教育王國

標題: 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [打印本頁]

作者: kerrykevin    時間: 09-9-1 17:35     標題: 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)

終於開學啦~~

大家喜樂班的家長們, 不論上下午班, 有時間都入黎傾下呀!!

作者: kerrykevin    時間: 09-9-3 16:19

大家小朋友返學返成點呀?

我好開心呀, 囝囝搭校車無喊, 學校黃老師又話囝囝係學校無喊, 我安樂晒呀!!
作者: MN12    時間: 09-9-8 21:34

我大孖係喜樂班小羊組,佢搭校車都好開心,返學都無喊,可能之前返了成年nursery,所以都適應到學校生活!多多指教!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-10 13:33

Oh,

你大孖係上午班or下午班架?因為我囝囝都係小羊組架喎.哈哈!

原帖由 MN12 於 09-9-8 21:34 發表
我大孖係喜樂班小羊組,佢搭校車都好開心,返學都無喊,可能之前返了成年nursery,所以都適應到學校生活!多多指教!

作者: MN12    時間: 09-9-10 20:33

新在職媽媽,

佢係上午班!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-11 13:54

原帖由 MN12 於 09-9-8 09:34 PM 發表

Hello MN12:
新生遊戲日你係坐我後面的, 因為你識坐係我前面的小女孩, 後來你細孖過左對面和平班, 所以我記得你!

史火啦, 點解你知你大孖係小羊組?? 係邊到睇到架??

仲有呢, 你對囡囡返屋企有無同你講番學校的事, 我呢幾日, 問我囝囝學校的事, 問來問去佢都唔講......!
作者: MN12    時間: 09-9-11 21:04

kerrykelvin,

你好呀! 被你點相o添! 新生遊戲日因為校車遲到, 所以我地成9:15先至返到學校, 一入到大堂見位就坐, 原來有分和平班及喜樂班, 因為我地要求學校將佢地分班, 所以即刻拿拿林走過去對面和平班, 真係好瘀呢!

其實係星期六家長日當日,參觀班房時貼有小朋友張照片既枱有寫架, 我囡囡話天諾都係小羊組,唔知佢有無講錯呢! 你試下問佢呀, 除了小羊組,還有小兔組,小象組,小熊組(哈!我個囡話我知, 唔知係唔係真呢?!)

我囡囡都好少講學校事給我知, 剩係知佢地茶點食餅乾囉! 真係俾佢地激死!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-12 15:18

hello, 兩位媽咪,咁啱ge,唔通我地全部都係小羊家長,因為囝囝之前病咗,所以新生遊戲日同9月1日佢都無返,好彩第一週都係適應週咋.

我囝囝每日都會話我知佢食咩茶點,唔知係咪真.以我所知,e星期茶點係:
mon: 提子包仔+清水
tue:餅乾+柯華田
wed:旦撻+清水
thu:餅乾+利賓納

fri:青提子+清水,仲有獎咗一包棉花糖,

佢星期三返來後有小小肚柯,唔知係咪食咗旦撻呢,你地有無事呢? 仲有我問佢有無朋友仔,佢話有,但就唔知人地個名,只係話同一個隻手有粒墨ge男仔係好朋友,哈哈,比佢笑死!

我見佢每日放學返來都好開心,佢又話佢中意鄭老師,因為佢講故事好好聽! 我都好放心 !!

e輪又有好多小朋友病,大家要小心d呀!
作者: MN12    時間: 09-9-13 10:43

新在職媽咪,

阿囡話3個人分享食一個蛋撻, 大孖好似無事喎! 我囡囡叫曾博靖, 你個小朋友呢?

呢排d病真係好犀利, 大家take care!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-14 12:35

原帖由 MN12 於 09-9-11 09:04 PM 發表

你好呀! 被你點相o添! 新生遊戲日因為校車遲到, 所以我地成9:15先至返到學校, 一入到大堂見位就坐, 原來有分和平班及喜樂班, 因為我地要求學校將佢地分班, 所以即刻拿拿林走過去對面和平班, 真係好瘀 ...

哇~~我當日校車八點半到左啦, 好彩出面有圖書睇, 真係悶史我地呀!!

坐錯位都唔係好瘀呀, 天諾當日去完廁所就開始扭計, 係咁要坐和平班的座位, 攪到老師問我佢平時係未都係咁扭計..... 真係失禮!!

係咩?? 原來枱上有寫邊組!? haha!! 希望阿仔唔好好似我咁大頭蝦啦!! 你大孖都好叻呀, 咁快知道天諾係邊個, hehehe~~~ 你有時間同我問下你囡囡, 天諾係課室有無倒蛋!!

係呢, 你大孖咩名呀? 等我問下阿仔記唔記得先!!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-14 12:42

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-12 03:18 PM 發表
hello, 兩位媽咪,咁啱ge,唔通我地全部都係小羊家長,因為囝囝之前病咗,所以新生遊戲日同9月1日佢都無返,好彩第一週都係適應週咋.

我囝囝每日都會話我知佢食咩茶點,唔知係咪真.以我所知,e星期茶點係:
mon: 提子包仔+ ...

