教育王國

標題: k3 I 班 討論區 (11-12) 多多指教 [打印本頁]

作者: kimmilam    時間: 09-9-2 12:19     標題: k1 I 班 討論區 (09-10) 多多指教 now K2 I 班 (10-11)

女   林羨汶   紅組 LAM SHIN MAN(KIMMI)9/10/2006
女   施晞晴   紅組 Hazel                         16/9/2006
仔   崔文政   紅組                                  1/2006
女   翁希幔   黃組                                  11/10/2006
女   容梓惠   綠組 YUNG TSZ WAI (K.C ) 8/2/2006

作者: paltiBB    時間: 09-9-2 20:38

你好!! 我囡囡叫翁希幔屬黃組, 你囡囡邊組呀??
作者: kimmilam    時間: 09-9-3 09:28

原帖由 paltiBB 於 09-9-2 20:38 發表
你好!! 我囡囡叫翁希幔屬黃組, 你囡囡邊組呀??

唔知呀!  今個星期番學 2pm-3pm
你呢 ? 羨汶坐課室右邊後排張
希幔坐邊呀 ? 番幾多點 ?
多多指教 !
作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-3 11:57

我囡囡叫施晞晴...坐課室既左面角落位..佢返學都OK, 暫時仲未聽得明老師講咩, 不過都好主動行去老師前面唱歌拍手咁...我都好放心

不過...返學果條路真係超遠, 這幾日都行到流哂汗, 超辛苦, 好彩下星期開始有校車
作者: paltiBB    時間: 09-9-3 14:38

屬邊組好易睇, 你地小朋友貼上桌子上的照片的底色是什麼顏色, 就屬果個顏色組別.  我囡囡坐在中間的桌子.

一入課室近門口(即左手面)是綠組, 近窗口的是紅組.
作者: paltiBB    時間: 09-9-3 14:45

希幔這星期返3:30-4:30pm, 我們緣坑一面.

我囡囡坐在中間的桌子屬黃組, 若是後排張右面的桌子, 係咪有A / B /C 圖片果邊?? 如果是, 也是黃組.

原帖由 kimmilam 於 09-9-3 09:28 發表

唔知呀!  今個星期番學 2pm-3pm
你呢 ? 羨汶坐課室右邊後排張
希幔坐邊呀 ? 番幾多點 ?
多多指教 !

作者: kimmilam    時間: 09-9-3 18:30

原帖由 paltiBB 於 09-9-3 14:45 發表

我囡囡坐在中間的桌子屬黃組, 若是後排張右面的桌子, 係咪有A / B /C 圖片果邊?? 如果是, 也是黃組.

羨汶係紅組 , 今天無家長陪上課, 就哭拉.
希望明天會好些 .
老師都好好.
作者: kimmilam    時間: 09-9-3 18:44

原帖由 paltiBB 於 09-9-3 14:45 發表

羨汶普通話完全唔識 , 上課有些困難
希望遲些會好D .
你地點呀 ?
會需要找普通話教師補習嗎 ?
作者: paltiBB    時間: 09-9-3 22:41

me too!! 我囡囡都係完全不懂普通話, 所以, 第一天完全不明白老師說什麼???

至於找普通話教師補習, 個人覺得不需要. 我和honey都係不懂普通話, 我大仔今年在蘇幼讀K3. 記得他K1 時, 也是完全不懂普通話, 最初, 真的不明白老師說什麼和要求什麼. 自問我小朋友的適應力很弱, 他對陌生環境非常恐懼, (早在他1歲時已帶他返playgroup, 改善不大). 當他K1時是每天都哭著上學, 返學對他來說是酷刑, 不是他不懂普通話, 而是他對與父母分離感太太大反應.  每逢周日就開始問明天是星期幾?? 因為他不想星期日之後是星期一, 即是要上學. 他哭了差不多半年, 老師和嬸嬸都是第一次見一個咁有耐力的小孩

雖然他對環境的適應力弱, 這不影響他學習進度, 要他說流利的普通話可能未必得, 簡單對答可以的, 但聽方面絕對無問題.

