教育王國

標題: 東區家長請幫幫忙! [打印本頁]

作者: tunafish    時間: 10-4-21 13:38     標題: 東區家長請幫幫忙!

如果以下幾間中學, 填表選首五間. 請問你地點排先後.

金文泰
衛理
嘉諾撒
中華基金
劉永生
顯理
港島民生
筲東

請有經驗的家長給些議見. 感激!
作者: MonaLeung    時間: 10-4-21 14:50

首先, 你要告知子女屬band 幾? 頭, 中, 尾 都有分別的.
不是以學校的banding 排行的, 要按子女的程度而排.

作者: EDEL    時間: 10-4-21 19:50

Boy or girl? In the list you mentioned, there is a girls' school. I'm not sure if you noted that & want to select a girls' school.

原帖由 tunafish 於 10-4-21 13:38 發表
如果以下幾間中學, 填表選首五間. 請問你地點排先後.

金文泰
衛理
嘉諾撒
中華基金
劉永生
顯理
港島民生
筲東

請有經驗的家長給些議見. 感激! ...

作者: tunafish    時間: 10-4-21 23:55     標題: 回覆 1# tunafish 的文章

係女仔,屬band 1尾
作者: MonaLeung    時間: 10-4-22 11:06

如BAND 1 尾, 可進取d, 一般會選高半 grade:
1st   婦女會/ 筲官
2nd  嘉諾撒/ 港島民生
3rd  中華基金/ 劉永生

作者: 晴朗媽媽    時間: 10-4-22 12:11

原帖由 MonaLeung 於 10-4-22 11:06 發表
如BAND 1 尾, 可進取d, 一般會選高半 grade:
1st   婦女會/ 筲官
2nd  嘉諾撒/ 港島民生
3rd  中華基金/ 劉永生

Dear Mona,
小女也是東區band1尾,我的想法跟妳建議給tunafish的差不多. 但後面的選擇, 妳認為應該先揀衛理定劉永生呢?
作者: tunafish    時間: 10-4-22 13:34     標題: 回覆 5# MonaLeung 的文章

Monaleung,
多謝你給的意見. 請問如果一些我唔會選的band 1頭中學, 我應該排放係第幾位.是否放在所有band 3後.
另外, 你地會唔會填哂所有中學呀? 其實有些中學真的填唔落手,怕比派入.
作者: MonaLeung    時間: 10-4-22 13:46

晴朗媽媽:

如果只這兩間, 衛理定劉永生?
我會選劉永生, 環境, 口碑, 活動方面都較好, 不防瀏覽一下它們網頁, 或帶女兒實地睇下, 最緊要她自己鍾意.
而且近年劉永生上緊, 衛理就跌緊, 但聽聞劉永生宗教味很濃的, 要看女兒接受與否.
作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-22 13:54

我女都係東區, 我諗佢係band one 頭, 但佢成績唔係好穏定, 唔係話係好醒既人, 無人地年年考第一既咁自動自覺, 所以我都唔咁同佢揀太top既學校, 想問你地覺得canossa college算band one幾? 有無人考慮真係漏空甲部第二同第三選擇,乙部又填多一次呢間增加機會? 另有無聽聞BPS係米會讀得好辛苦?
作者: MonaLeung    時間: 10-4-22 13:55

tunafish,

band 1頭是否放在所有band 3後? yes.
另外, 你地會唔會填哂所有中學呀? yes, 以作保險
其實有些中學真的填唔落手,怕比派入? 如果你填得太少, 萬一全派不入, 就算你無填, 一樣會派比你, 重衰啦, 都係自己揀穩陣d. 你要預頭十位都好大機會入架, 所以一定要小心揀.
作者: MonaLeung    時間: 10-4-22 14:02

canossa college算band one幾? band 1 尾
真係漏空甲部第 二 和三? Yes, should be do that. Otherwise, you will not go to 乙部, if 甲部二 或三收左.
乙部又填多一次呢間增加機會? yes, 這是一個好的策略, 但心儀學校一定要同區才可.

