教育王國

標題: 「家長發問及閒聊區」舊文章三 (07年9月) [打印本頁]

作者: tlomum    時間: 07-9-18 23:28     標題: 「家長發問及閒聊區」舊文章三 (07年9月)

請問有冇P‧2家長?想問吓英文默書有冇默書紙?我個仔成日問佢嘢都話〝唔知〞一時話有,一時話冇:-o

作者: Odin    時間: 07-9-19 06:34

請問申請中央圖書館o既借書證要HK$20定HK$22?係咪所有boys都要畀錢申請定係唔見左先要畀錢架?
作者: 亞水    時間: 07-9-19 08:11

zitalin,

oh.....i see....

咁真係諗吓根x園先....thank you for the information   .

原文章由 zitalin 於 07-9-18 22:18 硐表
唔好介意, 唔係補幼稚園, 係佢地入到小學跟唔上要我幫佢地"惡"補, 佢地係識講但唔識得寫.....把口了得, 隻手唔寫得!

重點及精結所在 : 遊戲人間就完全同意,因為真係唔使點做功課。(所以咪出事囉!)

我不幸地所補既 ...

[ 本文章最後由 亞水 於 07-9-19 08:14 編輯 ]
作者: 亞水    時間: 07-9-19 08:13

Odin,

乜咁早呀??

借書証要$$嘅咩??又真係唔知喎....

原文章由 Odin 於 07-9-19 06:34 硐表
請問申請中央圖書館o既借書證要HK$20定HK$22?係咪所有boys都要畀錢申請定係唔見左先要畀錢架?

作者: COWCOW2000    時間: 07-9-19 09:25

原文章由 tlomum 於 07-9-18 23:28 硐表
請問有冇P‧2家長?想問吓英文默書有冇默書紙?我個仔成日問佢嘢都話〝唔知〞一時話有,一時話冇

Hi tlomum:

冇默書紙. Reader P.4-6 其中P.5 頭一段必默. 你囝囝星期幾
默吖. 你唔上內聯網睇吓?  有冇發覺今年多咗d新老師. P.1 有
幾個老師未見過.

有冇家長煩緊活動後冇校車回家點算. 就算有工人帶都煩.
聽人講去年額外比錢就有. 今年比錢校車公司都唔願做.
大家有乜提意.
作者: Bambi    時間: 07-9-19 09:28

zitalin
乜根x園都要補呀?
tlomum
每次老師都會叫小朋友寫手冊話佢地知默書core係邊段, 唔會派紙.
原文章由 zitalin 於 07-9-18 22:18 硐表
唔好介意, 唔係補幼稚園, 係佢地入到小學跟唔上要我幫佢地"惡"補, 佢地係識講但唔識得寫.....把口了得, 隻手唔寫得!

重點及精結所在 : 遊戲人間就完全同意,因為真係唔使點做功課。(所以咪出事囉!)

我不幸地所補既 ...

作者: boygirl    時間: 07-9-19 09:44

Hi, 各位LS新舊家長,

好耐冇入來傾,開學後,忙到死,日日放工回來後,又要check仔仔的功課,又要同他溫習,一陣又話要背這些背那些,有時見到這樣小小的一個P.1仔,要應付咁多工作,人又,實在有點不忍,但恐怕現階段也只是warm up階段,排山倒海的工作怕且會漸漸逼近!TOO BAD!:cry: :cry:

救命!昨晚check仔仔的功課,有兩樣功課想極也不明 : CK 'GE (1)'  和CK "補(1)"!什麼是CK? ,做又做,改正又改, 還要做D乜?問仔仔,當然答案又是得個"桔"(唔知!),其實學校功課咁多簡寫,點解唔比d 家長一個功課簡稱表,就唔怕做錯啦!
作者: TracyC    時間: 07-9-19 10:23     標題: 喇沙小學家長入來傾下!

zitalin,

唔該,我朋友是由P.1-P.3在班中名次考28-30左右,會否入回喇沙中學.會在班中待遇怎樣很擔心呀?要鋪後路了.
作者: Bambi    時間: 07-9-19 12:12

