教育王國

標題: 有冇真鐸家長呀? [打印本頁]

作者: Kammy    時間: 08-2-6 20:20     標題: 有冇真鐸家長呀?

好似冇乜人咁?
作者: kittylaw    時間: 08-2-14 21:12     標題: 真鐸

:恭: :喜: 你好~!我遲左報到:loveliness:
作者: adrainatsang    時間: 08-2-25 15:44

hello! 我都是.
作者: kiteifong    時間: 08-4-1 18:59     標題: 回覆 #1 adrainatsang 的文章

hello! 我都是.
作者: gloria_yauyau    時間: 08-8-26 12:08

我也是. 明天小一開學了.
作者: 大傻蛋    時間: 08-9-9 11:19

HELLO 我兒子是今年的小一新生, 小一望班, 請多多指教。
作者: kcpak    時間: 08-9-22 22:26

各位~
我星期日參觀過真鐸,都好滿意~
不過想聽下你地讀緊既家長意見,你地當初點解揀呢間,同埋現在有後悔嗎
作者: kiteifong    時間: 08-10-11 23:57

hello! 我都是, 小女今年讀五年班.
作者: connielam    時間: 08-10-28 13:57

原帖由 kiteifong 於 08-10-11 23:57 發表

請問真鐸的學生是否每星期六早上都要回學校參加課外活動?在什麼課外活動?
作者: EYeung2008    時間: 08-11-6 11:05

可以自由參加課外活動

課外活動多數是球類
作者: EYeung2008    時間: 08-11-6 11:15

原帖由 kiteifong 於 08-10-11 23:57 發表

想請問學校幫唔幫到你們選擇中學呀
作者: gloria_yauyau    時間: 08-11-7 21:53

小女讀了兩個月, 我和她都很開心啊.
作者: kittylaw    時間: 09-6-17 21:23     標題: 回覆 2# EYeung2008 的文章

自生自滅自己找中學
作者: joelam1997    時間: 09-7-1 22:23

kitty law,
點解你話佢地自生自滅搵中學呀?

我都是真鐸五年班家長,我覺得我班的老師好用心對我的小朋友呀!雖然班主任未建議我小朋友搵咩中學,因為呈分計未考,但就同我分析左一d小朋友的特點,我覺得都好好呀~我的小朋友係真鐸都讀得好開心~

你小朋友又點呀?
作者: kittylaw    時間: 09-7-3 17:46     標題: 回覆 1# joelam1997 的文章

我小朋友都係讀緊五年級,佢都讀得巧開心,你唔好誤會。因為我問過意見,就是未考程分試某主任己經不耐煩地表炳我小朋友係band3,就連鄰近的培敦佢都話好微,如果你係真鐸家長
你都知慈黃區冇セ中學可以選擇,一係band1多,一係band3多,實即有幾多間band2,心照啦~!而慈黃區有邊間校風好的band3?而班主任,學你話都考程分試又可來分析聽都未聽過
作者: EYeung2008    時間: 09-7-3 20:06

其實真鐸學校是band幾呀

原帖由 kittylaw 於 09-7-3 17:46 發表
我小朋友都係讀緊五年級,佢都讀得巧開心,你唔好誤會。因為我問過意見,就是未考程分試某主任己經不耐煩地表炳我小朋友係band3,就連鄰近的培敦佢都話好微,如果你係真鐸家長
你都知慈黃區冇セ中學可以選擇,一係band1多, ...

作者: joelam1997    時間: 09-7-4 14:31

kittylaw,

我明白,咁你的小朋友是什麼班的?我班班主任就話都要過左呈分計試先會建議呀

如果某主任咁講你一就一係問埋其他同學啦~又或者可以問埋其他老師,因為應該有2個班主任的,我叫我小朋友2個班主任都問下,多d意見嘛~
作者: joelam1997    時間: 09-7-4 14:32     標題: 回覆 16# EYeung2008 的文章

我也不知是band幾呀,但我只知道是超難入,banding應該不低

而家真鐸是不是band 1?
作者: Msmei    時間: 09-7-7 21:03

原帖由 joelam1997 於 09-7-4 14:32 發表
我也不知是band幾呀,但我只知道是超難入,banding應該不低

而家真鐸是不是band 1?

band幾? 今年先第一年轉主流學校,都未試過中學派位,點知band幾?  
作者: connielam    時間: 09-8-5 13:46

原帖由 Msmei 於 09-7-7 21:03 發表

band幾? 今年先第一年轉主流學校,都未試過中學派位,點知band幾?  

Msmei,
真鐸的小五家長多選擇那一間中學?
作者: Msmei    時間: 09-9-5 21:06

原帖由 connielam 於 09-8-5 13:46 發表

Msmei,
真鐸的小五家長多選擇那一間中學?

不太清楚, 我會選就近的,e.g 何陰堂,文理....朋友話都可考慮.
作者: connielam    時間: 09-9-7 13:59

原帖由 Msmei 於 09-9-5 21:06 發表

不太清楚, 我會選就近的,e.g 何陰堂,文理....朋友話都可考慮.

如果我係你,我都選擇近的,可節省很多時間.不過tws band 1&2的學校不是很多,統一派位時可能要考慮他區,如kln bay,wongtaisin.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5