作者: bb86    時間: 10-4-22 14:28

monaleung

I want to ask in fact how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?will the teacher advised us?many thanks!
作者: MonaLeung    時間: 10-4-22 17:18

BB86,

how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?
your child's ranking in school
eg. 1-15  top band 1
16 - 35  middle band 1
36-50    bottom band 1

will the teacher advised us?
yes, as usual teachers will tell you.
作者: kuromima    時間: 10-4-22 17:38

Hi MONA

同樣是住東區 , 請問如 BAND 2 中或尾
那又應如何選校呢 ?

原帖由 MonaLeung 於 10-4-22 17:18 發表
BB86,

how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?
your child's ranking in school
eg. 1-15  top band 1
16 - 35  middle band 1
36-50    bottom band 1

will the teacher advised  ...

作者: cymama98    時間: 10-4-22 18:21     標題: 港島民生

想請教大家意見,小兒成績BAND 1 頭, 我希望他讀的中學學校校風好,但不要只着重成績,希望學校鼓勵學生讀書之餘不忘體育運動。
從中學概覧中見港島民生好像屬於這種學校, 是不是呢?  我想把它列為首選,中國婦女會次選,聖馬可或筲官(傾向筲官多些)第三,0k嗎?我有猶疑因朋友說港島民生Banding不及上述所提其他學校, 故小朋友Band 1 頭不必揀港島民生。 我想知多港島民生的資料,因我兒比較好動, 我想盡量找一間適合他個性發展的學校, 請幫忙。
作者: MonaLeung    時間: 10-4-23 10:00

Kuromima,

個人意見, 第一可試博劉永生/ 衛理
第二顯理
作者: MonaLeung    時間: 10-4-23 10:06

cymama98,

婦女會 和聖馬可放第二,第三, 機會好微, 好像浪費了兩個位, 除非你預叩門, 這就正確. 有否考慮中華基金?

作者: 168148    時間: 10-4-23 12:58     標題: 回覆 3# cymama98 的文章

我都覺得中基幾適合妳好動的兒子,或許妳花點時間去參觀, 不過直資要交約千元學費.

至於民生今年升Level, 應該坐穩Band 1 收生, 如果喜歡此校, 頭二位好擺, 否則四五位都無咩機會.
作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-23 13:05

Hi, Mona

想問一下, 如果放中國婦女會或聖馬可在第二第三機會都好微, 咁其實仲有無其它選擇? 我女係band one 頭. 聽你講你女都係東區, 可否分享一下你既選校策略...
作者: tunafish    時間: 10-4-23 17:27     標題: 回覆 2# MonaLeung 的文章

HI Monaleung,
幫其他家長問的, 他的小兒是band 2頭,以下排位ok嗎?

1)衛理
2)劉永生
3)顯利
4)福建
5)筲東
6)漢華

Thank you!
作者: MonaLeung    時間: 10-4-23 21:49

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-23 13:05 發表

你女係band one 頭, 其實好多選擇, 第一可放TOP BAND 1, 第二BAND 1 中,  如無意外應已中, 如唔中叩門都冇問題啦. 第三要放BAND 1 尾了. 你情況不同, 成績好不用靠抽, 叩門機會高, 所以選三間心儀的.

其實我只是博頭一間, 第二筲官, 第三已是CANOSSA女校. 甲部只放一間婦女會, 等乙部再抽.

作者: MonaLeung    時間: 10-4-23 22:02

原帖由 tunafish 於 10-4-23 17:27 發表

男仔學校我不太熟, 1,2,3 都冇問題, 但

4)福建 band2尾
5)筲東 band3
6)漢華 band2中

會否考慮慈幼或張振興?