作者: kimmilam    時間: 09-9-4 10:20

原帖由 paltiBB 於 09-9-3 22:41 發表
me too!! 我囡囡都係完全不懂普通話, 所以, 第一天完全不明白老師說什麼???

至於找普通話教師補習, 個人覺得不需要. 我和honey都係不懂普通話, 我大仔今年在蘇幼讀K3. 記得他K1 時, 也是完全不懂普通話, 最初, 真的 ...

謝謝你的分享
作者: kimmilam    時間: 09-9-4 10:26

原帖由 paltiBB 於 09-9-3 22:41 發表

至於找普通話教師補習, 個人覺得不需要. 我和honey都係不懂普通話, 我大仔今年在蘇幼讀K3. 記得他K1 時, 也是完全不懂普通話, 最初, 真的 ...

請問你希幔囡囡幾大呀 ? 羨汶下個月 3 歲
大仔報小學有乜心水 ?
作者: kimmilam    時間: 09-9-4 10:33

原帖由 BB妹媽咪 於 09-9-3 11:57 發表
我囡囡叫施晞晴...坐課室既左面角落位..佢返學都OK, 暫時仲未聽得明老師講咩, 不過都好主動行去老師前面唱歌拍手咁...我都好放心

不過...返學果條路真係超遠, 這幾日都行到流哂汗, 超辛苦, 好彩下星期開始有校車:ex ...

如我無記錯 , 晞晴都好叻 ,好多野都自己可以做,
上課都好投入 , 恭喜恭喜
作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-4 13:26

哈哈, 多謝多謝 ...因為晴晴之前返全日N1, 所以佢自理能力較好, 加上佢都好鍾意返學, 所以上堂好投入, 老師一話出去唱歌跳舞, 佢就一支箭咁衝咗出去老師前面, 好搞笑 ...佢都聽唔明老師講咩, 但我相信小朋友適應能力好強, 所以唔會再特別搵補習老師教佢, 反而諗緊搵校外英文course, 大家有無好介紹?

原帖由 kimmilam 於 09-9-4 10:33 發表

如我無記錯 , 晞晴都好叻 ,好多野都自己可以做,
上課都好投入 , 恭喜恭喜

作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-4 13:28

原帖由 paltiBB 於 09-9-3 14:38 發表
屬邊組好易睇, 你地小朋友貼上桌子上的照片的底色是什麼顏色, 就屬果個顏色組別.  我囡囡坐在中間的桌子.

一入課室近門口(即左手面)是綠組, 近窗口的是紅組. ...

哦, 咁我囡囡應該係紅組, 晴晴係坐近window果邊既後面角落位置...
作者: paltiBB    時間: 09-9-4 15:10

希幔下個都係3歲, 佢生日係10月11日. 羨汶幾號呀 ??

原帖由 kimmilam 於 09-9-4 10:26 發表

請問你希幔囡囡幾大呀 ? 羨汶下個月 3 歲
大仔報小學有乜心水 ?

作者: jesswong218    時間: 09-9-4 17:14

你好!!
我囡囡叫容梓惠 YUNG TSZ WAI (K.C)
屬綠組, ?多多指教 !
作者: kimmilam    時間: 09-9-4 19:25

原帖由 paltiBB 於 09-9-4 15:10 發表
希幔下個都係3歲, 佢生日係10月11日. 羨汶幾號呀 ??

羨汶 10月9日 生日 3 歲
好近呀,  一齊10 月生日會
作者: kimmilam    時間: 09-9-4 19:34

原帖由 jesswong218 於 09-9-4 17:14 發表
你好!!
我囡囡叫容梓惠 YUNG TSZ WAI (K.C)
屬綠組, ?多多指教 !

K1 I 其他同學仔幾時生日呀 ?
叫乜英文名呢 ?
作者: ChloeZX    時間: 09-9-4 22:01

你好啊,我仔仔叫崔文政,是1月生日。

原帖由 kimmilam 於 09-9-4 19:34 發表

叫乜英文名呢 ?

