教育王國

標題: 2010-2011年小一歡迎會 [打印本頁]

作者: gracelam    時間: 09-11-24 22:45     標題: 2010-2011年小一歡迎會

自行得左!!! 歡迎大家一齊傾下!!

作者: tramtram    時間: 09-11-25 11:04

恭喜晒,
時時過得好怏, 上年D個時間....我同樣咁高興...

我寶貝女而家係小一生.

得閒過來交流下.
原帖由 gracelam 於 09-11-24 22:45 發表
自行得左!!! 歡迎大家一齊傾下!!

作者: gracelam    時間: 09-11-25 12:01

原帖由 tramtram 於 09-11-25 11:04 發表
恭喜晒,
時時過得好怏, 上年D個時間....我同係咁高興...

我寶貝女而家係小一生.

得閒過來交流下.  

多謝指教!!!
作者: jk923    時間: 09-11-25 14:48

恭喜!恭喜!
作者: rexmama    時間: 09-11-27 13:15

仔仔都得左, 請大家多多指教!
作者: aliceykm1    時間: 09-12-29 15:17

本人在東區搬到荃灣区, 对区內的小學並不熟悉, 可否指教一下:
- 請問基慧小學好唔好?

- 是否有兩間, 一間在荃灣, 一間在馬灣?  那間較好?

- 我見到馬灣基慧升中派位好似唔錯 (其實荃灣ge 中學我都唔係好熟,有13人派去可風, 6人何傳耀, 4人保祿六世, 这些中學是否都ok?)

請賜教!
作者: gracelam    時間: 10-6-7 20:58

大抽獎有結果喇!! 有冇新朋友仔報到?????
作者: PoYellow    時間: 10-6-11 16:53

我個仔自行唔收,擔心咗幾個月,好彩大抽獎終於OK,真係開心到死,個人輕鬆晒:
作者: shirley1819    時間: 10-6-27 18:17

我仔仔大抽獎都得咗, 我地都黎報到先, 請大家多多指教
旻諾媽咪
作者: gracelam    時間: 10-6-29 11:19

原帖由 shirley1819 於 10-6-27 18:17 發表
我仔仔大抽獎都得咗, 我地都黎報到先, 請大家多多指教
旻諾媽咪

星期六就可以帶小朋友感受一下小學環境!
作者: shirley1819    時間: 10-6-29 23:19

係呀! 都好期待!
不過仔仔未去過學校, 一去到又要面試, 又要學規矩, 雖然同佢做定心理準備, 始終不敢樂觀
原帖由 gracelam 於 10-6-29 11:19 發表

星期六就可以帶小朋友感受一下小學環境!

作者: PoYellow    時間: 10-6-30 14:09

面試? 我地抽中咗仲要面試咩? 我仔仔都冇去過學校呀!
作者: gracelam    時間: 10-6-30 16:23

原帖由 PoYellow 於 10-6-30 14:09 發表

應該係普教中面試, 我地幫阿囡揀左廣東話教中文, 因為我同阿囡d煲冬瓜普通過普通!
作者: shirley1819    時間: 10-6-30 22:58

原帖由 PoYellow 於 10-6-30 14:09 發表

唔好意思, 打嘢一舊舊,mouth:" /> 無錯, 係普通話中文面試,
我亞仔普通話都唔掂, 只係係幼稚園有上普通話堂, 自己無額外加比佢, 試下面試得唔得, 相信老師認為佢合適先會比佢入普中   