我諗你仔可能係寫CR instead of CK, 即改正, 如無錯就唔使改, 但都要帶回. 你有否上網check過?
簡寫個個老師唔同, 無standard, 不過通常都知係咩!
zitalin
你幾時變左居仕?
原文章由 boygirl 於 07-9-19 09:44 硐表

好耐冇入來傾,開學後,忙到死,日日放工回來後,又要check仔仔的功課,又要同他溫習,一陣又話要背這些背那些,有時見到這樣小小的一個P.1仔,要應付咁多工作,人又,實在有點不忍,但恐怕現階段也只是warm up階段, ...

[ 本文章最後由 Bambi 於 07-9-19 12:14 編輯 ]
作者: 357    時間: 07-9-19 12:21

Hi boygirl,

你是否在職媽媽? 如果媽媽不用上班可以自已照顧仔仔功課就還可以,否則對在職媽媽而言雙方也有壓力。
是否一定要上功課或補習班呢? 唉......

原文章由 boygirl 於 07-9-19 09:44 硐表

好耐冇入來傾,開學後,忙到死,日日放工回來後,又要check仔仔的功課,又要同他溫習,一陣又話要背這些背那些,有時見到這樣小小的一個P.1仔,要應付咁多工作,人又,實在有點不忍,但恐怕現階段也只是warm up階段, ...

作者: Odin    時間: 07-9-19 12:21

TracyC,

要升上喇沙書院係要睇「全級」排名,喇沙小學每級有6班,你提及那名學生在班中名次是28-30左右,我們假設各班的水準相約,把28-30乘以6,即可推斷那名學生的全級名次約為168-180,根據過往記錄,這是屬於組別二(band 2)學生,要視乎抽籤,很難說會否入到喇沙書院。

當然,如果那班的成績在全級來說是較好,他在「全級」亦會有較前的排名,反之亦然。所以,很難用P.3的班內排名作準。

不過,如果可以保持到係班中排名15-20或更前會較穩陣。
原文章由 TracyC 於 2007/9/19 10:23 硐表
zitalin,

唔該,我朋友是由P.1-P.3在班中名次考28-30左右,會否入回喇沙中學.會在班中待遇怎樣很擔心呀?要鋪後路了.

作者: NamNamKo    時間: 07-9-19 13:11     標題: 普通話堂

原文章由 Odin 於 07-9-19 12:21 硐表
TracyC,

要升上喇沙書院係要睇「全級」排名,喇沙小學每級有6班,你提及那名學生在班中名次是28-30左右,我們假設各班的水準相約,把28-30乘以6,即可推斷那名學生的全級名次約為168-180,根據過往記錄,這是屬於組別二(band 2)學 ...
.

Hello

請問各位P.1上普通話堂時,是不是只講課本例 : 爸爸.媽媽......
要學拼音嗎?好似附號果d呢.要考試嗎?問亞仔又話唔知!

KK Ma

[ 本文章最後由 NamNamKo 於 07-9-19 13:17 編輯 ]
作者: tlomum    時間: 07-9-19 13:41

[quote]原文章由 COWCOW2000 於 07-9-19 09:25 硐表

cowcow2000

唔該晒,我有睇內聯綱,但我個仔話好似有默書紙,所以問吓,佢個班主任都係新的,我未聽過有校車接課外活動放學喎.
作者: tlomum    時間: 07-9-19 13:51

原文章由 NamNamKo 於 07-9-19 13:11 硐表
.

Hello

請問各位P.1上普通話堂時,是不是只講課本例 : 爸爸.媽媽......
要學拼音嗎?好似附號果d呢.要考試嗎?問亞仔又話唔知!