作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-4 23:28

原帖由 ChloeZX 於 09-9-4 22:01 發表

Hi Chloe, 我想問你囝囝係咪坐近window後面果張枱架? 我囡囡晞晴應該坐你囝囝右手邊架...(我約略好似見過你囝囝個名-唔知有無記錯呢? )
作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-4 23:29

原帖由 kimmilam 於 09-9-4 19:34 發表

叫乜英文名呢 ?

我囡囡英文名叫做Hazel, 9月16號生日, 就快到lu
作者: ChloeZX    時間: 09-9-4 23:42

是啊,我儿子是和你女儿坐在一起的。你女儿好聪明啊!

原帖由 BB妹媽咪 於 09-9-4 23:28 發表

Hi Chloe, 我想問你囝囝係咪坐近window後面果張枱架? 我囡囡晞晴應該坐你囝囝右手邊架...(我約略好似見過你囝囝個名-唔知有無記錯呢? )

作者: kimmilam    時間: 09-9-5 12:40

原帖由 BB妹媽咪 於 09-9-4 23:29 發表

我囡囡英文名叫做Hazel, 9月16號生日, 就快到lu

生日快樂   
下星期五學校生日會
Hazel 係主角 , 記得 吹蠟燭 吃生日蛋糕
作者: jesswong218    時間: 09-9-6 00:28

HI:
我最而認! 成個賊咁! 應該得我個衰囡帯口罩!
小囡2月8日

小囡英文名 : K.C

作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-6 11:37

原帖由 ChloeZX 於 09-9-4 23:42 發表
是啊,我儿子是和你女儿坐在一起的。你女儿好聪明啊!

哈哈...多謝 ...我地小朋友坐得咁近, 以後我地可以多D交流, 如果你囝囝投訴我阿囡, 記得話我知喎...
作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-6 11:41

原帖由 kimmilam 於 09-9-5 12:40 發表

生日快樂   
下星期五學校生日會
Hazel 係主角 , 記得 吹蠟燭 吃生日蛋糕

多謝, 我諗Hazel一定超開心...因為上年9月佢未夠2歲要到10月先插到班, miss咗個生日會, 佢今年有得做主角一定開心到不得了
作者: jesswong218    時間: 09-9-8 22:50

hi:
請問星期五(11/9)是不是 便服日(生日會)
作者: paltiBB    時間: 09-9-10 11:26

係呀!! 本周五可以穿便服回校開生日會, 但可惜豬流感家長不可以一起參與.

原帖由 jesswong218 於 09-9-8 22:50 發表
hi:
請問星期五(11/9)是不是 便服日(生日會)

作者: paltiBB    時間: 09-9-10 16:15

今日送囡囡返學時,我見到羨汶哭, 不知發生咩事??

原帖由 kimmilam 於 09-9-4 19:25 發表

羨汶 10月9日 生日 3 歲
好近呀,  一齊10 月生日會

作者: paltiBB    時間: 09-9-11 10:55

昨天我接囡囡放學時, 丘老師說上堂時希幔有點扭眼訓, 老師讓她小休一刻, 她立即精神爽利繼續上課. 放學時, 我問她有否哭, 她說有點哭而且"好掛住媽媽" .

放學時亦見羨汶又哭, 你有冇問佢發生咩事?? 希望她無事, 盡快適應學校生活啦!!
作者: kimmilam    時間: 09-9-11 16:21

係呀 ! 羨汶重係好細膽, 唔敢番學.
真係膽心 , 希望好快識應學校生活拉.
之前學前班都試過. 哭左成過月.
我兩公婆都好膽心, 唔知點算.

希望老師幫到羨汶快些溶入學校.
你地仔仔囡囡重有冇哭呀?

原帖由 paltiBB 於 09-9-11 10:55 發表
昨天我接囡囡放學時, 丘老師說上堂時希幔有點扭眼訓, 老師讓她小休一刻, 她立即精神爽利繼續上課. 放學時, 我問她有否哭, 她說有點哭而且"好掛住媽媽" .

