教育王國

標題: 小朋友出年9月讀K1嘅媽咪,大家交流吓!!! [打印本頁]

作者: Monty    時間: 08-7-10 09:10     標題: 小朋友出年9月讀K1嘅媽咪,大家交流吓!!!

我囡囡06年1月出世,出年9月讀K1喇,因為佢是我第一個小朋友,所以我乜都唔識ga,希望開呢個topic同其他媽咪傾吓計,交流吓......

你哋會報邊幾間幼稚園呢

[ 本文章最後由 Monty 於 08-7-10 09:14 編輯 ]
作者: 莎莎莉莉    時間: 08-7-10 13:06

我個仔係0511bb, 佢其實今年九月會讀k1, 但係我唔係太鍾意間學校, 加上無得用學卷, 所以想搵過第二間, 俾囝囝出年repeat K1, 做大仔

你係咪諗住報d名幼稚園? 邊區?

我住緊天水圍, 想搬番出來, 所以想搵d九龍西一帶的幼稚園
作者: 060905    時間: 08-7-10 13:39

我個囡囡係069, 不過我都打算佢出年9月俾佢讀K1, 你住那一區??

原文章由 Monty 於 08-7-10 09:10 發表
我囡囡06年1月出世,出年9月讀K1喇,因為佢是我第一個小朋友,所以我乜都唔識ga,希望開呢個topic同其他媽咪傾吓計,交流吓......

你哋會報邊幾間幼稚園呢 ...

作者: Monty    時間: 08-7-10 23:28

hello....d人話做大仔都幾好ga
我住牛池灣ga......都唔會點報d名校bor,因為囡囡好動,所以名校果d唔多啱佢.....
係咪覺得都係九龍西d校網好呢
原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-10 13:06 發表
我個仔係0511bb, 佢其實今年九月會讀k1, 但係我唔係太鍾意間學校, 加上無得用學卷, 所以想搵過第二間, 俾囝囝出年repeat K1, 做大仔

你係咪諗住報d名幼稚園? 邊區?

我住緊天水圍, 想搬番出來, 所以想搵d九龍西一帶 ...

作者: Monty    時間: 08-7-10 23:29

hello.....我住牛池灣ga,你呢....
原文章由 060905 於 08-7-10 13:39 發表
我個囡囡係06年9月, 不過我都打算佢出年9月俾佢讀K1, 你住那一區??

作者: karly    時間: 08-7-10 23:56

Hi~Monty

我好日唔過黎哩邊,諗住係差不多時候過黎8吓,點知一入黎就見到你喇......
作者: 060905    時間: 08-7-11 13:51

我住港島西

原文章由 Monty 於 08-7-10 23:29 發表
hello.....我住牛池灣ga,你呢....  

作者: 莎莎莉莉    時間: 08-7-11 14:34

原文章由 Monty 於 08-7-10 23:28 發表
hello....d人話做大仔都幾好ga
我住牛池灣ga......都唔會點報d名校bor,因為囡囡好動,所以名校果d唔多啱佢.....
係咪覺得都係九龍西d校網好呢  ...

我係仔又係好動型, 佢依家讀緊間幾谷知識的幼稚園, 我發現佢唔係咁適合囉.

係呀, 做大仔好d. 佢會定性少少, 學野會更事半功倍
我唔覺得樣樣野都要快人一步, 最重要係打好基礎
佢對自信心的培養十分重要

九龍西的網, 點都好過天水圍, 同埋係我由細到大讀書的地方, 比較熟d學校....不過, 好多新學校, 都要慢慢做功課

你個b有無讀nursery?
作者: 之之媽    時間: 08-7-11 15:25

我囡囡係Nov 05'出世, 我會比佢做大b才讀k1因有好多miss鍾意大b貪佢哋夠獨立喎. 嚟近10月左右好多學校開始interview, 我打算比幾間佢預先練習吓, 留番幾間"主打"佢臨尾面試希望有好d嘅表現啦. 平時囡囡跟奶奶住所以我會揀港島區, 如: 大坑真光, 靈量堂, 聖保祿等等.

作者: lro14sheung    時間: 08-7-11 18:02

我個女是0610月..所以2009年讀k1..
但今年同佢報n1就是細女了..我又報得遲好多都full哂了..
我都是頭痛同她找那幾間幼稚園...
作者: yan321    時間: 08-7-11 18:46

我囡囡係06年11月,我住沙田區,不過我都煩緊在原區讀幼稚園or在九龍塘報讀?
但係將來都盡量唔打算讀私立或直資小學,會跟政府讀津校。咁樣係未不如留返本區讀幼稚園,無須走出又九龍塘讀呢?
你地比d意見我呀!!!!
作者: may123    時間: 08-7-11 21:08

原文章由 yan321 於 08-7-11 18:46 發表
我囡囡係06年11月,我住沙田區,不過我都煩緊在原區讀幼稚園or在九龍塘報讀?
但係將來都盡量唔打算讀私立或直資小學,會跟政府讀津校。咁樣係未不如留返本區讀幼稚園,無須走出又九龍塘讀呢?
你地比d意見我呀!!!! ...