作者: PoYellow    時間: 10-7-2 09:58

哦!我個仔都係只喺幼稚園上堂時學下普通話,我自己又係唔多掂,所以都冇幫個仔報普教。
作者: akiwg    時間: 10-7-4 15:00

尋日同個寶貝女去完迎新會+面試, 問佢知唔知老師用普通話問咩同識唔識答, 佢都話識. 但除佐記得老師問過佢叫咩名之外,其他咩都唔記得 lu......激死

你地d小朋友反應如何, 知唔知問佐d咩問題呀? 請分享下
作者: shirley1819    時間: 10-7-4 17:07

你都好呀, 阿女話比你聽識答, 我阿仔淨係話比我知老師問佢叫咩名, 有無答或識唔識答, 始終係一個迷 , 其他......唔洗講啦>.<

原帖由 akiwg 於 10-7-4 15:00 發表
尋日同個寶貝女去完迎新會+面試, 問佢知唔知老師用普通話問咩同識唔識答, 佢都話識. 但除佐記得老師問過佢叫咩名之外,其他咩都唔記得 lu......激死mouth:" />

你地d小朋友反應如何, 知唔知問佐d咩問題呀? 請分享下 :a ...

作者: jk923    時間: 10-7-7 15:24

再一次恭喜各位成為馬基新成員呀,我大仔出年升P.4啦!佢係度返學好開心,思想諗野都係好正面,積極的,希望你地小朋友都會鐘意呢間學校!細女出年就會做你地師妹啦。
重有星期六學校有openday,記得帶埋小朋友黎感受一下校園愉快的學習氣氛,比大家多個機會深入了解我地的好學校!(我仔到時會同其他樂團成員一齊表演,請大家多多支持啦)
作者: shirley1819    時間: 10-7-9 01:02     標題: 回覆 18# jk923 的文章

多謝
妳好好呀! 見妳係呢度幫咗大家好多忙, 而其他媽媽都好無私咁互相幫助, 讚
星期六我會去openday, 一定會去欣賞你囝囝表演
作者: wing116    時間: 10-7-11 01:40

7/7 第2次面試成功
今日去左註冊
同個女參觀埋間學校
請大家多多指教 !
作者: jk923    時間: 10-7-11 11:33

原帖由 shirley1819 於 10-7-9 01:02 發表
多謝
妳好好呀! 見妳係呢度幫咗大家好多忙, 而其他媽媽都好無私咁互相幫助, 讚
星期六我會去openday, 一定會去欣賞你囝囝表演

唔好客氣,大家分享下o者。
作者: PoYellow    時間: 10-8-26 14:50

很快就開學了,心情有d緊張。
想問下開學當日書包應該帶d咩呢?忘記咗開學首三日上課時間係未9:00-12:00呢?
作者: gracelam    時間: 10-8-26 17:52

原帖由 PoYellow 於 10-8-26 14:50 發表
很快就開學了,心情有d緊張。
想問下開學當日書包應該帶d咩呢?忘記咗開學首三日上課時間係未9:00-12:00呢?

頭3日係9:00 - 1:00. 校車ee有冇contact你??? 佢今日已經打左電話俾我了.  
我會帶d茶點 & 水, 帶個吉file俾佢袋住d通告咁. 如有遺漏請其他mami指教.

另外我囡囡讀1B班, 你的小朋友讀邊班??? 詳情可以上學校的web site check 下.

作者: PoYellow    時間: 10-8-27 10:52

我仔仔讀1E班,我地唔駛搭校車呀。

咁好啦,我都幫佢預備小食、水同file啦,應該唔駛帶書啦?!

Thank You.
作者: PoYellow    時間: 10-8-27 11:59

仲有,要帶文具。

係喎,我想confirm下佢地唔係8:40要返到學校咩?
作者: gracelam    時間: 10-8-27 17:19

原帖由 PoYellow 於 10-8-27 11:59 發表
仲有,要帶文具。

係喎,我想confirm下佢地唔係8:40要返到學校咩?

係bor. 仲要帶文具. 上堂時間8:40, 最好8:40分前到學校.
作者: happy-sky    時間: 10-8-27 23:44

我囡囡讀1C班呀!
好開心加入馬基的大家庭呀!:D
作者: kyk    時間: 10-8-30 10:49

我囡都係 1B 喎! 多多指教!

