教育王國

標題: 救命!!!串生字,讀句子 [打印本頁]

作者: Tammy.Lai    時間: 10-5-24 14:07     標題: 救命!!!串生字,讀句子

1)  小兒K.3, age 5 8/12 要串 ruler. school bag,   
     scissors, duster and chalk 一般要用? time 識串
2) 學校教 Last Friday was a holiday. (Last, was   
    and holiday)3 字教咗n 次都麻麻哋記得;點解??     有冇方法???
作者: mmak    時間: 10-5-24 21:38

學phonics,
letterland 好似話: 每個字母都有個故事, 咁會易記D???

小一默書要串字, 學定都差不多了...

原帖由 Tammy.Lai 於 10-5-24 14:07 發表
1)  小兒K.3, age 5 8/12 要串 ruler. school bag,   
     scissors, duster and chalk 一般要用? time 識串
2) 學校教 Last Friday was a holiday. (Last, was   
    and holiday)3 字教咗n 次都麻麻哋記得;點解??    ...

作者: happyvalley    時間: 10-5-24 22:44

原帖由 Tammy.Lai 於 10-5-24 14:07 發表
    and holiday)3 字教咗n 次都麻麻哋記得;點解??    ...

細個 law!我囡 k3 時係 五個生字啱左零個,而家小三英默有九十幾分。
作者: miriam    時間: 10-5-24 23:13

我係玩住咁同佢溫英文默書.
個時係買塊白板, 我就寫晒中文或者畫圖, 等佢填英文, 開頭係默唔到架, 跟住就叫埋爸爸幫手, 兩個都係默一樣既字, 睇下邊個岩得多, 爸爸當然扮唔識, 但囡囡知道要睇下邊個岩得多, 就好努力咁溫, 跟住好多字都默岩左.
當年囡囡未學 phonics 架, 我總之同佢溫默書就係玩玩玩.
作者: Cherry+DC    時間: 10-5-25 01:58

My son also K3,  age 5 6/12.  His school also need them to write the sentance during assessment, like  :

They cross at the zebra-crossing
An elephant has a long trunk
He received a present from his cousin.

I try to dictate him for these.  Luckily, he could do so.

作者: bro_and    時間: 10-5-25 14:31

而家串定啱啦
作者: easonkinki    時間: 10-5-25 14:32

原帖由 miriam 於 10-5-24 23:13 發表
我係玩住咁同佢溫英文默書.
個時係買塊白板, 我就寫晒中文或者畫圖, 等佢填英文, 開頭係默唔到架, 跟住就叫埋爸爸幫手, 兩個都係默一樣既字, 睇下邊個岩得多, 爸爸當然扮唔識, 但囡囡知道要睇下邊個岩得多, 就好努力 ...

呢個方法好work,我都係咁樣同仔仔溫書,
不過我都唔太識教佢串字,用死背方式去記,我想問市面有無d簡單的phonics書for小朋友,我自己英文唔叻,唔識教phonics
作者: happyvalley    時間: 10-5-26 17:54

原帖由 Cherry+DC 於 10-5-25 01:58 發表
My son also K3,  age 5 6/12.  His school also need them to write the sentance during assessment, like  :

They cross at the zebra-crossing
An elephant has a long trunk
He received a present from his  ...

當然可以,不過可能佢會認為『學英文=默書=好辛苦』。
作者: bro_and    時間: 10-5-27 09:37

我舊年個仔k3開始同佢玩串字, 我每讀一個英文字都連埋串字, 例如:'c' 'a' 't' cat 貓貓, 咁佢一唸起貓佢自自然串左出來, 起初簡單d三個字串, 之後四個字, 五個字, 後來進展良好, 開始串長d, 星期一至星期日, 幫佢間開嚟串, 而家個仔小一, 佢今日默書, 我話同佢溫, 佢竟然唔駛溫已經記得哂!
作者: easonkinki    時間: 10-5-27 10:18

原帖由 bro_and 於 10-5-27 09:37 發表
我舊年個仔k3開始同佢玩串字, 我每讀一個英文字都連埋串字, 例如:'c' 'a' 't' cat 貓貓, 咁佢一唸起貓佢自自然串左出來, 起初簡單d三個字串, 之後四個字, 五個字, 後來進展良好, 開始串長d, 星期一至星期日, 幫佢間 ...

你個方法都好好,THX U!等我試下先
作者: stccmc    時間: 10-5-28 00:31

作者: stccmc    時間: 10-5-28 22:07

作者: stccmc    時間: 10-5-28 22:43

作者: stccmc    時間: 10-5-28 23:32

作者: 囝囝爸    時間: 10-5-28 23:56

其實學好英文好簡單.   所以家長唔好再問有冇好練習、有冇好補習、讀劍橋試學習班等等.  

答案就是, 盤古初開以來的教育家、學者都知道的 -  閱讀...閱讀...再閱讀.  不過現代家長推展為課外閱讀, 比多餘閒的前人更肯定, 覺得自己孩子更易為.  

如果家長有求其他方法者, 口中即要念念有詞, 閱讀!  這是舊瓶, 現當新酒再大力提倡.

古人讀書為求知.  現代層次更高, 目標為學好語文和求知.
所以家長推行課外閱讀要注意以下重點:

1. 不要學前人, 必須要愉快,  不愉快要想辦法培養到愉快.  因為假定每人都要在愉快下閱讀, 或學習.

2. 選材要包天文地理文學科學等.  如果淨讀古仔書, 效果可能變為在課內外之下, 讀死書, 讀書死, 死讀書.  學到的字彙局限, 又要放棄不少餘閒活動.  過量讀的到中學時可能後勁不繼, 長大害怕再閱讀.

以上唔難做.  不過困難看似易行實難行.  所以家長也要用腦分析下, 點解好嘢咁難行.  不過, 試下無妨, 為子女著想, 家長不要怕悶, 由伴讀開始, 一月不見效, 一三五年實有效, 一定終生受用.  長線效果一定超越曬那些課外琴棋書畫多多冇時間閱讀的名校生.
作者: 囝囝爸    時間: 10-5-29 00:25

77777:

其實學習有好多方法, 有些方法好, 但不是個個做得到.  

