教育王國

標題: 英語教材的禍害? [打印本頁]

作者: llb    時間: 09-7-31 11:09     標題: 英語教材的禍害?

本人一直深信學習兩文三語之重要,固特別著重小兒的語文教育。打從小兒三個月開始便讓他聽迪士尼英美語世界,又買大量英文書給他看,發展一直令人滿意:到七、八個月時他已經懂得認英文字,一歲四個月已經認得晒A-Z,而且見到英文字就很興奮,未到兩歲已經識讀超過500個英文字,而且發音十分標準,亦可以讀英文句子。然而,小兒學習中文的進度卻不理想,我見他九個月時已經開始接受英語,便自此對他說廣東話,但由於我日間要上班,坊間亦找不到優質中文教材作配合,白天照顧他的祖父母又說家鄉話,所以直到現在剛滿兩歲,他的第一語言仍然以英文為主,只是叫他說的廣東話,他就跟著說。亦由於我現在重點說廣東話,他的英文亦好像停滯不前,現在十分害怕他兩種語言都不能學好,我當初認為嬰兒有能力同一時間學習多過一種的語言,但事實並非如此。今年九月會送他到廣東話全日幼兒班,因擔心他應付不了年尾的K1 interviews

各位有經驗的家長,請問你們子女有否該情況,入讀哪類型的幼稚園?特別是自小讓嬰兒接觸英語教材的父母,可否分享經驗
作者: jc2009    時間: 09-7-31 11:29

你好, llb

作為父母, 當然希望我們的子女能說出一口流利英文, 這也是我的希望; 但最近睇到一位英文老師的blog, 她分享到學習中文的重要性, 我也有些體會。有時間, 你都可以睇吓她的blog。

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!CZK8RImcHxwxBJhamqn49gU-/article?mid=1900

原帖由 llb 於 09-7-31 11:09 發表
本人一直深信學習兩文三語之重要,固特別著重小兒的語文教育。打從小兒三個月開始便讓他聽迪士尼英美語世界,又買大量英文書給他看,發展一直令人滿意:到七、八個月時他已經懂得認英文字,一歲四個月已經認得晒A-Z,而且見到英 ...

作者: llb    時間: 09-7-31 11:46     標題: 回覆 1# jc2009 的文章

多謝你,jc2009,我很認同那位老師的看法。學好中文十分重要,但中文實在比英文難學,相信真的要花雙倍時間教授
作者: 1511    時間: 09-7-31 12:41

樓主這topic真值得深思

我自己也買了套英語教材,用了兩個月,開始有點迷網,不是懷疑它的成效,我相信比心機用是一定得。 而是擔心會有像樓主的問題發生,我一直忍為我們生活在中文的世界,理應容易學懂中文,英文反而困難,才會用教材。

究竟有沒有做錯,是否讓BB先認識真實的世界和中文后再用教材學英文。。

各位媽媽所做的一切是想給BB最好。。希望有經驗或發覺有問題的媽媽上來一起討論。。為大家的小朋友安排最合适的教育。

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 14:14

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 14:19

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 14:22

作者: llb    時間: 09-7-31 15:31     標題: 回覆 2# tracylin2002hk 的文章

tracylin2002hk,

多謝分享。我過去半年來亦有播廣東話唐詩給兒子聽,興趣只是不及美語世界的大。我打算開始讓他看三字經及成語系列DVD,希望提高他對中文的興趣。
作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 15:38

作者: llb    時間: 09-7-31 16:00     標題: 回覆 5# 1511 的文章

1511,

如果早知道我的寶寶不能同時學兩種語言時,我會先讓他接觸中文
作者: 1511    時間: 09-7-31 16:00

原帖由 tracylin2002hk 於 09-7-31 15:38 發表
don't watch TV...
日本小兒科學會」屬下的「兒童生活改善委員會」2003年時對東京和岡山等3個地區1900名1歲半的幼兒進行了長時間的調查,以研究看電視對幼兒語言發育的影響。結果顯示,長時間看電視與1歲6個月時,與有意識 ...

tracylin2002hk

請問你的孩子有多大,除了背經,你會怎樣教英文,我怕同時學兩種語言會好混亂。。
作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 16:26