原帖由 gracelam 於 10-8-26 17:52 發表

頭3日係9:00 - 1:00. 校車ee有冇contact你??? 佢今日已經打左電話俾我了.  
我會帶d茶點 & 水, 帶個吉file俾佢袋住d通告咁. 如有遺漏請其他mami指教.

另外我囡囡讀1B班, 你的小朋友讀邊班??? 詳情可以上學校的web ...

作者: kyk    時間: 10-8-30 11:49

仲有一樣係外套呀
作者: happy-sky    時間: 10-8-31 00:45

原帖由 kyk 於 10-8-30 11:49 發表
仲有一樣係外套呀

謝謝提醒!
課室冷氣很大的嗎?
作者: wing116    時間: 10-9-2 22:46

hi, 我個女讀1E班呀 !!
嘩 !! 第一日d通告睇到頭都暈埋...
呀女返左兩日學都好開心 ^^
今日重係未夠鐘就自己起身 ,話好想快d返學 .
作者: happy-sky    時間: 10-9-3 00:32

原帖由 wing116 於 10-9-2 22:46 發表
hi, 我個女讀1E班呀 !!
嘩 !! 第一日d通告睇到頭都暈埋...
呀女返左兩日學都好開心 ^^
今日重係未夠鐘就自己起身 ,話好想快d返學 .

我都係呀! 睇通告睇到頭暈眼花.....
亞囡話今日老師帶佢地去飯堂認枱號坐位呀!
佢都好鍾意學校同老師:loveliness: !
作者: fan_cs    時間: 10-9-3 08:37

學校好細心, 已經出左全年校曆表, 放便家長們安排活動及請假.

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/10-11/sept10/schcalendar10.htm

作者: PoYellow    時間: 10-9-3 11:02

係呀,好多通告要睇,又要簽回條,又要開cheque交咩費咩費,真係頭暈眼花。不過好彩,仔仔都幾鍾意返學,日日set定alarm自己起身,希望佢快d適應到下星期的正式上課後,返學返得更加開心啦!
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮帶返學架?因為仔仔返尼話老師叫佢地帶皮帶。
作者: gracelam    時間: 10-9-3 13:10

原帖由 PoYellow 於 10-9-3 11:02 發表
係呀,好多通告要睇,又要簽回條,又要開cheque交咩費咩費,真係頭暈眼花。不過好彩,仔仔都幾鍾意返學,日日set定alarm自己起身,希望佢快d適應到下星期的正式上課後,返學返得更加開心啦!
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮 ...

我睇過之前d mami 的留言, 印象中男仔要戴皮帶.

我囡囡都好鐘意返學, 不過佢仲係好緊張, 佢成日話返全日唔知會點.  其實我心裡仲緊張過佢, 唔知佢食lunch食成點, 唔知佢應唔應付到d功課, 只是我冇o係佢面前表現過.
作者: Gabrielma    時間: 10-9-3 17:51

男生一定要皮帶.

原帖由 PoYellow 於 10-9-3 11:02 發表
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮 ...

作者: PoYellow    時間: 10-9-6 09:28

唔該晒,已幫仔仔買咗皮帶。

想問下你地會幫仔仔女女報幾多學校的興趣班呢?好多野都可以學,但又怕仔仔返完興趣班會好累,影響當日做功課或者第二日的默書......
作者: gracelam    時間: 10-9-6 11:32

hi,

我冇幫阿囡報, 佢weekday放學後有3日都要學野, 我驚佢會好攰, 所以都係唔報喇, 費時佢辛苦!
作者: PoYellow    時間: 10-9-6 13:31

hello,

我仔仔依家平日冇學野,只有星期六學kumon數同跆拳道,可否分享下你地學梗咩興趣班呀??

原帖由 gracelam 於 10-9-6 11:32 發表
hi,

我冇幫阿囡報, 佢weekday放學後有3日都要學野, 我驚佢會好攰, 所以都係唔報喇, 費時佢辛苦!

作者: happy-sky    時間: 10-9-6 14:33

原帖由 PoYellow 於 10-9-6 13:31 發表
hello,

我仔仔依家平日冇學野,只有星期六學kumon數同跆拳道,可否分享下你地學梗咩興趣班呀??