甚至中華基金都可以一試~

作者: 晴朗媽媽    時間: 10-4-24 10:44

原帖由 MonaLeung 於 10-4-23 21:49 發表

你女係band one 頭, 其實好多選擇, 第一可放TOP BAND 1, 第二BAND 1 中,  如無意外應已中, 如唔中叩門都冇問題啦. 第三要放BAND 1 尾了. 你情況不同, 成績好不用靠抽, 叩門機會高, 所以選三間心儀的.

其實我只是 ...

Dear MonaLeung,
Hi,我又路過插入嚟. 之前提過, 我女兒是band1尾. 我的選擇跟妳的差不多, 但係第二選擇仲唸緊應該揀民生(多D位),還是筲官(比較喜歡). 點解妳的選擇裡面沒有民生?
作者: tingwong    時間: 10-4-24 11:37

請問我個女係band 2,我應該點填好?thx
作者: MonaLeung    時間: 10-4-24 12:41

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-24 10:44 發表

Hi,我又路過插入嚟. 之前提過, 我女兒是band1尾. 我的選擇跟妳的差不多, 但係第二選擇仲唸緊應該揀民生(多D位),還是筲官(比較喜歡). 點解妳的選擇裡面沒有民生? ...

我本人都較喜歡民生, 但去年未升呢去英中, 所以選了筲官, 民生放了第4. 同學仔話筲官今年好得閒, 冇咩功課做, 活動就幾多.

作者: 晴朗媽媽    時間: 10-4-24 12:48

原帖由 MonaLeung 於 10-4-24 12:41 發表

我本人都較喜歡民生, 但去年未升呢去英中, 所以選了筲官, 民生放了第4. 同學仔話筲官今年好得閒, 冇咩功課做, 活動就幾多.

Oh, 妳是去年攪升中的嗎? 結果如何?
作者: MonaLeung    時間: 10-4-24 13:05

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-24 12:48 發表

Oh, 妳是去年攪升中的嗎? 結果如何?

抽中婦女會, 由於自選冇得IN.
因我不想選女校, 沒有宗教更好, 所以冇咩選擇.
作者: ANChan59    時間: 10-4-24 17:13

原帖由 cymama98 於 10-4-22 18:21 發表
想請教大家意見,小兒成績BAND 1 頭, 我希望他讀的中學學校校風好,但不要只着重成績,希望學校鼓勵學生讀書之餘不忘體育運動。
從中學概覧中見港島民生好像屬於這種學校, 是不是呢?  我想把它列為首選,中國婦女會次選, ...

You can also consider Cheung Chuk Shan as first choice.

My son was also in Band one 3 years ago, our choices were CCS, CWA, Island MS, Wesley, LWS.....
作者: 24孝阿媽    時間: 10-4-24 18:02

[quote]原帖由 ANChan59 於 10-4-24 17:13 發表

You can also consider Cheung Chuk Shan as first choice.

My son was also in Band one 3 years ago, our choices were CCS, CWA, Island MS, Wesley, LWS.....  

HI, ANChan59

我女兒在校是頭5, 有些小型數學比賽獎項, 但內向不善說話, 面試較弱 , 故自行跨區選了不用面試的張祝珊,  不知有多大機會?  另外還請教你兒子在這校已讀了3年,  感覺學校生活愉快嗎? 是否很深? 聽說要看很多課外書, 又測驗期較長, 這樣會有很大壓力嗎?
作者: 晴朗媽媽    時間: 10-4-25 17:26

原帖由 MonaLeung 於 10-4-24 13:05 發表

抽中婦女會, 由於自選冇得IN.
因我不想選女校, 沒有宗教更好, 所以冇咩選擇.