KK Ma

NamNamKo

普通話考試係考課文(四聲),同口試
作者: TracyC    時間: 07-9-19 14:01     標題: Hi, odin

組別二(band 2)學生,升回原校中學,有機會要抽籤? 很慘呀!
作者: Odin    時間: 07-9-19 14:21

真係幾慘, 不過仲有幾年,努力d仲可以追上架麻!:D

如果你打算靠運動叻入喇沙書院,我想引用鮑校長一句說話回應你:「如果靠成績入喇沙書院,你頭一百名就得喇, 但係如果想靠運動好入喇沙書院,你就要全港第一,咪重難? 」所以,加油呀!

另外,唔好介意我問, 究竟你朋友個仔係咪即係你自己個仔,點解你咁緊張人地個仔o既?
原文章由 TracyC 於 2007/9/19 14:01 硐表
組別二(band 2)學生,升回原校中學,有機會要抽籤? 很慘呀!

作者: cantaloup8    時間: 07-9-19 16:27

今日派咗英文默書,阿仔見到自已分數呆咗(佢全對,但因為日子寫咗喺中間,同埋無寫喺兩行藍線中間,於是扣咗十分,得九十分),無晒心機,我見到好肉赤呀.

其實佢幼稚園無默過書,呢個成績我已經好滿意,好想奬佢,但事實又係佢自己大意同唔小心,我驚奬咗佢佢會以為自已"好得",你哋話點好?
作者: 亞水    時間: 07-9-19 17:10

CK???

未見過播......

係咪唔同班有唔同 shorthand呀???亞水仔1C,次次都係寫Corr個播...

cantaloup8,

亞水太都報左派彩了, 差不多相同的困擾,獎好定唔獎好?我諗住問下佢鐘意乜,然後比個second-best 比佢,跟手就緊係丙兩野啦....

原文章由 Bambi 於 07-9-19 12:12 硐表
我諗你仔可能係寫CR instead of CK, 即改正, 如無錯就唔使改, 但都要帶回. 你有否上網check過?
簡寫個個老師唔同, 無standard, 不過通常都知係咩!
zitalin
你幾時變左居仕?
...

作者: TracyC    時間: 07-9-19 17:24     標題: 喇沙小學家長入來傾下!

Odin,

不是我兒子,是朋友的兒子,不過佢為了入此校,就去領洗及是大仔便取得25分.第一輪有運入咗,你們呢?
作者: zitalin    時間: 07-9-19 18:12

作者: Odin    時間: 07-9-19 18:37

如來係咁!唔該晒!

原文章由 zitalin 於 2007/9/19 18:12 硐表
Odin 仔係新生, 校方會call 佢同埋一年級新生及其他插班生影相做圖書證(學生證), 所以$20係做證費用, 張證由一年級用到六年級, $2係臨時條碼比你借書用, 每個月都有閱讀龍虎榜, 睇吓每一級邊一班睇得最多書 - 嗰班會 ...

作者: Odin    時間: 07-9-19 18:45

我知道有d校車承辦商可以接放學兩輪喎,有需要o既家長係咪可以反映下?
原文章由 zitalin 於 2007/9/19 18:19 發表
褓姆車就會接, 校車不嬲都唔做!

作者: zitalin    時間: 07-9-19 18:45

作者: tlomum    時間: 07-9-19 21:18

Hello!