我囡囡有學琴, 畫畫&普通話
作者: gracelam    時間: 10-9-6 14:40

我囡囡學琴, 英文同公文數.
作者: rexmama    時間: 10-9-7 13:39

囝囝都係1E班, 平時上畫班, 星期六上英文及跆拳.
作者: PoYellow    時間: 10-9-7 14:20

Hello, rexmama

我地囝囝同一班喎,以後可以多d溝通

噚晚放咗工食完飯至幫囝囝睇手冊,因為都已經係夜晚,所以都幫唔到佢準備圍裙手袖上今日的視藝堂,所以只好攞咗Daddy件舊T-shirt來頂住先

原帖由 rexmama 於 10-9-7 13:39 發表
囝囝都係1E班, 平時上畫班, 星期六上英文及跆拳.

作者: wing116    時間: 10-9-8 01:05

我都係1E 架 !!
呀女「正式」返左2日學 , 依然好開心 !!
佢有學琴 , 畫畫同跳舞.
但畫畫就係暑假時停左 ,想比佢抖下(我都要抖 ), 依家開左學會睇情況先決定會唔會繼續.
驚太繁忙
作者: PoYellow    時間: 10-9-8 09:20

Hello 真開心,又多一位同班同學仔。

原帖由 wing116 於 10-9-8 01:05 發表
我都係1E 架 !!
呀女「正式」返左2日學 , 依然好開心 !!
佢有學琴 , 畫畫同跳舞.
但畫畫就係暑假時停左 ,想比佢抖下(我都要抖 ), 依家開左學會睇情況先決定會唔會繼續.
驚太繁忙 ...

作者: wing116    時間: 10-9-12 23:29

頭先填「家長義工」張通告
自己要返工都唔知可以幫得邊樣
長時間作戰的一定唔得
但又好想參與下喎 !!
最後簡左聖誕節佈置
因我最擅長 ~ 苦力 !!
作者: happy-sky    時間: 10-9-13 00:13

原帖由 wing116 於 10-9-12 23:29 發表
頭先填「家長義工」張通告
自己要返工都唔知可以幫得邊樣
長時間作戰的一定唔得
但又好想參與下喎 !!
最後簡左聖誕節佈置
因我最擅長 ~ 苦力 !! ...

我揀咗計算能量表印仔
作者: wing116    時間: 10-9-15 00:13

出左班相喇 !!
作者: PoYellow    時間: 10-9-15 10:46

係啦,平時要返工都冇時間做義工,只有星期六有時間,所以選咗星期六興趣班當值。

睇咗班相嗱,我鍾意可愛版多D。
作者: rexmama    時間: 10-9-15 13:30

PoYellow & Wing 116

真好, 同一班, 可以亙相照應.

最近好忙碌去跟功課, 囝囝又不能自己完成,
要等到我回家才教他!
作者: PoYellow    時間: 10-9-15 15:17

係呀,日日都好忙碌同好累,晚晚返到去煮飯,洗完碗至可跟囝囝D功課,次次都攪到好夜,如果老公得閒嗰晚就好D,因為如果佢喺屋企的話,嗰晚就佢負責煮飯同洗碗,咁我就可以早D開始睇功課,早D完成的話囝囝同我都冇咁累...
作者: rexmama    時間: 10-9-16 13:27

原本以為頭一個月會輕鬆D,
少D功課, 點知.....我都好累la.
今早忘記叫囝囝帶生果返學校,
真失敗.
作者: crocomum    時間: 10-9-18 20:05

大家好! 我仔仔今年讀1A班, 鍾意數學,足球,捉琪 & 同呀媽辯論

今個weekend 7樣功課, 今朝用左個幾鐘完成, 中間比好多個Break time佢 (同我自己);

日頭返工, 放工篤功課, a bit exhausted. 希望同大家互勉, 加加油!
作者: CJBaby    時間: 10-9-18 21:57

Hello 大家好!

