教育王國

標題: 我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀 [打印本頁]

作者: manling33    時間: 10-6-6 14:41     標題: 我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀

我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀(畢竟是
派位,甚麼人都有)

作者: Vinyny    時間: 10-6-6 22:29

有關係嗎????

我想最重要這間是不是有heart 的學校?老師對我們的孩子有沒有責任心?

不過我都贊成你放棄加入我們 since you are lack of confidence of our school.
作者: chfong    時間: 10-6-6 22:52

看了樓主很多篇文章,都覺都她應選APS,因她最想入的是DGS!努力!

原帖由 Vinyny 於 10-6-6 22:29 發表
有關係嗎????

我想最重要這間是不是有heart 的學校?老師對我們的孩子有沒有責任心?

不過我都贊成你放棄加入我們 since you are lack of confidence of our school. ...

作者: chupa    時間: 10-6-8 09:43

我都路過很多次,終於忍唔住,其實新唔新移民非常唔関事,你是否有偏見,怕他們教壞你個女?
我自己就感覺學校很有heart,非常関心學生,相比我大女讀某私小,每年派英中over 92%,學科成績雖標青,但無st mary咁注意學生,可能每班太多人,St Mary老師起碼比起那私小個別的老師態度好好多。
不過,我覺得係若然很猶疑,我建意你放棄,因為很多家長希望個女讀St Mary,而你個女宣小又收,同屬好學校。

作者: panbaby    時間: 10-6-8 12:46

唉! 我子女雖然不是讀ST. MARY, 但也知道這是一間大把家長發夢都想入的學校.

這個標題本身便有岐視存, 新移民又怎樣?? 有教無類是不是? 根據派位機制, 即使MARYMOUNT, MARYKNOLL 也一定會有。 但是有沒有要緊嗎? 新移民下一代沒有人才嗎? 讀得上品行好便可以了。 相反, 港人下一代中上階層就一定讀得好嗎?我見很多人都亂來的, 求求其其, 讀不上便去外國?

我們這一代嬰兒潮出生的, 父母大大大部分都是戰後從中國下來的,他們也是新移民, 但他們和我們這一代不也是創造香港奇蹟?

請想清楚要的是讀好書或是貴族同儕?
作者: 中山人    時間: 10-6-9 22:40

我都建議樓主放棄St.Mary,讀回宣小,不要再hold两個位,讓位給其他有需要的小朋友,或再嘗試叩門女拔,你說你女兒甘叻,應該沒問題,讀貴族學校好過政府學校,同貴族同學做同學,這樣便不會和新移民做同學吧!
作者: cwl004    時間: 10-6-10 16:46

我都建議樓主放棄St.Mary, 讀回宣小,不要再hold兩個位,讓位給有需要的小朋友,或再嘗試叩門女拔,你說你女兒甘叻,應該沒問題,讀貴族學校好過政府學校,同貴族同學做同學,這樣便不會和新移民做同學吧!

非常同意!  請妳不要再hold兩個位了!
要和富貴同學一起讀書, 必須選擇直資或私校.
St. Mary 只是政府津貼的學校!
更不會去英/美/法交流的.

作者: iristam    時間: 10-6-11 12:11

我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀(畢竟是
派位,甚麼人都有)     

你自已都答咗啦(畢竟是派位,甚麼人都有)
作者: MiuMiu68    時間: 10-6-12 00:03

我都留意咗樓主好多篇言論,有一問題我覺得好疑惑.........樓主似乎無點聽過 St. Mary, 咁點解佢又會填入去張升小一嘅表格呢??? 某程度上,佢理應將 St Mary 排响好前, 否則應該抽唔到, 因為 St Mary 係非常之受歡迎的.  當年我亦一心想小女入到呢間學術水平高, 同學品德良好, 斯斯文文的學校.  再者,St Mary 歷史悠久,一早已好出名!!!  可惜我女兒抽唔到.

對St Mary 滿腹感問,但係又揀,真奇

此外,對新移民有如此負面態度,我真的不敢苟同.