我從來少說人家的學習方法, 討論時除外.  家長自己覺得效果好就可以了.  

但有些家長, 有小小學習成就, 不只把方法硬銷, 還要貶低其他學習方法.  又要愉快, 又要不沉悶, 如實情如此, 小朋友還會沉迷電腦和遊戲, 個個都去學習和閱讀去, 唔洗學校、老師、家長煩.

子女已有優質生活, 再如此培育子女, 相信90後比80後更不堪.  

上到中學, 見到部厚厚本地理, 歷史, 經濟, 每天要學, 每天要讀, 如不喜內容, 覺得不愉快沉悶又如何.  溫習又唔習慣沉悶, 覺沉悶唔通唔讀, 或叫老豆解讀.  所以又講國際語言, 又講國際視野, 但子女學習上一點點苦都計較, 我真唔識講, 只說這點, 點同國內學生比.

作者: dovebb    時間: 10-5-29 01:41

我有朋友介紹我去聽個英文記憶方法, 她的小朋友讀過, 真的有效, 學了個記憶方法後, 課堂上的練習令小朋友用記憶方法去記, 一個暑期14小時, 能輕鬆的記30000多個生字和片語。6月19日有個免費講座, 我朋友俾了資料我, 就算係暑期的課程, 都唔算太貴。
作者: 囝囝爸    時間: 10-5-29 01:50

77777:

小兒讀公文, 我少談及, 但如有家長引發, 我當回應.  

其實我早知你兒子也是讀公文.  上次你說兒子讀 Dan Brown 小說, 以一小五學生來說真算高.  但隨後有些公文討論我也沒有以你兒子作為成效舉證, 因為我只說我兒的過程效益就可以, 不想強化效果.  你兒子語文成功, 公文有助, 或有更多其他幫助, 如學校或其他練讀等.  但家長見有閱讀成功者, 就只歸公課外閱讀, 好像學校學習或同學互動沒有幫助.  但我想學習有效的, 內外都會絲絲相扣, 互有幫助關連.

離題太多了, 公文更不便再談.

或者我向樓主介紹小兒小一時學的一套 Ladybird 系列, 由 book 1 到 book 12, 各有a,b,c, 三冊, 共有36本.  由十分簡單至較深入, 用一對兄妹日當生活的故事形式學習, 以故事語文教字彙, Phonics, 基本文法.  可以一試.

書名忘記了.  在又一城 Page 1 或有售.  可以試買 Book 1 a, b, c 試下.  書中導言大約說過, 書中故事所學基本字彙, 有50字在常用英語出現率為75%, 有100字出現率為50%, 有200字出現率為25%.  即是學了這幾百字, 日後英語閱讀時, 這些基本字出現率佔3/4. 一般的都可明白七七八八.  我不知是否這樣.  

小兒英默從小至今從未試過不合格, 多時有高分, 事前溫習也輕鬆.  相信這套書有幫助, 還有加上學校讀本和文句習題之助.
作者: stccmc    時間: 10-5-29 14:52

作者: stccmc    時間: 10-5-29 17:55

作者: jediknight    時間: 10-5-29 19:53

作者: 囝囝爸    時間: 10-5-29 21:35

原帖由 jediknight 於 10-5-29 19:53 發表
課外閱讀(英文書) - 是正餐之一

坊間啲各類英文課程包括公文 - 是零食

本地學校的英文教程 - 也只是零食

缺乏正餐,只靠零食,身體好極有限

...

以正餐和零食來說學習真是比喻不倫.  你拾人牙慧, 我都穿鑿附會一下.

正餐所指是日日食, 如果要小朋友日日閱讀課外書, 都幾滯悶下.  唔怪得課外閱讀一直以來都難推展成功.

小朋友多愛零食, 因美味可口.  如果課外閱讀視作零食, 小量而行, 推行效果會有改善.  公文每日要做, 都不算正餐, 當美味零食, 公文學習社發達囉!

如本地英文教程只屬零食, 課外閱讀才算正餐.  咁簡單啲方法, 教育家多年來都想不到, 真失敗.  教局和學校把語文課全部變為閱讀課就得, 零食變正餐, 幾容易, 語文水準從此高升.

不過, 看回我父輩年代, 當時有報紙一份得一張開四頁, 很多基層都買份報紙, 每日四版紙中外新聞副刊消閒, 汁都撈埋.  這些工餘閱讀量多的人, 知識不弱, 但絕大多數睇得唔寫得.  這些仲係講緊有語境的母語情形, 英語閉門死讀, 不如行萬里路, 多些課外活動, 勝讀萬卷書.

培養小朋友閱讀絕對是好事, 但不可祈望太高, 又過份神化.
作者: jediknight    時間: 10-5-29 22:03

作者: jediknight    時間: 10-5-29 22:18

作者: jediknight    時間: 10-5-29 22:22

作者: stccmc    時間: 10-5-29 22:40

作者: 囝囝爸    時間: 10-5-29 22:50

jediknight:

我讀書量都算多, 就係少習練, 唔平衡.   翻看我 BK 舊文, 經常語文不清,  白字都多.  莫怪.

如果你知道我是 poor dad with a poor child 就好.  世界上 rich dad 唔多.  Poor dad vs Rich dad, 你明啲我唔明, 你囝囝喜歡啲我囝囝未必喜歡, 就是 rich poor 之別, 就是教育困難之處, 好正常!  所以唔好以為自己可代表一切.

你囝讀國際校, 我囝讀本地校.  或者你多講我明果啲, 分享下你令郎中文課外閱讀, 我或容易回應.

//If you know how my kid can achieve through extensive reading, you will understand that it is not 祈望太高, 過份神化//

你講你個囝囝之嗎?  好多本地家長包括 777777 囝囝都愛英語閱讀,  培養加語文興趣, 樂趣其中, 自發下讀多讀少也不是問題.  但我相信好多家長培養閱讀不成功, 追不上時, 求諸練習, 補習等的更多.  你叫他們怎樣祈望, 怎樣神化.
作者: jediknight    時間: 10-5-29 22:52

作者: stccmc    時間: 10-5-29 23:08

作者: jediknight    時間: 10-5-29 23:08

作者: stccmc    時間: 10-5-29 23:27

作者: 囝囝爸    時間: 10-5-29 23:32

jediknight:

難得你又信有些家長講, 小朋友課外會做大量文法練習.  有沒有可能, 我以前回應過, 請看舊文.  

