教育王國

標題: 09/10 思源 小一 報到 [打印本頁]

作者: BOBO1229    時間: 09-6-7 10:56     標題: 09/10 思源 小一 報到

hello, everybody will study 09/10 思源 小一, keep contact
作者: shan999    時間: 09-6-7 11:26

報到呀, 我個女都係今年入小一, 星期二注冊 hee
作者: BOBO1229    時間: 09-6-7 12:36

yes, i will 星期二注冊. same same.

報到呀, 我個女都係今年入小一, 星期二注冊 hee [/quote]
作者: BOBO1229    時間: 09-6-9 16:40

my son will study 智班.
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-13 01:04

我個女編咗係仁班
作者: BOBO1229    時間: 09-6-13 10:34

nice to meet you, will u go to 07Jun to buy uniform?

我個女編咗係仁班 [/quote]
作者: BOBO1229    時間: 09-6-13 10:41

日後請多多指教, THANKS!
作者: shan999    時間: 09-6-13 12:50

我個女都係仁班 hee
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-14 23:22

嘩, 大家都係同班喎, 請多多指教
我會在jul 6 返學校做校服, 但未決定訂唔訂SPI的書包, 你地呢?
作者: BOBO1229    時間: 09-6-15 12:25

U kids is 智班 or 仁班?
yes, i think i will not 訂SPI. I will bring my son go out to buy and choose by himself..

原帖由 loklokcarolma 於 09-6-14 23:22 發表
嘩, 大家都係同班喎, 請多多指教
我會在jul 6 返學校做校服, 但未決定訂唔訂SPI的書包, 你地呢?

作者: loklokcarolma    時間: 09-6-15 22:42

我個女係仁班, 我都有睇過出面d書包, 但見SPI 有思源校章好似好D咁, 而家重係15/16囉.
作者: BOBO1229    時間: 09-6-16 12:42

No need 15/16, we can look first on 06Jul09. May be you no like the spi.
and then go out to buy the other...

原帖由 loklokcarolma 於 09-6-15 22:42 發表
我個女係仁班, 我都有睇過出面d書包, 但見SPI 有思源校章好似好D咁, 而家重係15/16囉.

作者: JENNYYUNG1113    時間: 09-6-16 14:41

HELLO各位你地好

我個女都入了思源呀,女女讀仁班呀,請各位多多指教~~
作者: JENNYYUNG1113    時間: 09-6-16 14:50     標題: 回覆 3# loklokcarolma 的文章

我個女生日時收到兩個書包禮物....所以我暫時唔會買住~~
但見到個款都OK呀
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-16 23:05

hee, 大家都咁啱係仁班
多多指教!
作者: JENNYYUNG1113    時間: 09-6-17 09:08     標題: 回覆 1# loklokcarolma 的文章

係呀係呀....第日可以互相照應一下啦
講真我個女升小一,我自已個心有點緊張,因為自已都要習慣下每日溫習呀、考試默書呀.....都有D驚驚地哈哈
作者: evitalcm    時間: 09-6-20 17:03

仲有我呀 !!
作者: evitalcm    時間: 09-6-20 17:04

Oh no !!  只有我個仔一個係勇班
作者: evitalcm    時間: 09-6-20 17:06

係啦 !書包我都 15/16. 本身想買出面o的書包, 不過o的人話 spi呢個ok嫁喎 !最衰我6號冇時間去啦 !得我老公同個仔去. 等daddy同個仔自己決定啦 !
作者: BOBO1229    時間: 09-6-21 15:34

yeh , me too. 只有我個仔一個係智班.

原帖由 evitalcm 於 09-6-20 17:04 發表

作者: loklokcarolma    時間: 09-6-22 17:20

唔同班唔緊要啦, keep contact呀
你地報唔報學校的暑期英文及普通話班
作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 21:51

yes, i will help my son 報學校的暑期英文及普通話班.
How about u?

