教育王國

標題: york點解成日被人話commercial? [打印本頁]

作者: fion_yinyin    時間: 10-1-21 13:16     標題: york點解成日被人話commercial?

唔只一次有mama話york好commercial。其實有幾commercial?有無例子可以分享下?

我bb今年開始返學,怡家做緊決定,請bb係讀緊york既父母 / 知道實況既人分享下啦。thanks!!
作者: coachnewspaper    時間: 10-1-21 21:01

空穴來風,未必無因。你自己慢慢search!
作者: 26mrsleung    時間: 10-1-22 00:25

我仔仔想轉校, 有冇家長可分享下? 我唔怕佢商業化, 最緊要小朋友返學開心, 學到野.
作者: linglingng    時間: 10-1-22 00:51

York 都收咗我個囡亦比咗留位費. 之前我都 search過. 睇咗後我都放心好多.
商業化~~間間學校都係搵錢啦. 唔通會蝕都做? 我睇咗其他的mama (York) 講. 每月只係比學費+茶點.  其他雜費係學校攪活動有相影咗. 要唔要冇人迫. 不過好似要成$12 蚊一張. 冇計啦. 在學校的生活相自己係冇辦法影倒的. 佢地的劍英係 K2 先學. 唔一定要報的. 其實學校都有好多興趣班係自願性質.  D 父母覺得唔報會蝕, 所以咪話多雜費. 不過大家要預新學期加學費. 好似最高係$3600, 茶點$400. 即每個月都硬比$4000. 我都煩梗每個月$4000 仲要出去學興趣班. 我99話咁細個駛唔駛讀 D 咁貴的學校. 仲話讀書係睇個小朋友的. 真係比佢激死.
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 08:21

26mrsleung 點解你個仔仔想轉校啊?佢怡家讀緊邊間啊?

linglingng,咁你會唔會入york啊?我見九龍塘樂基網上報既學費都要$37xx喎,其實都貴貴地
作者: Chincco    時間: 10-1-22 09:22

我囡囡K1上學期向九龍塘啟X幼稚園讀書, 上學期未完, 我就同囡囡轉左去York, 家吓都已經K3啦. 佢不知讀得幾開心, 成績又理想.

商業化 ? 請問邊間幼稚園唔商業化呀 ! 只係睇下佢哋用咩嘢"名堂"去商業化家長D錢. 而且係好多家長誤會York啲課程係包括埋劍橋英語. 到佢哋入到去讀, 先知原來係唔包劍橋英語, 咩又話商業化囉 ! 向出面讀都要比錢架啦 ! 而且所有課外活動都係自願性質, 無人會迫你.
作者: share123    時間: 10-1-22 09:44

原帖由 linglingng 於 10-1-22 00:51 發表
York 都收咗我個囡亦比咗留位費. 之前我都 search過. 睇咗後我都放心好多.
商業化~~間間學校都係搵錢啦. 唔通會蝕都做? 我睇咗其他的mama (York) 講. 每月只係比學費+茶點.  其他雜費係學校攪活動有相影咗. 要唔要 ...

4K包埋學劍橋英語的話,一個月要6K架.之不過,其實外面好難搵到5歲以下上劍橋英語既地方,由學校統一搞都有好處既,如果家長有興趣的話..
作者: MALTESE2000    時間: 10-1-22 10:19

原帖由 26mrsleung 於 10-1-22 00:25 發表
? 我唔怕佢商業化, 最緊要小朋友返學開心, 學到野.

AGREED....
作者: Chincco    時間: 10-1-22 10:19

原帖由 share123 於 10-1-22 09:44 發表

4K包埋學劍橋英語的話,一個月要6K架.之不過,其實外面好難搵到5歲以下上劍橋英語既地方,由學校統一搞都有好處既,如果家長有興趣的話..

向出面讀劍橋都要成百幾二百蚊堂啦 ! 又未必有保證, 所以我囡囡都係向york度讀.
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 10:25

謝謝Chincco你既資料啊﹗
咁其實學費+茶點同校車外,仲有無其他雜費?我驚我負擔唔到啊

同埋你覺得york既正規課課辦成點?
作者: fishmaruko    時間: 10-1-22 10:38

hi Chincco , 我都諗緊轉去York, 想問下York 的程度係如何?寫字多少?? 學生講英文Native 唔native ?? 教英文是否Native English Speaker?? 考直資和私校如何??can you share more ??

其實我知york不是好commercial, 其實有好多學校都被人覺得好commercial, 實際都不是, 這方便我又不太擔心,反而concern teaching quality and 程度

原帖由 Chincco 於 10-1-22 09:22 發表
我囡囡K1上學期向九龍塘啟X幼稚園讀書, 上學期未完, 我就同囡囡轉左去York, 家吓都已經K3啦. 佢不知讀得幾開心, 成績又理想.

商業化 ? 請問邊間幼稚園唔商業化呀 ! 只係睇下佢哋用咩嘢"名堂"去商業化家長D錢. 而且 ...