你囝囝讀國際校唔洗多讀中文.  咁你知唔知本地校中英並重.  中文唔合格唔升得班.   你同本地生講英語閱讀容易, 國際校生接觸英語時間比本地生多八倍.  我讀中文都覺容易, 小學唔洗點閱讀, 到中學都有一般能力.  就因為是母語, 書中的字, 自少聽看不少, 一讀到就能推敲印證, 望文知義.  你囝讀國際校, 重單一語文, 時間充足, 又有語境, 請你勿再以你特有良方比較.  本地生課外時間不多, 重要學你啲精良訓練方法, 做生做死.

多年來我也有講小兒學習程況, 有沒有培養閱讀, 或多做練習, 舊文不難找到.  只想講一句, 識教仔精明爸爸媽媽唔只得你一個.
作者: stccmc    時間: 10-5-29 23:36

作者: SumSumBB    時間: 10-5-30 05:28

很同意!我仔仔現在K3,是讀ERP的,我覺得公文對幫助他於串字方面和作句很有成效,並能助他擴闊閱讀的視野,提高閱讀能力,加速進入非picture book的閱讀世界。
當然,公文英並非學習英語的全部,我只可以說,公文英對我仔仔學習英語是肯定有幫助的,而我仔仔又很enjoy學公文英。如果以零食來形容公文英,那應該是有益的零食如乾果吧!

原帖由 77777 於 10-5-28 01:01 發表

當然唔係啦....公文初學係有教一d的phonics同記字的方法, 亦會學識大量voca, 繼而理解, 分析,  做summarization, 學公文學得好的小朋友係一定唔會怕串字, 而要考一d好似cambridge的試絕對有幫助, 簡單d講, 係可以提升小朋友的英文能力, 不過, 公文都有分兩隻, 一隻深d  (ERP), 一隻係for local (EFL)小朋友....同時係要比較長時間先見功效....您個小朋友一定無學或者只係學一個短時間, 所以先話佢無用, 不過公文最好係從小學起, 因初時真係好SIMPLE....英文都有分幾part, 有grammar, listening, speaking, writing....咁如果唔夠voca又好難寫一篇好的文章...

要學好英文好難單靠一個course, 有時小朋友學識咁上下voca, 咁佢自然睇英文書都無咁難, 而睇得多作文又會有幫助, 有時睇d英文節目又可以練下listening, 最好可以同d 不同國籍的外籍人仕傾下計, 習慣唔同的口音, 又可以練埋ORAL.....我諗唔會有個course可以做晒全部或者係完全無用law....始終英文要慢慢浸.....
..

作者: mattsmum    時間: 10-5-30 07:49

Please read an article in today's mingpao寸得起
作者: stccmc    時間: 10-5-30 09:52

作者: stccmc    時間: 10-5-30 11:00

作者: mattsmum    時間: 10-5-30 11:33     標題: 回覆 4# stccmc 的文章

Another article in apple daily today about a reporter also had half a page on reading education.

Can't imagine if a person should be qualified as educated if  she only read piecemeal information but not series of books. Just as deng said about the embarrassment in dining table when hk people do not have in depth discussion, I came across the same in high table with those grade a students who were typical a level winners who showed no interest in anything outside their world.

作者: mattsmum    時間: 10-5-30 12:13     標題: 回覆 1# 77777 的文章

that is why we have 334 now.
作者: stccmc    時間: 10-5-30 12:15

作者: mattsmum    時間: 10-5-30 12:29     標題: 回覆 1# stccmc 的文章

http://childrensbooks.about.com/ ... /summer_reading.htm

hope we can help our children to read more in this summer, here are the lists.
作者: 囝囝爸    時間: 10-5-30 12:38

//
但他了解到一件事,就是學語言不是要去認識每一個字的解釋,而是去了解每一個字的用法,「Not meaning of word, but use of word」,但由於只靠交談聆聽不足夠,於是他便開始了閱讀生涯
//

stccmc 兄覺得這句精警, 說出他的英文教育哲學.  

我想 stccmc 太過斷章取義.  鄧爵士是什麼家境出身, 他的爵士祖父又是當年响噹噹知名富豪.   鄧永鏘在什麼環境學習英語.   他小學讀 La Salle, 十四歲到英國留學, 自說英文水平低落.  想他沒有奉行你果套從小大量閱讀英語的習慣, 到中學時發力, 可說有成.

小鄧爵士說的語言學習是對的.  印證在香港母語環境下學中文, 有幾多人要大量閱讀後才能閱讀, 上過中文小學的學生, 都能在升中時有一定中文閱讀能力.  小學生讀中文好少查字典吧.   當我中學時多閱讀時都少理字義, 好的如紅樓三國, 會欣賞它的用詞語句.  這就是語境下學習, 不用小鄧說, 讀過書的都應早已明白.

香港學英語有沒有這樣語境, 唔通家長要去國際校或英國?  我們談不是學習英語或中文的最佳方法, 我們是談本地教育學英語一般現象.  

香港英語教學不足已是共識, 中文小學佔大數, 也只有 1/4 為英中.  相信上得來也文也武已是好的一層.  高地望下, 當然多嘢講, 理論多多, 誰佳誰劣.  但 3/4 家長可不可以有好環境使子女學好語文.  當然實力家長有時間能力伴讀, 有錢二百多元買本書, 讀到好小學, 又話校內練習已夠不用外求.  但談論他人時, 總要從他人處境去看.  不要自以為是, 還對其他作出惡劣批評.

或者我有斷章取義, 引用小鄧其言...
//Sir David所說的「做功課」,是指自己會從多方面增進知識,「第一係靠經驗,第二係睇書同聽人講,第三係自己要去用腦思考解釋。」//

閱讀求知, 係人都知道.  他說的三項, 我信我大都已做到.

聽人講和用腦思考, 如果常在象牙塔內, 只認為一己才對, 正餐只得一種,  難矣哉!

夠鐘吃午飯去.
作者: overview    時間: 10-5-30 15:27

但如果係讀傳統學校, 補品一定可以幫助成績especially臨考試前, 平時就多做運動(睇書)囉!

