教育王國

標題: 40網的家長們來談談 [打印本頁]

作者: joanlai105    時間: 08-9-13 21:39     標題: 40網的家長們來談談

請問各位家長,你們有了心水吗?不知協和小學(上午校)好不好?它09年會搬來這邊,新校應該容易入些,但不知好不好,有没有其它好的選擇?首選官立或津貼的.
作者: silvia_ng    時間: 08-9-14 00:52

原帖由 joanlai105 於 08-9-13 21:39 發表
請問各位家長,你們有了心水吗?不知協和小學(上午校)好不好?它09年會搬來這邊,新校應該容易入些,但不知好不好,有没有其它好的選擇?首選官立或津貼的. ...

收到今年的小學概覽既40網資料, 但上面冇協和小學。所以你未必可以選擇呢間喎!
我唸要等佢搬定左先得。可能搬左之後變左全日制。
作者: 龍鳳胎    時間: 08-9-14 17:26

統一派位先可以揀呀!

原帖由 silvia_ng 於 08-9-14 00:52 發表

收到今年的小學概覽既40網資料, 但上面冇協和小學。所以你未必可以選擇呢間喎!
我唸要等佢搬定左先得。可能搬左之後變左全日制。

作者: Crabtree    時間: 08-9-14 22:05

但係自行無分地區限制, 我上網睇過原屬32網, 但寫咗更改網為40網, 另收了協和上午校的單章, 寫咗話2009年12月改為全日制搬去新校(九龍工業隔離), 並提供免費校車服務, 方便深水埗居民噃.
作者: ffeeii    時間: 08-9-15 15:49

原帖由 joanlai105 於 08-9-13 21:39 發表
請問各位家長,你們有了心水吗?不知協和小學(上午校)好不好?它09年會搬來這邊,新校應該容易入些,但不知好不好,有没有其它好的選擇?首選官立或津貼的. ...

我都係呢區....荔天/深官都可以
作者: joanlai105    時間: 08-9-15 17:47     標題: 嘉靈、聖紀文

你們了解聖紀文、嘉靈小學吗?
作者: silvia_ng    時間: 08-9-15 19:26

原帖由 joanlai105 於 08-9-15 17:47 發表
你們了解聖紀文、嘉靈小學吗?

聖紀文係我的1st choice!不過4測2考....好辛苦呢

選協和上午校都幾煩喎, 頭幾個月先返半日, 之後又全日, 又要適應新校舍.....三思....
作者: ronleung    時間: 08-9-15 23:57

荔天, 嘉靈, 善導, 瑪利諾神父, 聖紀文, 聖多瑪, 聖芳濟愛德, 聖安德烈, 基福, 旅商開平, 請問呢十間, 你地會點排位呢??

原本都諗聖紀文, 但4測2考真係不易.
作者: silvia_ng    時間: 08-9-16 11:00

原帖由 ronleung 於 08-9-15 23:57 發表
荔天, 嘉靈, 善導, 瑪利諾神父, 聖紀文, 聖多瑪, 聖芳濟愛德, 聖安德烈, 基福, 旅商開平, 請問呢十間, 你地會點排位呢??

原本都諗聖紀文, 但4測2考真係不易. ...

排位暫時未唸, 因為仲有排先填。選左1st choice填自行先算。

聖紀文佢地成日測驗+考試, 都好既...因為唔洗每次都測咁多範圍 成日都要keep住溫書。另我又鐘意佢地既課外活動! 中學派位又非常好!
作者: labelle    時間: 08-9-16 14:06

作者: Moonhui    時間: 08-9-16 15:10

聖紀文我是畢業生, 我想比囝囝讀, 但我吾見左畢業証書, 點算??? 因我見到佢地網站要連同父/母的畢業証書交去.

原帖由 silvia_ng 於 08-9-16 11:00 發表

排位暫時未唸, 因為仲有排先填。選左1st choice填自行先算。

聖紀文佢地成日測驗+考試, 都好既...因為唔洗每次都測咁多範圍 成日都要keep住溫書。另我又鐘意佢地既課外活動! 中學派位又非常好! ...

作者: smallmama    時間: 08-9-16 15:42

我諗你可以打番去學校問一下 (最好你記得邊一年畢業), 佢哋或者可以幫到你架.

原帖由 Moonhui 於 08-9-16 15:10 發表
聖紀文我是畢業生, 我想比囝囝讀, 但我吾見左畢業証書, 點算??? 因我見到佢地網站要連同父/母的畢業証書交去.