作者: Chincco    時間: 10-1-22 10:50

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:25 發表

無咩嘢其他特別雜費喎, 因為他其, 好似相吓, CD.....等等,家長都可以自己選擇買唔買. 甚至如果家長覺得茶點費貴, 可以自己幫小朋友準備, 不過我太懶啦, 所以都係經學校代安排. 我除左幫囡囡報劍橋, 另外報左一個EPGY數學啲課程, 其他啲課外活動我都無報 !
我囡囡係超細囡, 仲係全班最細, 但佢成績一向都唔錯, d人成日話york啲中文麻麻哋, 但我覺得都幾深喎 ! 我自己覺得佢哋啲正規課程都算ok.
唯一最令我頭痛啲就係家吓個佢哋個劍橋課程係向tue, wed & fri啲放學後, 但就無校車安排, 我次次都趕到死死吓去接囡.
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 10:58

EPGY又係咩黎嫁?
下??係放學後?仲要三日咁多??咁上到幾多點啊?我地兩公婆要返工喎,點算?因我有少少興趣啊對個劍橋課程
作者: linglingng    時間: 10-1-22 11:08

fion_yinyin

我依家都15/16 因  st. Cat 都收咗,留位費亦比咗. 其實我諗小學唔會揀直資 or 私立啦. 因為揀咗的話係要比6年$$$. 我唔知突然經濟差會唔會兩公婆都冇野做, 咁個囡咪冇$$ 交學費點算. 唔知我係咪諗得太長遠呢? 3 年$$ 都可以比倒.. 但諗吓又要出去學課外活動同興趣班都幾頭痕. 黎梗4月又話要比第二次的費用. St. Cat 5月要比第二次的費用啦.

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 08:21 發表
26mrsleung 點解你個仔仔想轉校啊?佢怡家讀緊邊間啊?

linglingng,咁你會唔會入york啊?我見九龍塘樂基網上報既學費都要$37xx喎,其實都貴貴地

作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 11:18

linglingng 我都係煩緊選緊幼稚園啊
因為都有兩三間幼稚園收左bb,我怡家就係周圍問下人地d意見law。

我自己就覺得英文language水準好緊要,所以選校都係以英語課程or學校提供既語境做主要考慮,至會俾york既劍橋課程吸引到咋。

但無校車點算呢?我地兩公婆去唔到接bb放學嫁喎...........................
作者: Chincco    時間: 10-1-22 11:25

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:58 發表
EPGY又係咩黎嫁?
下??係放學後?仲要三日咁多??咁上到幾多點啊?我地兩公婆要返工喎,點算?因我有少少興趣啊對個劍橋課程

EPGY係一D數學啲課程, 唔係一定要報架, 但我想囡囡早D打好數學啲基礎, EPGY係返SAT (9:30-11:45am) 架.向新校舍上堂.
至於劍橋, 因為佢哋5月要考mover, 所以時間比較緊囉. 返4:45-5:45pm. 我囡囡向4歲3個月已經考左starter架啦 ! 家吓未夠5歲半就要考mover啦 !

作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 11:31

劍橋仲要4:45-5:45pm至上堂??
我bb入左am班喎好似,咁中間d時間點算啊?Chincco你bb有無同學仔有呢d case?因為讀am班而報唔到劍橋啊?
作者: Chincco    時間: 10-1-22 11:42

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:31 發表
劍橋仲要4:45-5:45pm至上堂??
我bb入左am班喎好似,咁中間d時間點算啊?Chincco你bb有無同學仔有呢d case?因為讀am班而報唔到劍橋啊?

哈哈哈 ! K3只有下午班/全日班架 ! 而且劍橋係K2先開始架 ! 放心啦, 學校會安排架啦 !
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 11:44

咁k2點算啊?佢無安排到校車至係最大既問題喎....正如你怡家面對問題一樣.........

Chincco你bb讀緊pm班?
作者: Chincco    時間: 10-1-22 12:01

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:44 發表
咁k2點算啊?佢無安排到校車至係最大既問題喎....正如你怡家面對問題一樣.........

Chincco你bb讀緊pm班?

但我囡囡K2啲時候係返SAT架喎,我囡囡家吓係向舊校舍讀緊K3下午班.
不如你打去YORK問吓, 今年K2上午班啲點樣安排啦.
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 12:11

謝謝Chincco你咁耐心解答啊﹗

我仔仔未開始返學,我怡家考慮緊讀唔讀york。如果時間唔夾返唔到劍橋課程,我寧願佢係屋企附近讀算數,所以至不停追問怡家york點安排d劍橋課程既上課時間

如果k2係返sat劍橋就ok啦,我都記得k3係無上午班,咁我反而下午可能趕到去接bb放學
作者: share123    時間: 10-1-22 12:24

原帖由 Chincco 於 10-1-22 11:25 發表

EPGY係一D數學啲課程, 唔係一定要報架, 但我想囡囡早D打好數學啲基礎, EPGY係返SAT (9:30-11:45am) 架.向新校舍上堂.
至於劍橋, 因為佢哋5月要考mover, 所以時間比較緊囉. 返4:45-5:45pm. 我囡囡向4歲3個月已經考 ...

原來真係比其他地方快好多,外面center一般係P1-2考starter架.厲害厲害!你小朋友有幾多個盾呀?
作者: Chincco    時間: 10-1-22 12:45

原帖由 share123 於 10-1-22 12:24 發表

原來真係比其他地方快好多,外面center一般係P1-2考starter架.厲害厲害!你小朋友有幾多個盾呀?