原帖由 stccmc 於 10-5-29 22:40 發表
香港普遍現象系貴價零食被吹捧成補品,其實效用有限,太多仲食壞身子!

作者: stccmc    時間: 10-5-30 17:57

作者: stccmc    時間: 10-5-30 22:18

作者: 囝囝爸    時間: 10-5-30 23:58

stccmc:

你同意鄧爵士的學習英語哲學沒有錯,  我指你斷章取義, 今次是我比喻不倫.  以下是你前文引用鄧爵士的語文學習理念後, 對香港家長再一次評語 :-

//零食只是表面的 meaning,易量化: 例如「我的孩子二歲時己用 flash card 學會三百英文字,你的孩子呢?」。所以我認為大量練習,字咭,誦經,上文法課教 rules 等是完全走錯路,書倍功半的。//

你有鄧爵士的相同的高超見解不出奇,  但你以鄧爵士的學習語文環境,  比對引證香港一般家長方法是絕對錯, 也是比喻不倫.

或者我又用錢種書先生讀遍清華圖書館書籍, 或哈佛女孩劉亦婷由胎教開始, 不斷訓練得到學業高成就, 比對你女兒閱讀量相對單薄不足, 証明你是完全錯的.  你想又如何, 合理嗎?

//當然,留學是終極的語境。不從少開始,失敗的機會隨年齡增加,不代表不能成功。我自己孩子的教育,我不敢博。//

很多香港學生的終極, 因家境或成績, 止於中學畢業.  學業失敗當然可以再成功, 但不少學生只有一次就學機會.  你對孩子教育不敢博, 你是幸運的少數, 不少人學途狹窄, 想博都沒得博.

//沒有語境條件,要妥協,耍上課外班,要公文,沒問題,但不要以為這些是必須的,可代替語境的。//

如果你說有異於你教女方法就是妥協, 我不用回應, 大部份香港家長學生都在妥協中.  你可說群眾是盲目的, 我說你是皇帝新衣, 常想自家的衣裳最靚.

//語境(包括閱讀)好難被「過份」神化。相反,零食在坊間常被「過份」神化。

香港的一般本地學校沒有好的語境,所以家庭才應盡力加強語境,而培養閱讀是很多家庭都應該做得到的。

DGS 的校規是在學校要說英語,其學生口語之強是有目共睹。如果家長整天認為沒法提供英文語境,結果課內操,課外又來操,少閱讀,那麼英語路上只會更難行。//

語境在你來說是「幻化」, 其他課外學習方法被你一向絕對「醜化」.  

以你的想法是有志者必事竟成, DGS 學生口語之強錯不了, 賣魚勝同佢個讀鮮魚行囝囝, 加上其他同學、家長、老師、學校有志就做到 DGS 水準, 不得者只因不肯嘗試, 或完全走錯路.    到時 DGS 要減學費, 因比對貨價不比. 國際校生也不要整天認為沒法提供中文語境 , 只要學校努力, 家庭努力, 培養中文閱讀, 就會國際校內外雙聲道, 中英語境處處, 容勿易.

家長少能做到的, 就是家長唔肯做, 唔食正餐, 愛食零食.  其實你應開心才是, 己強彼弱, 一條直路贏哂, 還要擔心博唔博.
作者: stccmc    時間: 10-5-31 00:32

作者: Fion_Chan    時間: 10-5-31 00:59

原帖由 mattsmum 於 10-5-30 12:29 發表
http://childrensbooks.about.com/od/forparents/tp/summer_reading.htm

hope we can help our children to read more in this summer, here are the lists.

這個網站很有用(差D係烽火灰中淹沒 ),這裡還有booklists for reluctant readers,找合適既書真是煩惱事。是外國網站嗎,不過咁多本地廣告既?請恕無知,Grade 1相等於本地小學1年班嗎?
作者: 囝囝爸    時間: 10-5-31 01:48

stccmc:

你一向批評, 就是其他家長不推動子女課外閱讀, 如閱讀取代其他一切練習,  與你女兒有相約閱讀量, 就可達到你女兒英語水準.   以你來說, 英語程度差異, 就是課外閱讀量的差異.  

既然語境可努力創造, 為什麼你女兒會和 jediknigt 兒子相差十倍.  是否你女兒課外時間比他兒子少十倍?  大幅落後.   或你同意學校學習和同學有影響, 所以引致課外閱讀效果相異?

如果如是, 本地學校差異也大, 有些升中時英語了得, 有些二十六個字母認不了.  想信你女兒屬前者, 是讀名校吧.  名校當教導有方, 同學互競互動, 在校已學識十之九八, 不足回家經你再點撥一二, 當然不用其他課外練習.  再加上你培養、她興趣下作課外閱讀, 順理成章, 基本好下效應當良.  小兒有幸也讀到好學校, 不用練習也理解七八.  很多同學多練習只要求更上層樓, 升到更好中學, 學習信心動力更大, 前境更佳, 不是你想像的練習只有短期效應.  我兒選公文閱讀, 原因久前已述, 也不覆敍.

但你想香港有水準的學校多不多, 學校教不足, 課文不明, 同學不達, 你叫家長怎辦?   學校基本未明, 家中還說培養閱讀, 你想可以嗎?  家長給子女練習只想對症基本不足下藥.  學不能者想做課外功課也久, 還有餘閒慢功細火用閱讀培元.  小朋友基本字彙文句都不懂, 你想課外閱讀不百上加斤.  很多時, 學校功課作業, 小朋友做錯了, 老師也不逐一解釋, 錯而不明, 答案要家長上 BK 求正.  課外練習起碼有基本教說, 練習後也有答案知對錯.  無助家長和學生有所依, 隨之改進.  不說閱讀對這些基本不足小朋友難, 閱讀可做到即時解救嗎?  你說長線有效, 小朋友已短線沉倫, 信心喪失, 能易反身嗎?   