作者: MiuMiu68    時間: 10-6-12 00:12

原帖由 cwl004 於 10-6-10 16:46 發表
我都建議樓主放棄St.Mary, 讀回宣小,不要再hold兩個位,讓位給有需要的小朋友,或再嘗試叩門女拔,你說你女兒甘叻,應該沒問題,讀貴族學校好過政府學校,同貴族同學做同學,這樣便不會和新移民做同學吧!

非常同意!  請妳不 ...

抱歉!! 似乎宣小並非樓主的一杯茶!! 請也不要 hold 住宣小的位.  應該全心全意去叩門呢!! 正所謂有志者,事竟成!!  我支持樓主去叩門,加油!!!!
作者: panbaby    時間: 10-6-12 02:01

註冊期已過了, 以經濟學角度說, 註冊的成本接近零, 但得益卻十分巨大...
作者: cysw312    時間: 10-6-17 14:58

如經濟許可又想入女拔, 應揀宣小.
原帖由 panbaby 於 10-6-12 02:01 發表
註冊期已過了, 以經濟學角度說, 註冊的成本接近零, 但得益卻十分巨大...

作者: RamblerMaMa    時間: 10-6-18 11:54

我係路過的, 請容許我多口講句.
我係Old Marians, 係over 20年了, St. Mary's係果時都叫貴族女校, 同班的同學仔好多都富有的, 但好nice同有品.
我想講宣小同St. Mary's都係好學校, 真的要睇自己既仔女啱邊間, 而且兩間level都唔淺(諗起當年P.1本Science就怕怕, 教Science果位Lady就係當年Space Museum館長廖慶齊先生的太太), 兩間同學仔都品學兼優.
Besides, 再講遠d, 中國已經有好多international schools, 好多家長已經比自己小朋友接觸唔同既interesting stuffs, 我見過好多玩具係香港未出現.
樓主最適合比囡囡早早出去留學, widen her experiences, 眼光一定不會狹窄.
作者: rosactf9999    時間: 10-6-24 10:40

我都係喎~~

原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-18 11:54 發表
我係Old Marians, 係over 20年了, St. Mary's係果時都叫貴族女校, 同班的同學仔好多都富有的, 但好nice同有品.
我想講宣小同St. Mary's都係好學校, 真的要睇自己既仔女啱邊間, 而且兩 ...

作者: RamblerMaMa    時間: 10-6-24 11:36

Hello rosactf9999
我係84年grad.
作者: purplechung    時間: 10-6-24 17:06

我都係路過, 樓主唔好介意, 妳係呢度咁樣問一定會得罪好多人, 我亦相信好多媽咪都有睇過妳之前既post對妳既印象係點... ...大家心中有數.
我都覺得宣小適合樓主多d, 無論小朋友背景, 教學程度, 學校環境, 妳都會覺得宣小比st.mary好, 仲要諗咩呢!

原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-18 11:54 發表
我想講宣小同St. Mary's都係好學校, 真的要睇自己既仔女啱邊間, 而且兩 ...

作者: karen55407    時間: 10-6-24 19:34

樓主最近無發表,睇怕都畀人鬧走,真係好想知道佢最後揀邊間呢?會唔會做埋同學呢?真係好想見吓佢真人!難為仲有咁多人揾緊學校.......。
作者: rainbowbb    時間: 10-6-24 19:59

我覺得直資或私校都會有喎,只不過樓主覺得佢地考唔倒啫
作者: chfong    時間: 10-6-24 22:44

我剛發現manling33在15/12/2009 pm了3個mail 給我:

09-12-18 09:04 AM St Mary 小學冬季校褸
        我唔見左換冬季校服果張通告,
請問邊間校服店賣St Mary 小學冬季校褸 ?
謝謝

09-12-15 12:14 PM St Mary 小學冬季校褸
謝謝

佢個女唔通上年已讀St Mary??我相信這個人一定是有問題的!