原帖由 loklokcarolma 於 09-6-22 17:20 發表
唔同班唔緊要啦, keep contact呀
你地報唔報學校的暑期英文及普通話班

作者: loklokcarolma    時間: 09-6-22 23:06

我個女在出面keep住有學緊英文及普通話, 考慮中, 不過都唔知in case停課, 學校會否cancel
作者: BOBO1229    時間: 09-6-23 10:08

My son have 學緊英文, but he do not 學普通話.
Your daught 學普通話, how about the teacher is good? and where?

原帖由 loklokcarolma 於 09-6-22 23:06 發表
我個女在出面keep住有學緊英文及普通話, 考慮中, 不過都唔知in case停課, 學校會否cancel

作者: loklokcarolma    時間: 09-6-23 11:17

我個女係荃灣學, 老師方面我覺得ok, 佢係北京人, 係度教咗普通話12年, 我見佢發音好正及穩定, 女女學咗5個月都ok見佢都久不久自己都會講下咁及佢話喜歡這個老師喎, 所以我諗應該ok啦, 最緊要個女學得開心.
作者: BOBO1229    時間: 09-6-23 12:59

really, how much and where? Can u give me the tel number.

原帖由 loklokcarolma 於 09-6-23 11:17 發表
我個女係荃灣學, 老師方面我覺得ok, 佢係北京人, 係度教咗普通話12年, 我見佢發音好正及穩定, 女女學咗5個月都ok見佢都久不久自己都會講下咁及佢話喜歡這個老師喎, 所以我諗應該ok啦, 最緊要個女學得開心. ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-24 11:41

Everybody, please note have the note from school website:

由於準小一新生(9月份才入讀的學生)需度身買校服,不得不回校,請家長注意以下分段時間回校,以免
      人群聚集﹕一智、一仁(10:00-12:00);一勇、一禮(1:00-4:00)
作者: Emmamummy    時間: 09-6-26 11:18

原帖由 evitalcm 於 09-6-20 17:04 發表

唔系啊,我個女都系分到勇班啊,日後請大家互相照應。
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-29 13:24

原帖由 BOBO1229 於 09-6-23 12:59 發表
really, how much and where? Can u give me the tel number.

Pls check PM
作者: JENNYYUNG1113    時間: 09-6-29 15:14     標題: 回覆 9# loklokcarolma 的文章

我會報架....比個女實習下嘛哈哈
作者: BOBO1229    時間: 09-6-29 16:57

Thanks ,

原帖由 loklokcarolma 於 09-6-29 13:24 發表

Pls check PM

作者: BOBO1229    時間: 09-7-3 21:11

Everybody i will go to school around 10:30 a.m.
作者: JENNYYUNG1113    時間: 09-7-4 10:02

我就要11點3到先可以到學校呀.....希望到時見到你啦哈哈
作者: loklokcarolma    時間: 09-7-4 11:33

我問咗學校啦, 我上午唔得閒所以下午1:30先到
作者: JENNYYUNG1113    時間: 09-7-8 09:43

HI
大家都應該買左書架啦,哈,個日在學校買校服,居然我個女無鞋同秋褸岩我個女!我個女又高左小小既,唔知以前我女小二呀哈哈
係呢,而家重興呀興包書既呢各位?若要的話,我又想問啦,有好幾本既書都唔係用釘書形式既,咁點包既呢?因我好耐無試過包書架啦~~~
作者: BOBO1229    時間: 09-7-8 12:53

鞋同秋褸岩? finally u do not buy?
yes, i will help my son 包書, can keep tidy...

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-7-8 09:43 發表
HI
大家都應該買左書架啦,哈,個日在學校買校服,居然我個女無鞋同秋褸岩我個女!我個女又高左小小既,唔知以前我女小二呀哈哈
係呢,而家重興呀興包書既呢各位?若要的話,我又想問啦,有好幾本既書都唔係用釘書形式既,咁點包既呢?因 ...