食提子包仔+清水當日, 放學後老師打俾我, 話天諾等校車時嘔, 嚇史我..... 老師仲問我天諾早上係屋企有無事, 但係不論早上定下午定晚上, 阿仔係屋企乜事都無....!!

係呢, 唔知係囝囝係未座天諾隔離呢, 因為新生日, 天諾隔離位的小朋友無返學呀!!
作者: coco_hui    時間: 09-9-15 09:40

hello,
我個仔都係小羊組架...
叫王啟朗...
你地全部搭校車...
唔怪之得我接送個仔果幾次我都見得佢一個人坐啦...

你地有冇叫d仔女唱太陽伯伯俾你地聽呀???好得意...
作者: MN12    時間: 09-9-15 13:20

coco_hui,

你仔仔又係小羊組!

兩個女都有唱俾我聽, 歌詞大致係:
太陽佰佰, 太陽佰佰, 你去咗邊? 你去咗邊?
快d快d出黎!快d快d出黎! 照著我! 照著你!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-15 14:13

原帖由 MN12 於 09-9-15 01:20 PM 發表
coco_hui,

你仔仔又係小羊組!

兩個女都有唱俾我聽, 歌詞大致係:
太陽佰佰, 太陽佰佰, 你去咗邊? 你去咗邊?
快d快d出黎!快d快d出黎! 照著我! 照著你!

博靖媽媽, 我今朝同囝囝提 "博靖" 時, 佢即刻答我 " 博靖?? 佢係邊呀??"  haha~~ 都好, 原來阿仔都記得同學仔~~

太陽伯伯呢首歌, 佢上年N班時已經學左啦, 不過佢地好似仲有首 Goodbye song, 我叫阿仔唱, 佢似是而非咁歌 "goodbye teacher, goodbye teacher..." 都唔知真的假!!

作者: coco_hui    時間: 09-9-15 21:56

原帖由 kerrykevin 於 09-9-15 14:13 發表

博靖媽媽, 我今朝問同囝囝講 "博靖" 時, 佢即刻答我 " 博靖?? 佢係邊呀??"  haha~~ 都好, 原來阿仔都記得同學仔~~

太陽伯伯呢首歌, 佢上年N班時已經學左啦, 不過佢地好似仲有首 Goodbye song, 我叫阿仔唱, 佢似是 ...

佢地首Goodbye song 既音樂應該係同佢地首放學鐘聲歌一樣架...我個仔都係唱到咁上下...不過佢成日唱一兩句就唔肯唱...都唔知成首歌既歌詞係點...

你地都有俾仔女讀N1呀???邊間好???係唔係讀左N1易D適應K1呀???仲覺得有咩好處呀???
作者: kerrykevin    時間: 09-9-16 11:37

原帖由 coco_hui 於 09-9-15 09:56 PM 發表

佢地首Goodbye song 既音樂應該係同佢地首放學鐘聲歌一樣架...我個仔都係唱到咁上下...不過佢成日唱一兩句就唔肯唱...都唔知成首歌既歌詞係點...

你地都有俾仔女讀N1呀???邊間好???係唔係讀左N1易D適應K1呀???仲 ...

啟朗媽媽, 其實我上年只係是但搵間有N班的幼稚園阿仔謮, 唔多唔少會易點適應K1, 但當時的心態, 唔想阿仔係屋企成日睇電視, 而且嫲嫲對囝囝又千依百順, 所以返學好過!!
作者: MN12    時間: 09-9-16 13:33

"唔想阿仔係屋企成日睇電視, 而且嫲嫲對囝囝又千依百順, 所以返學好過!!" --  極有同感! Yeah!

啟朗媽媽,
我都覺得返過n1會易適應d, 上年佢地都係返屋企樓下既啟思,貪佢夠方便,8點55分落樓都得!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-16 13:45

靖媽:

我囝囝叫倫.哈哈,我問佢知唔知邊個靖靖,係咪相入面申脷果個,佢話唔係.係後面笑果個. 係咪呢? 佢話靖靖只係同女仔玩.所以無同佢玩喎.

天諾媽:

可能真係我地倫坐天諾隔離未定,我問佢相入面個小朋友係咪你個friend. 佢又唔出聲喎.哈哈.你問下天諾識唔識倫啦.

朗媽:
倫話識得朗朗喎.佢話佢係最中意同男仔玩ge.唔知又係咪真呢. 真係比佢笑死!

作者: MN12    時間: 09-9-16 13:46

我想問你地1/9老師有無打電話俾你地講番囝囝/囡囡係學校情況呀?

當日好似係黃老師打俾我話囡囡同另外一個同學仔有少許爭執,好似係食完茶點,同事仔想攞靖靖既餐具(我估佢想幫手tidy up),但靖靖以為有人搶佢野,所以哭起來,期間可能有少許碰撞,老師問我佢有無事!

而細孖老師當日下午都有打電話俾我,佢話細孖係學校好乖,無扭計,食野都ok!(佢係屋企係超慢呢!) 但老師話佢唔算快也唔算慢啦!
作者: MN12    時間: 09-9-16 13:50

新在職媽媽,

你囝囝講啱咗,伸脷係細孖,而後面係大孖靖靖呢! 原來佢係學校只係同女仔玩, 我真係唔知喎!