作者: joanlai105    時間: 08-9-16 16:39     標題: 好煩

這叫"先苦後甜"嘛!要不好的學校怎能這麼容易入?其它那些熱門的很难進的!唉,我的第一選擇現在都没確定,好煩!
作者: namnam320    時間: 08-9-16 17:24

我想搵間冇咁多考試,但又要好學校,好似好茅盾?
2010係咪有協和?協和會唔會好多考試?
作者: abab    時間: 08-9-17 21:30

原帖由 namnam320 於 08-9-16 17:24 發表
我想搵間冇咁多考試,但又要好學校,好似好茅盾?
2010係咪有協和?協和會唔會好多考試?

2009 就是40區的校網了,2010當然有啦。

新校舍好近我屋企,它是我自行收生階段的首選。因為我見我朋友仔女讀協和上午校話好鍾意學校,一個二年班,一個三年班,知道功課量不多,可以上去個網看小一家課看看就知大概。個三年班說一二年班的功課都不多,現在三年班都是差不多。

一個學年二次考試,二次測驗。測驗是一星期一科,他們說同仔女溫書都不辛苦。最鍾意英文科是用圖書教,小朋友唱住歌仔學英文,培養到他們好鍾意看英文圖書,到三年班就用番LONGMAN 書教。

這個星期六上午學校開放日,仲有專車接載。
http://www.heepwoham.edu.hk/popup/popup8.htm
作者: abab    時間: 08-9-17 21:39

原帖由 龍鳳胎 於 08-9-14 17:26 發表
統一派位先可以揀呀!

在自行收生階段已經可以揀 "協和" 的。

如果人人以為統一派位先可以揀就弊傢伙了!收唔到生就殺校啦!

校網名單是寫明交表是交去旺角校址。
作者: maisylong    時間: 08-9-18 12:29

原帖由 abab 於 08-9-17 21:30 發表

2009 就是40區的校網了,2010當然有啦。

新校舍好近我屋企,它是我自行收生階段的首選。因為我見我朋友仔女讀協和上午校話好鍾意學校,一個二年班,一個三年班,知道功課量不多,可以上去個網看小一家課看看就知大概。個三年 ...

請問協和新校舍係邊樹??
作者: MariaTsui    時間: 08-9-18 13:25

協和新校舍在九工隔離.
作者: abab    時間: 08-9-18 14:50

原帖由 maisylong 於 08-9-18 12:29 發表

請問協和新校舍係邊樹??

新校詳情可以見http://www.heepwoham.edu.hk/newscheng/web/3.htm
塊地面積好大,成個地盤用來建校,即是福榮街到長沙灣道及東京街到東沙島街塊地。校門會在長沙灣道。

作者: maisylong    時間: 08-9-18 20:30

原帖由 abab 於 08-9-18 14:50 發表

新校詳情可以見http://www.heepwoham.edu.hk/newscheng/web/3.htm
塊地面積好大,成個地盤用來建校,即是福榮街到長沙灣道及東京街到東沙島街塊地。校門會在長沙灣道。

http://www.heepwoham.edu.hk/newscheng/pla.jp ...

唔該晒, 新校舍好靚, 好大.  遲d 40 網又多一間好學校可選!!  好野!!
作者: 穎妍媽咪    時間: 08-9-19 21:16     標題: 荔天開放日

作者: silvia_ng    時間: 08-9-20 00:22

原帖由 maisylong 於 08-9-18 20:30 發表

唔該晒, 新校舍好靚, 好大.  遲d 40 網又多一間好學校可選!!  好野!!

協和小學校長承認已銷毀偷拍學生更衣片段

【on.cc專訊】中華基督教會協和小學下午校校長王玉棠,回應校內1名男教師,涉在舞蹈班課室放置攝錄機偷拍學生更衣事件時表示,師生周二晚於上舞蹈課時,發現課室窗戶及門口位置裝有小型攝錄機,追查後找出涉案教師,並報警處理。王玉棠又指,警方同意校方可內部處理事件,校方為保障學生私隱,決定即時銷毀有關錄影片段。

王玉棠指校方已即時解僱涉案教師,校方也沒有隱瞞事件,否則便不會報警。

協和家長收到通告, 通知此事係上午校既老師做。
得悉此事之後, 對此校評分大減...話就話解僱左果位老師, 但係個心都係唔知點咁.....

作者: Josa    時間: 08-9-20 21:55

請問再隔離果塊地係咩學校??
都係起緊
進度如協和差不多

原帖由 MariaTsui 於 08-9-18 13:25 發表
協和新校舍在九工隔離.