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 16:30

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 16:33

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 16:35

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 16:36

作者: tracylin2002hk    時間: 09-7-31 16:38

作者: 1511    時間: 09-7-31 17:02

原帖由 llb 於 09-7-31 16:00 發表
1511,

如果早知道我的寶寶不能同時學兩種語言時,我會先讓他接觸中文

你BB只得兩嵗多,就認爲他不能同時學兩種語言,會不會言之尚早,可能遲接觸中文,所以遲表達。
英語沒進步,可能是突然轉用中文関係。 既然已走開英語這條路,何不選英語為主的幼園,中文再慢慢補上。
作者: llb    時間: 09-7-31 17:16     標題: 回覆 1# 1511 的文章

我亦有考慮閣下的建議,但在選擇幼稚園時,所有心儀的都是廣東話為主。加上極不希望小兒入讀國際學校,才有此憂慮。
作者: stccmc    時間: 09-8-1 02:59

作者: tracylin2002hk    時間: 09-8-1 12:46

作者: tracylin2002hk    時間: 09-8-1 12:48

作者: tracylin2002hk    時間: 09-8-1 13:00

作者: tracylin2002hk    時間: 09-8-1 13:08

作者: stccmc    時間: 09-8-1 19:51

作者: tracylin2002hk    時間: 09-8-2 18:17

作者: kerkermui    時間: 09-8-3 10:27

樓主, 我諗我明白你嘅情況, 不過我又唔覺得問題大到會影響interview

首先, 我都好似你咁教仔, 不過到佢開始講嘢, 我就90%講廣東話喇! 你可能買咗好多英文書, 但係唔等於你唔可以用差唔多方法教中文

只要你俾返個中文環境佢, 就無問題, 但至於英文無進步.. 相信返學之後就會好d架喇, 雖然我唔清楚你話以中文為主嘅學校係邊d, 我就揀咗一間有NET教英文嘅, 堅決唔報國際班!

我覺得教仔就要向前看, 一日仲係語言敏感期, 就唔會轉唔到彎..
我隻仔之前學one two three先, e+中文數到一零幾, 英文進位都仲要人幫! 佢中英文都有進步, 因為我地重點教中文, 所以進步會較明顯!

加油呀!
作者: 安安太太    時間: 09-8-3 12:44

我都好明白你的心情, 因為我的情況和你差不多, 但我沒有甚麼特別理論要和你分享, 我只能分享我現在的情況, 我半年前(她當時差不多2歲)亦是這樣的迷惘, , 眼見她的廣東話發展比其他人都要慢, 不知點算好, 是否我害咗佢嗎? 所以我個囡原本今年9月才讀N班, 我早在她剛好2歲時已幫她插普通幼稚園的N班, 希望她早點返學講野會好D, 另外減少看教材的時間, 以前工人每天都給她看, 我改為每星期只看一次, 數過月後的今天, 她說話能力真的高了很多, 可能亦隨著年紀增加而增強了說話能力, 以顏色來說, 她中英都能說, 亦懂得和工人說英語, 和我們說廣東話, 甚至跟工人說廣東話, 但工人不知道她在說甚麼, 懂得重複我的說話, 上星期我同我爸爸在說醫生要"排期"..., 她竟然懂得立即跟我說"排期", 我話"麻麻地", "蝕底"她都能重複, 所以我現在已經不擔心了, 或許她的廣東話能力真的比其他沒有用教材的小朋友慢, 但相反她的英語能力亦比別人好(總需要取捨, 不會廣東話及英語也很強吧), 所以稍後我都會俾她讀英文為主的幼稚園, 希望繼續能說好英語, 但我諗真的不要單獨給小朋友看教材, 一定要有人陪著小朋友看, 能從旁解釋, 我諗這樣才對小朋友的發展有良好的影響, 希望我的分享能幫到你!
作者: llb    時間: 09-8-3 23:13     標題: 回覆 2# kerkermui 的文章

kerkermui,

多謝你的鼓勵,我會努力製造一個中文環境給他,希望日後有你個仔咁叻,中英俱佳!
作者: llb    時間: 09-8-3 23:37     標題: 回覆 2# 安安太太 的文章