原帖由 karen55407 於 10-6-24 19:34 發表
樓主最近無發表,睇怕都畀人鬧走,真係好想知道佢最後揀邊間呢?會唔會做埋同學呢?真係好想見吓佢真人!難為仲有咁多人揾緊學校.......。

作者: karen55407    時間: 10-6-25 08:39

真相大白,樓主原來個女現已就讀小一,可能想轉去宣小,係咁就好,有人有機會插二年級了。
原帖由 chfong 於 10-6-24 22:44 發表
我剛發現manling33在15/12/2009 pm了3個mail 給我:

avatar.php?uid=141273&size=small 09-12-18 09:04 AM St Mary 小學冬季校褸
謝謝
...

作者: purplechung    時間: 10-6-25 14:24

無理由喎! 讀緊無理由唔知間學校係點?? 仲四周圍問人???  

原帖由 karen55407 於 10-6-25 08:39 發表
真相大白,樓主原來個女現已就讀小一,可能想轉去宣小,係咁就好,有人有機會插二年級了。

作者: ew911    時間: 10-6-25 15:30

真係什麼人都有。
作者: chupa    時間: 10-6-25 17:27

我個女那班6月份有人走,唔通是她的女。
作者: karen55407    時間: 10-6-25 17:44

咁你知唔知你個女嘅同學仔嘅去向吖!
原帖由 chupa 於 10-6-25 17:27 發表
我個女那班6月份有人走,唔通是她的女。

作者: rosactf9999    時間: 10-6-25 23:31

HELLO. 我應該85年小學畢業喎

咁你有冇女呀? 會唔會比佢入母校呀?

原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-24 11:36 發表
我係84年grad.

作者: RamblerMaMa    時間: 10-6-27 14:50

原帖由 rosactf9999 於 10-6-25 23:31 發表
HELLO. 我應該85年小學畢業喎

咁你有冇女呀? 會唔會比佢入母校呀?

我個女依家先2歲, 不過都會計劃比佢讀翻母校.  
How about you?
作者: karen55407    時間: 10-6-30 08:51

校長話今年收到數以箱計的叩門信,當中不乏舊生女兒,如果計劃讀翻母校,要有埋宗教分先穩陣。
原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-27 14:50 發表

我個女依家先2歲, 不過都會計劃比佢讀翻母校.  
How about you?

作者: RamblerMaMa    時間: 10-7-2 11:04

係呀!  就算係Catholic, 我個女唔係首名子女 !  

原帖由 karen55407 於 10-6-30 08:51 發表
校長話今年收到數以箱計的叩門信,當中不乏舊生女兒,如果計劃讀翻母校,要有埋宗教分先穩陣。

作者: karen55407    時間: 10-7-2 14:38

儍珠!舊生子女是不計首名子女,如果加埋教友,共25分,實入。
原帖由 RamblerMaMa 於 10-7-2 11:04 發表
係呀!  就算係Catholic, 我個女唔係首名子女 !  

作者: RamblerMaMa    時間: 10-7-4 11:13

咁都安落d, 但佢入學都係4年後既事, 到時有咩唔同既policy, who knows.
作者: ew911    時間: 10-7-5 19:51

karen55407       

想問知否今年收自行收生表格有幾多呀?
---------

作者: karen55407    時間: 10-7-5 20:55

I don't know, I guess 500-800.
原帖由 ew911 於 10-7-5 19:51 發表
karen55407        

想問知否今年收自行收生表格有幾多呀?
---------

校長話今年收到數以箱計的叩門信,當中不乏舊生女兒,如果計劃讀翻母校,要有埋宗教分先穩陣。 ...

作者: ew911    時間: 10-7-6 14:37

wow! so many application ..........
作者: karen55407    時間: 10-7-6 19:59

ew911,

你個女有幾多分呀?同唔同校網呀?會唔會再做學姊妹呢?
原帖由 ew911 於 10-7-6 14:37 發表
wow! so many application ..........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5