教育王國

標題: 迦南 - K1 interview (食物敏感) [打印本頁]

作者: honeyki    時間: 08-11-3 12:10     標題: 迦南 - K1 interview (食物敏感)

有無媽咪知道Why 迦南 - K1 interview 時, 要問有冇"食物敏感", "有咩唔食得", 如果我個仔有"花生敏感" 或"G6pd",  係唔係唔收(岐視成份) , 定係學校會有特別安排??

作者: marcuscyrus    時間: 08-11-3 12:24

原帖由 honeyki 於 08-11-3 12:10 發表
有無媽咪知道Why 迦南 - K1 interview 時, 要問有冇"食物敏感", "有咩唔食得", 如果我個仔有"花生敏感" 或"G6pd",  係唔係唔收(岐視成份) , 定係學校會有特別安排??
    ...

我估係安排茶點同埋教具要小心d je
作者: honeyki    時間: 08-11-3 12:32     標題: 回覆 # 的文章

可能係啦, 咁請問有冇小朋友係interview個陣已經講係"食物敏感"或"G6pd", 都成功被取錄呢?
作者: KittyTong    時間: 08-11-3 22:55     標題: 食物敏感

我個仔上年interview 時都有問我有無食物敏感,我話佢有濕疹,好多食物都唔食得,最後都成功被取錄了k1,相信學校都係想了解多啲方便日後茶點安排。

原帖由 honeyki 於 08-11-3 12:32 發表
可能係啦, 咁請問有冇小朋友係interview個陣已經講係"食物敏感"或"G6pd", 都成功被取錄呢?

作者: honeyki    時間: 08-11-4 10:47     標題: 回覆 # 的文章

咁每日既茶點小食, 係自己預備定學校arrange?
作者: leejoannelee    時間: 08-11-4 11:04

每日既茶點小食都係學校安排好架,
有瘦肉粥, 通粉, 面包, 麥皮等等...

原帖由 honeyki 於 08-11-4 10:47 發表
咁每日既茶點小食, 係自己預備定學校arrange?

作者: 雙子媽媽    時間: 08-11-4 11:42

係. 我估都係因為要安排茶點. 我舊年都有考迦南. 樓主唔使太敏感ge, 況且G6PD又唔係咩大病, 又唔會傳染人, 學校唔會歧視ge
原帖由 marcuscyrus 於 08-11-3 12:24 發表

我估係安排茶點同埋教具要小心d je

作者: honeyki    時間: 08-11-4 12:17     標題: 回覆 # 的文章

咁都放心啲, 不過都未知收唔收, 聽聞今年好多人報, 重要細仔, 有啲擔心.
作者: happy_cow    時間: 08-11-5 23:05

唔洗擔心, 因為我囝囝係個超級敏感bb, 迦南都收咗, 而且老師真係會小心安排荼點架, 學校收咗之後都會再三confirm 敏感食物... 令我好放心呀
作者: ippuiman    時間: 08-11-6 00:13

唔駛擔心, 只是在食品上要另外安排, 因為我囡囡都係續迦南, 開家長會時校長亦有提及對食物敏感的學生安排, 相信你的情況只是紀錄在案啫
作者: honeyki    時間: 08-11-6 09:06     標題: 回覆 # 的文章

多謝各位媽咪既回覆, 如果阿仔係"細仔", 係唔係只收 pm class, 同埋幾時會開家長會?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5