請問其實舊年LSC收咗幾多個LSPS?
作者: Sukiooo    時間: 07-9-19 22:51

zitalin, 亞水,

冇listening 堂啊,咁本listening幾時帶呀

我好似冇比過$20蚊做證喎

想請問:
常識[size=+0]1. 常識堂用一上第二冊(1.2上學去)書及作業。

science 1. Study L.1

唉!做咗問題亞媽,每日都有問題,重要温默書,好大壓力!
多謝解答
作者: zitalin    時間: 07-9-19 23:09

作者: Odin    時間: 07-9-19 23:27     標題: 招收2008年度9月入學小一新生簡章

喇 沙 小 學

招收二零零八年度九月入學小一新生簡章

(一) 本校為政府資助學校,招生辦法依照教育統籌局之規定

(二) 本校為全日制小學:一至六年級各六班,共三十六班

(三) 招生日期及時間:
● 日期:二零零七年九月二十八日至十月五日
● 時間:上午九時至十一時正,下午二時至四時正
(四) 家長為 貴子弟申請入學時,請帶備以下各文件之正本及影印本:
● 學童的出生證明書
● 申請人的身份證明文件
● 申請人申報的地址證明文件或有關單據,例如:水費、電費、差餉單等 (租單除外)
(五) 填報與本校有下列關係者,請帶備有關文件之正本及影印本以作證
明:
● 填報有嫡親兄長在本校就讀者:其兄長之出生證明書及二零零六至二零零七年度之喇沙小學成績報告表
● 填報為天主教教友者:申請入讀小一學童之有效領洗證明書
● 填報父親或嫡親兄長為喇沙小學校友者:其父親或兄長之本校畢業證書或六年級的成績報告表
(六) 堂費:每月三百二十元正(全年共三千二百元正)

網址:www.la-salle.edu.hk
二零零七年八月七日

[ 本文章最後由 Odin 於 07-9-19 23:52 編輯 ]
作者: Sukiooo    時間: 07-9-19 23:50

zitalin,

Thank you so much

但有時就算上internet 都唔係幾知佢想點,就好似頭先呢2點就唔多明啦:

常識1. 常識堂用一上第二冊(1.2上學去)書及作業。
science 1. Study L.1
作者: zitalin    時間: 07-9-20 00:32

作者: Odin    時間: 07-9-20 03:38

請問你地囝囝有冇上喇沙學習城呀?
作者: zitalin    時間: 07-9-20 06:51

作者: Odin    時間: 07-9-20 07:50

唔知幾時先有“年度總結”呢?
原文章由 zitalin 於 2007/9/20 06:51 硐表
當然有啦, 仲起咗個靚靚農場添!

作者: Bambi    時間: 07-9-20 09:16

>呢個好明顯係請小朋友帶一上第二冊(1.2上學去)書及作業上堂用.
science 1. Study L.1 ...
>STUDY LESSON 1.
原文章由 Sukiooo 於 07-9-19 23:50 硐表
zitalin,

Thank you so much

但有時就算上internet 都唔係幾知佢想點,就好似頭先呢2點就唔多明啦:

science 1. Study L.1 ...

作者: Odin    時間: 07-9-20 12:01

請問喇沙小學佔地面積55,400平方米係點計出黎?55,400開方係大約等於235.37。
作者: sharon2005    時間: 07-9-20 13:36

1. 請問大家你們的小朋友分別係邊間幼稚園畢業?
2. 上了LS小一學後,能否輕鬆應付?
3. 以20分去統一派位,機會是否比較微?

謝謝大家分享.
作者: zitalin    時間: 07-9-20 14:58

作者: NamNamKo    時間: 07-9-20 17:10

原文章由 亞水 於 07-9-19 17:10 硐表
CK???

未見過播......

係咪唔同班有唔同 shorthand呀???亞水仔1C,次次都係寫Corr個播...

cantaloup8,

亞水太都報左派彩了, 差不多相同的困擾,獎好定唔獎好?我諗住問下佢鐘意乜,然後比個second-best 比佢, ...

亞水哥,

想問吓1C班有無本free writing,作完之後miss又派返,
"Can you tell me more?" 可以drawing/picture......

KK ma

[ 本文章最後由 NamNamKo 於 07-9-20 17:11 編輯 ]
作者: luvbobo    時間: 07-9-20 17:29

Hello Odin,

幾日無上Bk, 淨係幫個仔溫黙書同目及實佢做功課都無晒時間!!!因佢從未黙過書,攪到我鬼咁緊張

關于活動,我個仔原本報就報咗體藝各一,但未知收唔收。但因字為佢手字太嚇人,又要報埋書法。佢依家日日放學都死死下咁,搭車都瞓着,唔知第日有活動時点算

至于童軍,聽講LS要先有,係唔係呀?