恭喜妳哦!可否再請教一點?
小女就讀油尖旺區陳守仁小學, 學校已確定小女屬band1,應該係band1尾. 因為小女是由油尖旺區轉回東區(因家住東區), 現小學話banding會唔會因此而變就要睇油尖旺區學生成績好D,還是東區學生成績好D. 以妳的見解, 小女的banding能否keep到呢? 陳守仁小學的老師話佢地D學生是很competitive的, 學校叫我go ahead選東區band1學校,妳的見解如何呢?
作者: MonaLeung    時間: 10-4-25 19:31

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-25 17:26 發表

恭喜妳哦!可否再請教一點?
小女就讀油尖旺區陳守仁小學, 學校已確定小女屬band1,應該係band1尾. 因為小女是由油尖旺區轉回東區(因家住東區), 現小學話banding會唔會因此而變就要睇油尖旺區學生成績好D,還是東區學生 ...

油尖旺區有幾勁真係不太清楚, 會否跌BAND 實在好難講, 既然老師話 go ahead, 你咪信佢 lor. 如想保險d既, 頭兩間選band 1, 第三間選band 2頭 lor.
作者: tingwong    時間: 10-4-25 21:44

MonaLeung
請問東區band2,有邊幾間可選?thx
作者: girlka    時間: 10-4-25 23:55

If my daughter is bottom band 1, May I choose BPS for 1st choice? Canossa for 2nd choice?Is it very difficult to enter BPS?
作者: annew1128    時間: 10-4-26 10:53

Yes, you can.  All band 1 students have the same chance in the lucky draw, no matter whether you are in band 1 top, medium or bottom.  However, you'd better put a band 2 less popular school as your 3rd choice then in case you're actually a band 2 top student.

原帖由 girlka 於 10-4-25 23:55 發表
If my daughter is bottom band 1, May I choose BPS for 1st choice? Canossa for 2nd choice?Is it very difficult to enter BPS?

作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-26 11:54     標題: 回覆 4# MonaLeung 的文章

Hi, Mona

Thankyou for your advice. 其實漏空甲部2nd and 3rd choices 都好驚...其實我都想個女讀男女校, 但我聽聞中國婦女會理科比較叻, 男仔着數d咁囉...其實我個女全級一百八十幾人三次總和係考十幾, 咁我話band one頭有無錯, 但到同校網又唔知其它學校有幾多叻人囉... 真係好驚...另想問吓band 2學校排位: 顯理, 宝血,李福hing,衞理,東華三院點排好?
作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-26 11:56     標題: 回覆 4# MonaLeung 的文章

sorry, repeated.

作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-26 11:59

Sorry, repeated.

作者: greendotdot    時間: 10-4-26 13:44

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-23 13:05 發表

Check PM please.
作者: ccspy    時間: 10-4-26 17:01

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-26 11:54 發表
Hi, Mona

Thankyou for your advice. 其實漏空甲部2nd and 3rd choices 都好驚...其實我都想個女讀男女校, 但我聽聞中國婦女會理科比較叻, 男仔着數d咁囉...其實我個女全級一百八十幾人三次總和係考十幾, 咁我話ban ...

其實目的只有一個,就係爭入Band 1學校,點解唔用曬三個甲部大抽獎機會落去所有Band 1中學,如果好彩是但一間中左都開心死 la!
作者: lindalowailing    時間: 10-4-26 17:03

請問如果將聖馬可中學放在第三位,可會有機呢?
作者: ANChan59    時間: 10-4-27 00:13

[quote]原帖由 24孝阿媽 於 10-4-24 18:02 發表

My son is not study in CCSC. He studies in a DSS boys school.

Did you attend the briefing session in CCSC? I attended so many secondary schools breifing three years ago. The best is CCSC and was presented by the Principal.  If you are interested in what I shared many years ago just search my ID in BK for CCSC. You can find most answers related to your questions.
作者: MonaLeung    時間: 10-4-27 10:09

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-26 11:54 發表
Hi, Mona

Thankyou for your advice. 其實漏空甲部2nd and 3rd choices 都好驚...其實我都想個女讀男女校, 但我聽聞中國婦女會理科比較叻, 男仔着數d咁囉...其實我個女全級一百八十幾人三次總和係考十幾, 咁我話ban ...