我囡囡雖然無15個盾, 但都唔差架 ,佢張cert家吓仲貼向學校啲壁報板! 哈哈 ! 對於一個得4歲3個月啲人仔, 仲要返大陸考試, 有咁啲成績, 我已經好滿意架啦 ! 我都係比較緊張MOVER多D, 因為如果想6月份叩門, 張Mover啲Cert就好有用啦 !

作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 13:02

下?返大陸考試?唔係掛.......
作者: Chincco    時間: 10-1-22 14:12

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 13:02 發表
下?返大陸考試?唔係掛.......

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CERT 去報考小學啦 !

好似我囡咁, 今個月先5歲1個月, 但向佢4歲8,9個月左右就已經要開始報考小學啦. York一般只會安排d細仔細囡返大陸考, 你唔洗太担心. 我囡好多同學仔都係夠5歲向香港考架.

我之前都講過,我囡考stater啲時候, 只有4歲3個月. 香港係一定要夠5歲先可以考.

作者: linglingng    時間: 10-1-22 14:28

fion_yinyin

你同我一樣,就係 like YORK 有劍英. 仲有佢地的 STANDFORD 數.. 所以呢家都好煩..

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:18 發表
linglingng 我都係煩緊選緊幼稚園啊
因為都有兩三間幼稚園收左bb,我怡家就係周圍問下人地d意見law。

我自己就覺得英文language水準好緊要,所以選校都係以英語課程or學校提供既語境做主要考慮,至會俾york既劍橋課程吸引 ...

作者: linglingng    時間: 10-1-22 14:30

Chincco

我想問吓你係咪全職媽咪呢? 另外我想問吓你每個月要再支出課外活動及興趣班要幾$$?

原帖由 Chincco 於 10-1-22 14:12 發表

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CER ...

作者: share123    時間: 10-1-22 14:57

原帖由 Chincco 於 10-1-22 14:12 發表

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CER ...

呢點都好羨慕你呀. 我無得參加YLE,所以比阿囡去trinity guildhall同埋其他朗誦班lor,大家都係要比小朋友多d exposure,同埋證明小朋友有實力,留住黎叩門用.
作者: Chincco    時間: 10-1-22 14:59

原帖由 linglingng 於 10-1-22 14:30 發表
Chincco

我想問吓你係咪全職媽咪呢? 另外我想問吓你每個月要再支出課外活動及興趣班要幾$$?

我唔係全職媽咪, 我有兩個囡囡.
大囡十分好學, 除左劍橋,EGPY,佢仲學緊琴, 跳舞, 唱歌, 畫畫, 游水, 英文朗誦, 仲忙過D大人呀. 最近仲話要學溜冰, 我話等佢考完試先考慮啦 ! 其實D課外活動加加埋埋都幾貴架, 每樣幾百蚊個月, 加埋都唔少錢呀 ! 要養一個小朋友真係唔容易呀 !
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-22 16:29

嘩,女女學咁多野真係好甘喎....我煩緊york d學費,都未諗d課外活動已經驚頂唔順
作者: twinnie    時間: 10-1-24 05:36

我同你一樣都係緊張個mover, 因為我覺得對五歲幾既小朋友考mover真係困難, 我又見佢d ex.又深, 唉~~我都唔知點同佢溫好, 因為我都想考好d到六月叩門....

原帖由 Chincco 於 10-1-22 12:45 發表

我囡囡雖然無15個盾, 但都唔差架 ,佢張cert家吓仲貼向學校啲壁報板! 哈哈 ! 對於一個得4歲3個月啲人仔, 仲要返大陸考試, 有咁啲成績, 我已經好滿意架啦 ! 我都係比較緊張MOVER多D, 因為如果想6月份叩門, 張Mover啲 ...

作者: bobechristy    時間: 10-1-24 16:19

我放棄了YORK, 因為簡了一絛龍學校,至於劍英, 其實YORK星期六都有開班比外面K2學生,而且而家好多英文CENTER都有劍英考試班比K2 ....
作者: Carman1112    時間: 10-1-25 09:55

如果你既 budget 預得咁緊, 我都替你擔心, 始終學費同雜費都有機會加的。

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:25 發表

作者: share123    時間: 10-1-25 09:57

原帖由 bobechristy 於 10-1-24 16:19 發表
我放棄了YORK, 因為簡了一絛龍學校,至於劍英, 其實YORK星期六都有開班比外面K2學生,而且而家好多英文CENTER都有劍英考試班比K2 ....

請問例如邊度可以報呀?
作者: cutecutewing    時間: 10-1-25 10:08

原帖由 bobechristy 於 10-1-24 16:19 發表

我都想幫我囡囡報劍英呀...請問你知唔知邊度有俾K2小朋友讀的CENTER呢....?THX
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-25 11:58

bobechristy,你分享下係其他邊到報到劍橋課程啦。咁你有無幫你自己仔女報?