//沒人說學英文只要閱讀一招,但閱讀卻是重耍又是本地家長比較易達到,更有自足價值及學術知識。想想比起口語環境,閱讀己是較易的入門招式。//

我說語文學習要各方相配.  你不是說閱讀已足可學會字彙、文法、還利及書寫、口語.   閱讀是較易入門, 但顥著效果要或長期可見, 如方法選材不當, 時值比未必相對, 效果不彰.
作者: 囝囝爸    時間: 10-5-31 02:12

stccmc:

//我從沒不開心,亦沒有博//
//我自己孩子的教育,我不敢博。//

夜了.  少少再講一些.  盤古初開, 古今中外, 任何人都想閱讀是好, 尤其以前以文字為主的社會.

不少教育家、學者或家長都說 : 「青年人多讀書」、「小朋友多讀書」.

你想兩種讀書有何差異?

作者: nonoddy    時間: 10-5-31 21:25

作者: mattsmum    時間: 10-5-31 22:25     標題: 回覆 5# Fion_Chan 的文章

there are many sites recommending reading list, or books recommending reading list for different ages, just look around the public library for this book: read aloud, it has a detail recommendation.

example from the telegraph: http://www.telegraph.co.uk/cultu ... chael-Morpurgo.html

or

http://sites.google.com/site/son ... urce/100-books-list
作者: stccmc    時間: 10-6-1 00:45

作者: 囝囝爸    時間: 10-6-1 01:29

stccmc:

我一向所講都是教育一般現實.  我想你說的, 你想都是可行方法.  大家立場理據都已清晰, 現實當會不斷反映.

我買了不少書仍未有時間看, 想做的事也多.  我先早放暑假, 擱筆 BK, 只間中上來作壁上觀.  

祝安!
作者: stccmc    時間: 10-6-1 02:06

作者: Siu-dor    時間: 10-6-3 10:09

想請問你小朋友學公文英文有多久? 是否讀EFL課程??

原帖由 77777 於 10-5-29 11:19 PM 發表
A lot of students in the international school are from foreign countries, of course, if you study with them, it will upgrade your English standard as they use English to communicate daily.  It is a de ...

作者: jediknight    時間: 10-6-3 11:42

作者: jediknight    時間: 10-6-3 12:41

作者: Siu-dor    時間: 10-6-3 12:41

6年係唔短時間, 你囝囝好有毅力呀!

原帖由 77777 於 10-6-3 12:22 PM 發表
我個仔學左成6年啦, 佢係讀ERP, English Reading Program, 其實, EFL讀完都係上返ERP架, ERP係深D個隻, EFL係迎合香港的小朋友, 應該係易D個隻...我個仔開始讀個時係未有EFL架, 佢后來先出.....

EFL好似係 English  ...

作者: jediknight    時間: 10-6-3 12:53

作者: overview    時間: 10-6-3 13:00

你可能係例外, 但我一樣見好多國際學生上kumon, 中,英, 數班, 同本地傳統學生無分別.

原帖由 jediknight 於 10-6-3 12:53 發表
You are so ignorant about education in international school.

國際校生接觸英語時間比本地生多八倍.

I don't think so. Those EMI local schools also claim that they conduct all lessons except the Chines ...

作者: aryee    時間: 10-6-3 13:36

本來問左條問題,但原來去錯場,以為呢度一直討論緊點幫小朋友tim。打攪晒,大家繼續比武

作者: 囝囝爸    時間: 10-6-3 14:18

jediknight:

上文我說擱筆, 早開始一悠長暑假.   我是一塊頑石, 我有信念的, 遇強愈強.  但石在路中, 也阻礙他人討論, 間時淡出, 是想留給一些有心家長, 有更大討論空間, 更多創見.

不過見你這位少見的精英家長, ...

作者: overview    時間: 10-6-3 20:38

有d家長井底之蛙, 見得叻人少,  以為自己係number one.

原帖由 囝囝爸 於 10-6-3 14:18 發表
jediknight:

上文我說擱筆, 早開始一悠長暑假.   我是一塊頑石, 我有信念的, 遇強愈強.  但石在路中, 也阻礙他人討論, 間時淡出, 是想留給一些有心家長, 有更大討論空間, 更多創見.

不過見你這位少見的精英家長,  ...

作者: stccmc    時間: 10-6-4 12:49

作者: jediknight    時間: 10-6-4 16:48

作者: jediknight    時間: 10-6-4 17:03

作者: jediknight    時間: 10-6-4 17:09

作者: jediknight    時間: 10-6-4 17:28

作者: 囝囝爸    時間: 10-6-4 18:31

原帖由 jediknight 於 10-6-4 17:09 發表
在BK見過不少你與其他BK家長爭論,你形容自己是一塊頑石絕對正確,不過不是遇強愈強,而是一塊無腦但又死唔認輸嘅頑固老石頭!!!

jediknight:

你是 BK 幾年會員, 發文不足百, 可能令郞入到國際校, 語文初有成, 喜悅之情難耐, 上來分享.  賣弄!

但咁快就發火鬧人, 顯然不是頑石, 基本堅固度也說不上, 只識講個人觀感, 屬「嫩」石投林, 已方寸大亂.  息怒!

公眾鬧人者, 實向自家臉上打巴掌, 丟臉!
作者: overview    時間: 10-6-4 18:54

其實好多國際學生家長都humble, 只係有少數鍾意show off. 不過你show off 唔緊要, 最反感就時時踐踏別人, 不可一世咁.  

原帖由 77777 於 10-6-4 17:58 發表
This is no doubt to be immersed in a total English environment will help in improving English proficiency but mainly on listening and speaking.

I can tell you that my kid's English reading and writin ...

作者: happyvalley    時間: 10-6-4 20:42

九歲可以寫大學文章!嘩…唔好咁 la,話晒都大學生,寫篇上來睇下,唔係我比幾條 link 你,你講返比我聽佢地講緊乜。
作者: overview    時間: 10-6-4 21:06

某人個仔七歲已經出書啦, 讀GSIS, 亞爸成日係處吹噓
全部本地學生d英文好唔掂, 只有讀國際學生既英文最勁. ,咁人哋何生既仔都係讀華仁啫!