等我今晚問佢知唔知邊個係戴嘉倫先!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-16 15:33

原帖由 MN12 於 09-9-16 01:46 PM 發表
我想問你地1/9老師有無打電話俾你地講番囝囝/囡囡係學校情況呀?

當日好似係黃老師打俾我話囡囡同另外一個同學仔有少許爭執,好似係食完茶點,同事仔想攞靖靖既餐具(我估佢想幫手tidy up),但靖靖以為有人搶佢野,所以哭 ...

靖媽......  我估應該係我阿仔呀...... 真係唔好意思!!
當日應該係9月2日, 因為我都收到黃老師電話, 聽到時嚇史我......

我估靖靖應該係坐囝囝隔離, 因為我睇番d相, 囝囝身邊的小女孩有點似靖靖 ( 佢當時畫畫中), 我想問, 遊戲日, 靖靖的膠片係未畫蝴蝶呀?
作者: coco_hui    時間: 09-9-16 21:02

靖媽,
靖靖今日有冇返學呀? 我個仔話咩"晶晶今日冇返學" , 我睇佢成班既人名表都冇一個叫晶晶, 唔知佢係唔係講靖靖呢...

嘉倫媽,
我個仔有得玩就男女都冇所謂架,不過佢最鐘意玩車,所以可能女仔唔鍾意玩,就同男仔玩...

我個仔11月出世,果時好多學校都話到夠2歲先APPLY,再睇有冇位先決定收唔收...最後決定唔讀喇...間唔中上下PLAYGROUP 算...不過後來有BB都同唔到佢上PLAYGROUP喇, 搞到佢岩岩返學成日喊, 老師一定打電話俾我啦, 佢9月2日喊到嘔呀, 喊左半堂, 9月3日喊左成堂, 9月4日又喊半堂...搞到我好擔心...好彩9月7日喊一陣冇事...9月8日開始冇喊喇...仲肯食茶點,唱歌同去遊樂場玩車...總算安心...黎緊只係希望佢唔好太百厭蝦D同學仔...
作者: MN12    時間: 09-9-17 01:47

原來你囝囝坐係靖靖隔離, 佢塊膠片係butterfly呀,當日係爸爸陪佢, 我就陪細孖!

我都唔好意思, 阿囡好易喊,唔知有無嚇親你囝囝呢!

coco_hui,

靖靖今日有返學喎, 可能佢講緊第二個! 唔好太擔心啦, 佢兩姊妹初時返n1又係喊到死, 因為以前返playgroup有父母陪, 一下子無父母陪佢地上堂, 真係需要時間適應, 小朋友有得玩好快就無事, 開開心心上學去!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-17 12:07

原帖由 coco_hui 於 09-9-16 09:02 PM 發表
靖媽,
靖靖今日有冇返學呀? 我個仔話咩"晶晶今日冇返學" , 我睇佢成班既人名表都冇一個叫晶晶, 唔知佢係唔係講靖靖呢...

嘉倫媽,
我個仔有得玩就男女都冇所謂架,不過佢最鐘意玩車,所以可能女仔唔鍾意玩,就同男仔玩 ...

啟朗媽媽,
真係唔洗擔心呀, 小朋友識到朋友, 又有得玩就ok架啦!! 而且你囝囝都未足三歲, 算叻啦!

我阿仔一歲半時, 我已經好恨心要佢自己返playgroup, 點知佢兩歲三個月入N班, 都未又係喊左成個星期!!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-17 12:11

原帖由 MN12 於 09-9-17 01:47 AM 發表

原來你囝囝坐係靖靖隔離, 佢塊膠片係butterfly呀,當日係爸爸陪佢, 我就陪細孖!

我都唔好意思, 阿囡好易喊,唔知有無嚇親你囝囝呢!

靖靖媽媽, 靖靖應該唔會嚇親天諮啦, 因為佢同我朋友d仔女玩時, 時不時都會你又喊下, 我又喊下咁!!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-17 12:14

係呢, 星期三學校的功課, 叫小朋友選擇最喜歡的學校活動, 我開頭以為囝囝會選 "玩遊戲", 點知佢選舉 "唱遊堂", 真係估佢唔到!!

你地小朋友選擇咩野呀?
作者: coco_hui    時間: 09-9-17 13:15

我去到份工課已經做左lu...我見佢油左玩玩具...都唔知係唔係佢自己揀既...
作者: kerrykevin    時間: 09-9-17 13:25

原帖由 coco_hui 於 09-9-17 01:15 PM 發表
我去到份工課已經做左lu...我見佢油左玩玩具...都唔知係唔係佢自己揀既...

哦?? 你意思係, 你返到屋企, 功課已經做完啦?
作者: MN12    時間: 09-9-17 13:28

我兩個女係成幅圖塗上顏色, 佢地太多心啦, 真係俾佢地激死!
作者: MN12    時間: 09-9-17 13:30

下星期五學校開生日會, 記得著便服返學喎! 兩姊妹好期待呢!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-17 18:06

原帖由 MN12 於 09-9-17 01:30 PM 發表
下星期五學校開生日會, 記得著便服返學喎! 兩姊妹好期待呢!