原文章由 Odin 於 07-9-18 09:38 硐表
luvbobo,

運動方面,我冇幫囝囝報校內o既課外活動,全部都係出面玩,但係佢話好想入校隊(唔理係乜),所以參加晒所有選拔,結果當然係......全部落選(哈),但係佢又 ...

作者: luvbobo    時間: 07-9-20 17:42

Hello Odin,

幾日無上Bk, 淨係幫個仔溫黙書同目及實佢做功課都無晒時間!!!因佢從未黙過書,攪到我鬼咁緊張

關于活動,我個仔原本報就報咗體藝各一,但未知收唔收。但因為佢手字太嚇人,又要報埋書法。佢依家日日放學都死死下咁,搭車都瞓着,唔知第日有活動時点算

至于童軍,聽講LS要P.3先有,係唔係呀?

唉!幾日冇post嘢就攪到亂晒籠,請多多見諒

QUOTE:
原文章由 Odin 於 07-9-18 09:38 硐表
luvbobo,

運動方面,我冇幫囝囝報校內o既課外活動,全部都係出面玩,但係佢話好想入校隊(唔理係乜),所以參加晒所有選拔,結果當然係......全部落選(哈),但係佢又 ...
作者: Bambi    時間: 07-9-20 18:05

搬到咁密實, 差d唔識路返黎!
作者: Odin    時間: 07-9-20 22:22

Hello luvbobo,

d功課排山倒海,每星期中英默各一,數學每兩星期一小測......唔~我都戥佢覺得癐,不過見佢反而主動積極左,自動自覺準備溫習,突然覺得佢大個左咁,心裏又開心又擔心......唉~~你明架啦,父母o既心態。

佢手字都好恐怖,不過我就自己跟,話晒自己可以日日睇住。

幼童軍冇錯係P.3先開始,一提起童軍我就真係慎慘慘慘!事緣我求左亞Sir好耐畀囝囝插入童軍,難得亞Sir應承,點知今日收到通告話收左佢入數學研習組,時間撞晒!魚與熊掌,你話慘唔慘?

原文章由 luvbobo 於 2007/9/20 17:42 硐表
Hello Odin,

關于活動,我個仔原本報就報咗體藝各一,但未知收唔收。但因為佢手字太嚇人,又要報埋書法。佢依家日日放 ...

作者: Odin    時間: 07-9-20 22:46

我意思係大家唔覺得奇咩?

喇沙書院有23,390m(2),浸會大學善衡校園有22,000m(2),逸夫校園有9,000m(2),浸會大校道校園有18,000m(2)。

喇沙小學竟有55,400m(2)!?不但比喇沙書院大,更比浸會大學所有佔地面積加起來還大,你說奇不奇?究竟點計?

原文章由 zitalin 於 2007/9/20 14:58 硐表
做 mud 無情情出條數學題, 中秋應該出燈謎

作者: Odin    時間: 07-9-20 23:10

sharon2005,

1. 其本上讀邊間幼稚園唔影響小一派位,如果你只係想八下,不如你講下自己寶寶讀邊間先好冇?
2. 你可以留意下呢度d討論,有好多小一家長都話唔會太輕鬆,不過呢個好depends每個小朋友,有d適應得會快d好d,有d慢d,不能一概而論
3. 統一派位係唔計分,自行收生先要計分,想以20分入喇沙相信會越黎越難,要有心理準備叩門

睇黎你要做多d功課喎......

原文章由 sharon2005 於 2007/9/20 13:36 硐表
1. 請問大家你們的小朋友分別係邊間幼稚園畢業?
2. 上了LS小一學後,能否輕鬆應付?
3. 以20分去統一派位,機會是否比較微?

謝謝大家分享.

作者: zitalin    時間: 07-9-20 23:28

作者: Odin    時間: 07-9-20 23:39

唏!我有個idea,不如你唱完錄低然後post上網教我唱,好期待呀~~~ (我認真架)

原文章由 zitalin 於 2007/9/14 08:46 硐表
捉住D同學, 係人都識 - 因為我都識
舊時Assembly 時有人教, 返去彈下就識, 好易唱, 唱唱吓就得, 唔係比賽呀! 你叫仔仔去搵我個仔或者叫同班同學呀 John 教佢啦!
...