我小朋友係零五年十二月,都係沙田區
作者: Monty    時間: 08-7-11 21:56

哈哈...hello.....
原文章由 karly 於 08-7-10 23:56 發表
Hi~Monty

我好日唔過黎哩邊,諗住係差不多時候過黎8吓,點知一入黎就見到你喇......

作者: Monty    時間: 08-7-11 21:57

香港區都多學校bor....
原文章由 060905 於 08-7-11 13:51 發表
我住港島西

作者: Monty    時間: 08-7-11 22:19

我好同意你ge講法ar

我囡囡有返預備班ar,因為佢係獨女,之前返開playgroup,但覺得唔值,因俾多少少$就係普通n1學費....雖然n1要返足5日 & 要返3hrs,但同老公商量後,覺得俾佢返n1可以讓佢同其他小朋友相處,學自理,一般ge日常生活知識等,而且佢又可以玩,食,學野,唱歌仔,起碼唔駛成日only對住我 & tv先la,而家佢俾之前進步左好多...
原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-11 14:34 發表

我係仔又係好動型, 佢依家讀緊間幾谷知識的幼稚園, 我發現佢唔係咁適合囉.

係呀, 做大仔好d. 佢會定性少少, 學野會更事半功倍
我唔覺得樣樣野都要快人一步, 最重要係打好基礎
佢對自信心的培養十分重要

九龍西 ...

作者: Monty    時間: 08-7-11 22:41

聽d媽咪講沙田區都有幾間好幼稚園ga...
原文章由 yan321 於 08-7-11 18:46 發表
你地比d意見我呀!!!! ...

作者: cherrian    時間: 08-7-11 23:27

monty, karly,

我臭b都係0602, 記唔記得我呢
xdddddd
作者: Monty    時間: 08-7-12 00:50

hi cherrian

我記得你.......
恭喜你又做mami呀....
原文章由 cherrian 於 08-7-11 23:27 發表

xdddddd

作者: 060905    時間: 08-7-12 01:46

係呀, 不過唔知佢有無本事考到我想佢入既學校呢!

原文章由 Monty 於 08-7-11 21:57 發表

作者: Monty    時間: 08-7-12 09:34

順其自然,唔好咁大壓力,同埋到時小朋友嘅表現都好難估計ga..你會報幾多間學校ar
原文章由 060905 於 08-7-12 01:46 發表
係呀, 不過唔知佢有無本事考到我想佢入既學校呢!

作者: karly    時間: 08-7-12 10:11

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-11 23:27 發表
xdddddd

記得,好耐無見喇!
我生埋細B都無咩時間過0602果邊,你幾時預產期呀?
作者: karly    時間: 08-7-12 10:15

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-11 21:56 發表
哈哈...hello.....   

我哩排忙緊搵工人D野,都未得閒幫小寶搵料tim.......
作者: Monty    時間: 08-7-12 10:16

你都係培正多ga啦,仲想報邊幾間ar....
原文章由 karly 於 08-7-12 10:15 發表

我哩排忙緊搵工人D野,都未得閒幫小寶搵料tim.......

作者: karly    時間: 08-7-12 23:46

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-12 10:16 發表
你都係培正多ga啦,仲想報邊幾間ar....  

係呀!都係家姐果幾間啦!不過會精選3,4間報就算了.......仲諗緊......
作者: yan321    時間: 08-7-13 13:48

咁你會揀邊間學校呀?大家研究吓

原文章由 may123 於 08-7-11 21:08 發表

我小朋友係零五年十二月,都係沙田區

作者: 新紮媽媽    時間: 08-7-13 17:21

我亞女0607 架~~
我現住北區(外家),
諗緊留在北區好,定係索性搬返出夫家,報九龍塘果d 好~~
我而家做野都係在北區,心儀幼稚園同我公司好近,
但出返九龍塘又好似多選擇d 同d 學校勁d ,出名d ,但我如果出返去住我返工就好遠(雖然我搵工果時都預左)~
九龍龍的話我會in st.cat & k.v,仲有九龍城靈糧堂...
作者: Monty    時間: 08-7-14 12:35

有冇d心水同我一樣ga,可以約埋一齊wor....
原文章由 karly 於 08-7-12 23:46 發表

係呀!都係家姐果幾間啦!不過會精選3,4間報就算了.......仲諗緊......