作者: BOBO1229    時間: 09-7-9 11:43

Everybody, will you 報學校的暑期圍棋班 for your kids?
作者: billysim    時間: 09-7-11 01:40

Hello 各位,

我囝仔好幸運叩門成功入左思源, 今日我同佢去左學校註冊, 佢係仁班呀多多指教!!!
作者: BOBO1229    時間: 09-7-11 11:32

nice to meet u, how about you buy the new book and unfiorm?

Because we had buy from the schol on 06Jul09.

原帖由 billysim 於 09-7-11 01:40 發表
Hello 各位,

我囝仔好幸運叩門成功入左思源, 今日我同佢去左學校註冊, 佢係仁班呀多多指教!!!

作者: BOBO1229    時間: 09-7-11 11:37

How about the luckydraw for your son? and you 叩門思源

原帖由 billysim 於 09-7-11 01:40 發表
Hello 各位,

我囝仔好幸運, 今日我同佢去左學校註冊, 佢係仁班呀多多指教!!!

作者: billysim    時間: 09-7-11 20:48

原帖由 BOBO1229 於 09-7-11 11:32 發表
nice to meet u, how about you buy the new book and unfiorm?

Because we had buy from the schol on 06Jul09.

Hi

我今日去左金綸買校服喇, 或者下星期再去買書啦!!!
作者: billysim    時間: 09-7-11 20:54

原帖由 BOBO1229 於 09-7-11 11:37 發表
How about the luckydraw for your son? and you 叩門思源

因為我唔係住荃灣, 所以開始時我幫阿仔考直資同埋自行報校時抽思源, 不過當時思源抽唔到而直資就考到, 跟住我係直資留位所以無大抽獎, 到左6月就第一時間去思源叩門喇.
作者: BOBO1229    時間: 09-7-11 21:40

really, my son have private school accept , and then i go to join 大抽獎. and very lucky...first choice.
You don't like the 直資 school?

原帖由 billysim 於 09-7-11 20:54 發表

因為我唔係住荃灣, 所以開始時我幫阿仔考直資同埋自行報校時抽思源, 不過當時思源抽唔到而直資就考到, 跟住我係直資留位所以無大抽獎, 到左6月就第一時間去思源叩門喇. ...

作者: billysim    時間: 09-7-11 23:26

原帖由 BOBO1229 於 09-7-11 21:40 發表
really, my son have private school accept , and then i go to join 大抽獎. and very lucky...first choice.
You don't like the 直資 school?

其實我都鐘意果間直資, 如果唔係都唔會考啦, 不過因為知道思源幾好又近屋企, 同埋仲有細佬要諗埋佢, 所以思源收左阿仔後就放棄間直資囉!
作者: BOBO1229    時間: 09-7-12 10:03

me too, i have two sons 仲有細佬要諗埋佢.

原帖由 billysim 於 09-7-11 23:26 發表

其實我都鐘意果間直資, 如果唔係都唔會考啦, 不過因為知道思源幾好又近屋企, 同埋仲有細佬要諗埋佢, 所以思源收左阿仔後就放棄間直資囉!

作者: billysim    時間: 09-7-12 17:54

原帖由 BOBO1229 於 09-7-9 11:43 發表
Everybody, will you 報學校的暑期圍棋班 for your kids?

我想問學校係咪有圍棋班報呀? 有無資料可以比我呀唔該!!!
作者: billysim    時間: 09-7-12 17:57

原帖由 BOBO1229 於 09-7-12 10:03 發表
me too, i have two sons 仲有細佬要諗埋佢.

係呀, 有兩個小朋友真係要諗多好多野!!!
作者: BOBO1229    時間: 09-7-12 22:11

Pls sent u e-mail address to me...

原帖由 billysim 於 09-7-12 17:54 發表

我想問學校係咪有圍棋班報呀? 有無資料可以比我呀唔該!!!