阿仔 1B班, 昨天沒提點他,
他第一次冇得上體育堂啊!
由下星期開始要他執書包時準備埋校服
希望佢自己醒d啦!
作者: paulhawk    時間: 10-9-20 13:36

hi, 我個仔讀1D班,
請各家長多多指教.
作者: crocomum    時間: 10-9-20 21:15

等我來Summarize,

1A - crocomum (仔)
1B - 施予, ky(女), CJBaby (仔)
1C - Happy sky (女)
1D - Paulhawk (仔)
1E - Po Yellow (仔), Rexmam (仔), Wing (女)

1B & 1E 多人d, 其他班加油呀!
作者: PoYellow    時間: 10-9-21 09:20

唔該晒crocomum做咗個summarize.

噚晚好彩打唔成八號風球,如果唔係掛掛下下午又除下時,突然又要安排佢返番學,自己又要趕住返工,真係會亂到一頭煙...
作者: akiwg    時間: 10-9-21 23:44     標題: 回復 2# crocomum 的帖子

各位好! 我果女入了1c.  
你們的孩子適應嗎 ?

1B - 施予, ky(女), CJBaby (仔)
1C - Happy sky (女), akiwg (女)
1E - Po Yellow (仔), Rexmam (仔), Wing (女)
作者: happy-sky    時間: 10-9-22 00:47

哈哈....有同班同學仔, 真好!

我個囡都幾適應小一生活, 每日返學都好開心, 放學又講學校的事俾我聽....我覺得亞囡大個咗, 獨立咗!:)
作者: rexmama    時間: 10-9-22 13:29

囝囝好鍾意返學,
經常講下學校的事情.
見佢慢慢適應新生活,
我都放心左!
作者: gracelam    時間: 10-9-25 20:00

請問10月英文默書, 其中要默phonic, b,a,m,t sound,
要唔要默埋發音o個d字, eg b sound : boy, bus 之類????
作者: CJBaby    時間: 10-9-26 19:11

聽二年級d哥哥講, 初步 phonic 會聽 sound 默字,
eg. b sound , 出題 _us ,聽了"bus"後, 小朋友填b字入去.
原帖由 gracelam 於 10-9-25 20:00 發表
請問10月英文默書, 其中要默phonic, b,a,m,t sound,
要唔要默埋發音o個d字, eg b sound : boy, bus 之類????

作者: Swani    時間: 10-9-28 15:27     標題: 新成員

HI ! 各位小一家長你哋好呀, 我係1E 班 Swani mama, 好高興可以係呢到認識到各位, 仲有3位係同班添, 麻煩 crocomum +埋我個名落1E班呀....thx...

唔知道你哋有冇參加家長義工呢?
今朝開會可能有見過面bor...hehe...

Swani mama

作者: gracelam    時間: 10-9-28 15:34

update下先:

1B - gracelam(女), ky(女), CJBaby (仔)
1C - Happy sky (女), akiwg (女)
       swani (女)

作者: Swani    時間: 10-9-28 15:50     標題: 回覆 1# gracelam 的文章

undate 得好快bor...hehe....thx..
作者: Swani    時間: 10-9-28 17:07     標題: 回覆 4# CJBaby 的文章

咁請問7/10 英文默書係咪only 默"Phonics" letter b, m, a, t. ?

咁Dictation Book-黄色個本幾時考呢? 例如 ______ is your name?
My ______ is swani.
作者: gracelam    時間: 10-9-28 19:53

原帖由 Swani 於 10-9-28 17:07 發表
咁請問7/10 英文默書係咪only 默"Phonics" letter b, m, a, t. ?

咁Dictation Book-黄色個本幾時考呢? 例如 ______ is your name?
My ______ is swani.