作者: 060905    時間: 08-7-14 12:41

咁我唔會迫佢, 要佢上個d面試班, 不過會係屋企同埋出街個時教下佢野咁羅, 諗住同佢報4-5, 得就得, 唔得就算!

原文章由 Monty 於 08-7-12 09:34 發表
順其自然,唔好咁大壓力,同埋到時小朋友嘅表現都好難估計ga..你會報幾多間學校ar  

作者: Monty    時間: 08-7-14 13:49

我都係...教佢多ddddd野,不過囡囡認colour差ddddd....
原文章由 060905 於 08-7-14 12:41 發表
咁我唔會迫佢, 要佢上個d面試班, 不過會係屋企同埋出街個時教下佢野咁羅, 諗住同佢報4-5間, 得就得, 唔得就算!

作者: lro14sheung    時間: 08-7-14 14:21

我都是諗住比囡囡報幾間九龍塘, 幾間香港區試吓..
如: kv, st. cat(不過可能不去讀)
     st. paul, SH
有無mama有其他意見呀?指導吓!!
作者: karly    時間: 08-7-14 15:12

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-14 12:35 發表
有冇d心水同我一樣ga,可以約埋一齊wor....  

都係你果幾間,咁真係可以約埋喇.....
作者: 060905    時間: 08-7-14 15:32

而家佢color淨係識分紅色同綠色咋, 因為過馬路個時成日問佢, 係咩色!佢初初1-10差唔多識數, 最近成日都係2,5,6,10其他跳晒, 真係搞笑!

我個女算細女, 去孝試真係差d

原文章由 Monty 於 08-7-14 13:49 發表
我都係...教佢多ddddd野,不過囡囡認colour差ddddd....  

作者: 060905    時間: 08-7-14 15:33

你住那一區??

原文章由 lro14sheung 於 08-7-11 18:02 發表
我個女是0610月..所以2009年讀k1..
但今年同佢報n1就是細女了..我又報得遲好多都full哂了..
我都是頭痛同她找那幾間幼稚園...

作者: Monty    時間: 08-7-14 15:36

我個囡囡就成日都係粉紅色,俾佢激c.....
都未必ge,都係到時表現最重要....
原文章由 060905 於 08-7-14 15:32 發表
而家佢color淨係識分紅色同綠色咋, 因為過馬路個時成日問佢, 係咩色!佢初初1-10差唔多識數, 最近成日都係2,5,6,10其他跳晒, 真係搞笑!

我個女算細女, 去孝試真係差d!

...

作者: Monty    時間: 08-7-14 15:36

係ar...
原文章由 karly 於 08-7-14 15:12 發表

都係你果幾間,咁真係可以約埋喇.....

作者: 060905    時間: 08-7-14 16:02

係呀, 不過我想揀間派校好或者可以直升既幼稚園!

原文章由 Monty 於 08-7-11 21:57 發表

作者: 叮叮噹噹    時間: 08-7-15 17:08

hi,

我仔仔都係06年1月出世,而家都search緊幼稚園!

作者: Monty    時間: 08-7-20 17:27

我都係......
原文章由 060905 於 08-7-14 16:02 發表
係呀, 不過我想揀間派校好或者可以直升既幼稚園!

作者: cherrian    時間: 08-7-20 22:31

原文章由 Monty 於 08-7-12 00:50 發表
hi cherrian

我記得你.......
恭喜你又做mami呀....  

hehe, 多謝你
作者: cherrian    時間: 08-7-20 22:32

原文章由 karly 於 08-7-12 10:11 發表

記得,好耐無見喇!
我生埋細B都無咩時間過0602果邊,你幾時預產期呀?

我9月頭生啦
都幾煩呀, 10月要開始搞報kinder o既野, 所以依家睇定先
作者: cherrian    時間: 08-7-20 22:34

原文章由 karly 於 08-7-12 23:46 發表

你囡囡係讀緊培正呀?
我想問係咪真係好傳統架呢?
作者: karly    時間: 08-7-21 06:17

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-20 22:32 發表
我9月頭生啦<br />
都幾煩呀, 10月要開始搞報kinder o既野, 所以依家睇定先
<br />
咁你到時真係幾忙吓喎!真係要快D準備吓喇!
你有咩心水呀?
作者: karly    時間: 08-7-21 06:24

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-20 22:34 發表
你囡囡係讀緊培正呀?<br />
我想問係咪真係好傳統架呢?
<br />
係呀!你真係好記性~~
係咪好傳統ar.......我又唔覺喎,佢話活動教學至小學二年班,不過聽D家長話教嘅野比之前深左D.......比我感覺係一間有紀律的學校.....
作者: cherrian    時間: 08-7-21 12:37

原文章由 karly 於 08-7-21 06:17 發表

咁你到時真係幾忙吓喎!真係要快D準備吓喇!
你有咩心水呀?