原帖由 happyvalley 於 10-6-4 20:42 發表
九歲可以寫大學文章!嘩…唔好咁 la,話晒都大學生,寫篇上來睇下,唔係我比幾條 link 你,你講返比我聽佢地講緊乜。

作者: stccmc    時間: 10-6-5 17:28

作者: overview    時間: 10-6-5 20:57

朋友都覺得公民有用, 可以build up小朋友vocab, 我相信會較睇書systematic, 因為佢地有一個課程, 係較有系統.  不過唔係個個小朋友適合呢套, 好似好怕寫嘢做exercises就唔岩. 又係果句, 睇你讀邊類學校, 如果讀傳統學校, 要成績高分, 一定係操paper較睇書有用

原帖由 77777 於 10-6-5 20:47 發表
一個人睇野要睇晒全面的意思, 唔可以只睇一小片, 又或者根本完全唔了解而去作批評.... 好多野係要配合, 如果您附近無圖書館, 您都要晒d時間搭車出去, 公文圖書館係方便佢d學生, 同時佢地可以按照佢地學緊的級別, 去 ...

作者: stccmc    時間: 10-6-5 21:17

作者: stccmc    時間: 10-6-5 22:01

作者: overview    時間: 10-6-5 22:32

其實各有各好, 家長覺得對自己小朋友work咪得咯, 點解一定話自己既方法好而人地果d唔好呢?

我覺得肯睇書再做d exercises就最好 !

原帖由 77777 於 10-6-5 22:21 發表
我的小孩也是從小陪讀, 六歲開始可以自己閱讀, 而好像Harry Potter一類比較深的書, 我會和他一起查字典, 而他三年級也可以自己閱讀第六, 七冊了...就是因為他識多了英文詞彙而閱讀英文書的能力好了.....

我不是想神 ...

作者: eviepa    時間: 10-6-5 22:36

如果全篇文章埋一個字都不懂, 可以上文下理去知道意思嗎??? 不去查字典, 家長又不懂, 可以怎樣??

小孩子牙牙學語也是由單字開始, 難道一開始就可以出口成句嗎??

如果公文是有系統的地去學詞彙而引領小孩進入閱讀的世界, 又有甚麼問題呢???

英文課外書有許多,英文的入門書就遠比中文入門書為佳。如Oxford Reading Tree,Stage 1根本就沒有文字,Stage 2 就每頁只有一兩個字,Stage 3, Stage 4……漸漸加上。我女兒的入門書《英文小讀者》主要是one page, one sentence,而且類似的句式不斷重覆,很淺易,而且對三四歲的小孩來說,亦相當有趣(我囡囡讀這套書時是小二,亦不覺得低B),單字就不經不覺地建立起來。讀課外書不需要有系統,只有孩子感興趣,讀甚麼也成,學習甚麼都快。

對三四歲的伴讀,有中五水平的家長就成,不需要大學程度,不少家長能做到。當然仍然有不少家長沒有這水平,但不能請補習老師伴讀嗎?難道補習老師只能教孩子做練習?

我同意stccmc所講,每天連十五至三十分鐘伴讀都抽不出的,真的要好好地檢討了。

eviepa
作者: stccmc    時間: 10-6-5 22:41

作者: eviepa    時間: 10-6-5 22:46

我的小孩也是從小陪讀, 六歲開始可以自己閱讀, 而好像Harry Potter一類比較深的書, 我會和他一起查字典, 而他三年級也可以自己閱讀第六, 七冊了...就是因為他識多了英文詞彙而閱讀英文書的能力好了.....

做得非常好!

不過你覺得你的小孩高水平的閱讀能力,主要由課外閱讀,還是由公文那裡來?

我不是想神化公文的效果, 而是因英文不是我們的本土語言, 一般父母未必有能力協助小朋友學額外的詞彙, 如果父母不是下一翻苦功, 英語能力也不可能隨日而增....閱讀英文書如果有大量詞彙不懂, 也不可能不查字典...作為父母, 如果自己沒有能力去教, 又可以怎樣做呢???

請別誤會...學公文的小朋友也可以有父母伴讀的, 只是想學多一些吧了!

和幾個朋友、網友談過這問題,不知能否代表全香港。他們的孩子是差不多不查字典的,但不知怎的,他們憑書中的上文下理,就將生字學懂,不怎樣需要家長的教導。我女兒做不到,但stccmc的女兒份似乎就是這樣。

eviepa
作者: eviepa    時間: 10-6-5 23:37

原帖由 77777 於 10-6-5 23:08 發表  
可以閱讀詞彙較深較多的英文書, 真的須要識多一些詞彙, 我小朋友沒有耐性去查太多詞彙....相信很多小朋友也是這樣吧...

而中文因是我們的母語, 他閱讀起來是沒有問題的, 好像小兒二年級已閱讀像第二次世界大戰, 鴉 ...

問題的重心是,閱讀課外書的精要之處就是不要查字典,看一本太多生字的書就好比看一場球賽,九十分鐘賽事,暫停了五十次,那會有可觀性?

如果不查字典就看不懂的書就不是適合的書,應選一些淺一點的書,圖書館的書多的是,肯定有很多是適合的。我女兒看課外書從來都不查字典,小五、六看Magic Tree House,中一、二看Mr Midnight,都是這樣。至於Harry Porter,她用字典幫助之下看懂不難,不過,現階段犯不著看這樣深的書。

你認為必先要懂很多生字,然後才能看懂較深的書。但這是否一個理想模式呢?

幾個家長跟我說過:我沒有怎樣教導孩子的生字,他也從不查字典,但他卻在閱讀中不知不覺地學懂了很多生字。

這種模式是否比你所講的更理想?生字是否一定要從字典裡學到?不能從書本的上文下理、插圖中學到?

我不能知道每個以閱讀為主要英文教育工具的家長怎樣教仔,但似乎很大部分的都不會讓小朋友看書時查很多字典。

eviepa
作者: mango22    時間: 10-6-5 23:54

原帖由 eviepa 於 10-6-5 23:37 發表

問題的重心是,閱讀課外書的精要之處就是不要查字典,看一本太多生字的書就好比看一場球賽,九十分鐘賽事,暫停了五十次,那會有可觀性?

如果不查字典就看不懂的書就不是適合的書,應選一些淺一點的書,圖書館的書多的是,肯定有很 ...