作者: zitalin    時間: 07-9-20 23:41

作者: Odin    時間: 07-9-21 00:30

Hi 兔仔班比!

已經通知所有人啦,希望大家返到黎啦。
原文章由 Bambi 於 2007/9/20 18:05 硐表

作者: Odin    時間: 07-9-21 07:58

唔係呀,佔地面積意思係所佔地皮o既面積,逐層樓加埋叫可用面積。我估有可能部份喇沙書院地契其實係屬於喇沙小學,只不過leased畀喇沙書院,唔知可以從邊度得到證實呢?

我打過去EDB,佢話一般小學佔地面積都係得幾千,喇沙小學報返黎大過一般小學十倍,佢地唔會質疑,亦唔會問點計,因為喇沙小學要面對公眾,而且經過咁多人核實,應該冇錯。不過個主任見同我好傾,佢話自己都好想知實際係點計,重叫我知道後話返佢知。(哈哈,搞笑)

原文章由 zitalin 於 2007/9/20 23:28 硐表
逐層樓既面積加埋 - 唔知這個答案得唔得呢?
高級合唱團開咗賽果 - 會唔會見到你仔仔呢?

作者: cantaloup8    時間: 07-9-21 15:29

昨晚由爸爸幫阿仔檢查功課,我無理到,點知啱啱先見到原來今日數學小測.我即刻打俾阿仔爸爸,佢話佢知,不過無理到,仲話數學阿仔識啦,唔洗温!

真係俾佢激親,死好多細胞!
作者: zitalin    時間: 07-9-21 15:54

作者: 亞水    時間: 07-9-21 16:06

真係唔多明.......

尋日亞水仔本手冊明明有數學小測呢家野,但係 intranet 就無,搞到我同水太都唔知點好,到今日再 check intranet,又見到有數學小測,仲要今日提交,算點?又應該點算?

大家有無意見?

原文章由 cantaloup8 於 07-9-21 15:29 硐表
昨晚由爸爸幫阿仔檢查功課,我無理到,點知啱啱先見到原來今日數學小測.我即刻打俾阿仔爸爸,佢話佢知,不過無理到,仲話數學阿仔識啦,唔洗温!

真係俾佢激親,死好多細胞! ...

作者: 亞水    時間: 07-9-21 16:08

KK MA,

唔多覺bor....: :

原文章由 NamNamKo 於 07-9-20 17:10 硐表

亞水哥,

想問吓1C班有無本free writing,作完之後miss又派返,
"Can you tell me more?" 可以drawing/picture......

KK ma

作者: zitalin    時間: 07-9-21 19:18

作者: Odin    時間: 07-9-21 22:21

PRIMARY SCHOOL PROFILES 2007 FROM EDB.

原文章由 zitalin 於 2007/9/21 19:18 發表
你d figures 係邊度來呢? 不如去問吓校長研究研究, 不過要ensure 你冇copy 錯 figures, 否則變石班呀!

測驗範圍出左啦!
作者: Sukiooo    時間: 07-9-22 00:31

原文章由 Bambi 於 07-9-20 18:05 硐表

哈哈!我真係揾唔返呀,搞到我琴晚揾咗鬼死咁耐 真係多謝    odin提水 thank you

zitalin,bambi

多謝解答。 自從亞仔返咗學之後就好有壓力,有時上下黎呢度,真係得益不少.............Thanks all
作者: Bambi    時間: 07-9-22 09:45

昨晚去左家長會, 感覺上學校好似緊張學生成績多好多喎!
我覺得呀仔今年d老師個個都好, 比二年班果時d老師好, 上年我可以話呀仔係向混亂中度過. 一年級時d老師都好好.
數學老師話下學期會用4年級數學書黎教, 佢話跟政府既太淺, 喇沙仔要學深d喎. 唔知以往係咪都係咁呢?
作者: Odin    時間: 07-9-22 10:17

係呀!P.5下學期開始都要買P.6書。

原文章由 Bambi 於 2007/9/22 09:45 硐表
昨晚去左家長會, 感覺上學校好似緊張學生成績多好多喎!
我覺得呀仔今年d老師個個都好, 比二年班果時d老師好, 上年我可以話呀仔係向混亂中度過. 一年級時d老師都好好.
數學老師話下學期會用4年級數學書黎教, 佢話跟政 ...