安安太太,

多謝你的分享。我也有減少使用教材的時間,暫時亦初見成效。

我有朋友提醒我,假如日後想兒子入讀本地主流學校,就要學好廣東話,因為這是同學們閒談的語言,如果廣東話不好會影響交際,但如果你想女兒入讀英語學校就另作考慮。
作者: meredo    時間: 09-8-4 00:46

各位mami,
其實,我亦有和各位同樣嘅疑慮!
我女兒剛剛滿兩歲,三個月大開始用教材!
她十三個月大前,由我,及爸爸,嫲嫲and婆婆輪流照顧!爸爸,嫲嫲and婆婆同BB講廣東話!
之後,由菲傭(說英文)照顧,但有嫲嫲 or 婆婆陪伴!
自用教材以來,成效顯著!
一直以來,BB都多說英語,少說廣東話!
亦應歸疚於我一直只著重英文,大量圖書中只得幾本中文書!
她聽得懂廣東話,不太愛看中文字,識講只不太愛說!
其實之前,已發覺有問題存在!但唔敢太急進教BB中文,怕佢confuse,變成唔講嘢及怕人!
因為,有朋友嘅小朋友有咁情況!
之前已為interview担心,自己掙扎咗好耐!現在應會盡量選可用英語intereview嘅學校,而用中文interview,eg.學之園,就會喺旁邊翻譯!
計劃:
慢慢開始比多d中文書佢睇(由爸爸陪睇),由淺開始,及比d普通話佢聽!
9月開始返pre-school班(english and 普
通話)!
希望可以英文繼續進步,中文開始起步!
我又覺得問題可以解決,但應要多花時間同心思,不要急!
我會考慮IS,但因抽簽,怕入唔到!因而interview其他學校,作後備及可作考慮!
如入IS就要自己多花時間教佢中文,及考慮日後升學問題!
因考慮到BB性格,所以考慮IS!

作者: stccmc    時間: 09-8-4 21:08

作者: meredo    時間: 09-8-6 00:15

原帖由 stccmc 於 09-8-4 21:08 發表
I am of the opinion that English is actually easier to get started, especially for young children.  It is the balanced bilingual that is very difficult to achieve.

agree!
作者: llb    時間: 09-8-6 12:54     標題: 回覆 3# meredo 的文章

meredo,

多謝分享經驗!請問IS是否International School?
作者: meredo    時間: 09-8-7 01:39

原帖由 llb 於 09-8-6 12:54 發表
meredo,

多謝分享經驗!請問IS是否International School?

Yes!
作者: Eclipse_2006    時間: 09-8-11 10:28

樓主唔駛太擔心.  我個情形同你差唔多, 而且我個仔仲係語言發展比較慢果種, 平日屋企又只係姐姐湊.  兩歲以前, 主要講英文單字.  我唯有同佢報多d playgroup, 唔好成日只係對住姐姐.  我發現佢返了 best concept 後, 廣東話突發猛進.  我覺得很奇怪, 因為 best concept 應該只用英語及國語.  我估因為此間學校一定要做 separation, 姐姐的影響力會消失, 而同學仔可能多數用廣東話交談, 所以我個仔學廣東話學得比較好.  這是意料之外的得著.  小朋友之間的影響力很大.  所以返了幼稚園後, 小朋友的廣東話應會進步很快, 不用擔心.
作者: asterlui1    時間: 09-8-25 02:19     標題: 其實社會似乎真的影響了媽咪

我的小朋友五歲大, 其實我係緊張大師, 佢未出世我已經睇定幼稚園的書, 啱啱入幼稚園就睇定小學網, 其實一早已經想她入讀一些國際學校, 但看見那些較西化的小朋友太過大膽, 自己就擔心小朋友會給人家欺負, 唯一的做法是給她捒一所有一條龍及出名一點的幼稚園(只係希望自己的小朋友會純樸一點), 但係自問自己讀書比較聰明, 但係因為小時侯基礎打得不夠, 現在的確比較遜色, 而我的表哥小時候入讀了英文幼稚園, 現在已經是港大傳譯系畢業主修英文.
但係我又想給她過一個無悠無慮的幼稚園生活, 但係社會似乎不能這樣做, 以致我現在還未可以令她開始英語的學習, 我真係想知點做好.
作者: Tata1668    時間: 09-8-27 01:18

我既情況都大家既都好近似.  兒子一歲前由嫲嫲同太嫲嫲照顧, 所以識聽家鄉話.  另tv都係英語為主 (因避免老人家隨便開電視給小朋友看, 所以只會播碟).  一歲之後自己同太嫲一齊照顧, 我會以英語或廣東話作為溝通語言.  