放學時亦見羨汶又哭, 你有冇問佢發生咩事?? 希望她無事, 盡 ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-11 18:01

剛剛開學時, 希幔非常期待返學, 但這一兩天有點奇怪, 今日下午送她上學, 一入課室不久, 就開始哭, 她說要媽媽陪住佢一起上堂, 安撫她一陣, 告訴她, 返學時媽媽很快會接回她. 阮老師走過來分散她的注意力下, 我馬上"閃"人. 咁走左去, 我都唔知好定唔好??
作者: hindamom    時間: 09-9-13 10:29

Anyone knows the daily schedule of K1 class? Have English class every day? What else?
作者: kimmilam    時間: 09-9-13 16:23

之前老師講過 ,
好似每日 40 分鐘英文堂

原帖由 hindamom 於 09-9-13 10:29 發表
Anyone knows the daily schedule of K1 class? Have English class every day? What else?

作者: kimmilam    時間: 09-9-13 16:28

我都係咁樣閃左去 , 羨汶就哭拉.
但係羨汶回家 , 我地問羨汶開唔開心 ?
佢就話好開心.
但一番學就哭, 都唔知點解?

原帖由 paltiBB 於 09-9-11 18:01 發表
剛剛開學時, 希幔非常期待返學, 但這一兩天有點奇怪, 今日下午送她上學, 一入課室不久, 就開始哭, 她說要媽媽陪住佢一起上堂, 安撫她一陣, 告訴她, 返學時媽媽很快會接回她. 阮老師走過來分散她的注意力下, 我馬上" ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-14 12:31

Already called school, K1-K3 not need go to school due to Typhoon No. 3.
作者: jesswong218    時間: 09-9-14 22:57

hi:
今日打3號仔!話比亞囡聽!唔駛返學!立即 !問我點解唔返得!解釋完!又在 !足足左半粒鍾!足知講左個大話先至冇 !就系話:老師知道唔駛返學!但有家課要做!要做3樣家課1.聽cd(校歌)2.英文拼音3.填顏色(學校拼命練習紙)你哋小朋友有冇這麼!
作者: paltiBB    時間: 09-9-23 10:49

希幔由上星期開始有點不願上學, 每天總是問今天要不要上學去?? 未踏入課室已經開始有依依不捨, 縷著你.
作者: jesswong218    時間: 09-9-24 23:00

hi::
小囡冇返一星期學(病了)
成日叫住返學  我就日日話比佢聽!妳係帯菌者!(傷風咳)不能返學!電視歌仔都有唱! 妳唔記得咩! 佢先至冇煩我
作者: paltiBB    時間: 09-9-29 11:07

jesswong218,

K.C 好番未呀??

原帖由 jesswong218 於 09-9-24 23:00 發表
hi::
小囡冇返一星期學(病了)
成日叫住返學  我就日日話比佢聽!妳係帯菌者!(傷風咳)不能返學!電視歌仔都有唱! 妳唔記得咩! 佢先至冇煩我 ...

作者: BB妹媽咪    時間: 09-9-29 13:13     標題: 功課問題

我見到囡囡手冊上面寫英文有worksheets, p.2 or 3 咁上下, 但我又唔見老師有派工作紙返黎做, 咁即係佢地係學校做咗?
請問大家知唔知蘇浙k1係咪無功課做架?就算放假時都無?
作者: jesswong218    時間: 09-10-4 01:58

hi:
多謝関心!好番啦!30號個日比佢返!我親自送返學!之後去左馬寶道買冬季校服!再等亞囡放學!話時話!我個日接亞囡放學時!大門在梯間有位亞叔!真的好唔掂!我在4:15到達!亞叔立即對我講!如接放學要4:25先可進入!這個不要緊!最大問題而位亞叔一路講就一路用三四隻手指拗鼻!重冇用紙巾同洗手!
原帖由 paltiBB 於 09-9-29 11:07 發表
jesswong218,

K.C 好番未呀??

