教育王國

標題: 啱啱收到培僑interview 信啦!! [打印本頁]

作者: BB6392    時間: 08-10-14 12:26     標題: 啱啱收到培僑interview 信啦!!

頭先做做下嘢個Receiption 比咗封信我, 原來係培僑send 咗信嚟話25號 interview, 有冇媽咪都係今日收到信架
作者: conniengor    時間: 08-10-14 12:41

希望我唔係25號啦!  ktsps, dbspd(24-25日) 可能又係同一日, 到時真係唔知點算!
作者: jena2468    時間: 08-10-14 14:03

原帖由 BB6392 於 08-10-14 12:26 發表
頭先做做下嘢個Receiption 比咗封信我, 原來係培僑send 咗信嚟話25號 interview, 有冇媽咪都係今日收到信架

請問你係幾時交form ga, 我地last day 交, e+都未有黎信 !
作者: BB6392    時間: 08-10-14 14:57

原帖由 jena2468 於 08-10-14 14:03 發表

請問你係幾時交form ga, 我地last day 交, e+都未有黎信 !

幾時交就唔係好記得啦不過我應該唔係最後個日先交form 既, 學校應該分批出緊架啦放心啦
作者: 樹熊    時間: 08-10-14 16:39

me too 25號 4:00pm number 4xx
作者: baldheadcat    時間: 08-10-14 17:37

26號下午3點。
作者: aniwong    時間: 08-10-14 19:05

Me too,26/10 3:30pm,  
Last year interview有普通話.好驚呀!
原帖由 baldheadcat 於 08-10-14 17:37 發表
26號下午3點。

作者: aniwong    時間: 08-10-14 19:38

My Candidate No. : 0901001X, you are 4XX, is it follow by same first 4 number 0901 also? I will interview on 26/Oct. pm 3:30.
原帖由 樹熊 於 08-10-14 16:39 發表
me too 25號 4:00pm number 4xx

作者: Oscar媽    時間: 08-10-14 19:43

我今日都收到呀!!

26/10  4:00pm no:090103xx

作者: 樹熊    時間: 08-10-14 20:50

原帖由 aniwong 於 08-10-14 19:38 發表
My Candidate No. : 0901001X, you are 4XX, is it follow by same first 4 number 0901 also? I will interview on 26/Oct. pm 3:30.

sorry 090104xx
作者: 樹熊    時間: 08-10-14 20:55

原帖由 aniwong 於 08-10-14 19:38 發表

Aniwong,

你好早交form呀number好前?
作者: aniwong    時間: 08-10-14 21:18

我是八月頭寄出的. 唔記得邊日, 淨係記得在WKF交表的最後一日那天. 唔知今年有多少人in呢?以我所知往沙田的, 十個有九個都in. 我的鄰居也不例外.
原帖由 樹熊 於 08-10-14 20:55 發表

Aniwong,

你好早交form呀number好前?

作者: baba_mama    時間: 08-10-14 21:38

我最後一日交表都 25 號 in 喎,究竟點排

原帖由 aniwong 於 08-10-14 21:18 發表
我是八月頭寄出的. 唔記得邊日, 淨係記得在WKF交表的最後一日那天. 唔知今年有多少人in呢?以我所知往沙田的, 十個有九個都in. 我的鄰居也不例外.

作者: NgVivian    時間: 08-10-14 21:45

我收到啦 冇同其他學校撞期
作者: aniwong    時間: 08-10-14 23:43

Hi,我都想知道!不過算數喇, 由排位就開始想不通, 幾時跑到去尾站, 真係會發癲!這是一個由學校控制哂的interview遊戲, (徐非有勢力人士), 我們大部份只有in , in , out, out, ok, wait..waiting, and die hard!失敗真是在所難免!成功全憑努力在前+好彩. 做足準備功夫, 就是最大的努力!
原帖由 baba_mama 於 08-10-14 21:38 發表白  
我最後一日交表都 25 號 in 喎,究竟點排

作者: CathyDannyBB    時間: 08-10-15 09:45

no 7X , 25/10 3:30 pm interview
作者: liwoodma    時間: 08-10-15 09:53

CathyDannyBB

好耐無見, 你仲記唔記得我呀?大家一齊努力, 希望我地仔仔都入到間好的學校啦....
作者: Oscar媽    時間: 08-10-15 09:56

liwoodma,

你 in 幾時呀!!

原帖由 liwoodma 於 08-10-15 09:53 發表
CathyDannyBB

好耐無見, 你仲記唔記得我呀?大家一齊努力, 希望我地仔仔都入到間好的學校啦....

