資英中, 幸運地全部都取錄.  所以我相信我地學校在外的成績是不錯的.  最緊要學校教導下他們的品行良好, 這對考中學也佔很重要的因素呢?
作者: MMM888    時間: 10-7-10 09:37

劉師奶

我捻幼稚園家長唔選返呢間小學,好大原來係要比學費,
因比學費可以有更多的選擇,有其他更好更出名的一條龍學校LAW.

最近呀女都話我知,同學仔有D想轉校,當中有個應該係考前幾名的小朋友,成日都聽呀女講呢個小朋友拎獎,呀女話佢媽媽唔鍾意間學校(印象中最初小一家長會時,呢位家長都質疑學校的數點解仲係教緊加數,而佢個小朋友已經識晒加減乘除,搞到個小朋友好悶之類)
所以我估個位家長覺得學校的程度唔夠深,會浪費左小朋友的能力,想搵返間深D的來配合.

但係我又捻佢現在係學校如果一路到六年級都可以KEEP住甘的成績,質係會係Band 1學生,而轉左校佢都係要keep住band 1成績先可以選band 1的學校,甘到中學派位時大家米又係爭band 1的學位,甘點解要轉???

每個家長捻法都唔同,所以都係最緊要搵適合的學校配合自己.
原帖由 我係劉師奶 於 10-7-9 17:07 發表
亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多 ...

作者: MMM888    時間: 10-7-10 09:38

3kids

甘大仔的成績真係唔錯woo,
介唔介意話我知你大仔考左邊幾間直資???
原帖由 3kids 於 10-7-9 23:10 發表

如果想小朋友過一個快樂童年, 同時keep到成績, 相信聖三一堂係不二之選.  我大仔今年畢業, 在校成績只是中等, 我只幫他報考了3間直資英中, 幸運地全部都取錄.  所以我相信我地學校在外的成績是不錯的.  最緊要學校 ...

作者: BB2WONG    時間: 10-7-10 12:33

原帖由 ABB 於 10-7-9 14:17 發表
bb2wong

好好呀! 您介唔介意透露大仔當年考第幾(左右)?參考一下
因為我真的要開始認真考慮這間小學了, 自從之前聽了一次講座之後,已經有少少鐘意佢 :)
另外, 我都要番工, 想知道要額外出去補習, 或學英文....?
...

PM you
作者: BB2WONG    時間: 10-7-10 12:45

原帖由 MMM888 於 10-7-10 09:37 發表
劉師奶

我捻幼稚園家長唔選返呢間小學,好大原來係要比學費,
因比學費可以有更多的選擇,有其他更好更出名的一條龍學校LAW.

最近呀女都話我知,同學仔有D想轉校,當中有個應該係考前幾名的小朋友,成日都聽呀女講呢個小 ...

我估如果唔洗比學費又OK既小學,家長會FEEL好D啦!
另外如果自己中學好好既,好似協恩、英華...呢D,跟本派中學時唔洗煩,中學會收所有小學畢業生(好似只唔收BOTTOM 10)但係我地中學唔夠好,當然如果可以去到BAND 1 英中就一定去啦,呢個都會影響選物野小學。萬一小朋友真係讀到包尾、或者派得好差,入自己中學或叫門入都算係一個BACK UP!我反而覺讀得好選物野好中學都收,但讀得差唔知點派,呢樣反而有用!

考頭幾名既學生會轉校,我大仔年代都時時有,但好好笑到頭來我大仔上番中學一樣見到佢地同一間中學,仲見番幾個中心幼,小學去左好名校,到中學又見番,世界真係細,原來都係一個圓圈。
作者: 3kids    時間: 10-7-14 12:33

分班試考完了, 現在是開始做暑假功課.  原來升中的暑期功課多很多, 中, 英,數, science各一本, 宗教worksheet, reading report 還要做1x本, 只睇暑假功課, 已感到壓力.  雖然大仔不用交暑期作業, 但我仍然希望他可完成, 我另外再買了一本 英數作業比佢, 希望可幫佢適應新學習環境.
作者: BB2WONG    時間: 10-7-14 13:13

原帖由 3kids 於 10-7-14 12:33 發表
分班試考完了, 現在是開始做暑假功課.  原來升中的暑期功課多很多, 中, 英,數, science各一本, 宗教worksheet, reading report 還要做1x本, 只睇暑假功課, 已感到壓力.  雖然大仔不用交暑期作業, 但我仍然希望他可完 ...

係架,我大仔去年都是一樣,仲有幾個BOOK REPORT?  今年都一樣各科一本,其實唔係特別多,係我地小學一向少咋,我其他朋友,唔好話暑假各科一本,連EASTER、XMAS都一樣各科一本,見佢地做到死死下。
作者: 3kids    時間: 10-7-14 13:57

原帖由 BB2WONG 於 10-7-14 13:13 發表

係架,我大仔去年都是一樣,仲有幾個BOOK REPORT?  今年都一樣各科一本,其實唔係特別多,係我地小學一向少咋,我其他朋友,唔好話暑假各科一本,連EASTER、XMAS都一樣各科一本,見佢地做到死死下。 ...

好慘呀,  差不多無假放!!!  所以現在讀小學的小朋友, 要好好珍惜和享受小學生活, 上中學後就更加緊張, 無乜假期喇.
作者: yy13    時間: 10-7-18 11:44

開始左放暑假只係1個多星期
但好似已經放左好耐咁  
作者: BB2WONG    時間: 10-7-19 14:04

原帖由 yy13 於 10-7-18 11:44 發表
開始左放暑假只係1個多星期
但好似已經放左好耐咁  

到8月底就會講:快樂不知時日過?覺得咁快完左暑假, 哈哈!
作者: BB2WONG    時間: 10-7-19 14:06

叮叮噹噹 返左未? 想問佢攞d singapore既料!
作者: yy13    時間: 10-7-21 14:20

係呀係呀  

原帖由 BB2WONG 於 10-7-19 14:04 發表

到8月底就會講:快樂不知時日過?覺得咁快完左暑假, 哈哈!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5