作者: paltiBB    時間: 09-10-5 21:23

吓!! 咁唔衛生

原帖由 jesswong218 於 09-10-4 01:58 發表
hi:
多謝関心!好番啦!30號個日比佢返!我親自送返學!之後去左馬寶道買冬季校服!再等亞囡放學!話時話!我個日接亞囡放學時!大門在梯間有位亞叔!真的好唔掂!我在4:15到達!亞叔立即對我講!如接放學要4:25先可進入!這個不 ...

作者: paltiBB    時間: 09-10-5 21:30

我估 worksheet p.2 ~ p.3 應該在課堂時候做.

至於功課方面 - 根據教統局規定K1是不可以要學生做功課, 因他們手部的發展未完全, 若勉強要求他們學寫字, 會適得其反. 所以, 學校會在下學期才有線條練習帶回家做.

另外, 放大假期(X'mas / 農曆新年)時, 小朋友要做假期作業.

原帖由 BB妹媽咪 於 09-9-29 13:13 發表
我見到囡囡手冊上面寫英文有worksheets, p.2 or 3 咁上下, 但我又唔見老師有派工作紙返黎做, 咁即係佢地係學校做咗?
請問大家知唔知蘇浙k1係咪無功課做架?就算放假時都無? ...

作者: jesswong218    時間: 09-10-6 21:29

明天!我又偷偷接亞囡!又睇吓依位亞叔係咪係道採礦  
原帖由 paltiBB 於 09-10-5 21:23 發表
吓!! 咁唔衛生

作者: paltiBB    時間: 09-10-7 15:21

hello 各位, 請問下你地的小朋友講唔講到佢地係學校學d咩啊, 我接個女放學時, 佢就講俾我知今日有冇小朋友喊, 自己有冇喊, 同學有時搶佢玩緊的玩具等..... 有時又會唱今日所教的歌俾我聽添.
作者: jesswong218    時間: 09-10-8 22:56

有呀!最鍾意唱歌! 學校學D咩!返來敎爸爸(普通話)! 自己做老師!由係爸爸面前講 顆個同學飲佢水樽D水! (自己水壺) 我唔鍾意依個同學!我唔同佢玩! 由話另一個成日同我講嘢!佢比老師話! 我就唔同佢講嘢!媽媽我係咪好乖呀! (自己讚自己!)

原帖由 paltiBB 於 09-10-7 15:21 發表
hello 各位, 請問下你地的小朋友講唔講到佢地係學校學d咩啊, 我接個女放學時, 佢就講俾我知今日有冇小朋友喊, 自己有冇喊, 同學有時搶佢玩緊的玩具等..... 有時又會唱今日所教的歌俾我聽添. ...

作者: paltiBB    時間: 09-10-9 12:07

我個女又係成日讚自己好乖, 例如: 有小朋友喊, 自己無喊. 有同老師說"午安"....

原帖由 jesswong218 於 09-10-8 22:56 發表
有呀!最鍾意唱歌! 學校學D咩!返來敎爸爸(普通話)! 自己做老師!由係爸爸面前講 顆個同學飲佢水樽D水! (自己水壺) 我唔鍾意依個同學!我唔同佢玩! 由話另一個成日同我講嘢!佢比老 ...

作者: paltiBB    時間: 09-10-13 20:46

今日收到通知, 大家記得明天要帶小朋友小時候(BB時)和最近的相片返學, 交給老師.
作者: paltiBB    時間: 09-10-15 14:53

今日送完亞女返課室後, 心血來潮想偷偷地看亞女, 點知未到課室, 在走廊已經聽到佢把聲, 喊到湯豬咁 現場看見老師勸那位同學仔向我亞女道歉. 又叫亞女原諒佢. 無耐, 被老師見到我, 告訴我原來有位女同學推佢落地, 令佢跌倒, 所以, 喊成咁.
作者: paltiBB    時間: 09-10-15 14:53