係咩? 好彩你提下, 我都唔知tim..... 等明天派回手冊睇睇先!!

哈哈~~ 天諾填色填完個唱遊, 本來仲想填食茶點, 不過我唔知呢間學校D功課嚴唔嚴, 所以我唔俾佢再填其他 hehehe~~
作者: coco_hui    時間: 09-9-17 21:38

原帖由 kerrykevin 於 09-9-17 13:25 發表

哦?? 你意思係, 你返到屋企, 功課已經做完啦?

係呀,有人同佢做左功課lu...所以都唔知係唔係佢自己揀
作者: coco_hui    時間: 09-9-17 21:43

原帖由 kerrykevin 於 09-9-17 18:06 發表

係咩? 好彩你提下, 我都唔知tim..... 等明天派回手冊睇睇先!!

哈哈~~ 天諾填色填完個唱遊, 本來仲想填食茶點, 不過我唔知呢間學校D功課嚴唔嚴, 所以我唔俾佢再填其他 hehehe~~ ...

除左著便服, 記得要掛名牌同埋唔好著涼鞋...
好似如果你係果個月生日既話,可以買少少野食返去同小朋友分享,不過就唔係compulsory...唔係好記我,要睇返D通告先...
作者: MN12    時間: 09-9-17 22:14

唔知道唔係生日既小朋友, 可否帶小食(如曲奇餅)給其他小朋友分享呢?
作者: kerrykevin    時間: 09-9-18 12:34

原帖由 MN12 於 09-9-17 10:14 PM 發表
唔知道唔係生日既小朋友, 可否帶小食(如曲奇餅)給其他小朋友分享呢?

我估應該得啦, 不過我念都要通知學校, 因為佢地要準備食物份量!
作者: coco_hui    時間: 09-9-18 22:24

原帖由 MN12 於 09-9-17 22:14 發表

我都覺得可以既...或者打去問下老師先...

我想問下,今日咪有份功課係圈班主任同英文老師既...你地既小朋友有冇話老師叫唔好圈英文老師住呀??

唔知點解我個仔話老師叫唔好圈住...我見佢又認得 Mr. Darrryl 架喎...應該唔係因為唔識就話唔圈...奇奇怪怪咁...
作者: MN12    時間: 09-9-19 01:25

"你地既小朋友有冇話老師叫唔好圈英文老師住呀?? - 阿女無講喎! 佢都認得Mr. Darryl, 所以我照俾佢圈囉!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-19 17:04

嘉倫都無講喎.照圈呀!

係呢.你地有無做家長義工呢?
作者: MN12    時間: 09-9-20 08:56

新在職媽媽,

我同老公都有報義工呀, 想多些參與囡囡學校工作!

我報了教具/教材製作及畢業禮服裝製作/加工, 而老公報了拍攝/攝影!
作者: coco_hui    時間: 09-9-20 22:58

今年唔考慮做義工喇...個女得幾個月大...自己野都未夠時間做呀...等佢大D先...
作者: kerrykevin    時間: 09-9-21 17:12

天諾都無話唔好圈喎, 不過佢都好少同我講學校野...... 等佢傳話就蚊瞓啦!!

做義工我都仲念近, 想幫手包禮物, 不過仲未落實報名~~

你地知唔知K1會唔會有親子旅行架?? 我見K3 十月有得去玩.....!!

又原來呢間學校無中秋節聚會, 阿仔上年的N班學校, 有攪中秋晚會, 雖然節目唔係特別, 但想多點機會認識囝囝的同學!!
作者: coco_hui    時間: 09-9-21 19:28

今日打俾老師問下個仔最近返學返成點...

原來朗朗坐天諾隔離...老師話佢地比較friend d...所以會一齊o係課室跑跑跑...

老師話遲d會派本兒歌集...到時就知道到底朗朗唱d歌岩唔岩...依家佢有時唱d歌我都聽唔明佢d bb話...又冇歌詞幫佢 tune 番正d音...
作者: kerrykevin    時間: 09-9-22 11:49

原帖由 coco_hui 於 09-9-21 07:28 PM 發表
今日打俾老師問下個仔最近返學返成點...

原來朗朗坐天諾隔離...老師話佢地比較friend d...所以會一齊o係課室跑跑跑...

老師話遲d會派本兒歌集...到時就知道到底朗朗唱d歌岩唔岩...依家佢有時唱d歌我都聽唔明佢d bb ...

天諾去到邊都鍾意跑跑跑.... 叫唔停的!! 原來仲攪到朗朗都一齊跑.....!!
作者: coco_hui    時間: 09-9-22 13:02

原帖由 kerrykevin 於 09-9-22 11:49 發表

天諾去到邊都鍾意跑跑跑.... 叫唔停的!! 原來仲攪到朗朗都一齊跑.....!!