作者: hanshing    時間: 08-9-21 11:06

我女女今年都要報小一,我選開平
作者: Crabtree    時間: 08-9-21 17:22

今日有無人去了荔天開放日, 感覺如何?
作者: Kittymummy    時間: 08-9-22 00:03

唔駛, 只要寫返你邊年畢業, 佢地就有record check 到.
我果間就係 (hoi ping), 不過你最好打電話比學校問問先 !

原帖由 Moonhui 於 08-9-16 15:10 發表

作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-22 10:21

原帖由 hanshing 於 08-9-21 11:06 發表
我女女今年都要報小一,我選開平

我13號個日都有去開平開放日, 感覺上呢間學校都幾好, 我依家都心大心細, 尋日去左荔枝角天主教小學, 都唔錯, 見到d學生都好開心, 又有英語大使, 又有普通話大使, 我都想考, 不過我得 15 分咋, 如果考開平機會會大好多, 如果考荔天, 第一次都冇機會面試既話, 就浪費左個機會啦.....真係好煩惱......
作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-22 10:22

原帖由 Crabtree 於 08-9-21 17:22 發表
今日有無人去了荔天開放日, 感覺如何?

好 ok 呀, 攪到我都心思思唔知點擇好.....
作者: 羊咩囝    時間: 08-9-22 11:33

有沒有媽咪會揀善導呀?
作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-22 14:03

原帖由 羊咩囝 於 08-9-22 11:33 發表
有沒有媽咪會揀善導呀?

我淨係知荔天既前身係善導下午校, 我諗佢都唔差掛, 係大抽獎個輪, 我都會放係較前位置.....
作者: MariaTsui    時間: 08-9-22 16:12

荔天是40網的熱門選擇,基本上學校都不能收所有選荔天為第一志願的小朋友,上年在自行收生就收了差不多200份申請,如果在大抽獎不把荔天放第一位,都不需要放第2或第3位,因為更本沒有多餘位留給非第1選擇的小朋友。
作者: ronleung    時間: 08-9-23 08:51

協和本身都出名幾好, 而且校舍又大又靚, 但係新校又驚小朋友變白老鼠, 我對上個星期參觀左旅商/聖紀文/荔天/聖安德烈, 有無其他媽咪都有去呢? 比D意見丫.
作者: ChapmanMa    時間: 08-9-23 09:55

I went to 聖紀文/聖安德烈/基福/基愛,  聖紀文 & 基愛
with a longer history, but the school area is too old & small.  The other two is a new school.  But from my opinion, SKH is a famous education institute, I believe their teachers quality are of  high standard.

原帖由 ronleung 於 08-9-23 08:51 發表
協和本身都出名幾好, 而且校舍又大又靚, 但係新校又驚小朋友變白老鼠, 我對上個星期參觀左旅商/聖紀文/荔天/聖安德烈, 有無其他媽咪都有去呢? 比D意見丫. ...

作者: ec822    時間: 08-9-23 12:21

上左小學概覽看,
協和上午校搬去深水埗.係新校舍,但就於2009結束與銘賢中學聯.

協和下午校就無寫會搬,是否意味留原址?在下午校就有寫與銘賢聯繫.有醜聞的是下午校.

還未想好第一輪選那一間.想選基督教/無宗教學校.但聽大家講聖紀文很多功課.不太想.跨區又不知選甚麼.正在煩惱中.
作者: silvia_ng    時間: 08-9-23 13:34

原帖由 ec822 於 08-9-23 12:21 發表
上左小學概覽看,
協和上午校搬去深水埗.係新校舍,但就於2009結束與銘賢中學聯.

協和下午校就無寫會搬,是否意味留原址?在下午校就有寫與銘賢聯繫.有醜聞的是下午校.

還未想好第一輪選那一間.想選基督教/無宗教學校. ...

發現醜聞是下午校老師, 但安裝攝錄機的人是上午校老師。下午校留在原址, 對於男孩子升中的校網比較好。
作者: joanlai105    時間: 08-9-23 13:41     標題: 回覆 # 的文章