今日送完亞女返課室後, 心血來潮想偷偷地看亞女, 點知未到課室, 在走廊已經聽到佢把聲, 喊到湯豬咁 現場看見老師勸那位同學仔向我亞女道歉. 又叫亞女原諒佢. 無耐, 被老師見到我, 告訴我原來有位女同學推佢落地, 令佢跌倒, 所以, 喊成咁.
作者: kimmilam    時間: 09-10-17 09:59

kimmi 都話有個男同學推佢, 今日重比個男同學整親塊面損左.....希望大個D唔會再發生

原帖由 paltiBB 於 09-10-15 14:53 發表
今日送完亞女返課室後, 心血來潮想偷偷地看亞女, 點知未到課室, 在走廊已經聽到佢把聲, 喊到湯豬咁 現場看見老師勸那位同學仔向我亞女道歉. 又叫亞女原諒佢. 無耐, 被老師見到我, 告訴我原來有位女 ...

作者: jesswong218    時間: 09-10-18 15:18

推撞會小不免!我囡囡返來都有講!成日比同學仔推佢! 尢其是坐校車!維由同自己小朋友講叫佢小心D!
作者: jesswong218    時間: 09-10-21 23:45

小囡又病了!請埋明日假!成個星期冇返學!唔知學校有咩攪呢!!!

作者: paltiBB    時間: 09-10-30 11:44

呢個禮拜唔多覺見到羨汶? 佢無咩事??

原帖由 kimmilam 於 09-10-17 09:59 發表
kimmi 都話有個男同學推佢, 今日重比個男同學整親塊面損左.....希望大個D唔會再發生

作者: paltiBB    時間: 09-10-30 11:47

你囡囡好番未呀?? 天文台預測下星期初又涼番, 大家緊記著多件外套. 小朋友病了, 做父母都唔好得好多, 其實比佢仲辛勞.

原帖由 jesswong218 於 09-10-21 23:45 發表
小囡又病了!請埋明日假!成個星期冇返學!唔知學校有咩攪呢!!!

作者: BB妹媽咪    時間: 09-10-30 13:08

我都有問晴晴有無小朋友試過推佢, 佢話有, 佢仲話班裏面有一兩個男仔成日推其他小朋友, 我已經教咗佢如再遇到, 一定要話俾老師知...希望老師會注意到這個問題

作者: jesswong218    時間: 09-10-30 14:12

多謝関心!大家咁話!剛剛星期四返學!
原帖由 paltiBB 於 09-10-30 11:47 發表
你囡囡好番未呀?? 天文台預測下星期初又涼番, 大家緊記著多件外套. 小朋友病了, 做父母都唔好得好多, 其實比佢仲辛勞.

作者: kimmilam    時間: 09-11-1 16:58

羨汶病了, 現在無事拉!
多謝關心!!
手冊話 6/11/2009 可回校看學生,
分享學習成果. 你地會唔會番呀?
知唔知點安排?
我會番呀, 希望見到你地啦..byebye

原帖由 paltiBB 於 09-10-30 11:44 發表
呢個禮拜唔多覺見到羨汶? 佢無咩事??

作者: jesswong218    時間: 09-11-1 20:31

不是我哋k1I!我問過老師啦!(星期五30/10)
手冊有列名班別!
原帖由 kimmilam 於 09-11-1 16:58 發表
羨汶病了, 現在無事拉!
多謝關心!!
手冊話 6/11/2009 可回校看學生,
分享學習成果. 你地會唔會番呀?
知唔知點安排?
我會番呀, 希望見到你地啦..byebye

...

作者: paltiBB    時間: 09-11-3 11:30

我想問吓英文本phonics 係咪每天都帶回學校??

你地小朋友本身認晒英文A-Z 26個字母未??

我見學校英文科又無課本, 只有本phonics ?? 其實小朋友究竟在學校英文科學左咩?? 做家長好似唔係好知??
作者: jesswong218    時間: 09-11-4 22:01

不用帯返學!每個星期都會敎一個發音!(本手冊有寫)之後在家填顏色(本phonics)就是這樣!
小囡大小草已ok!
係有時p,q b,d方向掉轉!
妳可常試用返這本phonics問小朋友!應該佢識答妳!因我小囡都是這樣!
原帖由 paltiBB 於 09-11-3 11:30 發表
我想問吓英文本phonics 係咪每天都帶回學校??