我個仔都好鍾意跑跑跑...佢會叫人"come on, baby" 叫人同佢一齊跑跑跑...有人同佢一齊跑...簡直岩晒佢...不過老師就慘喇...有排教...
作者: kerrykevin    時間: 09-9-22 18:01

原帖由 coco_hui 於 09-9-22 01:02 PM 發表

我個仔都好鍾意跑跑跑...佢會叫人"come on, baby" 叫人同佢一齊跑跑跑...有人同佢一齊跑...簡直岩晒佢...不過老師就慘喇...有排教...

咁攪笑 "come on, baby"
作者: MN12    時間: 09-9-23 02:10

好彩佢唔係同我個囡講啫!
作者: coco_hui    時間: 09-9-23 08:18

原帖由 MN12 於 09-9-23 02:10 發表
好彩佢唔係同我個囡講啫!

哈哈...可能都會...佢唔理男女老幼都會講...可能我地平時咁叫佢叫得多...
作者: MN12    時間: 09-9-23 08:42

我都希望學校攪k1旅行,最好可以家長陪,大家到時可以相認嘛!

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-23 11:46

我見同一座樓嘅高班同學有做燈籠交.我都想有中秋晚會,應該都幾好玩!

哈哈.我無揀服裝製作/加工.因我d針子好麻麻!驚到時handle唔到,但有揀道具製作.唔知真係到時要做d咩!同埋故事媽媽lor.我晚晚都要講故事比嘉倫聽.佢先訓.講到我口水乾

原帖由 MN12 於 09-9-23 08:42 發表
我都希望學校攪k1旅行,最好可以家長陪,大家到時可以相認嘛!

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動! ...

作者: kerrykevin    時間: 09-9-23 13:18

原帖由 MN12 於 09-9-23 08:42 AM 發表

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動! ...

係啦, 要同學校返影下先!! 雖然係教會學校, 但係中秋節只係一個中國節日, 就好似端午節咁, 又無宗教沖特, 竟然食得月餅, 點解唔攪攪小晚會呢?

係呢, 中節係地會點過呀? 唸返自己細個時, 中節節雖然無長假期, 但係都好開心架!!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-23 13:19

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-23 11:46 AM 發表
我見同一座樓嘅高班同學有做燈籠交.我都想有中秋晚會,應該都幾好玩!

哈哈.我無揀服裝製作/加工.因我d針子好麻麻!驚到時handle唔到,但有揀道具製作.唔知真係到時要做d咩!同埋故事媽媽lor.我晚晚都要講故事比嘉倫聽. ...

嘉倫媽, 你全職照顧嘉倫架? 做故事媽媽唔係返學時間講咩?
作者: MN12    時間: 09-9-23 13:20

我對孖女都要我講故事, 有時一講便4-5個故事, non-stop! 但我有時會叫佢地自己作故事給我聽, 輪流一人一個(當然自己都有份參與), 比創作空間佢地, 講完會拍手以示鼓勵, 佢地會say "多謝讚賞"(以前學校教既禮貌應對)
作者: coco_hui    時間: 09-9-23 21:45

原帖由 MN12 於 09-9-23 13:20 發表
我對孖女都要我講故事, 有時一講便4-5個故事, non-stop! 但我有時會叫佢地自己作故事給我聽, 輪流一人一個(當然自己都有份參與), 比創作空間佢地, 講完會拍手以示鼓勵, 佢地會say "多謝讚賞"(以前學校教既禮貌應對) ...

朗朗都好鍾意聽故事...我地講既故事佢聽一次都好記得...通常我地講到中途會問佢跟住點...等佢講一部份...不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既...
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-24 10:44

係呀天諾媽.我e家全職湊嘉倫同佢妹妹呀.生嘉倫時我都仲有返工,後來生咗妹妹就無做lu..

係呢.天諾媽你係咪03年結婚架.(偷睇你blog見到 ) 真係好橋.我同嘉倫爸都係03年結婚.06年就生咗嘉倫仔啦.我諗我地應該差不多大!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-23 13:19 發表

嘉倫媽, 你全職照顧嘉倫架? 做故事媽媽唔係返學時間講咩?

作者: MN12    時間: 09-9-24 13:40

"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來!
作者: MN12    時間: 09-9-24 13:42

kerrykevin,

我地屋苑係今個星期六會有晚會, 有攤位遊戲,手工示範..., 我唸住帶佢地落去玩, 大家揍熱鬧嘛!
作者: coco_hui    時間: 09-9-24 22:25

原帖由 MN12 於 09-9-24 13:40 發表
"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來! ...

我個仔都係呀...成日話唔記得D歌點唱...有次俾我聽到佢玩緊既時候唱...我用粒糖引佢唱晒俾我聽...拍埋VIDEO...原來識唱好多歌喇...不過首ANNIE APPLE SONG, 除左ANNIE APPLE 之外, 其他字我真係聽唔到佢唱咩...
作者: coco_hui    時間: 09-9-25 08:22

其實夏天同冬天既運動服,係唔係冇分男女仔既顏色?
我見依家有男孩子著紅色運動服既?

同埋依家訂既校服,係唔係應該包埋校褸架喇?
作者: kerrykevin    時間: 09-9-25 10:00

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-24 10:44 AM 發表
係呀天諾媽.我e家全職湊嘉倫同佢妹妹呀.生嘉倫時我都仲有返工,後來生咗妹妹就無做lu..