基本上,我也去了這區的大部分小學參觀,以下是我的觀點,希望可以给你們一點参考:
1、嘉靈小學的老師比較有爱心,學生有禮貌,對特殊教育的學生有較大的支援,比較關注學生的成長,基本上它是我的首選,但不大清楚它課程的深浅。可惜它的空位很少,因为它过去几年都是接收寶血幼儿園的學生,抽中的機會很低,几乎是零。
2、爱德小學的校规很嚴,英文特别難,但升中派位很好,不過我的小朋友不算太聰明,我怕他跟不上,会很辛苦,如果你們的小朋友是聰明的,可以考虑这間。
3、善導的課程比較深,經常有特击測驗,虽然學校較小、旧,但升中的派位也挺不错的,老師也有爱心。
4、荔天的課程很深,升中派位很好。
5、基福的硬件是最好的,今年還被選中為“種子學校”,但功課多,課程深,老師的爱心一般。
6、聖紀文功課多,課程深,老師的爱心一般,可能是歷史久,所以比較出名。
7、開平的課程一般,不是太深,好象會有小班教學,它的資源較多,它的開放日給我的感覺挺好,它會在我的選擇之中。
8、五邑的老師跟家長的溝通很好,學校給家長的開放程度很高,讓我們很清楚學生在學校的情況,學生上學很開心,但課程較淺,如果你想愉快上學,它是不错的選擇。
9、基爱的情況和善導差不多,所以不多說了。
10、玛利諾課程深(特别是中文)、校規嚴、但有爱心,學生有禮貌,升中派位很好,是名校,但很熱門,如果你的小朋友聰明,有20-25分,可以考虑它,我就根本不敢想它了。

40網的小學基本就是這几間,以上只是我个人的觀點,當中肯定會有错漏,如有不對的地方請指出,我也希望其他家長能提出她們的意見。
  虽然我知道這些的特点,但其实我也不太確定,所以我也很想了解其他家長的意見。
作者: lillymarie    時間: 08-9-23 13:55

原來聖多馬小學亦會在2009-2010年度搬新校舍, 新校就在協和上午隔離
作者: joanlai105    時間: 08-9-23 14:25

我漏了說協和,我去了参加它的開放日,我發覺它較重視音樂,它在這方面的成績挺好,在特殊教育的方面較有經驗,很關心學生的成長,在課余時間有一些課程是針對學生的成長,學生有禮貌,每年會去大陆旅遊,跟當地的學校進行交流(好象是讀五年紀的時候)。它的歷史很久,是從廣州的名校分出来的,廣州有協和小學和中學。虽然前些日子發生了“偷拍醜聞”,但我認為這只是個別事件,不會影響我對它的觀點。
  但致命的一点就是它很早就要到校--7:30;
  12月之前要去舊址上學,虽然有免費校車,但設在九龍工業中學,對我来說,要很早起床——我的小朋友做事很慢。這樣小朋友會很辛苦,所以我很苦惱。
  如果它現在就是在新址,我肯定會選它,因为它不會象聖紀文和基福那样催谷成績,而且它的升中派位很好。但我又怕它不能按時遷校。
   但也是因为它搬校,所以進的機會很高,其它好的學校很熱門,機會很低,因此到現在,我都拿不定主意,其他的家長們,你們能給我一些意見吗?
作者: ec822    時間: 08-9-23 14:33

silver_ng
不太明.點解做係下午但安係上午校?

joanlai105
謝謝你的分享.
我都想去不太谷的學校.不過,新校不會和銘賢聯.同埋中學校網係深水埗.真係上午校好d.

請問你地會點選?
作者: 羊咩囝    時間: 08-9-23 15:27

星期五交表拉! 你哋諗好交邊間未呀?

我會交去善導!
唔知有廿分會唔會第一輪直入??
作者: silvia_ng    時間: 08-9-23 15:44

原帖由 ec822 於 08-9-23 14:33 發表
silver_ng
不太明.點解做係下午但安係上午校?

joanlai105
謝謝你的分享.
我都想去不太谷的學校.不過,新校不會和銘賢聯.同埋中學校網係深水埗.真係上午校好d.

請問你地會點選? ...

同一校舍, 地點係舞蹈室。
作者: silvia_ng    時間: 08-9-23 15:47

唔知大家有冇睇到另一個topic, 係明報升小特輯。入面有講抽中熱門學校既機會率同埋升中派位上英中既比率。

40網最勁係瑪小上午校, 有87%上英中。佢地下午校都有83%。之後係聖紀文, 有55%。再之後係基福。

當然, 有d學校冇回覆明報查詢, 所以數據都係參考之用。

我都填好表, 交聖紀文。我上次去過佢地openday, 真係比到一個好好既印象比我, 無論老師態度及小朋友既表現, 都非常之好。 (不過我只得15分, 應該都係唔得架啦 )
作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-23 16:43

我都係15, 16 咁, 都唔知擇開平好定荔天, 得個15分, 我知開平既機會會大好多, 但係去過荔天開放日, 又好鍾意個度既學習環境, 老師同同學既關係都幾好, 有講有笑.....

而開平整體上既感覺都非常好, 見到d同學都幾開心, 老師後生, 感覺上應該容易接納小朋友, 唔會太刻板....