三次總和係考十幾, 咁我話band one頭有無錯?
Yes, you are correct.

band 2學校排位:
衞理, 顯理, 宝血(2中至尾) , 李福hing (唔清楚) ,東華三院  李潤田? (唔清楚)  有否考慮杏花村嶺南?
作者: MonaLeung    時間: 10-4-27 10:17

原帖由 tingwong 於 10-4-25 21:44 發表
MonaLeung
請問東區band2,有邊幾間可選?thx

Band 2 top, middle or bottom? boy or girl?
No information, difficult to answer.

u can see this:
band 2學校排位:
中基(直), 衞理, 劉永生, 顯理, 宝血,  慈幼, 杏花村嶺南, 漢華(直)
作者: MonaLeung    時間: 10-4-27 10:19

原帖由 lindalowailing 於 10-4-26 17:03 發表
請問如果將聖馬可中學放在第三位,可會有機呢?
好微, 頂多第二位
作者: MonaLeung    時間: 10-4-27 10:23

原帖由 ccspy 於 10-4-26 17:01 發表

其實目的只有一個,就係爭入Band 1學校,點解唔用曬三個甲部大抽獎機會落去所有Band 1中學,如果好彩是但一間中左都開心死 la!

如果我只心儀某一間而又同區既, 當然留機會抽啦. 其實在甲部抽中機會都好微.
作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-27 11:52

東區家長, 我有個問題, 收到果本東區校網學校名單, 咁乙部唔可以跨網, 咁裏面俾果d灣仔中區等學校又叫東區網, 係米都係只可以填入甲部架咋.... 乙部只可選前面真正東區果d? 請告知....謝.
作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-27 12:00     標題: 回覆 5# MonaLeung 的文章

Mona and Greendotdot

班主任琴日打電話黎, 話我乙部放canossa係第一, 第二放BPS有d怪.... 又叫我唔好放哂頭五個選擇都係band one, 叫我會唔會考慮2nd choice 筲官, 3rd choice民生....咁我想問張form又要填哂.... 咁將BPS 中國婦女會放咁後咁米其實有d多餘....請問有無意見俾吓我...
作者: greendotdot    時間: 10-4-27 12:04

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-27 11:52 發表
東區家長, 我有個問題, 收到果本東區校網學校名單, 咁乙部唔可以跨網, 咁裏面俾果d灣仔中區等學校又叫東區網, 係米都係只可以填入甲部架咋.... 乙部只可選前面真正東區果d? 請告知....謝. ...

甲部可以填任何參加派位的中學,不限地區

乙部只可以填你果本書仔裡面任何一間中學,你果本叫東區網「本區」的話,灣仔、中西區等等便叫「他區」,學位通常會少啲,你喜歡放他區學校在乙部首志願也未嘗不可。
作者: greendotdot    時間: 10-4-27 12:46

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-27 12:00 發表

班主任琴日打電話黎, 話我乙部放canossa係第一, 第二放BPS有d怪.... 又叫我唔好放哂頭五個選擇都係band one, 叫我會唔會考慮2nd choice 筲官, 3rd choice民生....咁我想問張form又要填哂.... 咁將BPS 中國婦女會放咁後咁米其實有d多餘....請問有無意見俾吓我...

可能其實老師想問你,點解唔搏BPS,將BPS 放第一!

如果你肯定1.Canossa必入,乙部填一間咪得囉(對唔住講笑啫)。

我提議:
1. Canossa   [巳經很大機會]

2. Marymount[3 seats]/聖保祿中學[3 seats]/聖士提反女中[3 seats]/英華女校[3 seats]

3. 民生[104 seats]/劉永生[121 seats]/筲官[78 seats仲要同聯繫官小抽輸咗嘅爭]

4. 顯理[104 seats]