應該係同一日默!
作者: PoYellow    時間: 10-9-29 11:30

噚日我請咗半日假開家長義工會呀,我負責星期六興趣班的當值。

Dictation Booklet的第一頁應該都係同一日要默喎,但係我都仲未好明Phonics嗰part點默??
作者: Swani    時間: 10-9-29 22:37     標題: 回覆 1# PoYellow 的文章

Phonics 個 part 係默letter b, m, a, t.
exc..

1) __us  老師讀"bus" 咁要係線上寫 b
2) __oy  "boy" 線上寫 b
3) __at   "mat" 線上寫 m
4) ma__ "mat" 線上寫 t
5) m__n "man" 線上寫a

仲有其他生字可温習的, 你睇返佢本Phonics 工課簿同佢温la..
作者: PoYellow    時間: 10-9-29 23:56

OK, thank you very much :)

原帖由 Swani 於 10-9-29 22:37 發表
Phonics 個 part 係默letter b, m, a, t.
exc..

1) __us  老師讀"bus" 咁要係線上寫 b
2) __oy  "boy" 線上寫 b
3) __at   "mat" 線上寫 m
4) ma__ "mat" 線上寫 t
5) m__n "man" 線上寫a

仲有其他生字可温習的,  ...

作者: wing116    時間: 10-9-30 00:26

Hi , Swani mama 你好 !!
你張大頭相上左2咪我個乖女囉 !!
聽我老婆講你千金同我個公主係好friend黎架  

溫Phonics真係好難入手 !!
都唔知自己讀個音啱唔啱
我有時會攞呀女細個時朋友送比佢個條「Phonics蟲」黎禁下d腳仔黎聽下自己有無讀錯
作者: Swani    時間: 10-9-30 09:22     標題: 回覆 1# wing116 的文章

haha....friend 咪好囉...返學冇耐就識到同學仔, 好事呀...我阿女日日放學返黎都有手信, d 同學仔好大方, 唔係送餅就係送糖, 仲有其他零食仔, hehe..

Phonics 個part 都有d 難度, 相信默完第一次之後我地睇返應該會明白多d...
作者: Swani    時間: 10-9-30 16:16

家長英語拼音初班 22/10 上第一堂呀.

你哋有冇人報咗呀? 有49位家長上堂呀.
作者: gracelam    時間: 10-9-30 17:32

我有報phonics班, 點知抽中左可以上堂.
作者: wing116    時間: 10-10-4 00:56

無報過呀 !! 要返工都唔會有時間參加 !!

返左1個月學喇 !! 呀女d工課我覺得真係好多下 ...
同到依家我都唔係好肯定佢個份英文R.Bklet係咪真係要睇3本英文故事書 ...
佢呢本R.Bklet頭個頁要佢定下今年睇書數的目標
本野入面就比左120欄佢可以填 .
咁係咪即係希望佢地睇120本書呢 !?
(一年得48個星期 扣埋d假期得40個星期的話 一星期腸3本真係差唔多 )
作者: PoYellow    時間: 10-10-4 09:12

我都冇報拼音班,又係因為要返工。

Reading Booklet真係幾難攪下,老師都好似冇好明確講過點做好,星期五睇亞囝本手冊,問佢R.Bklet(x3)係唔係即係要睇三本書,佢又話唔知,一次過睇三本我又真係覺得幾多下。好彩上星期剛剛幫佢買咗幾本英文書,如果唔係突然間點搵幾本英文書俾佢睇。
作者: PoYellow    時間: 10-10-4 11:13

原本諗住國慶尼幾日假期同囝囝溫英文默書,但點知本Phonics工課簿又冇派番尼,尼幾日都唔知溫唔溫得晒...
作者: gracelam    時間: 10-10-4 11:30

原帖由 PoYellow 於 10-10-4 09:12 發表

Reading Booklet真係幾難攪下,老師都好似冇好明確講過點做好,星期五睇亞囝本手冊,問佢R.Bklet(x3)係唔係即係要睇三本書,佢又話唔知,一次過睇三本我又真係覺得幾多下。好彩上星期剛剛幫佢 ...