我最怕就係個囡讀書讀得辛苦, 我自己又唔係太叻, 唔想晚晚為左功課發脾氣鬧佢, 到時佢仲唔鍾意讀書....

點擇好呢?????
作者: 羊咩囝    時間: 08-9-23 17:03

原帖由 嵐嵐mimi 於 08-9-23 16:43 發表
我都係15, 16 咁, 都唔知擇開平好定荔天, 得個15分, 我知開平既機會會大好多, 但係去過荔天開放日, 又好鍾意個度既學習環境, 老師同同學既關係都幾好, 有講有笑.....

而開平整體上既感覺都非常好, 見到d同學都幾開 ...

如果開平有分的話, 那當然揀開平, 可況她不是一所差的小學, 而且荔天上年度都有二佰幾張飛, 好難入! 倒不如穩中求勝, 直入第一輪, 到最後叩門吧!
作者: lillymarie    時間: 08-9-23 22:13

原帖由 joanlai105 於 08-9-23 14:25 發表
我漏了說協和,我去了参加它的開放日,我發覺它較重視音樂,它在這方面的成績挺好,在特殊教育的方面較有經驗,很關心學生的成長,在課余時間有一些課程是針對學生的成長,學生有禮貌,每年會去大陆旅遊,跟當地的學校進行交流(好象是讀 ...

協和上午校的課程相信是深的, 聽聞功課深, 有很多project(與net 40 小學比較)要做
作者: namnam320    時間: 08-9-24 12:00

多謝大家的心得!

我想問協和新校,應該是否冇咁快有全日?
作者: MariaTsui    時間: 08-9-24 12:53

我也曾面對你們的問題,因為我囝囝是在上年選小一,加上有20分,所以在自行收生階段入了荔天,剛剛開學數星期,我想告訴你們一些心儀學校有關小一開學這數星期的資料,有些是囝囝學校,也有些是囝囝同學,可能有些不是40區.

荔天的確是一所好學校,他很照顧小一生,在小一適應方面資援最多,在暑假開始(7月尾)已舉辦為期3星期,返一,三,五早上的英文及數學適應班,因為小一數學是用小一下學期書本,另開學前有2天適應班,前者是自願參予,後者是一定要參加,這樣小一生可以早些認識同學,校園.至於默書方面是不計分數,直至11月小考後才計分,內容都不深,這樣小朋友比較容易適應.開學首2個循環週是不較中文,用來教普通話漢語併音.

開平的中文有分普通話班,現在已經派了一個學期的默書範圍,但要留意中文默書是用普通話讀出,校內也有較多內地人,由於校舍舊,上年在自行收生階段收了很多15分的小朋友,小一生的學校課外活動不多.

現在有些事要做,下次說聖紀文.
作者: lillymarie    時間: 08-9-24 12:56

原帖由 namnam320 於 08-9-24 12:00 發表
多謝大家的心得!

我想問協和新校,應該是否冇咁快有全日?

協和新校預計2009年12月落成, 最快亦要2009年度小一下學期, 即2010年初才會搬校舍, 搬咗之後先會轉全日制

所以協和上午校2009年度小一上學期仍然係上午校時間, 返7:30am, 放12:30pm左右, 在舊校址上課

如果因為各種問題, 例如天雨, 令新校舍施工延遲, 學生就會繼續在舊校以上午校時間上課, 直至搬進新校舍
作者: Sammiy    時間: 08-9-24 13:22

Hi ~ 我都係40 綱架 ~
但我仔仔今年 K2, 出年要搵學校 ~
我得15 ,所以都唔知點 ???

請指教 ~~~
作者: MariaTsui    時間: 08-9-24 13:58

...... 續上文

聖紀文的校舍雖然舊,但中學派位好,所以也是一些家長心頭好,因為學校歷史悠久,加上中學派位口碑好,一直是舊生的選擇,論15分,當然開平會比聖紀文大,因為10幾年前的開平真的不太好,聖紀文有好的派位,當然學生必定要加倍努力,一年4測2考,10月是今個學年第一次測驗,對小一生來,都幾吃力,當然捱得到,前途一片秀麗,也是40區內中學派位最好的其中一間,如果小朋友能夠承受壓力,可以催"谷",這是一個不錯的選擇。

忘記說開平有一間聯系中學,是在何文田的旅港開平商會中學,屬於英中Banding 1尾。
作者: LapHimMom    時間: 08-9-24 14:39

但是開平在小學概覽中是無联繫中學的。
你對基福的意見又如何?
作者: yuiyuibb    時間: 08-9-24 14:44

MariaTsui,

可唔可以再講多D荔天, 數學教快半個學期, 咁中,英文呢? 校風如何? 我參觀左開放日, E+ 15/16荔天同瑪小, 荔天多唔多新移民?
作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-24 16:26