你地小朋友本身認晒英文A-Z 26個字母未??

我見學校英文科又無課本, 只有本phonics ?? 其實小朋友究竟在學校英文科學左咩?? 做家長好似唔係好知?? ...

作者: paltiBB    時間: 09-11-9 10:56

各位同學仔, 11月9日開始換季啦 !!
作者: jesswong218    時間: 09-11-9 20:14

各位! 又有機會見面! 11月17日親子校外學習活動! 各位家長你們會陪同嗎! 我到時出席!
到時見

作者: paltiBB    時間: 09-11-10 12:22

我會去11月17日的親小活動, 到時大家相認吓.
作者: jesswong218    時間: 09-11-10 22:18

原帖由 paltiBB 於 09-11-10 12:22 發表
我會去11月17日的親小活動, 到時大家相認吓.

作者: jesswong218    時間: 09-11-15 20:50

各位:
星期二11月17日親子校外學習活動! 個日最低溫12度左右 記得帯多件衫(小朋友&家長)
作者: wt_bb    時間: 09-11-16 10:29

剛收到黃老師電話, 由於天雨關係, 明天的校外活動會取消, 直至另行通知, 真可惜!
作者: jesswong218    時間: 09-11-16 16:38

原帖由 wt_bb 於 09-11-16 10:29 發表
剛收到黃老師電話, 由於天雨關係, 明天的校外活動會取消, 直至另行通知, 真可惜!

作者: paltiBB    時間: 09-11-17 11:17

係呀! 我囡囡知道無得去"親子活動"好失望.
作者: jesswong218    時間: 09-11-17 15:28

所以我今日特別去學校接個衰妹豬放學!
呀!話時話!各位家長你哋有冇人去12月17日聖誕聯歡會聚餐呀!
作者: jesswong218    時間: 09-11-20 20:40

各位:
星期二11月24日親子校外學習活動!到時見
作者: kimmilam    時間: 09-11-22 10:29

yes,, 到時見

原帖由 jesswong218 於 09-11-20 20:40 發表
各位:
星期二11月24日親子校外學習活動!到時見

作者: kimmilam    時間: 09-11-22 10:49

文政 k1 english worksheet
唔知點解係 kimmi 書包
應該老師放錯左
星期一叫老師比番文政呀

原帖由 ChloeZX 於 09-9-4 22:01 發表

作者: paltiBB    時間: 09-11-24 10:30

24日見!
作者: paltiBB    時間: 09-11-24 17:40

希幔玩得好開心, 依! 點解唔見你哋???

原帖由 kimmilam 於 09-11-22 10:29 發表
yes,, 到時見

作者: kimmilam    時間: 09-11-27 14:26

kimmi  近排經常傷風感冒
不想傳染比你地,
所以明知會玩得好開心,都去唔到
留家休息............唉

原帖由 paltiBB 於 09-11-24 17:40 發表
希幔玩得好開心, 依! 點解唔見你哋???

作者: paltiBB    時間: 09-12-9 15:27

你地17號會唔會出席聖誕聯歡才藝表演??
作者: kimmilam    時間: 09-12-9 18:51

已經準備就緒 , 希望見到你地

原帖由 paltiBB 於 09-12-9 15:27 發表
你地17號會唔會出席聖誕聯歡才藝表演??

作者: paltiBB    時間: 09-12-16 12:06

大家知唔知明天表演著咩衫??
作者: ChloeZX    時間: 09-12-19 21:42

你好啊,我是崔文政妈妈,可不可以给个联系电话给我啊?