我很認同 eviepa 的講法, 朋友的兒子今年6歲, 也是由自少伴讀開始, 現在他已可以自行閱讀, 他除了從閱讀學懂生字之外, 還從閱讀學懂文法, 做學校功課時, 也能從平時閱讀文章時見過的句法來應付. 所以我也不認為一定要上公文之類的課程, 才對學習有幫助...!
作者: eviepa    時間: 10-6-6 00:14

原帖由 77777 於 10-6-5 23:46 發表  
我小朋友看英文書時是不用查字典的, 就是因他有學公文英文, 而我不能很暢快去閱讀英文書就是因識的詞彙少, 所以便沒有興趣看了, 我更希望小兒的英文閱讀能力可以好一些, 就是從小做起, 慢慢儲一些詞彙, Mr. Midnight ...

讀公文可以儲生字,這是沒有爭議性的。但:

1. 這是否唯一的方法?
2. 如果不是唯一的方法,有沒有方法比它更好?

從整個討論,你似乎認為公文是唯一的儲生字方法,或是最有效方法。同時你亦認為單單閱讀不查字典就儲不了生字。但你怎樣解釋:

1. 很多小孩光由課外書的上文下理、插圖中就學懂大量生字?

2. 絕大部分公文的學生都是「超三年」或以下,絕少像你孩子懂得那麼多生字,超那麼多年。反而以大部分英文閱讀為主,沒有做公文,沒有怎樣查字典的,懂得的生字卻非常多?閱讀能力卻非常強,超很多年(以往講得太多,引用了太多證據,今天不想重覆)?

eviepa
作者: stccmc    時間: 10-6-6 00:55

作者: stccmc    時間: 10-6-6 01:11

作者: stccmc    時間: 10-6-6 01:16

作者: eviepa    時間: 10-6-6 01:29

我的小孩沒有超愈很多年, 不過公文的學生很多5, 6年級已閱讀很厚的英文書卻是我所看見的...也是興趣吧了...

77777,

不要太謙了,你孩子絕對是超很多年的學生,在公文中應屬少數。舊貼文一則給你參考,重點是,齋讀公文所能對閱讀、生字的提高效能,遠較齋閱讀為低,客觀數據是支持我的講法。如果你對我所羅列的有任何質疑,不妨直講:

Posted on 15 May 2010
================================
愉快學習,有多大優勢呢?先講一個經歷:我在孩童時已經很喜歡看中史書,讀小四開始已經時常拿姐姐們的中史課本來當消閑書來閱讀,所以我的中史是來自愉快閱讀,不是被強迫之下讀的。到小學畢業時,中史的程度已經及得上一個會考生。

會考時,因為不喜歡背誦標準答案,只能取得B,但其實當時已深知,取得A的同學的中史知識,其實遠遠不及我。

超過四分一世紀沒有上中史課了,但當年愉快學習的中史知識,仍然牢固地留在腦海中,由上古至到民國的史實仍然清晰非常。所以當女兒要我和她溫中史時,就算沒有教科書在手,我仍可以如數家珍。這個中史實力,就算當年會考、高考取A的同學也不可以比擬。

在各種學習英文的工具中,趣味性就決定了它們效能。

在農曆年期間,一個聚會裡,和一個任職公文的親戚詳談,焦點是公文英。他首先肯定公文英的作用,普遍參加公文英的,成績會比普通學生為佳。跟著我提供所見所聞的數據:

1. 英文閱讀要在年幼開始,到小學後才起步,會大大影響成效,但縱然如此,有幾年閱讀的小學畢業生,閱讀能力都會遠勝普通band 1生。比如說,我女兒在中一時,閱讀學校指定的reader時,速度就和同學的平均水準有十倍的差別。

2. 如果能由幼稚園開始實行,效果就不得了,所知的每一個個案都比我女兒強得多。

每個公文英中心的大表,都列出每個學員的進度:平學年、超一年、超二年、超三年。我告訴他,閱讀的小學畢業生,如果只超三年的話,就是一個很羞家的表現,我囡囡就可以在小二時,從英文文盲進展到閱讀小六閱讀理解沒有問題。如果要為閱讀的學生定一個大表,那麼表中應有超十年。

聽過這些資料後,他認為公文是遠不及閱讀的,但他補充說,當家長因種種原因,沒有或是不能用閱讀作為工具時,公文是個不錯選擇。

我同意這論點,坊間有很多補充練習,普遍質素都很低,如果要做練習的話,公文英有系統,較有質素的練習,比同類的練習最少高一、兩個層次。

公文英閱讀計劃、小學才開始閱讀、幼稚園就開始閱讀,三者都是閱讀,為何成效有如此巨大的分別?答案就是:motivation。

公文英是徹頭徹尾的練習,完全沉悶,學員不怎麼可能喜愛,不怎麼可能樂此不疲地閱讀, motivation不會高,所以收效最小。

從幼稚園開始閱讀的孩子最易愛上閱讀。可以看看圖書館裡的picture books,英文寫的,無論品種以及質素,都遠較中文書為佳,面對著七彩鮮豔、內容有趣的picture books,孩子不難打從心裡面喜歡上閱讀,是internal motivation,本身有自足價值,所看的容易吸收,容易成為一個閱讀習慣。

在小學裡「半途出家」的,由於年齡已長,對文字淺易的picture books的內容不感興趣,但卻無能力看chapter books,所以較難喜愛閱讀。但畢竟,書有千千萬萬種,在沒有多大興趣中的圖書,總能選到一些較為有趣、生動的書,所以我囡囡高小時看的magic tree house,初中看的Mr Midnight都會給予她一點樂趣,所以進度會比公文為快。

閱讀有個好處,會漸入佳境,我囡囡越大,看的書的字數就越多,趣味性就越大,越來越能接受閱讀。做練習則永遠都是悶蛋。

另外,看西片,聽英文,看英文字幕也具有閱讀的效能。比如說,《神探阿蒙》就是我囡囡最愛的片集,看時絕對投入,對英文的進益非常大。這就是internal motivation發揮的作用了。

eviepa
作者: stccmc    時間: 10-6-6 01:39

作者: eviepa    時間: 10-6-6 09:51

77777,

我們在這平台發表文章,目的可以只是抒發感情,但客觀上亦在推介我們所講的事物,所以其效果如何,優點缺點如何,最好是儘量攪清。

總結一下你的論點:

1.        公文比閱讀更能令小朋友多學生字 //如果係想小朋友擴闊英文閱讀的能力, 就一定要識返咁上下詞彙小朋友先有心機睇落去// —

實際上閱讀就可以做到憑上文下理、插圖,去明白生字。而實際數字上,我所認識的以閱讀為主的小孩,平均的閱讀能力遠遠比公文為的平均水準為佳,生字量當然也比公文的為多。數字上強烈地顯示,閱讀遠比公文更能學懂生字。

2. 看書要查很多字典才能看,所以影響其趣味性及效能:
//可以閱讀詞彙較深較多的英文書, 真的須要識多一些詞彙, 我小朋友沒有耐性去查太多詞彙....相信很多小朋友也是這樣吧...//

實際上,做公文要時常查字典,閱讀的通常不怎麼查,閱讀的趣味性大,可以有「自足價值」;反觀公文,本身就不可能有「自足價值」,有不少學生能夠堅持,只為做了一些本屬沉悶的活動之後美好的後果。

3. 閱讀需要外力起動,而公文就能像個發射台,作為大量閱讀的準備。//小朋友學phonics啦, 或公文英文個d, 就一定唔會怕英文架....學學下就可以開始大量閱讀....//

事實上,有中五程度家長的都能為子女伴讀,起動並不太難。而不願意伴讀的,我無話可說了。

你的孩子可能會因為覺得公文有效,所以堅持,亦可能不以為苦。但以小孩的天性來說,相信絕大部分的學生都討厭這機械式操練。

你的孩子肯定閱讀能力強橫,但絕大部分學生都是「超三年」或以下,沒有甚麼大不了。

我們討論學習工具就要衡量其效能,不能說,A工具、B工具、C工具都能學到英文,所以A、B、C具有同等效能。

從數字看,所有自少閱讀的,英文都能去到一個十分高的境界,以公文系統來說,「超五年」、「超七年」是稀疏平常的,「超十年」也大有人在。雖然公文及閱讀都能學得英文,但優劣立判。

我懷疑,你兒子的閱讀能力,絕大部分來自閱讀,而非公文。

eviepa

作者: stccmc    時間: 10-6-6 16:37

作者: stccmc    時間: 10-6-6 17:29

作者: eviepa    時間: 10-6-6 17:33

我現在才知道學公文不但跟閱讀有抵觸, 還跟學鋼琴和遊泳是有抵觸的, 誰告訴您的呢???

stccmc的邏輯其實很簡單,我不明白你為何不明白:

//理論上雙管齊下不會比大量閱讀差,但差不多的情況下,為何要花錢和時間讀公文?

用六年時間可學好鋼琴或游泳了!時間寶貴,不可惜嗎?//

既然只閱讀跟雙管齊下的都有很好的閱讀能力,公文便是可有可無,如果將公文的時間去學好鋼琴或游泳,不是更好嗎?

再推理下去:

只讀公文普遍就只能夠有普通好的程度。只閱讀就已經足夠有好程度。雙管齊下又會有好程度。那麼雙管齊下的孩子,其英文程度,主要來自公文?閱讀?答案呼之欲出了吧。

我要求自己,一定要是深思熟慮研究過,證明是好的,才會推介給別人。BK每天有很多網友來瀏覽,推介一件教育工具是有社會責任的。如果和稀泥地說,每種教育工具都沒有優劣之分,便容易誤導別人。釐清各種教育工具的優劣,在我來說,是極有必要的。

eviepa
作者: stccmc    時間: 10-6-6 19:00

作者: stccmc    時間: 10-6-6 19:11

作者: stccmc    時間: 10-6-6 20:31

作者: penguin_chick    時間: 10-6-6 21:13

剛剛路過插咀!
我只想提出一些現像,未經深入研究,只希望能抛磚引玉。
第一︰要提高閱讀能力,閱讀是不二法門,如果公文有閱讀,無理由不能提升閱讀能力。
第二︰閱讀時間越長,閱讀能力提升越快。當然不考慮每天連續讀十小時之極端例子。
第三︰閱讀時覺得有興趣,便會自發地看下去,閱讀的時間自然長。

事實上,公文的閱讀量奇少,只一兩篇,閱讀圖書如每天只讀一兩頁,效果同樣不大,要達到看 Harry Potter的程度,恐怕要十年。但做公文可以每天讀廿篇文章嗎?你們心中有數。而閱讀圖書,可以一天讀廿頁嗎?小女(yr 7)剛剛就看完共二百多頁。花了約兩小時,我不制止,她還想看下去。這是很多自小開始閱讀的小朋友都能做到的。相信只做公文不可能達到這程度!

另外,我看中英文都要查字典,但我不鼓勵小小朋友看課外書查字典,因為他們對文字的意思有一種天生的感應力。只要看得多,自然會明白,他們學講母語,你有幾何逐字解釋,但聽得多不就明白意思嗎。這種能力會除年齡增長而慢慢消失。不運用也會消失,所果除非他們想查,否則不應鼓勵,反正幾歲小朋友誤解書本內容也不要緊。土生土長的美國大學畢業生當然要查字典,教錯人不怕抄魷嗎?
作者: stccmc    時間: 10-6-6 21:46

作者: davidmimi    時間: 10-6-6 22:07

如果有間學校所有同學的英文都lock lock 聲,學校的招牌便可以省得靚靚,隨時可以同拔萃、喇沙爭學生添。

如果有一個學習模式係適合所有(或大部分)學生,相信學校一早引入,尤其是那些新派直資。
作者: davidmimi    時間: 10-6-6 22:42

可能我脫節,定係復古呢?我個女今年會考,個個同學都係用電子辭典,屋企本字典封晒塵。

老實講,以前啲人話查字典可以學埋上下幾個字,有鬼用咩....APPLE上兩個下兩個係咩字呀?有科技點解唔用科技呀,電子辭典一打個字便出解釋、讀音。有心記就一定記得,無心的查完本字典都係唔記得。

我反而想知,有幾多個小學生仲係查緊字典架?如果我個女係小學生,就算學校唔俾,我都靜雞雞叫佢用電子辭典架。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5