作者: loklokcarolma    時間: 09-7-13 13:43

各位, 思源有新通告, 其中一項如下 :-

全日制開始後,逢星期三的放學時間為12:50p.m.,下午時段進行校本優化課程,為同學提供拔尖補底的小組教學。需接受課程的同學會收到個別通知。
作者: billysim    時間: 09-7-14 13:36

原帖由 BOBO1229 於 09-7-12 22:11 發表
Pls sent u e-mail address to me...

e-mail: [email protected]

Tks!!!
作者: billysim    時間: 09-7-14 13:52

各位,

你地有無報學校既英文及普通話班呀, 因為英文班已FULL, 我淨係報到普通話8:45AM-9:45AM咋.
作者: BOBO1229    時間: 09-7-14 18:18

yes, i have 報學校既英文及普通話班 and 圍棋班...

原帖由 billysim 於 09-7-14 13:52 發表
各位,

你地有無報學校既英文及普通話班呀, 因為英文班已FULL, 我淨係報到普通話8:45AM-9:45AM咋.

作者: BOBO1229    時間: 09-7-14 18:21

already sent , please check e-mail .
You can fill in the form and post to Shatin address with cheque .

原帖由 billysim 於 09-7-14 13:36 發表

e-mail: [email protected]

Tks!!!

作者: billysim    時間: 09-7-16 10:02

原帖由 BOBO1229 於 09-7-14 18:21 發表
already sent , please check e-mail .
You can fill in the form and post to Shatin address with cheque .

收到喇, 唔該晒!!, 好想比阿仔學不過時間夾唔到所以報唔到喇!! >..<
作者: BOBO1229    時間: 09-7-16 20:01

u son have summer course?

原帖由 billysim 於 09-7-16 10:02 發表

收到喇, 唔該晒!!, 好想比阿仔學不過時間夾唔到所以報唔到喇!! >..

作者: billysim    時間: 09-7-16 21:58

原帖由 BOBO1229 於 09-7-16 20:01 發表
u son have summer course?

其實果段時間無summer course要上, 不過阿仔會係8:45-9:45am上完普通話後, 要等到11:00am先上圍棋要等1:15先上堂所以就夾唔到囉.
作者: BOBO1229    時間: 09-7-21 08:51

有關小一美勞堂既用品, 例如木顏色筆/粉彩/較剪/膠水/手袖.....等等, 是否每堂都由學生自備帶返學校, 定係全部由學校安排晒架, 因為現在差不多要著手買定文具開學!
作者: loklokcarolma    時間: 09-7-21 17:45

我都想知, 但我已經買定哂啦.
作者: loklokcarolma    時間: 09-7-21 17:46

原帖由 BOBO1229 於 09-7-21 08:51 發表
有關小一美勞堂既用品, 例如木顏色筆/粉彩/較剪/膠水/手袖.....等等, 是否每堂都由學生自備帶返學校, 定係全部由學校安排晒架, 因為現在差不多要著手買定文具開學! ...

我都想知, 但我已經買定哂啦.
作者: satu    時間: 09-8-7 15:14

小一美勞堂. 要自備一張墊台紙 (用一次就掉. 一張大既雜誌紙最好). 較剪一把, 膠水/漿糊.

粉彩在學校遲d 有安排集體買. 好似 十蚊一合.  

我通常用一個類似功課袋既拉鏈袋. 全部裝埋一齊.

原帖由 BOBO1229 於 09-7-21 08:51 發表
有關小一美勞堂既用品, 例如木顏色筆/粉彩/較剪/膠水/手袖.....等等, 是否每堂都由學生自備帶返學校, 定係全部由學校安排晒架, 因為現在差不多要著手買定文具開學! ...