係啊.........其實budget真係好緊下,煩緊
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-25 15:57

bobechristy你講下係邊到報劍英好喎,咪搞到york好似無哂selling point 咁,thanks
作者: MoominLo    時間: 10-1-25 16:36

你可以參考下依間
abc pathway....
其次例如愉景新城都有補習社有得補啊...
不過如果你budget好tight就真係要考慮清楚讀唔讀york了..因為有家長已留言有好多雜費的。
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-25 17:02

多謝你啊MoominLo,你唔講我真係唔知。
唉...我除左知根德園無乜雜費外,其他幼稚園﹙除york外﹚雜費又如何的?會收邊d種類既雜費多?
作者: MoominLo    時間: 10-1-25 17:22

詳情我講唔到比你知,但其他家長有以下意見:
樣樣要錢, 借本圖書返屋企要收錢。每張相都要錢, 4R相一張收你幾蚊, 一人一花活動,盆栽收錢,參觀小朋友上堂的觀課日, 唔比家長用攝錄機, 因為學校自己會拍, 然後賣隻光碟比你,出外活動要收錢。

總之你要有心理準備,個價錢會偏貴,當然你係可以選擇唔要。

不過你比得小朋友讀私校,1個月連校車、學費、雜費,5~6千點都要的,當然佢地教出來的小朋友唔會太差啦!

依家做父母,真係唔容易

比條 cambridge URL你參考下:
http://www.cambridgeesol.org/resources/teacher/yle.html
作者: jaycee_mami    時間: 10-1-25 18:16

我都覺得budget緊的話, york唔係咁適合你, 因為每個月最少要預5k (仲未計報劍英和課外活動).  我自己就因為budget的問題, 已決定放棄york.  

我覺得讀幼稚園唔駛揀間太貴, 漫漫長路, 我留番D錢俾佢學琴好過.
作者: 貓女    時間: 10-1-25 18:33

借圖書要收$??未聽過喎,一人一花,我冇比$,只係自己帶個花盤返學,佢講明係自願性質,你可以比$學校同你安排or可以自己帶(佢提供的size尺寸)花盤返學都得,相片係有4R和5R,質素幾好架,但幾$一張,就唔清楚,亦冇通告話要收$,可能開學前比雜費果度包埋,要你比$果D,係自願性質冇話一定要你比,劍橋亦一樣.
學費方面YORK唔係最貴,COMMERCIAL邊間私校唔係呢?睇間學校用什麼方法收$,一次收哂,分幾次收定係學費計埋在內,有邊間私校會免費定期送相比你,茶點唔收$,去外面租地方攪活動免費請家長和小朋友一齊玩,如果有的話請通知我.
如果考慮搵私校,其實我會睇間學校適唔適合個小朋友,學費方面(除可用學券和國際學校外)間間都差不多,課外活動你唔喺學校報,出外面報都一樣要$,外面仲有好多選擇啊,只係你認為值唔值得.

只是個人意見,不喜勿理

原帖由 MoominLo 於 10-1-25 17:22 發表
詳情我講唔到比你知,但其他家長有以下意見:
樣樣要錢, 借本圖書返屋企要收錢。每張相都要錢, 4R相一張收你幾蚊, 一人一花活動,盆栽收錢,參觀小朋友上堂的觀課日, 唔比家長用攝錄機, 因為學校自己會拍, 然後賣隻光碟比你, ...

作者: twinsstar    時間: 10-1-25 20:55

deleted.....

作者: fion_yinyin    時間: 10-1-26 08:21

貓女,你個bb係york到讀嫁?咁其實係咪真係借本書都要錢咁誇張?咁係咪用學校一張廁紙都要收錢咁"世利"呢?
一個月唔計課外活動,你預一個月york要收幾多錢?

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何?
作者: Chincco    時間: 10-1-26 10:20

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 08:21 發表
貓女,你個bb係york到讀嫁?咁其實係咪真係借本書都要錢咁誇張?咁係咪用學校一張廁紙都要收錢咁"世利"呢?

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何? ...

無咩特別雜費喎, 而且好多嘢都係自願性質, 唔怕麻煩啲話, 家長都可以自己為小朋友準備/安排. 相片如果我無記錯好似係$12張, 但學校無硬性規定家長一定要買架喎!
放心啦廁紙係唔洗錢架 !
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-26 10:39

謝謝Chincco啊﹗咁即係預基本學費+校車+茶點最主要費用啦
課外活動方面除左錢既問題外,其實一個小朋友學咁多野都好煩,所以都係因人而異姐我諗
作者: share123    時間: 10-1-26 10:43

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 10:39 發表
謝謝Chincco啊﹗咁即係預基本學費+校車+茶點最主要費用啦
課外活動方面除左錢既問題外,其實一個小朋友學咁多野都好煩,所以都係因人而異姐我諗

課外活動係安排上面麻煩d,除了金錢,還要夾時間,管接送.有時遇到d唔好既centre,仲會激死人. 但係,見到個小朋友原來咩都可以pick up到,你就會覺得辛苦d都抵架喇
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-26 11:13

係啊﹗管接送我都有諗過
我要返全職,又唔係好信得過姐姐。一陣過馬路..............咁就嚇餐死
作者: share123    時間: 10-1-26 11:30

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 11:13 發表
係啊﹗管接送我都有諗過
我要返全職,又唔係好信得過姐姐。一陣過馬路..............咁就嚇餐死