我呢個烏sir sir 媽媽.... 請問本reading boolet係咩色??? 點解我好似未見過咁, 係咪個個星期都派????
作者: gracelam    時間: 10-10-4 11:31

原帖由 PoYellow 於 10-10-4 11:13 發表
原本諗住國慶尼幾日假期同囝囝溫英文默書,但點知本Phonics工課簿又冇派番尼,尼幾日都唔知溫唔溫得晒...

我都冇同阿囡溫phonics, 因為都冇派番...
作者: PoYellow    時間: 10-10-4 13:10

原帖由 gracelam 於 10-10-4 11:30 發表

我呢個烏sir sir 媽媽.... 請問本reading boolet係咩色??? 點解我好似未見過咁, 係咪個個星期都派????

本Reading Booklet好似係黃色,但個封面係用顏色筆畫晒d圖畫咁,所以本野都好七彩咁,如果你見過一定記得,書包冇見過呀??

我記得9月24號派過一次,跟住就係上星期四放假前派囉。
作者: Gabrielma    時間: 10-10-4 14:06

老師希望小朋友從小培養閱讀習慣, 所以會提小朋友每周看書三本, 由於周五已有早讀 (即堂上已讀了一本), 平日讀一本,周未再讀一本共計三本, 以小一程度, 可以選小d字, 小d頁數讀, 都唔係好困難 !   小朋友可以去學校圖書館借 AA, A BOOK (已經按深淺程度貼上 AA, A), 方便小朋友借書!  如果較深的英文書可以伴讀 !

另外十月還有中文親子閱讀手冊!

原帖由 PoYellow 於 10-10-4 09:12 發表

Reading Booklet真係幾難攪下,老師都好似冇好明確講過點做好,星期五睇亞囝本手冊,問佢R.Bklet(x3)係唔係即係要睇三本書,佢又話唔知,一次過睇三本我又真係覺得幾多下。好彩上星期剛剛幫佢 ...

作者: happy-sky    時間: 10-10-4 23:53

原帖由 Gabrielma 於 10-10-4 14:06 發表
老師希望小朋友從小培養閱讀習慣, 所以會提小朋友每周看書三本, 由於周五已有早讀 (即堂上已讀了一本), 平日讀一本,周未再讀一本共計三本, 以小一程度, 可以選小d字, 小d頁數讀, 都唔係好困難 !   小朋友可以去學校 ...

1C 本 Reading Booklet 係30/9 派, 第一次見, 無叫我哋睇書, 只係要填寫打算閱讀的數量和簽名, 我睇內頁寫住閱讀時期係10月唔知幾多號開始, 至到5月份為止. 所以我哋未睇呀~~~
作者: Swani    時間: 10-10-5 13:11

我都見寫手册係X3, but lam 每星期都係做咗兩本喥, 唯有之後補返數la....hehe
作者: gracelam    時間: 10-10-5 19:24

我囡囡o個班原來今日先派reading booklet!!
作者: Swani    時間: 10-10-5 23:12     標題: 回覆 1# gracelam 的文章

今日先派..咁幾時交呀?
作者: wing116    時間: 10-10-6 01:01

今日打電話比個女問佢溫默書溫成點
佢好開心咁同我講話婆婆同佢溫
佢默啱晒 , 好開心 !
我同佢講希望佢繼續用輕鬆的心情面對
努力 !! 加油 !!
作者: Swani    時間: 10-10-6 11:12     標題: 回覆 1# wing116 的文章

咁咪好lu...  
我阿女仲有一兩個字唔記得...
另外仲有幾個字要執筆劃....
好在佢都肯改正..hehe..
希望佢小一階段順順利利la..:
作者: Swani    時間: 10-10-6 11:31

早兩日星期一阿女係導修課時去咗錄音, 因之前被老師選中參加英文朗誦比賽...