作者: jcpk_1999    時間: 09-8-8 17:23

我個仔就编咗勇班,未上講座,都唔知要有什麼準備?
作者: BOBO1229    時間: 09-8-20 09:07

Your children go to 學校既英文及普通話班 about 4 days , how about their feeling? My son is very happy...But ask he wake up is very difiicult in morning....hhhhhhhhhh
作者: ChingChing730    時間: 09-8-21 12:17

各位好,我女女出年升小一,我好想佢可以入到思源,想問下你地,女女有20分(包括宗教分)思源難唔難入?同埋大家知唔知幾時會有 form 派呀?
作者: billysim    時間: 09-8-21 17:23

原帖由 BOBO1229 於 09-8-20 09:07 發表
Your children go to 學校既英文及普通話班 about 4 days , how about their feeling? My son is very happy...But ask he wake up is very difiicult in morning....hhhhhhhhhh

我阿仔淨係返8:45am普通話班, 因為英文班滿晒報唔到, 佢覺得容易因為本身佢讀開公文式中文, 仲話有一日老師搵佢做小老師tim, 佢同妳阿仔一樣起身時都咋晒型呀!!!>0<
作者: billysim    時間: 09-8-21 17:25

原帖由 ChingChing730 於 09-8-21 12:17 發表
各位好,我女女出年升小一,我好想佢可以入到思源,想問下你地,女女有20分(包括宗教分)思源難唔難入?同埋大家知唔知幾時會有 form 派呀?

妳囡女都有機會嫁, 因為今年有D小朋友15分都入到, 第一輪入表好似係9,10月呀!!!
作者: ChingChing730    時間: 09-8-24 15:00

原帖由 billysim 於 09-8-21 17:25 發表

妳囡女都有機會嫁, 因為今年有D小朋友15分都入到, 第一輪入表好似係9,10月呀!!!

thank you.  希望佢得啦!
作者: evitalcm    時間: 09-9-1 14:17

原帖由 jcpk_1999 於 09-8-8 17:23 發表
我個仔就编咗勇班,未上講座,都唔知要有什麼準備?

我個仔同你他仔同班 !!
作者: BOBO1229    時間: 09-9-7 09:16

Will you help your kids to apply 課外活動? and which one?

Do u know have some 課外活動 will apply from Oct09? e.g. (music -piano and 小提琴?
作者: billysim    時間: 09-9-13 17:44

原帖由 BOBO1229 於 09-9-7 09:16 發表
Will you help your kids to apply 課外活動? and which one?

Do u know have some 課外活動 will apply from Oct09? e.g. (music -piano and 小提琴?

我幫阿仔報左,  Bulu Bulu, 游泳班, 英文戲劇拼音班, 咁你幫小朋友報左咩?, 因為阿仔仲有其他野係出面學, 所以唔敢再報其他野, 驚佢頂唔順呀, 你小朋友返左兩個星期學覺得點呀, 我阿仔佢都叫做習慣係朝早起身有小小扭計, 總算都ok, 同埋我覺得學校幾好開始唔太多功課做, 今星期默書範圍都算ok唔太多同深, 因為我有d幼稚園同學仔媽咪話, 日日功課6-7樣外, 樣樣功課量都唔少呀, 有個仲誇張數學一做做10頁, 所以見到阿仔而家既情況都唔太擔心.
作者: evon688    時間: 09-9-13 22:49

hi billysim,

唔好意思 ! 打擾你, 因為我個女出年就讀一年級,
我都想簡呢間, 你個小朋友每日有幾多樣功課,
吃力嗎 ? 我上個月聽過副校長提過英文係無教
科書, 係用外國訂翻嚟, 你覺得 ok 嗎 ?
唔該晒 ! 因為呢個禮拜要決定啦 !

原帖由 billysim 於 09-9-13 17:44 發表

我幫阿仔報左,  Bulu Bulu, 游泳班, 英文戲劇拼音班, 咁你幫小朋友報左咩?, 因為阿仔仲有其他野係出面學, 所以唔敢再報其他野, 驚佢頂唔順呀, 你小朋友返左兩個星期學覺得點呀, 我阿仔佢都叫做習慣係朝早起身有小 ...