去年考k1, 我都只係選本地學校, 面試時老師見佢以英文為主, 都會用英文考佢, so far 都ok啦.

現在兒子已經2歲半, 當然以英語為主, 但聽得明白廣東話. 下星期返K1啦, 仲要係國語學校, 呢2個星期開始都加一D普通話比佢認識, 佢都明白和有興趣學習 (如佢知道COW既國語係"牛"等等)

讀開看書, 屋企以前d書都係90%以上係英文書, 剩下10%既中文書, 佢好多時都要我用英文讀... 但近來佢接受我用普通話讀比佢聽, 仲一次過幾本幾本咁讀!  所以呢, 我覺得只要個小朋友有興趣時, 你就可以乘機多d加中文比佢.   所以今年書展, 我都只係比自己去買中文書!

唔好灰心, 既然已經打左一個英文底, 就算之後著重中文, 都唔會一下子冇晒d英文能力.  我自己就認為, 佢地返左學, 就點都一定識中文, 至於日後佢中文定英文強d, 就睇佢自己啦.
作者: happyvalley    時間: 09-8-27 11:43

寫作英文文章是要多看、多聯想、多寫作為主,要是語境是以英文語為主的家庭,自不然會用英文思考及思索,寫作就會好。如果小朋友還細個思想未敏捷,但腦筋裹中中英英混雜,有人說可以,但我就有保留。

.

作者: llb    時間: 09-10-21 18:11

首先多謝各位家長分享你們寶貴的經驗及意見。我三個月前寫下文章時,確實有點心灰,但三個月後的今天,我想同大家報告我兒子的情況。

因緣際會下,他一個半月前開始入讀一間屋村幼兒園N1,因前身是拓兒所,老師特別有愛心及不介意照顧小bb,他十分喜愛番學,並開始識唱歌,廣東話更有明顯進步,識唱很多廣東歌,在家仍愛讀英文書,亦多謮了中文書(我買了大量有趣的中文書),我現在有信心他兩種語言也可以學好!上星期六用廣東話interview了第一間心儀的K1幼稚園,並已經收了他,接下來的interviews,如果可以選擇英語的,都會用英語,始終表現會好一點,但若用廣東話,亦可以一試。

未來我會主力訓練他中文,而英文次之,看了各位的分享,覺得有很多家長在語言教育上面對共同的問題,特以本人的分享共勉之。
作者: heichunmum    時間: 09-10-21 20:05

作者: celialing    時間: 10-2-4 16:56

我都有買英文教材,佢7個月開始用,依家4歲,但都無呢個問題,中文都係我自己同佢睇書同平時見街啲野教下佢,咁又ok,英文個度,發音重好好

另外普通話,我都係佢入幼稚園k1先開始,咁因為我又不是太好,所以依家都有參加學校普通話興趣班,試過在街見到普通話老師,老師都話佢學得好好,以為係屋企有人識成日同佢講

所以可能係太過注重一樣先會咁
作者: zoechan2005    時間: 10-2-5 14:25

其實學兩種語言係可行嘅,但當中有兩點要留意:
1.兩種語言都要有相當多嘅接觸機會,我指嘅係面對面同佢講嗰種,不斷重覆人嘅說話,而唔係電視嘅聲音。
2.電視係一種極有問題嘅學習方法,喺我接觸到嘅好多case中,如果在兩歲或一歲前常睇電視,但又無咩人同佢講嘢,個小朋友學講嘢慢嘅機會好大。有時有家長話:"唔係呀,我嗰個又係買disney,不知幾醒....其實佢哋唔係只係電視,仲有好多人同佢哋講嘢。

宜家兩歲都仲有機會,但要暫時停止睇電視,多同佢講嘢,要望住佢,慢講,唔好迫佢講,用多d唔同方法同佢講嘢,否則佢會反感,例如:用不同嘅毛公仔同個小朋友講同一句說話,如果宜家追返多d以前少講嘅!