係呢.天諾媽你係咪03年結婚架.(偷睇你blog見到 ) 真係好橋.我同嘉倫爸都係03年結婚.06年就生咗嘉倫仔啦.我諗我地應該 ...

嘉倫媽, 你可以全識照顧小朋友, 真係好啦!

其實我07年中(無做野)至08年尾(早上parttime)都有機會自己照顧囝囝, 不過今年3月搵番full time, 所以天諾而家由嫲嫲及工人照顧!!

而家唸番當時自己照顧阿仔, 雖然見多d會激氣d, 但係真係好開心呀!!

原來你都係03年結婚呀, 或者係好細個結婚呢,  我好老架啦
作者: kerrykevin    時間: 09-9-25 10:03

原帖由 MN12 於 09-9-24 01:40 PM 發表
"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來! ...

係啦, 天諾N斑時, 都時不時同我諗童謠或唱歌, 而家呢間學校, 佢都仲未記得, 叫佢唱都唔識唱!! 不過尋晚佢好似唱 "生日歌" 即時叫佢唱多次已經唔肯唱啦!!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-25 10:05

原帖由 MN12 於 09-9-24 01:42 PM 發表
kerrykevin,

我地屋苑係今個星期六會有晚會, 有攤位遊戲,手工示範..., 我唸住帶佢地落去玩, 大家揍熱鬧嘛!

我唸你囡囡應該會玩得好開心, 因為佢地大個左, 識得玩!! 等我返屋企睇下屋苑有無先, 因為上年都好似有!!

係呢, 你住邊架? 我住深井碧堤!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-25 10:08

原帖由 coco_hui 於 09-9-24 10:25 PM 發表

我個仔都係呀...成日話唔記得D歌點唱...有次俾我聽到佢玩緊既時候唱...我用粒糖引佢唱晒俾我聽...拍埋VIDEO...原來識唱好多歌喇...不過首ANNIE APPLE SONG, 除左ANNIE APPLE 之外, 其他字我真係聽唔到佢唱咩... ...

HAHA~~用粒糖引佢唱歌  有時我覺得小朋友好似海獅咁, 要用食物訓練!! 等我返屋企又搵野食引下阿仔唱歌我聽先!!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-25 10:12

係呢, 你地有無幫仔女打水豆針呀?? 天諾未打, 我仲十五十六唔知打唔打好!!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-25 11:14

哈哈天諾媽,我同你應差不多啦.不過個心不老就得la!!

嘉倫都未打水豆針呀.原先諗住開學前同佢打.點知佢又病咗.我等下個月就帶佢去打。

今日我地帶咗d棉花糖返學校呀.唔知嘉倫有無分比其他小朋友呢?佢下個月先生日.不過要等到11月先有得開生日會lu.....真係好鬼遲呢!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-25 10:12 發表
係呢, 你地有無幫仔女打水豆針呀?? 天諾未打, 我仲十五十六唔知打唔打好!!

作者: kerrykevin    時間: 09-9-25 14:17

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-25 11:14 AM 發表
今日我地帶咗d棉花糖返學校呀.唔知嘉倫有無分比其他小朋友呢?佢下個月先生日.不過要等到11月先有得開生日會lu.....真係好鬼遲呢!

天諾仲遲啦, 佢六月出世, 要到學期尾先有佢份呀!!
作者: coco_hui    時間: 09-9-25 22:21

原帖由 kerrykevin 於 09-9-25 10:12 發表

有呀, 1歲多D就打左...支針好長,諗起都驚...
作者: MN12    時間: 09-9-25 23:55

我對孖女2歲半時已打!
作者: MN12    時間: 09-9-28 13:22

你地有無擺食物盒係書包呀?唔知阿囡會唔會親手整月餅呢?
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-28 14:21

星期五先派月餅呀.今日返咗學校同小朋友一齊整月餅,佢地要自己碌薄塊皮,搓蓮蓉,包旦黃,同放落個模度,跟住拍返塊餅出來,然後攞比學校姐姐焗! 佢地好開心呀,仲影相添!!哈哈!

因為有太多小朋友又著咗圍裙, 一時都認唔到邊個靖靖添!
唔知佢記唔記得有個長頭髮著住蝴蝶衫個姨姨呢?就係我啦!

原帖由 MN12 於 09-9-28 13:22 發表
你地有無擺食物盒係書包呀?唔知阿囡會唔會親手整月餅呢?

作者: kerrykevin    時間: 09-9-28 16:11

你接放學時老師講的嗎? 聽起黎好好玩喎 !!
又唔知天諾攪成點呢? 我估佢以為自己玩泥膠!!
你有得親自接放學, 真係幸福呀!!

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-28 02:21 PM 發表
星期五先派月餅呀.今日返咗學校同小朋友一齊整月餅,佢地要自己碌薄塊皮,搓蓮蓉,包旦黃,同放落個模度,跟住拍返塊餅出來,然後攞比學校姐姐焗! 佢地好開心呀,仲影相添!!哈哈!

因為有太多小朋友又著咗圍裙, 一時都認唔 ...