講真丫, 多唔多新移民呢樣就好難講, 就算間學校係自行分配階段唔收新移民, 到大抽獎都輪唔到間學校要求啦, 間間都會有嫁啦.....
作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-24 16:29

我個囡間幼稚園從來都未試過默書嫁, 默書係乜都唔知, 更何況係測驗考試, 唯有自己抽時間同佢默下d字, 真係好擔心佢唔適應小學生活......
作者: silvia_ng    時間: 08-9-24 16:57

原帖由 lillymarie 於 08-9-24 12:56 發表

協和新校預計2009年12月落成, 最快亦要2009年度小一下學期, 即2010年初才會搬校舍, 搬咗之後先會轉全日制

所以協和上午校2009年度小一上學期仍然係上午校時間, 返7:30am, 放12:30pm左右, 在舊校址上課

如果因為 ...

但我經過時...見到好似地基都未打....一年多d起唔起得切呢
作者: silvia_ng    時間: 08-9-24 17:00

原帖由 LapHimMom 於 08-9-24 14:39 發表
但是開平在小學概覽中是無联繫中學的。
你對基福的意見又如何?

我打去問過開平, 佢地每年有20個中學位, 留比小學既畢業生。但果20個小朋友未必選返佢地中學, so真正會過中學果邊既可能只得10幾個, 而且又要最top。

btw, 佢地亦話過比我知, 唔一定第一志願先可以叩門, so 我唸我會放後少少。(因為派位都唔係真係太好)
作者: silvia_ng    時間: 08-9-24 17:02

原帖由 嵐嵐mimi 於 08-9-24 16:26 發表
講真丫, 多唔多新移民呢樣就好難講, 就算間學校係自行分配階段唔收新移民, 到大抽獎都輪唔到間學校要求啦, 間間都會有嫁啦.....

agree, 特別40網真係比較多少少。都有好既新移民同唔好既新移民既, 唔洗label佢地先。
作者: yuiyuibb    時間: 08-9-24 17:23

原帖由 silvia_ng 於 08-9-24 17:02 發表

agree, 特別40網真係比較多少少。都有好既新移民同唔好既新移民既, 唔洗label佢地先。

其實我都係問下姐, 我絕無其他意思, 亦無label唔label, 大家唔洗咁大反應, 正如好多人都會問xx小學鐘意收咩幼稚園出黎既學生, 唔通咁都叫label咩
作者: DONUTBUBBLE    時間: 08-9-24 17:46

hi, 我個女又係今年k2, 仲有個妹, 都係得15分喳...

原帖由 Sammiy 於 08-9-24 13:22 發表
Hi ~ 我都係40 綱架 ~
但我仔仔今年 K2, 出年要搵學校 ~
我得15 ,所以都唔知點 ???

請指教 ~~~

作者: lillymarie    時間: 08-9-24 17:49

原帖由 silvia_ng 於 08-9-24 16:57 發表

但我經過時...見到好似地基都未打....一年多d起唔起得切呢

個地盤開咗工啦, 學校亦預鬆咗時間,
最壞的打算係要小二先有得轉全日囉
報得協和就要考慮埋呢點
作者: abab    時間: 08-9-24 18:47

原帖由 joanlai105 於 08-9-23 14:25 發表
我漏了說協和,我去了参加它的開放日,我發覺它較重視音樂,它在這方面的成績挺好,在特殊教育的方面較有經驗,很關心學生的成長,在課余時間有一些課程是針對學生的成長,學生有禮貌,每年會去大陆旅遊,跟當地的學校進行交流(好象是讀 ...

我一直是心儀協和上午校。發生老師偷拍的操守問題,令我曾擔心,經過與朋友了解過學校的處理後,我覺得學校是積極跟進。我認識的是上午校家長,她們說學校在19日(星期五)已出家長通告,表示已報警,歡迎家長查詢,之後同日的下午主動開記者招待會面對此事;然後在20日又有通告交代事件進一步資料,安排社工和教育心理學家輔導有情緒困擾的學生;跟住22日又有通告再加入家教會、和教會加強輔導工作。我覺得處理得算是不錯。