我都要返架,基本上係靠姐姐,佢都好多怨言架,成日同d唔參加活動既小朋友比較,真係好煩.但無辦法啦,只有大家張就下啦,因為小朋友既exposure真係好重要架
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-26 13:14

姐姐﹙外傭﹚有怨言?點解啊?姐姐怨話多野做?
作者: 貓女    時間: 10-1-26 14:23

我小朋友而加讀緊york,學費+車費=$37xx,茶點自己帶,學校會免費供應水,有時會有其他飲品的,借書要收$,我從未聽過,亦未比過$,用張廁紙都要$的話,我一定唔會比小朋友讀呢間學校.
課外活動我冇報,其他要收$的,都係自願,學校派過幾張相,我唔知幾$,冇收到通告要我比$,可能雜費包埋,今年就係呢個費用,下年我會報劍橋,到時先知一個月要幾$.
原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 08:21 發表

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何? ...

作者: fion_yinyin    時間: 10-1-26 14:34

多謝貓女你解答。好開心仔女讀緊york既媽咪上黎報料,咪都唔知d傳聞係真係假﹙因為之前十之八九都係話york commercial,又話york係唔係樣樣都收錢﹚
我怡家放心d喇,之前驚自己負擔唔起d雜費
作者: PEGGYP    時間: 10-1-26 17:40

hi,

我個囝囝都係york讀緊k1, 我覺得呢間學校唔係其他人講到咁commerical....,而且我都好滿意我個囝既學習進度.....特別係英文方面, 功課量適中, 課外既參考書同vcd都幾ok呀.
我都只係交學費+茶點+校車, 我係無參加校內既課外活動.......因為我係屋企附近學.....

下年會係學校讀劍橋, 因為坊間d劍橋課程同價錢差不多...所以費是煩...不過聽講個間abc pathway d 劍橋課程係要小朋友讀1年-1.5年先可以考個試, 所以學費應該比york貴...而我見york d劍橋result大部份家長都好滿意....

anyway, 我同老公都好鍾意呢間學校, 所以細佬下年都會讀呢間....
希望我既分享, 可以幚到你...
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-27 09:11

PEGGYP親手分享,thanks a lot!!
有bb係york讀既媽咪讀實況真難得,我之前係唔到既地方,都講到york好commercial,係唔係都收錢的那種。現在有父母出來說出事實,總算「踢走是非」了。你們亦給了我和老公讓bb讀york!!

而且如果學校開劍橋的話,好像讓bb報學校開的有信心保證一點,起碼有投訴也可以找校長,斷估校長又不會不理家長的投訴。
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-27 09:12

你們亦給了我和老公信心讓bb讀york!!
作者: PEGGYP    時間: 10-1-27 14:34

Hi,

唔好客氣, 只是不值york, 成日比人話佢唔好又話commerical, 但又唔可以講出一d實質既例證....所以忍唔住想抱不平....

其實見到個仔日日都咁鐘意返學, 真係辛苦d($$方面)都係值得既...(可能學校每個節日都會搞好多function, 所以d小朋友對學校真係好有歸屬感)

同埋, 睇到d通告話遲d新年,小朋友自己會搓湯圓食, 又會摸擬行年宵..... 真係好開心
作者: amadeushk    時間: 10-1-27 15:10

Hi Chincco,

想知道參加劍英後,要不要晚晚都幫小朋温書,另外劍英課程要不要做功課, 因本人及C6都常常要OT,只怕沒有太多時間幫佢温書.

Thanks.
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-27 15:50

我同PEGGYP都有同感啊,聽到你咁講學校有咁多活動,我都好想bb快d返學啊
作者: share123    時間: 10-1-28 08:56

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 13:14 發表
姐姐﹙外傭﹚有怨言?點解啊?姐姐怨話多野做?

係呀,因為佢話自己老,唔中意成日出街,又成日話其他人無學甘多野,真係好煩架, 菲傭係麻煩d架喇.不過,每日帶出帶入,仲要煮飯,都幾辛苦架,大家將就下咪算啦.
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-28 12:29

咁姐姐覺得辛苦米咪鬼做law。做家務眼見手板工夫,僱主包食包住,仲想點啊?
作者: Chincco    時間: 10-1-28 13:30

原帖由 amadeushk 於 10-1-27 15:10 發表
Hi Chincco,

想知道參加劍英後,要不要晚晚都幫小朋温書,另外劍英課程要不要做功課, 因本人及C6都常常要OT,只怕沒有太多時間幫佢温書.

Thanks.

哈哈哈 ! 我無喎 ! 唔知其他家長有無.
囡囡家吓返緊Mover, 見佢只有少少功課要做, 但一般佢自己都可以handle到. 成條英文問題都識讀, 我都不知幾開心. 對於一個只有5歲1個月, 讀緊K3啲小朋友, 可以自己讀晒十幾條問題, 真係好叻架啦 !
作者: fion_yinyin    時間: 10-1-28 14:11

Chincco你bb好叻喎
咁其實除左參加劍橋班之外,你有無由bb細個已經開始講英文,或者幾他方法train bb d英文啊?
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-2-3 14:09

我考慮緊俾囡囡讀york 還是 creative primary kindergarten。

睇黎大家都係集中問cambridge course。不過我想問下學校基本資料/課程。

請問:
1) 一班大概有多少學生? 幾多個老師呢?
2) 外籍英文老師 / 普通話老師 一個星期上課時間各多少呢? (因聽講york 不注重中文/普通話,所以有點擔心。
3) york 是否催谷的傳統學校? 抑或較活動教學?
4) 老師有愛心和經驗嗎?
5) 校車是學校管理還是外判公司呢?

thanks!