我暫時都係想考幾間, 試下lor, 唔得就算, 因為小學想考c小, 咁我估讀9龍塘o個d會好d掛..
暫時想st cat, hkps, 創價咁啦..我臭b冇時停的..我諗唔好考d 好傳統好谷o個d咁啦
作者: Monty    時間: 08-7-21 15:42

不過st cat都係谷果d黎bor....
但考c小又要呢d咁ge幼稚園,機會就大d咁......
原文章由 cherrian 於 08-7-21 12:37 發表

我暫時都係想考幾間, 試下lor, 唔得就算, 因為小學想考c小, 咁我估讀9龍塘o個d會好d掛..
暫時想st cat, hkps, 創價咁啦..我臭b冇時停的..我諗唔好考d 好傳統好谷o個d咁啦 ...

作者: Monty    時間: 08-7-21 15:43

karly

培正幾時派表ar?????
崇真8月16日交表喇....
作者: cherrian    時間: 08-7-21 20:01

原文章由 Monty 於 08-7-21 15:42 發表
不過st cat都係谷果d黎bor....
但考c小又要呢d咁ge幼稚園,機會就大d咁......

有時都好難取捨..只能夠o係2者之間拎個平衡..
我呢度個校網麻麻地, 否則我都會接受到津校
而我地自己又以前間小學又一般, 又冇宗教分, 總之乜都冇, 所以最好都係靠返臭b本身黎考學校, 得就得, 唔得的話, 返黎本區大抽獎都唔緊要, 但始終都想試下先
作者: Monty    時間: 08-7-22 10:14

呢個我同你都好似....

cherry又係活潑好動派,老公唔想佢咁細就要死讀書,同埋想楝返d基督教學校,而我新搬黎呢區又唔知係咩校網,咁我就諗想俾囡囡讀直資/私立小學就要讀一間程度深d ge幼稚園,去為呢條路鋪路...但如果咁囡囡會唔會係幼稚園讀得開心 & 跟得上呢,又係另一個問題,但經過同老公商討後,都係囡囡讀得開心做大前題,考小學就睇佢本身 & 大抽獎就睇幸唔幸運lu......

大家一齊努力啦!!!!!
原文章由 cherrian 於 08-7-21 20:01 發表

有時都好難取捨..只能夠o係2者之間拎個平衡..
我呢度個校網麻麻地
, 否則我都會接受到津校
而我地自己又以前間小學又一般, 又冇宗教分, 總之乜都冇, 所以最好都係靠返臭b本身黎考學校, 得就得, 唔得的話, 返黎本區 ...

作者: karly    時間: 08-7-28 01:28

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-21 15:43 發表
karly
培正幾時派表ar?????<br />
崇真8月16日交表喇....
<br />
無咁快,要9月中先知喎!
作者: karly    時間: 08-7-28 01:37

cherrian,Monty,

你哋都好,起碼都有首名子女果5分呀! 我細果兩個如果培正唔收,咁佢哋就連果5分都無埋,咪仲難同人爭........
作者: Monty    時間: 08-7-28 02:10

到時麻煩你通知聲我吖,唔該.....
原文章由 karly 於 08-7-28 01:28 發表

無咁快,要9月中先知喎

作者: Monty    時間: 08-7-28 02:12

唉有又煩,冇又煩
原文章由 karly 於 08-7-28 01:37 發表

你哋都好,起碼都有首名子女果5分呀! 我細果兩個如果培正唔收,咁佢哋就連果5分都無埋,咪仲難同人爭........

作者: cherrian    時間: 08-7-28 08:48

原文章由 karly 於 08-7-28 01:37 發表

唉..5分..o係依家呢個game度好似都冇乜幫助咁..
所以都係咪玩..c小算啦
作者: karly    時間: 08-8-3 01:05

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-28 02:10 發表
到時麻煩你通知聲我吖,唔該.....   

OK~
作者: karly    時間: 08-8-3 01:07

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-28 02:12 發表
唉有又煩,冇又煩

咁當然係有好D啦!有時可能就係差果5分架咋....
作者: karly    時間: 08-8-3 01:11

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-28 08:48 發表

唉..5分..o係依家呢個game度好似都冇乜幫助咁..
所以都係咪玩..c小算啦

咁C小你又有咩心水呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5