雙語係無問題,問題係個總input,如果全部嘢都係同一個人講,一定會分薄咗你嘅input,如果工人或婆婆唔識廣東華,佢哋都可以照同佢講自己嘅母語,因為佢哋只會各自強化佢哋嘅語言,都唔會影響佢,講好過唔講,如果你要返工,佢哋唔講就無人同佢講嘢,會有壞影響,不過返全日班係好嘅方法!但你晚上嘅input一定要更多!
例如:b仔個阿媽同佢講咗1000次"萍果",佢就識講
       你用英文講300次,廣東話講300次,方言講300次,
       最終都係要等到1000次,佢就識講,所以比佢慢,你
       宜家就係要追數,只係你一個人講,你當然要用700次
       廣東話先,因為兩歲涉及基本與人溝通問題,但急切d,
       同小朋友相處都要注意。但如果其他家庭成員唔識廣
       東話,佢哋都用自己嘅語言講多d,都唔怕!
       只不過你要佢接收一定嘅量,最後都會講到!

加油!一定可以追回以往,但要比人辛苦!

以我嘅教育經驗來看,其實中文字比英文字難學好多!六歲前一定要接觸更多中文字,不論讀本地學校或國際學校,家長自己不妨自己多教認字!

原帖由 jc2009 於 09-7-31 11:29 發表
你好, llb

作為父母, 當然希望我們的子女能說出一口流利英文, 這也是我的希望; 但最近睇到一位英文老師的blog, 她分享到學習中文的重要性, 我也有些體會。有時間, 你都可以睇吓她的blog。

http://hk.myblog.yahoo. ...

作者: happyvalley    時間: 10-2-5 16:38

原帖由 zoechan2005 於 10-2-5 14:25 發表
其實學兩種語言係可行嘅,但當中有兩點要留意:
1.兩種語言都要有相當多嘅接觸機會,我指嘅係面對面同佢講嗰種,不斷重覆人嘅說話,而唔係電視嘅聲音。
2.電視係一種極有問題嘅學習方法,喺我接觸到嘅好多case中,如果在兩 ...

好讚同『要多接觸』呢個重點,所以雙語文家庭,如果父母各自用不同語言溝通,係最好的。

我的囡囡六歲前都是專注中文,現在講野真係『牙尖』,英文開始好有興趣,講都無問題,流利就未得,發音就改善緊,希望未來可以『咀利』。
作者: A8888    時間: 10-3-11 16:00

請問你指初學者適合讀"莎經", "莎經"是甚麼來的?

原帖由 tracylin2002hk 於 09-7-31 16:35 發表
如在三歲,六歲,至少在十三歲之前學語文,愈早期,是愈以天生的「天才」為主要能力,所以「不費吹灰之力」,即易學好,而且語音正確,文法反射反應。如超過年齡,語文學習之「天份」日漸萎縮,則必須以「人為努力」為主要學習能力。「語 ...

作者: petunia    時間: 10-3-12 12:01

大家有無認真咁睇清楚,「中文能力」為何物?

中文能力,不是能說話能讀經咁簡單!
最重要的,係由明白字意、到懂得構造句子,以及欣賞句子的構造,進而明白內容,甚至知道筆者的主旨所在。

長篇大論談「經」讀經,只會明白「經意」,其實對中文還是不解。

家長們,學中文的不二法,是要選好書,選真正好作家的文筆,去討論他們的寫作手法。

讀經是好,但....對不起,經內的文字句字結構有太多的不正確。始終不是語文書。
作者: petunia    時間: 10-3-12 12:09

我自己都有買教材俾個女用,唔係dwe,但係,我只會當果d係興趣的開端,而不是一切,只會當作是語言環境,但唔會靠晒果套野,就叫做學會英文。

我自己做教書,見到不少的港孩都懂得英文字,卻整篇英文作文不知所謂,亳無條理。怪就怪英文「教材」只求小朋友有「習慣」,但並無深入要求小朋友學會文法和文章。

中文更離譜,連字都唔識寫!駁咀就叻,叫佢地寫返駁咀的字都唔識寫,自以為勁卻自打咀巴。

原因何在?只因現今「好文章」難求,連父母都以為DWE等於好文章,生果報等於讀報。就連會考出題都用網上文法錯誤的文章出題!天呀!語文能力已經無可能再現了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5