作者: fion_yinyin    時間: 10-2-3 15:34

我都想知啊
UP UP UP~~~
作者: tom911    時間: 10-2-3 15:49

作者: Charlotte_mom    時間: 10-2-3 16:12

唔係家長以為學費包劍橋, 而家誠信問題, 各位自己睇喇, 連續幾則新聞都係講york, 歷年黎犯規都唔係一次半次 (不過近年的確係無既), 管理層有無轉人我就唔清楚, 但絕對唔係個別巧合, 亦唔係老屈lor
(可能YORK家長覺得無問題, 但我都有打過幼稚園老闆工, 規矩都知d, 政府規定課外活動同校服書本需由外判公司提供, 都只不過係想保障家長利益姐)
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20051031&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=5355103
作者: weisscarton    時間: 10-2-3 16:30

http://forum.baby-kingdom.com/thread-820601-1-245.html
作者: Miuccia224    時間: 10-2-3 18:16

Hi all,

Honestly, I really dont know WHY the OLD news from several years ago that can be pulled out again for discuss to proof the kindergarten is not GOOD enough.

FYI, my girl also got the acceptance not only YORK but also GH, St Nicholas ...

But i just want to share my feeling that every parent want their baby to have the best education which is understanding.

If some parent felt YORK is not the cup of their tea... just leave it ...instead of keep yelling / complaining BUT they are not the one of York's parent.

Repeat again.... i am a working mom & my girl will be K1 this Sept.

Please kindly leave some useful information for our idea ....
- such as existing syllbus
- how many time for studying in ENGLISH (with Native speaker) & Putonghua (with Native Speaker)
- update school fee
- school bus services are nominated ?

that's really the useful information at the moment that all our parents are considering to join YORK or not.

THANKS.

Please do not mind my sharing if there are not your points.

Miuccia224
作者: Charlotte_mom    時間: 10-2-3 18:22

我無話york唔好, 好唔好亦唔關我事, 我都仔大女大
只係覺得家長o係選擇時有知情權, 聽完覺得無所謂, fine, 好過連知既權利都無(事實就係事實, 呢d至係honest)
如果管理層已經轉左人就無問題, 否則呢類事實唔擔保將來唔會再發生
原帖由 Miuccia224 於 10-2-3 06:16 PM 發表
Honestly, I really dont know WHY the OLD news from several years ago that can be pulled out again for discuss to proof the kindergarten is not GOOD enough.

作者: coachnewspaper    時間: 10-2-3 19:25

Totally agree and support you.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-3 18:22 發表
只係覺得家長o係選擇時有知情權, 聽完覺得無所謂, fine, 好過連知既權利都無(事實就係事實, 呢d至係honest)
如果管理層已經轉左人就無問題, 否則呢類事實唔擔保將來 ...

作者: ysnmama    時間: 10-2-3 22:03

認同. 事實歸事實. 雖然是過去, 但並不是謠言. 可能有些家長真的不知曾發生這事. 若明白了, 又認為問題不大. 又非常支持學校, 同樣讓子女入讀. 那麼對其他有心人希望大家可以有理由瞭解多點又有什麼不對?

人家又不是說約克課程不好. 老師不好等等. 只是針對性以其"商業"角度去提出証據及討論罷了.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-3 18:22 發表
如果管理層已經轉左人就無問題, 否則呢類事實唔擔保將來 ...

作者: catcat0000    時間: 10-2-3 22:49

作者: smellycat    時間: 10-2-4 00:23

catcat0000
請你可不可以舉出一些事例去證明你說的YORK老師和學生的素質有什麼不好?
很多人都說YORK不好,在呢個FORUM都聽得晤少,但系聽返黎的都不是真正的用家,而且也舉不出什麼事例出來去證明,甘樣對我地呢一班考慮送子女讀YORK的家長好不公平.大家也是父母,我相信YORK學生的父母也不想經常聽到D街外人說YORK的學生素質不好之類的說話.
原帖由 catcat0000 於 10-2-3 22:49 發表
It is very easy for KG to use hard & difficult syllabus..but the point is the quality of teacher & student.....

Simply look at how easy to enter York & how "GOOD" of the primary school allocation.... ...

作者: PEGGYP    時間: 10-2-4 11:11     標題: 回覆 6# Miuccia224 的文章

Support you!!!!
作者: tom911    時間: 10-2-4 13:22

作者: cecichow    時間: 10-2-4 23:10

作者: Chincco    時間: 10-2-5 00:01

==deleted==

作者: Chincco    時間: 10-2-5 00:04

原來已經係05/06年啲新聞, 哈哈 !
作者: jaycee_mami    時間: 10-2-5 07:40

原帖由 smellycat 於 10-2-4 00:23 發表
catcat0000
請你可不可以舉出一些事例去證明你說的YORK老師和學生的素質有什麼不好?
很多人都說YORK不好,在呢個FORUM都聽得晤少,但系聽返黎的都不是真正的用家,而且也舉不出什麼事例出來去證明,甘樣對我地呢一班考慮 ...