原帖由 kimmilam 於 09-12-9 18:51 發表
已經準備就緒 , 希望見到你地

作者: kimmilam    時間: 09-12-21 16:36

當然可以拉,, 已發私人短訊給你, 多多聯絡

原帖由 ChloeZX 於 09-12-19 21:42 發表

作者: kimmilam    時間: 09-12-21 16:50

私人傳訊, 好似唔得
已傳你的 e-mail  [email=terencekhtsui@yahoo]terencekhtsui@yahoo[/email]

原帖由 ChloeZX 於 09-12-19 21:42 發表

作者: paltiBB    時間: 10-1-5 12:03

Hey, 你們有冇幫你的仔女打豬流感針?
作者: paltiBB    時間: 10-1-5 13:01

希幔今日發燒 102度, 返唔到學啦><
作者: paltiBB    時間: 10-1-5 13:06

希幔今日發燒, 返唔到學><
作者: kimmilam    時間: 10-1-8 18:49

希望 希幔 早日康復,
作者: paltiBB    時間: 10-1-11 22:10

多謝關心! 小女已退了燒, 但痰而家野, 真係令人煩惱. 真不知用什麼方法去除???

原帖由 kimmilam 於 10-1-8 18:49 發表
希望 希幔 早日康復,

作者: jesswong218    時間: 10-2-2 23:17

已打1月9日!

原帖由 paltiBB 於 10-1-5 12:03 發表
Hey, 你們有冇幫你的仔女打豬流感針?

作者: jesswong218    時間: 10-2-2 23:21

hi:
好內無上來!
春季旅行!大家去嗎!
作者: jesswong218    時間: 10-2-2 23:24

可以用猴棗散!
原帖由 paltiBB 於 10-1-11 22:10 發表
多謝關心! 小女已退了燒, 但痰而家野, 真係令人煩惱. 真不知用什麼方法去除???

作者: BB妹媽咪    時間: 10-2-4 09:23

請問春季旅行係邊日呀? 因為晞晴出水痘, 2個星期無返學LU, 而家咩都唔知
原帖由 jesswong218 於 10-2-2 23:21 發表
hi:
好內無上來!
春季旅行!大家去嗎!

作者: paltiBB    時間: 10-2-4 15:59

唔記錯是3月13日星期六, 去挪亞方舟+馬灣公園.

原帖由 BB妹媽咪 於 10-2-4 09:23 發表
請問春季旅行係邊日呀? 因為晞晴出水痘, 2個星期無返學LU, 而家咩都唔知

作者: BB妹媽咪    時間: 10-2-5 10:29

OH, 都好喎, 未去過...THX...
原帖由 paltiBB 於 10-2-4 15:59 發表
唔記錯是3月13日星期六, 去挪亞方舟+馬灣公園.

作者: wt_bb    時間: 10-2-9 10:02

你們知道三月十三號的旅行是學校旅行,還是家長教師會旅行? 兩者是否相同? 今年還會有另一次學校旅行嗎?

明天的新春聯歡會是否會像Christmas party 一樣, 有班際表演嗎? 謝謝!
作者: paltiBB    時間: 10-2-10 09:47

學校旅行是由學校家長教師會辨的. 所以, 可以說兩者是一樣的.   錯過今次沒有另一次學校旅行.

往年的新春聯歡形式是所有K1-K3同學仔在禮堂集合, 並每班表演. 而所有家長會在2樓上層欣賞, 所以會好擠迫

原帖由 wt_bb 於 10-2-9 10:02 發表
你們知道三月十三號的旅行是學校旅行,還是家長教師會旅行? 兩者是否相同? 今年還會有另一次學校旅行嗎?

明天的新春聯歡會是否會像Christmas party 一樣, 有班際表演嗎? 謝謝! ...

作者: paltiBB    時間: 10-2-18 14:29

放年假!

祝大家新年進步,
虎虎生威, 龍精虎猛!
恭喜恭喜!

作者: kimmilam    時間: 10-2-22 20:12

祝各位學學學業進步!

多謝文政媽媽新年禮物
作者: paltiBB    時間: 10-2-24 08:55

下星期二的親子學習活動(香港公園), 你地去唔去呀??
作者: kimmilam    時間: 10-2-25 21:04

KIMMI 媽媽會一齊去, 到時見

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5