作者: cwl004    時間: 08-10-15 10:06

0901010x 26/10 9:30am

我朋友26/10 3:00pm
作者: 樹熊    時間: 08-10-15 10:20

原帖由 aniwong 於 08-10-14 23:43 發表
Hi,我都想知道!不過算數喇, 由排位就開始想不通, 幾時跑到去尾站, 真係會發癲!這是一個由學校控制哂的interview遊戲, (徐非有勢力人士), 我們大部份只有in , in , out, out, ok, wait..waiting, and die hard!失敗真 ...

Aniwong,

我好同意你説法我考播道有係好早交form number  好先但最後時間in大家加油
作者: liwoodma    時間: 08-10-15 11:03

Oscar媽

我無報呢間呀...咁遠, 我18號in 陳守仁, 25號in 九龍塘, 我去唔到PTA啦.....

原帖由 Oscar媽 於 08-10-15 09:56 發表
liwoodma,

你 in 幾時呀!!

作者: aniwong    時間: 08-10-15 12:22

Hi,樹熊 , everybody,
Sorry, 又想發up風,
The interview games is just the beginning start from kindergarten, meanwhile, we may already consider & choose the way at that moment.....My girl speak good English when she was two years old.  So I apply three kindergartens. St. Catherine, 根德, St. Rose.( for internation school, i can't afford.) 根德有人事, the other two, 靠自己, 三間都收, st. cat 用English interview, st. rose use Chinese, 英文程度平平, 最後讀st. cat. 回想到這伏線, 你已經知道自己想要什麼.家庭配合學校要一致, 一心一意, 堅定才能更進一步. (當然有時變化會動移和改變我們)
當我讀書時, 有本書話成功(叻)的人定義有發明家, 音樂家, 運動家, 藝術家. (冇企業家)都是super insistence.
其實係父母心目中子女是最好的, 叻唔叻自己最清楚, 一切都有上天(神)的安排.

樹熊,
我入正題, 我一間將軍澳的學校都冇選擇. 我本人都l鍾意播道和真道.  我老公和囡囡係天主教,我冇入教, 播道係基督教, 可惜我老公唔鍾意地點, 加上唔同教.冇得傾.吹脹!第一關, 是老公,後來再理論, 老公話屋企附近可以考(就算是唔同教).佢有佢一套. 死未!
quote]原帖由 樹熊 於 08-10-15 10:20 發表

Aniwong,

我好同意你説法我考播道有係好早交form number  好先但最後時間in大家加油 [/quote]
作者: jena2468    時間: 08-10-15 13:48

我都收到啦, 又係25/10 下午 , 我地個no.好後 09109xx, 咁係米有九百幾人交表 ? 希望亞女當日有好表現啦
作者: 樹熊    時間: 08-10-15 23:00

原帖由 aniwong 於 08-10-15 12:22 發表
Hi,樹熊 , everybody,
Sorry, 又想發up風,
The interview games is just the beginning start from kindergarten, meanwhile, we may already consider & choose the way at that moment.....My girl speak good Eng ...

Aniwong,

有時真係好無奈希望盡快完結好受苦
作者: aniwong    時間: 08-10-16 00:29

樹熊
你個代號好cute,不過唔好好似樹熊慢性子和無奈,我知道有好多我嘅朋友真人真事嘅例子,前年D家長們話,IN完晒之後, 才是戲劇化的開始, 峰迴路轉, .五間SECOND IN, 最後可能去到開學前幾日, 還有學校CALL你, 有d十間都REJECTED, 大抽獎中標....我幾個朋友就係咁, 其實全個pool真係少左好多細佬仔,努力以赴, 一定有間係附近,先苦後甜!加油吧!

原帖由 樹熊 於 08-10-15 23:00 發表

Aniwong,

有時真係好無奈希望盡快完結好受苦

作者: 樹熊    時間: 08-10-16 10:37

原帖由 aniwong 於 08-10-16 00:29 發表
樹熊
你個代號好cute,不過唔好好似樹熊慢性子和無奈,我知道有好多我嘅朋友真人真事嘅例子,前年D家長們話,IN完晒之後, 才是戲劇化的開始, 峰迴路轉, .五間SECOND IN, 最後可能去到開學前幾日, 還有學校CALL你, 有d十 ...