作者: billysim    時間: 09-9-14 00:20

原帖由 evon688 於 09-9-13 22:49 發表

唔好意思 ! 打擾你, 因為我個女出年就讀一年級,
我都想簡呢間, 你個小朋友每日有幾多樣功課,
吃力嗎 ? 我上個月聽過副校長提過英文係無教
科書, 係用外國訂翻嚟, 你覺得 ok 嗎 ?
唔該晒 ! 因為呢個禮 ...

其實阿仔今星期先開始有功課做, 可能啱啱開始所以唔太多一日有4-5樣, 但每樣功課量一d都唔多, 另外英文科我覺得學校唔用坊間書本, 改用圖書/故事/遊戲我個人覺得幾好, 小朋友睇既書多左, 上堂無咁悶有興趣亦會投入d, 我阿仔返左兩星期學佢都好鐘意返學嫁, 我覺得思源劉校長同老師做好多野令學生學好多野, 我諗你都知學校有拔尖補底, 如果學生成績唔好老師就會係朝早上堂前為佢地補課, 如果成績好d既佢地逢星期三就會有優化課程比學生讀, 所以我暫時對學校都好滿意, 希望可以幫到你!!!
作者: BOBO1229    時間: 09-9-14 11:29

我幫阿仔報左,  茁壯成長,英文戲劇班,小提琴 me too 因為阿仔仲有其他野係出面學, 所以唔敢再報其他野, 驚佢頂唔順呀, same same la 我阿仔佢都叫做習慣係朝早起身有小小扭計, 同埋唔太多功課做, 總算都ok!

原帖由 billysim 於 09-9-13 17:44 發表

我幫阿仔報左,  Bulu Bulu, 游泳班, 英文戲劇拼音班, 咁你幫小朋友報左咩?, 因為阿仔仲有其他野係出面學, 所以唔敢再報其他野, 驚佢頂唔順呀, 你小朋友返左兩個星期學覺得點呀, 我阿仔佢都叫做習慣係朝早起身有小 ...

作者: evon688    時間: 09-9-14 14:10

真係好多謝你寶貴意見 !
唔該晒你 !

原帖由 billysim 於 09-9-14 00:20 發表

其實阿仔今星期先開始有功課做, 可能啱啱開始所以唔太多一日有4-5樣, 但每樣功課量一d都唔多, 另外英文科我覺得學校唔用坊間書本, 改用圖書/故事/遊戲我個人覺得幾好, 小朋友睇既書多左, 上堂無咁悶有興趣亦會投入d ...

作者: billysim    時間: 09-9-14 14:21

原帖由 evon688 於 09-9-14 14:10 發表

真係好多謝你寶貴意見 !
唔該晒你 !

唔駛客氣, 希望你小朋友入到一間適合同鐘意既學校啦!!!
作者: billysim    時間: 09-9-14 14:23

原帖由 BOBO1229 於 09-9-14 11:29 發表
我幫阿仔報左,  茁壯成長,英文戲劇班,小提琴 me too 因為阿仔仲有其他野係出面學, 所以唔敢再報其他野, 驚佢頂唔順呀, same same la 我阿仔佢都叫做習慣係朝早起身有小小扭計, 同埋唔太多功課做, 總算都ok!
...

你有無幫阿仔報小童軍呀, 我幫阿仔報左.
作者: BOBO1229    時間: 09-9-14 16:13

yes, 小童軍..but do u when confirm the result?
I'm afraid the time is no good...will duplicate with other..he is very busy on sat..

原帖由 billysim 於 09-9-14 14:23 發表

你有無幫阿仔報小童軍呀, 我幫阿仔報左.

作者: billysim    時間: 09-9-15 23:33

原帖由 BOBO1229 於 09-9-14 16:13 發表
yes, 小童軍..but do u when confirm the result?
I'm afraid the time is no good...will duplicate with other..he is very busy on sat..

我阿仔都未收到通知入唔入到, 所以都係到時睇下情況再安排!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5