試問誰敢保證那間學校是絕對不會發生有操守問題的事件呢?所以,我見到協和上午校方處理此事上表現出令我對它仍有信心,所以我和老公都繼續給女兒選讀。

我鍾意協和上午校很著重學生的德育,在學業上又關注學生的體育和藝術發展,德智體群美靈都照顧到。校長對教育有熱心,和善有愛心。每天早上都在校園裡看著學生上課,又樂於與家長傾談。很欣賞學校的辦學理念,所以我會首選,我希望15分可以入到。
作者: abab    時間: 08-9-24 19:09

原帖由 lillymarie 於 08-9-23 22:13 發表

協和上午校的課程相信是深的, 聽聞功課深, 有很多project(與net 40 小學比較)要做

你的聽聞是從那來的呢?我認識協和上午校小二和小三的學生,我見過他們的功課不多呢。好像小二那位,我見中文生字每次功課寫5-7個字詞,2字詞寫5次,4字詞寫6次;英文生字就每個寫3次,每次家課都寫不完一頁紙,英文句子就每句寫2次。我見到都覺得寫得少,我朋友說老師希望小朋友是寫得開心輕鬆,要認真和用心寫,好好記著筆畫和字句。寫得多不等如會記得點寫。

中文用現代,每教一課先做預習,叫小朋友自己記下不認識和認識的字詞,答答問題。小二開始有兩班普通話教中文的班。

英文用幼聯的故事書,有趣輕鬆。唱歌仔學到英文朗朗上口。小三開始就用Longman Welcome English,並不是用較深的Longman Express (下午校就小一就開始用)。

數學是正常課程,沒有像一些學校教快半個學期,功課輕鬆。

並不是功課多、課程深的學校。

作者: MariaTsui    時間: 08-9-24 21:09

yuiyuibb,

我收不到你的pm.

在此補充一些荔天的資料,荔天是用循環週上堂,首2個循環週是沒有中文課,用中文課堂時間來教普通話,所以進度如何,仍未知道,中文是用"啟思語文新天地"第一冊,由於普通話是教漢語併音,因此第2次默書會默單韻母,我相信之後會默其他韻母及聲母,校方應該希望小朋友懂得併音,這樣才真正懂得普通話.

英文是採用幼聯的故事書另加一些由荔天老師所選的故事書,部份要從外國訂回來,內容輕鬆有趣,另加"Longman Express Grammer",但後者仍未教.

至於數學,如果小朋友在課餘時間有上數學班,問題不大.

希望可以幫到你.

Maria
作者: silvia_ng    時間: 08-9-24 23:08

原帖由 lillymarie 於 08-9-24 17:49 發表

個地盤開咗工啦, 學校亦預鬆咗時間,
最壞的打算係要小二先有得轉全日囉
報得協和就要考慮埋呢點

IC....我見仲未有D大舊野係入面打地基
希望佢可以快D起好啦, 等你地一班心儀人士可以快D去新校舍 如果唔係, 要坐果D接駁校車都幾煩呢....
作者: SARAHTSANG    時間: 08-9-25 00:02

你們對瑪利諾神父學校和有什麼看法??
vs協和
vs荔天
作者: maggieszt    時間: 08-9-25 00:26

各位媽咪:
      請問瑪小的全名是咩啊?
作者: yuiyuibb    時間: 08-9-25 09:14

MariaTsui,

多謝你回覆, pm我今早再send比你, 希望你收到, bk個pm 系統好似有d問題

因為有d問題我想再深入d問, 唔係咁方便post出來, 望你見諒
作者: abab    時間: 08-9-25 09:45

原帖由 silvia_ng 於 08-9-24 23:08 發表

IC....我見仲未有D大舊野係入面打地基
希望佢可以快D起好啦, 等你地一班心儀人士可以快D去新校舍 如果唔係, 要坐果D接駁校車都幾煩呢.... ...

等我lunch問下個朋友有無消息。不過我都預左如果校車時間太早,我會自己送番學,放學先坐校車。我朋友話,其實返半日的時間好用過返全日。

她的是在小二插班,之前是全日制,讀過半日就發現半日好過全日,因為下午可以留校參加學校的課外活動,不用自己舟車勞動安排,還有半日回家吃飯,小朋友明顯健康過在校吃飯盒。

每天午飯後看陣間圖書就午睡,3時就開工做家課溫習,時間好用過以前返全日好多。她叫我好好享受初段的半日上學時間。

對我來講這半年半日返學,對我個女來講是很好,因為幼稚園返了3年半日,上小學又要適應新老師和新同學,由半日開始適應小一的家課和測考,然後才全日是很好的安排。

我們有問過女兒,慣了旺角學校,之後再轉去新校,會否難適應或唔鍾意。她說新校咁靚咁大仲更加開心,我地小朋友點會唔鍾意去新地方。叫我們最好日日帶她去世界各地不同的遊樂場玩。

所以,我們不怕麻煩,最緊要係女兒自己都鍾意,學校的教育宗旨和理念合自己,而又見到學校有實踐和盡心教育。
作者: lillymarie    時間: 08-9-25 10:39

原帖由 abab 於 08-9-24 19:09 發表

你的聽聞是從那來的呢?我認識協和上午校小二和小三的學生,我見過他們的功課不多呢。好像小二那位,我見中文生字每次功課寫5-7個字詞,2字詞寫5次,4字詞寫6次;英文生字就每個寫3次,每次家課都寫不完一頁紙,英文句子就每句寫2 ...