真正的用家(即家長) 相信唔會咁易出黎講學校的壞處, 除非忍無可忍, 否則點會唱衰間學校.  唱衰對自己無好處, 因為會影響學校的印象和聲譽, 對仔女將來考學校有影響.
作者: tom911    時間: 10-2-5 10:21

作者: linglingng    時間: 10-2-5 10:25

大家不如去以下個網址睇吓真正用家的意見啦!!!

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=482
作者: MALTESE2000    時間: 10-2-5 10:31

agreed....

原帖由 Miuccia224 於 10-2-3 18:16 發表
Hi all,

FYI, my girl also got the acceptan ...

作者: catcat0000    時間: 10-2-5 22:58

作者: chunyatmama    時間: 10-2-5 23:09

My son has never apply for York.  However, I cannot see that York is particularly commercial.  All kindergarten is a business after all.  All people running for the kindergarten would like to maintain a good business.  So, I do not think commercial is a fair comment.  

Some parent may like to have a one stop shop for kindergarten plus extra activities.  So, just go and see if it fits you la.
作者: kc_01k    時間: 10-2-6 00:27

我係路過.

吓??  學校相都要比錢?????  我學校成日都upload好多相比家長睇架喎.  我真係覺得好荒謬.  仲有表演要比錢?????????  真係好恐怖, 唔比錢就ignore個小朋友, sorry, 我真係唔會比人咁對我小朋友.
作者: alowe    時間: 10-2-6 01:30

York 點解成日被人話commercial?

答案只有一個,  因為佢真係好commercial. 其他講多都哂氣.
作者: shootingstar    時間: 10-2-6 06:59

原帖由 kc_01k 於 10-2-6 00:27 發表
我係路過.

吓??  學校相都要比錢?????  我學校成日都upload好多相比家長睇架喎.  我真係覺得好荒謬.  仲有表演要比錢?????????  真係好恐怖, 唔比錢就ignore個小朋友, sorry, 我真係唔會比人咁對我小朋友. ...

york唔會逼你買相, 唔會逼你參加活動, 但咁多個項目都涉及錢, 引誘好大, 家長要好忍得手, 就算小朋友嘈住要參加你都要忍手.  

我bb在學校 (私校) 的相片和影片, 係放了上網任家長"免費"下載的.  我寧願一筆過俾學費和雜費, 總好過巧合名目分多次交.
作者: mokstick    時間: 10-2-6 11:17

原帖由 catcat0000 於 10-2-5 22:58 發表
Anybody wants to pay expensive fee but receives bad primary allocation --- Go to York la.....

我覺得你咁講又真係5係太好囉,你又是否真正用家嗎?希望個d道聽途說的人,5好再道聽途說!我bb都係出年讀york,1,2年前,york已經係我first choice,我同c6都覺得,間間都要賺錢,邊有商5商業化,係得kln tong,佢話5商業化都假la....我個fd個女,係york讀k2,我覺得佢d英文真係幾叻,especially d 拼音同發音,k2有呢個程道,我覺得好好,比起其他fd已經讀更小一的小朋友,我敢講讀york k2個個比讀小一個個d英文係叻d同好敢講英文,所以我更加5擔心!我c6同佢一個auntie個仔細個時都係讀york,之後大家都讀kln tong 宣小,c6中學去左canada,佢auntie個仔係哈佛first honor,我想講係....york宜家一定比3x年來好,如果我個仔第日係哈佛大學,我呢'細'都無憾.....鍾意york的,就go ahead,5鍾意的,就應該客觀d....
作者: catcat0000    時間: 10-2-6 14:22

作者: mokstick    時間: 10-2-6 15:03

原帖由 catcat0000 於 10-2-6 14:22 發表
\

Don't be childish la....everybody knows York is expensive, such as you have to pay $300/person to go for a lunch performance in a 3rd class hotel.....If I pay $$$ but get a good academic result and ...

first of all, i don't think york is such ' expensive', compare to other kg in kowloon tong or other place, most of the private kg also around $3xxx in school fee.$300/person to go for a lunch performance in a 3rd hotel is also reasonable, i think nowadays, spend $200+ in a Hotel for a lunch is not expensive....i know everyone hope their childern can have a good primary allocation, in my opinion, i choose York for my son, u also have your right to choose your favoutite,but i hope, pls don't said ' if u want to pay a expensive school fee and get a bad primary allocation- choose York la'.This is not fair for some children who can get a good primary school and good academic .This is very '難聽'.i don't want to argue with anyone because different people have different choice,anyway, all of the mami also do the best for their children.I send my boy to study in York is not = I hope my boy to get a bad primary allocation.
作者: catcat0000    時間: 10-2-6 15:28

作者: mokstick    時間: 10-2-6 16:23

原帖由 catcat0000 於 10-2-6 15:28 發表

You said " send my boy to study in York is not = I hope my boy to get a bad primary allocation".........

Don't be stubborn...everybody knows above is a fact. OK, if you say $300/person is worth eno ...

