教育王國

標題: 好開心 ,我女終於可以拿到100分了 ! [打印本頁]

作者: kitty    時間: 08-6-13 18:17     標題: 好開心 ,我女終於可以拿到100分了 !

可能大家覺得好小事..
但對我來說真的感到好開心 ,
冇白費我對佢的心機 !
今日放學時佢講比我知..
我心諗一定份卷好易啦,實好多人100 啦..
原來得佢一個 ,精英班兩班都是分別4個同10個..
真的很開心 !(但我平時跟功課,溫習時成日罵佢蠢 )

但中文好難特進 ..印象中我女最高都是8x..
時常保持6x-7x ,唔知點先令佢中文好d !
英文都是好似中文咁上下..麻麻地..
明年下學期就呈分 ,好擔心 !
作者: hellolanlan    時間: 08-6-13 18:23

中文100分 ! 勁 !
作者: kitty    時間: 08-6-13 18:33

忘記講唔係中文呀,是數學 !

因為佢真係未試過,所以大家都好開心 !
作者: IRON    時間: 08-6-13 21:13

真係"鄧"妳開心!

查實妳都有份架!

我都係要跟仔仔讀書, 努力多次默書都拎唔足103分(3分係額外獎賞), 終於有一次得左, 放學睇住佢開心到跳下跳下咁落黎, 見到我就攬住鍚, 果陣我都開心到想喊.
作者: kitty    時間: 08-6-13 22:24

不過仲有兩科未派呢
我女真係

有時經多次努力出來個結果 ....都幾令人氣餒又擔心派唔到好中學,有排驚
作者: BEAUTYYENYEN    時間: 08-6-13 22:27

真係恭喜晒
作者: winma    時間: 08-6-13 22:34

要繼讀努力啊!
恭喜!
作者: 226212    時間: 08-6-13 23:03

恭喜晒!
作者: davisma    時間: 08-6-13 23:26     標題: congratulations

原文章由 kitty 於 08-6-13 18:17 發表
可能大家覺得好小事..
冇白費我對佢的心機 !
真的很開心 !(但我平時跟功 ...

作者: iloveyoub4    時間: 08-6-14 00:07

加油呀

可能大家覺得好小事..
冇白費我對佢的心機 !

作者: vet    時間: 08-6-14 01:20

100分
not easy
作者: snowgirl    時間: 08-6-14 14:09

樓主,

恭喜晒!!!!
作者: jena2468    時間: 08-6-14 15:30

恭喜
作者: Helen媽    時間: 08-6-14 16:02

good,well done
作者: alicetong    時間: 08-6-14 20:47

繼續努力啦
作者: kitty    時間: 08-6-14 21:56

多謝大家的鼓勵
大家都要加油呀 !
作者: 一個爸爸    時間: 08-6-15 17:22

前兩日阿仔派卷...law 得好低分,我好開心..
因為係佢平時得既分再少十分...
我老婆問我點解阿仔咁低分都開心?
我話..因為考試期間..大家有眼睇阿仔冇盡力.
好驚佢好彩law到高分..
所以今次我好開心!!

他日的成績都在全級的頭十名..我真係希望今次佢跌出十名..等佢知下衰..

小朋友..年少時嘗下挫折係好事..因為仲有幾會..衰得起..
作者: 師奶    時間: 08-6-15 17:25

可能大家覺得好小事..
冇白費我對佢的心機 !

樓主:
恭喜!恭喜!
作者: esprincess    時間: 08-6-16 09:32

我都覺得要小朋友知道努力就有好成績是最重要的。

原文章由 一個爸爸 於 08-6-15 17:22 發表
所以今次我好開心!!

他日的成績都 ...

作者: wttcly    時間: 08-6-16 09:47

真係好開心呀!

如果係我小朋友我實感動到喊!
作者: Yingmom    時間: 08-6-16 10:48

恭喜晒!小四仍keep到100分好叻

可能大家覺得好小事..
冇白費我對佢的心機 !

作者: tingchichi    時間: 08-6-16 14:25

我都想講. 小四仍keep到100分好叻. 恭喜恭喜
作者: kitty    時間: 08-6-16 20:28

我都認同你咁講 !(有d小朋友真係好叻,次次9x-100)
不過我女唔係叻果種,佢自小一以來這次是佢第一個100分 (唔計默書)
有時佢都好灰 ,好唔開心,以為自己真係好差..
不過仍然盡力地去溫書,(佢果日先講,如果考試測驗唔溫習個心好似唔知點咁)我都好出奇佢會咁講,覺得佢好似大個左好多咁 !

所以今次我好開心!!

他日的成績都 ...

作者: IRON    時間: 08-6-16 21:10

想請教,

如果阿仔真係拎到高分, 你會諗佢真係靠運氣?? 或者佢真係平時吸收到, 唔駛點讀都ok呢?

我問呢個問題, 係因為我每次都同阿仔備戰, 朋友話點解唔試下一次唔備, 睇下佢有幾多分, 從而知佢有幾多料. 但我唔敢試, 萬一真係唔掂, 我上要交代(事頭只睇成績), 自己亦會內疚.

所以今次我好開心!!

他日的成績都 ...

作者: tingchichi    時間: 08-6-17 11:19

呢個方法唔係對個個小朋友都 work. 妳要有心理預備點樣同個小朋友輔導及教導他如何面對失敗. 逆境中自強.
可能有一些小朋友會見到自己成績差咗, 覺得自己應該要努力讀書先會有好成績. 下一次考試就會努力.
但我有個朋友話我聽佢細時初初成績都幾好 (頭幾名). 但後來有一次佢考到唔好成績, 從此就失了信心... 後來到大,成績一直都平平......

原文章由 IRON 於 08-6-16 21:10 發表
想請教,

如果阿仔真係拎到高分, 你會諗佢真係靠運氣?? 或者佢真係平時吸收到, 唔駛點讀都ok呢?

我問呢個問題, 係因為我每次都同阿仔備戰, 朋友話點解唔試下一次唔備, 睇下佢有幾多分, 從而知佢有幾多料. 但我唔敢 ...

作者: wendy_    時間: 08-6-17 12:43

恭喜!!繼續努力啦!
作者: bellechan    時間: 08-7-1 18:09

congratulations    congratulations         congratulations   congratulations congratulations congratulations
congratulations
congratulations

作者: SGG    時間: 08-7-5 18:25     標題: 叻女

你女女好叻呀!一定要好好鼓勵吓!
作者: luludew    時間: 08-7-5 20:10

恭喜,恭喜,借此機會好好鼓勵,說不定佢從此次次拿100分呢。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5