作者: MN12    時間: 09-9-28 20:20

新在職媽媽:

真係好開心喎! 我問過靖靖見唔見到妳,佢話唔見喎,不過佢掛住玩,唔會留意周圍!

你可以陪佢地一齊整月餅咁好既!
作者: coco_hui    時間: 09-9-28 23:48

新在職媽媽,

老師叫你幫手架?可以同小朋友一齊上堂,真開心!

朗朗話"小朋友個媽媽幫我著圍裙", 唔知係唔係你呢??

佢形容今日既過程係:

首先著圍裙, 跟住碌碌碌, 跟住"痴淋淋", 跟住放落個窿窿度,跟住就變左個月餅喇

冇你講既過程...真係唔係好聽得明....哈哈....
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-29 11:11

Hi 朗朗媽,

因為之前報咗做義工家長,所以學校打來問我参唔参加lor,今次都唔係太多家長咋。我估朗朗係講我,因為佢地分組做架,嘉倫一見到我就大叫"媽咪",所以朗朗話"小朋友個媽媽幫我著圍裙" 應該係話我!

佢好叻叻喎,所有程序都講啱,一d都無錯呀!同埋所有小朋友都好乖,真係好鍾意同佢地一齊上堂呢!! 希望下次有機會一齊玩啦!

原帖由 coco_hui 於 09-9-28 23:48 發表
新在職媽媽,

老師叫你幫手架?可以同小朋友一齊上堂,真開心!

朗朗話"小朋友個媽媽幫我著圍裙", 唔知係唔係你呢??

佢形容今日既過程係:

首先著圍裙, 跟住碌碌碌, 跟住"痴淋淋", 跟住放落個窿窿度,跟住就變左個 ...

作者: kerrykevin    時間: 09-9-29 13:47

我尋晚返屋企即刻問天諾學校係未做月餅, 佢初時話無, 我再問, 今日唔係有得碌皮皮, 搓蓮蓉,包旦黃咩? 天諾先答 [ 係呀, 係呀 ]...... !!
作者: MN12    時間: 09-9-29 13:48

記得星期五著便服返學呀! 你地會唔會俾佢著中國服裝迎中秋呢?
作者: 新在職媽媽    時間: 09-9-29 21:18

E.haha咁又諗唔到喎,不過佢有ge中國服都係新年著ge棉袍,太熱著唔到,又準備唔切,下年試下先

原帖由 MN12 於 09-9-29 13:48 發表
記得星期五著便服返學呀! 你地會唔會俾佢著中國服裝迎中秋呢?

作者: coco_hui    時間: 09-9-30 08:41

我都未試過俾個仔中秋著中國服呀...新年就有...
中秋著好似熱左D...
作者: kerrykevin    時間: 09-9-30 12:35

原帖由 MN12 於 09-9-29 01:48 PM 發表

咁你會唔會呀? 男仔的比較難搵, 如果呢兩日見有, 或許都會俾阿仔著 ~~
作者: MN12    時間: 09-9-30 13:01

因為我見其他學校中秋節都會叫學生著中國服!
作者: kerrykevin    時間: 09-9-30 17:23

我朋友的學校都有呀, 佢仲問我知唔知邊到有得買!!

阿仔N班的學校, 上年中秋都有提議著中國服, 不過我懶, 無同阿仔買, heheh~~
作者: babycam    時間: 09-10-1 00:42

請教各位媽咪,

請問每班有幾多個學生同教師? 1對10個嗎?謝謝!
作者: coco_hui    時間: 09-10-1 21:10

Hi Babycam,

今年喜樂班開學時有29人, 2個班主任,大約1:15

開左學之後有冇調整我就唔知喇...
作者: kerrykevin    時間: 09-10-2 15:39

中秋節快樂呀!!
作者: MN12    時間: 09-10-2 18:59

中秋節快樂!
作者: MN12    時間: 09-10-3 11:28

上網search到佢地係學校"神愛我愛你"歌詞, 大致如下:

"神愛我愛你,造天空大地 ,造左許多樹木俾我地,又有香蕉樹、又有芒果樹、 仲有西瓜蕃茄滿田園,雀仔吱吱叫、兔仔蹦蹦跳、 仲有亞旺日日尾搖搖,願你多歡樂,願你多享受, 主恩豐豐富富到永遠。"

可以睇下呢個:
http://www.youtube.com/watch?v=LgL04yyuGqE&feature=related
作者: coco_hui    時間: 09-10-4 08:21

原帖由 MN12 於 09-10-3 11:28 發表
上網search到佢地係學校"神愛我愛你"歌詞, 大致如下:

"神愛我愛你,造天空大地 ,造左許多樹木俾我地,又有香蕉樹、又有芒果樹、 仲有西瓜蕃茄滿田園,雀仔吱吱叫、兔仔蹦蹦跳、 仲有亞旺日日尾搖搖,願你多歡樂,願你多享受, 主 ...