咁我地班準備送自己小朋友去york讀的mami,要多謝你的憐憫and祝福......
作者: smellycat    時間: 10-2-6 23:54

支持你!!!
原帖由 mokstick 於 10-2-6 16:23 發表

咁我地班準備送自己小朋友去york讀的mami,要多謝你的憐憫and祝福......

作者: gigi812    時間: 10-2-7 00:50

我睇到你所寫的, 可能你用意是想同其它mama分享, 你對york既睇法, 但表達出來的, 就有d攻擊成份啦 !! 每個人對每間學校都有不同睇法和想法, 你講的不一定岩, 但不一定錯. 你自己不考慮比你小朋友讀, 但有其它mama會讀的, 所以應諗下其它mama人感受.相反人地咁講你想入讀個間學校, 你又如何呢 !!

我好耐無留言的原因, 就係因睇咗好多mama對不同學校既留言(有好, 有唔好), 攪到個人都好亂,唔知邊間好, 留言既人有時好不負責任, 講既內容只係聽人講, 又唔知係真定假, 就留言, 所以我少無睇2個月啦, 之前有個mama留言, 我覺得好岩既 : 如果你個小朋友係叻既, 讀邊到都係叻. 無話邊間一定會入到好小學既, 自己覺得岩自己小朋友讀咪得囉.  唔一定要其它人認同/接受自己既睇法.

祝大家來年開開心心啦

原帖由 catcat0000 於 10-2-6 15:28 發表

You said " send my boy to study in York is not = I hope my boy to get a bad primary allocation".........

Don't be stubborn...everybody knows above is a fact. OK, if you say $300/person is worth eno ...

作者: Chincco    時間: 10-2-7 19:00

"B哥哥"個囡囡讀超級名幼稚園, 咩一樣入唔到女拔, 咁係咪又可以話個間幼稚園唔好呀 ! 我囡囡向York 由K1下學期讀到家吓K3, 我覺York OK喎 ! 佢K1上學期讀個間幼稚園咪仲"現實", 我當然係覺得間學校唔"適合"我小朋友先幫佢轉校啦, 但唔代表其他小朋友唔"適合"喎.

如果家長們覺得York真係咁商業化, 咪唔好讀囉, 你哋可以去讀個D你哋覺得好啲幼稚園囉, 又無人迫你讀.
作者: Carman1112    時間: 10-2-8 12:28

唔鍾意 york 既人咪唔好睇、唔好入黎囉!點解要踩人呢?睇野亦都唔應該咁主觀, 我相信每件事都有好與唔好既一面, 如果覺得好貴、經濟能力負擔唔到既, 咪唔好讀囉!

YORK 係私校, 當然要牟利, 唔牟利點樣生存?我個囡而家係一間屋苑學校讀N班, 都唔係什麼名校, 但係都係樣樣都要錢, 生日會既相都要3蚊一張啦!老公話果 D 係行政費喎!
作者: fion_yinyin    時間: 10-2-8 14:54

呢個topic係我開既,我好耐都無上黎睇喇﹗

Chincco 個bb係york到讀,其實呢類家長意見就最值得信任。亦多謝Carman1112 你可以講其他幼稚園既實況,等我地可以做個比較。

我地呢d諗住俾小朋友讀york既家長,聽到york既負面新聞當然緊張啦,但forum入面有d都提醒左我。例如」樣樣都要錢,父母就要忍下手」等等既提醒真係十分有用﹗

同埋大家唔好argue啦,其實我諗睇得呢個topic既都係想bb入york既父母。如果有父母bb讀緊york而有意見想share既就歡迎post出黎,但d「聽人講」既說話就唔會講咁多喇,費時係到做謠生事。
作者: PEGGYP    時間: 10-2-8 15:07

catcat0000, 真係好想知道閣下既小朋友係邊間"有名"既學校讀書呢??
我覺得呢間學校係咪commerical, 老師質素同課程係咪好, 用家自有分曉....
但閣下既留言, 不但不會影響york既聲譽, 其實影響最大的是閣下的人格修養, 是問父母常常無理的批評別人, 又點會教養出一位有良好品格的孩子呢...
小朋友就否就讀名校不是最重要, 最重要的是要有正面的品格...
所以希望閣下以後再留言的話, 要尊重別人, 顧及別人既感受....
大家都是當媽媽的, bk這個平台是讓我們相互分享...但懇請不要有挑釁和過火的言行, 傷害大家的友誼

作者: mokstick    時間: 10-2-8 17:03

原帖由 PEGGYP 於 10-2-8 15:07 發表
catcat0000, 真係好想知道閣下既小朋友係邊間"有名"既學校讀書呢??
我覺得呢間學校係咪commerical, 老師質素同課程係咪好, 用家自有分曉....
但閣下既留言, 不但不會影響york既聲譽, 其實影響最大的是閣下的人格修養 ...

agree X 10000000
作者: Miuccia224    時間: 10-2-8 22:59

PEGGYP,

Totally agree your points & support you.

Learnt that you are one of the YORK mami, thanks for your sharing the FACT / TRUTH to us for reference.

Thanks,
Miuccia224

原帖由 PEGGYP 於 10-2-8 15:07 發表
但閣下既留言, 不但不會影響york既聲譽, 其實影響最大的是閣下的人格修養 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5