我覺得Band One都好穩陣。
5.~ 30. 無乜所謂,唔一定要填晒30個,也不要填任何直資學校便可。

作者: sleepingbeauty    時間: 10-4-27 16:56     標題: 回覆 1# greendotdot 的文章

thankyou 哂, greendotdot..... 真係頭痛死... 我更係想佢入canossa. 因為唔係真係band one 頭, 始終都係叫做校風好既學校. 囡囡唔係讀書好勁個種. 呢間應該啱佢多d, 起碼無咁辛苦...想問吓, 點解唔好揀直資? 乜唔係有部份學位係唔洗交學費咩? 再一次多謝你花時間替我分析... 謝謝.
作者: greendotdot    時間: 10-4-27 18:37

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-27 16:56 發表
thankyou 哂, greendotdot..... 真係頭痛死... 我更係想佢入canossa. 因為唔係真係band one 頭, 始終都係叫做校風好既學校. 囡囡唔係讀書好勁個種. 呢間應該啱佢多d, 起碼無咁辛苦...想問吓, 點解唔好揀直資? 乜唔係有部份學位係唔洗交學費咩? 再一次多謝你花時間替我分析... 謝謝.

你們的條件和處境絕對高於你們的要求,點會仲頭痛!如果你喜歡可以pm 埋甲部選擇我睇吓。至於排後面的選擇點解唔揀直資,你照做無妨。
作者: MonaLeung    時間: 10-4-27 19:45

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-27 12:00 發表

班主任琴日打電話黎, 話我乙部放canossa係第一, 第二放BPS有d怪.... 又叫我唔好放哂頭五個選擇都係band one, 叫我會唔會考慮2nd choice 筲官, 3rd choice民生....咁我想問張form又要填哂....  ...

你最鍾意邊三間依次放頭三位, 四五放BAND2頭吧. 兩間女校, 當然BPS先啦, 的確有D怪. 一係只選CANOSSA, 唔選BPS. 直資派入都要比錢架.

作者: 24孝阿媽    時間: 10-4-28 09:53

[quote]原帖由 ANChan59 於 10-4-27 00:13 發表

Hi, ANChan59, thanks for your reply.
I have searched already .
作者: noelching39    時間: 10-4-29 01:37

班主任琴日打電話黎, 話我乙部放canossa係第一, 第二放BPS有d怪.... 又叫我唔好放哂頭五個選擇都係band one, 叫我會唔會考慮2nd choice 筲官, 3rd choice民生....咁我想問張form又要填哂....  ...
真係怪,理論上嘉諾撒做保險,擺第二,bps放第一!
我仔今年中一,小六班時,佢班有幾個女仔入左嘉諾撒,但全部唔係第一選擇入,係擺第二選擇入的,佢地擺張祝珊及 bps 第一入唔到,就去左嘉諾撒!而且我識一個係 band 2 女仔,擺嘉諾撒第一都入到!
如你個女係 band 1 ,擺 canossa 第一,入硬!
作者: ccspy    時間: 10-4-29 14:31

原帖由 noelching39 於 10-4-29 01:37 發表
真係怪,理論上嘉諾撒做保險,擺第二,bps放第一!
我仔今年中一,小六班時,佢班有幾個女仔入左嘉諾撒,但全部唔係第一選擇入,係擺第二選擇入的,佢地擺張祝珊及 bps 第一入唔到,就去左嘉諾撒!而且我識一個係 band 2 女仔,擺嘉諾撒第一 ...

咁如果我係Band 2 ge 都會去搏一搏,睇下邊個好彩d!
作者: kuromima    時間: 10-4-29 17:02

Hi Mona

多謝你的意見

原帖由 MonaLeung 於 10-4-23 10:00 發表
Kuromima,

個人意見, 第一可試博劉永生/ 衛理
第二顯理

作者: ac602    時間: 10-4-30 17:44

作者: greendotdot    時間: 10-5-1 01:20

原帖由 ac602 於 10-4-30 17:44 發表
Hi greendotdot,

Please check PM again.

Thanks a lot.

rgds,
ac602

Hello ac602,
Just pm you a brief simulation.  Please check it out.
作者: ac602    時間: 10-5-1 10:53

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5