哈...THANKS...我平時只係聽到朗朗唱呢幾句"又有香蕉樹、又有芒果樹、 仲有西瓜蕃茄滿田園"
作者: kerrykevin    時間: 09-10-5 15:03

係呢, 上星期學校未派番個月餅俾小朋友,
天諾一放學, 就成個食晒, 一粒餅碎都無流俾我睇下,
真係好失望, 好想睇下阿仔個餅係點樣 !!

今日佢有少少扭計唔返學, 可能因為上星期幾日假, 玩得太開心啦!!
作者: coco_hui    時間: 09-10-5 22:07

原帖由 kerrykevin 於 09-10-5 15:03 發表
係呢, 上星期學校未派番個月餅俾小朋友,
天諾一放學, 就成個食晒, 一粒餅碎都無流俾我睇下,
真係好失望, 好想睇下阿仔個餅係點樣 !!

今日佢有少少扭計唔返學, 可能因為上星期幾日假, 玩得太開心啦!! ...

哈...我一早叫我奶奶等佢一派就幫我收起佢...等我影左相先好俾佢食...呢度可唔可以 POST 相架?得既話俾你睇下...我諗個個都差唔多樣架者...
作者: kerrykevin    時間: 09-10-6 09:37

原帖由 coco_hui 於 09-10-5 10:07 PM 發表

哈...我一早叫我奶奶等佢一派就幫我收起佢...等我影左相先好俾佢食...呢度可唔可以 POST 相架?得既話俾你睇下...我諗個個都差唔多樣架者...

呢到可以post相的, 不過好似要搵個地方upload左先, 再copy 條 link過黎咁..... 一係你send email 俾我呀, 我PM個email 俾你呀!
作者: MN12    時間: 09-10-6 13:17

我兩個女相反,佢地要等我同爸爸返屋企先食,連平時照顧佢地既爺爺嫲嫲都無得食! 味道不大討好,我只係食咗少少, 爸爸食多d, 最多係佢地兩個, 大啖大啖咁食,好似好滋味, 可能係佢地辛苦既製成品啦!
作者: MN12    時間: 09-10-6 13:19

你地有無報學校既課外活動呀? 我幫佢地報咗普通話, 不過時間就幾難夾, 要3:45 - 4:45!
作者: kerrykevin    時間: 09-10-6 16:10

原帖由 MN12 於 09-10-6 01:19 PM 發表
你地有無報學校既課外活動呀? 我幫佢地報咗普通話, 不過時間就幾難夾, 要3:45 - 4:45!

我就係見時間咁樣, 所以無報呀, 唔想到時工人姐姐 or 嫲嫲又帶佢返學校, 行去學校要成半個鐘呀, 好似好辛苦佢地咁!!
作者: coco_hui    時間: 09-10-6 21:00

原帖由 kerrykevin 於 09-10-6 09:37 發表

呢到可以post相的, 不過好似要搵個地方upload左先, 再copy 條 link過黎咁..... 一係你send email 俾我呀, 我PM個email 俾你呀!

Send 左俾你, 你睇下收唔收到...
作者: coco_hui    時間: 09-10-6 21:03

原帖由 MN12 於 09-10-6 13:19 發表

今期唔報住喇...我想佢再大d先學多d野...起碼要佢夠3歲先...

再埋果個時間佢要午睡...唔訓會好扭計...
作者: MN12    時間: 09-10-7 11:08

唉! 我老公昨晚咋型, 話我好幫囡囡補course, 老師已經收咗張form, 都唔知點算?! 真係谷鬼氣想自己請半日假自己帶番佢地上course, 求人不如求己!
作者: 新在職媽媽    時間: 09-10-7 11:49

得好少位咋.要等抽籤,我都有報呀.都係8堂啫.預咗返學會忙d la.你地有無係出面報其他course?

原帖由 MN12 於 09-10-7 11:08 發表
唉! 我老公昨晚咋型, 話我好幫囡囡補course, 老師已經收咗張form, 都唔知點算?! 真係谷鬼氣想自己請半日假自己帶番佢地上course, 求人不如求己!

作者: kerrykevin    時間: 09-10-7 13:04

原帖由 coco_hui 於 09-10-6 09:00 PM 發表

Send 左俾你, 你睇下收唔收到...

收到呀, 唔該晒!!
睇起黎, 個餅樣幾ok喎!!
作者: kerrykevin    時間: 09-10-7 13:07

原帖由 MN12 於 09-10-7 11:08 AM 發表

吓? 老公咋型? 係未因為要嫲嫲幫手帶佢地返學校呀? 如果唔係, D阿爸照計唔會理呢D野架喎!?
作者: MN12    時間: 09-10-7 13:07

我都想報出面d course,例如學phonics, 我知道學校而家教緊letterland, 佢地都好鐘意入面人物, 如annie apple & bouncy ben, 不過唔知邊間好? 你地有無心水呀?!
作者: kerrykevin    時間: 09-10-7 13:10

原帖由 新在職媽媽 於 09-10-7 11:49 AM 發表
你地有無係出面報其他course?

未呀, 不過打算搵D 跳舞 (勁舞) or 功夫班, 因天諾好 "活潑" , 晝晝, 彈琴呢D咁高貴的活動, 唔多岩阿仔的性格!

唉!! 不過阿仔而家先3歲, 都幾難搵!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5