我的消息來源是來自我仔仔幼稚園的校長, 佢有親人讀協上(已是高小), 佢亦對區內學校有一定了解, 所以, 佢話深, 就多數是深
功課不多, 可以說是抄寫少, 但仍可以是深的
不過, 深不深是很主觀的, 你朋友的孩子能插班入協和, 成績一定很好呢

作者: joanlai105    時間: 08-9-25 11:43

原帖由 MariaTsui 於 08-9-24 12:53 發表
我也曾面對你們的問題,因為我囝囝是在上年選小一,加上有20分,所以在自行收生階段入了荔天,剛剛開學數星期,我想告訴你們一些心儀學校有關小一開學這數星期的資料,有些是囝囝學校,也有些是囝囝同學,可能有些不是40區.
...

謝謝你的提醒,在自行分配中入了,还可以大抽奖吗?
       你最後選了哪有一間?
       我去了開平,它的校舍不算舊,是不是翻新過?
       自行分配後要注意些什麼問題(我是指中選後)?因为我怕會後悔,到時又要重新考虑.
作者: MariaTsui    時間: 08-9-25 20:23

yuiyuibb,

仍然收不到你的pm.如真的有重要問題,可email to [email protected]

Maria
作者: SARAHTSANG    時間: 08-9-26 12:14

hihi大家好我仔仔今年k2都好想知多地深水涉小學資料如:瑪利諾神父vs基福vs善導(是否英文小學)多謝各家長提供意見
作者: SARAHTSANG    時間: 08-9-26 12:15

hihi大家好我仔仔今年k2都好想知多地深水涉小學資料如:瑪利諾神父vs基福vs善導(是否英文小學)多謝各家長提供意見:lover
作者: 羊咩囝    時間: 08-9-26 12:41

我今日交左表去善導, 並不是想象中多人, 十一點幾去到, 連埋我個仔份報名表都係得十五人!

係唔係同零三年出生%有関 定係 此校原來都無乜客?
作者: silvia_ng    時間: 08-9-26 12:51

原帖由 羊咩囝 於 08-9-26 12:41 發表
我今日交左表去善導, 並不是想象中多人, 十一點幾去到, 連埋我個仔份報名表都係得十五人!

係唔係同零三年出生%有関 定係 此校原來都無乜客?

你睇到有幾多份表呀? 我今日去聖紀文睇唔到呀! 我之外都仲有兩三個家長。我都係大約10:30左右。
作者: silvia_ng    時間: 08-9-26 12:59

BTW, 聖紀文比左張紙我, 話:

未獲派自行分配學位的學童必須辦理選擇學校手續,
如選擇本校為第一志願,則獲派機會較佳

我睇完就有兩個問號:
1. 電腦唔係RANDOM咩? 統一仲關自行事? 電腦會考慮埋呢個RECORD咩?

2. 是否言外之音? 講叩門機會呢?

作者: MariaTsui    時間: 08-9-26 18:17

善導是一所不錯的學校,只因為校舍比較舊,才比較少人報名,其實,善導與荔天相比,是比較傳統教學,因為當時分開兩間學校時,很多舊老師都留在善導,所以善導的老師會有豐富的經驗,因為善導也是聖老楞佐堂的地址,有很多熱心校友也是教友會義務幫助善導的小朋友,如學業上,所以不應少人選而覺得善導有問題,因為實在太多家長選擇千禧學校。
作者: Kittymummy    時間: 08-9-26 22:30

善導OK 呀. 係區內一間唔錯的小學. 早幾年我1st choice 開平, 2nd choice就係善導.....點知開平已經收左lu...

原帖由 MariaTsui 於 08-9-26 18:17 發表
善導是一所不錯的學校,只因為校舍比較舊,才比較少人報名,其實,善導與荔天相比,是比較傳統教學,因為當時分開兩間學校時,很多舊老師都留在善導,所以善導的老師會有豐富的經驗,因為善導也是聖老楞佐堂的地址,有很多熱心 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5