英文老師早一日打电話比我提阿女努力練習,
估唔到錄音時一take 過, 查實我覺得編文都唔易讀,
仲要係一分鐘內完成..老師仲讚阿女excellent..
阿女開心到不得了, 仲學識到有付出努力後的結果.
這個經驗真是難得.
作者: gracelam    時間: 10-10-7 11:39

原帖由 Swani 於 10-10-6 11:31 發表
早兩日星期一阿女係導修課時去咗錄音, 因之前被老師選中參加英文朗誦比賽...

英文老師早一日打电話比我提阿女努力練習,
估唔到錄音時一take 過, 查實我覺得編文都唔易讀,
仲要係一分鐘內完成..老師仲讚阿女excellen ...

作者: Swani    時間: 10-10-7 23:38

:cry: 阿女今日默英文個"fine" 字佢話串錯咗..
唔知點解d 英文生字串極都唔識ge..識讀唔識串, 咁點算呀
請問除咗用Phonics 教串之外仲有冇其他方法呀?
作者: paulhawk    時間: 10-10-8 00:12

請問各位圖書証是不是未派呢? 我問仔仔他說重未派..
所以未借到圖書.
作者: Swani    時間: 10-10-8 13:19     標題: 回覆 1# paulhawk 的文章

yes...仲未派架...
作者: wing116    時間: 10-10-8 22:32

我都無乜特別方法果喎 !! 用我呀媽以前教我的方法...
抄多幾次 !! 然後同佢又試默下 (記住又不能太多喎 !! 有壓力麻 !! ) 唔識一個字啫 !! 下次會記到架喇 !!
原帖由 Swani 於 10-10-7 23:38 發表
:cry: 阿女今日默英文個"fine" 字佢話串錯咗..
唔知點解d 英文生字串極都唔識ge..識讀唔識串, 咁點算呀
請問除咗用Phonics 教串之外仲有冇其他方法呀? ...

作者: Swani    時間: 10-10-9 22:15     標題: 回覆 1# wing116 的文章

我有試過叫佢抄多幾次架, 佢都係唔多識, 其實除咗fine之外都仲有好多好簡單ge 生字串極都唔識架, 所以e+ 温測驗温得好辛苦ar...only 串字都唔掂, 仲有其他嘢呢?
作者: wing116    時間: 10-10-9 23:54

咁快溫喇 !! 我見佢呢個星期默完書
比佢休息左兩日喇 !! 呢兩日只係要佢自己做工課 .
諗住明晚先要佢溫書咋 !!
(其實我係昨日先知下星期要測驗  )
作者: paulhawk    時間: 10-10-10 01:29

原帖由 Swani 於 10-10-8 13:19 發表
yes...仲未派架...

唔該曬! Lam Lam Ma

作者: cherry_lam    時間: 10-10-10 17:01

1E 林卓穎報到!!
作者: Swani    時間: 10-10-10 22:49     標題: 回覆 1# cherry_lam 的文章

你好呀!! 卓穎, 我穎琳都係1E 班+
作者: wing116    時間: 10-10-11 00:15

1E 悅瑤

今日同check個女個錢包發現少左錢
(之前問佢有無用個零用錢買野食佢話無)
一問之下竟然係有個高年班同學問佢借錢
我即刻同個女講 : 爹地d錢係比你同細佬買玩具 去旅行的, 若果再有人問你借錢, 你話比佢知爹地話唔比得, 若果你唔借佢話打你威脅你, 你即刻走去搵老師

唉 !! 諗唔到由今日開始連佢有無用錢都要check ...
想用我d錢 ..
作者: cherry_lam    時間: 10-10-11 08:13

HELLO, 穎琳, 悅瑤~ nice to meet you guys here!!

悅瑤媽, 唔係麻, 咁快就有人問佢借錢呀!!! 咁個高年級學生幾時還?? 點還錢先?? 我都同 cherry 話過唔可以借錢俾其他同學仔買野, 不過你地知啦, 細路仔, 講兩講, 玩兩玩, 就乜都唔記得架啦... 睇尼我要晚晚同佢講一次先得了!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5