Aniwong,
我對囡囡今次面試信心係無,因為佢是細女加上行出來和説話不成熟成績不是太好和失落於港大同學會第一間出來這樣會有小小打擊信心
作者: aniwong    時間: 08-10-16 14:35

Don't worry, be happy!我囡係3月31日出生.她講英文能力最強, 其他的是平平, 講中文講到一舊舊. (去SMC interview 話自己成日唔交功課. 叫她堆積木, (she said I don't know how to play, it is a baby game.)不過校長話她講英文好好,like to talk in English---I have a lot of  friends interview last year. They share all the information to me. So I pick SMC & WKF first. Luckily she has both accepted by them.
首先你要選擇多d適合囡囡去in同讀的學校, 最緊要係囡囡in, 就算發揮得唔好, 起碼唔會太離譜. Pui Kiu上年有普通話考試, 現在囡囡剩係操練了普通話自我介紹... 其餘的理解題就不行. 可能有英文/ 普通話故事理解題.My friend 佢個都係細女,佢in啓基,得左!佢都失落於港大同學.

原帖由 樹熊 於 08-10-16 10:37 發表

Aniwong,
我對囡囡今次面試信心係無,因為佢是細女加上行出來和説話不成熟成績不是太好和失落於港大同學會第一間出來這樣會有小小打擊信心

作者: mother904    時間: 08-10-16 15:06

原帖由 樹熊 於 08-10-16 10:37 發表

唔好意思,想8下港大同學會同培僑一東一西,請問距離你府上遠嗎?返學的話,會唔會好辛苦?

我咁問係因為我有同樣擔憂,就近入學本來最好,但收既可能未必係近屋企果間,所以想看看你選校的意見。
作者: 樹熊    時間: 08-10-16 16:24

原帖由 mother904 於 08-10-16 15:06 發表

唔好意思,想8下港大同學會同培僑一東一西,請問距離你府上遠嗎?返學的話,會唔會好辛苦?

我咁問係因為我有同樣擔憂,就近入學本來最好,但收既可能未必係近屋企果間,所以想看看你選校的意見。 ...

mother904

I live in Tseung Kwan O我囡囡較合適讀活動學校所以照選
作者: 陳車厘    時間: 08-10-17 13:52

請問培僑 in 唔 in 家長架?
作者: mother904    時間: 08-10-17 14:20

原帖由 樹熊 於 08-10-16 16:24 發表

I live in Tseung Kwan O我囡囡較合適讀活動學校所以照選

i see...

其實TKO四通八達,真係去邊度都唔係好遠。
作者: Cathleen    時間: 08-10-17 15:19     標題: 回覆 # 的文章

頭先call左培僑改時間, 佢話星期日full 晒, 得返一個位係9:00, 我即刻改左啦. 唔知會唔會影響面試結果?
作者: 南靜    時間: 08-10-18 23:14

請問大家講緊嘅培僑是否小西灣嗰間呀,咩唔係11月尾公佈結果咩,為何會有信叫去Interview嘅
作者: mother904    時間: 08-10-18 23:41

原帖由 南靜 於 08-10-18 23:14 發表
請問大家講緊嘅培僑是否小西灣嗰間呀,咩唔係11月尾公佈結果咩,為何會有信叫去Interview嘅

我諗我地講緊既係大圍既培僑書院小學部。
作者: 南靜    時間: 08-10-18 23:48

咩唔係所有自行派位是由學校抽籤,而有得約見小朋友架,咁我個囡仲未收到信即是冇機會啦
作者: mother904    時間: 08-10-19 00:02

原帖由 南靜 於 08-10-18 23:48 發表
咩唔係所有自行派位是由學校抽籤,而有得約見小朋友架,咁我個囡仲未收到信即是冇機會啦

培僑書院係直資小學黎架wor....
作者: baba_mama    時間: 08-10-23 21:20

唔知會唔會 in 25 號個 D 小朋友係 bright D 呢?

佢地係點樣安排 25 in 定係 26 in 呢?

原帖由 mother904 於 08-10-19 00:02 發表

培僑書院係直資小學黎架wor....

作者: Cathleen    時間: 08-10-24 00:08

i think no related because my interview on 25 but i change to 26

原帖由 baba_mama 於 08-10-23 21:20 發表
唔知會唔會 in 25 號個 D 小朋友係 bright D 呢?

作者: Santa_Maria    時間: 08-10-24 01:05

原帖由 baba_mama 於 08-10-23 21:20 發表

How come bright?
作者: mycarrie    時間: 08-10-24 09:25

我都收到信la, 26號 星期日, 祝大家好運.

有無人知道考咩呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5