作者: cantaloup8    時間: 07-9-22 11:45

昨晚派咗測驗通告,想問下要點温法,同埋測驗形式係點,各科會唔會"供詞"呀,會唔會有課外題,好似時事咁呀?

因為阿仔幼稚園只有assessment,未試過測驗考試,所以想佢第一次準備得好啲,等佢自己信心會强啲!

突然覺得自己似問題媽媽添!
作者: Tomkate    時間: 07-9-22 19:34

我以為仲係以前個topic 冇人傾添,原來有個新既,好彩odin通知我咋 !!

boygirl, 亞水,
好耐冇傾喇!!
作者: zitalin    時間: 07-9-22 23:10

作者: boygirl    時間: 07-9-22 23:47

原文章由 Tomkate 於 07-9-22 19:34 硐表
我以為仲係以前個topic 冇人傾添,原來有個新既,好彩odin通知我咋 !!

boygirl, 亞水,
好耐冇傾喇!!

hi,Tomkate

你好,又可交流了!
你仔仔讀成點啊!我發現他們都真的很辛苦!天天不斷做功課,溫默書,背書,小測,讀書,實在忙得倦透了!小小年紀便要這樣,也真是幾慘!

昨天個仔數學小測派回來,又衰左!點解?我也想知!邊個說上課明白,回家溫習就可以呢!你們都知吧,數學頭幾課有幾難?只是數數吧!我相信個仔完全明白,但到頭來竟然不合格,簡直荒謬!:tongue: :tongue: 個仔當然沒反應,但我深應不值,所以也沒有話他,只是提他以後要看清楚題目。其實我都唔明,數學小測本身的目的是測數學知識,並不是中文知識,對於一個剛剛一年級的小朋友,有需要出一些複雜的題目嗎?考他們數數,但要他們先畫一個圖才數,想考他們跟數字填圖,不是啊!是要他們填去多了的圖,多可悲! 究竟考他們數學還是考他們對中文字的理解?其實都是第一次小測,駛唔駛出到咁?個仔話全班都錯,如果測驗是想從學生成績看看老師的教學效能,這樣的一個荒謬小測,可以嗎?假如同學仔都錯,咁老師也要反省反省!現在是數學科不是中文科,是否學生不能理解中文字的意思就是他不明白數學呢?

發完牢騷了,還是要繼續面對,唉!:cry: :cry:
作者: zitalin    時間: 07-9-23 00:08

作者: tlomum    時間: 07-9-23 03:47     標題: 測驗又嚟!

Hi!測驗又嚟啦!除咗温測驗範圍,各位有冇其他好方法温習?
作者: tlomum    時間: 07-9-23 03:53

Hi!測驗又嚟啦!除咗温測驗範圍,各位有冇其他好方法温習?
作者: Bambi    時間: 07-9-23 11:57

所以剛開學前我同仔打左流感針先返學, 我仔好渣架!
boygirl:
一開學就有數學小測, 好大原因係老師想pick左d尖子出黎先, 就算全班大部份人錯, 老師又會知大家既comment mistake響邊, 唔通佢見小朋友踩陷阱就開心咩! 佢唔會有人工加架喎! 咪又係佢要負責教返好! 而且, 小一既同學黎自五湖4海, 學校係要多了解, 校長話過, 入得黎呢間學校, 家長就要同學校既理念一致, 喇沙仔唔係浪得虛名架! 要經過試煉的.
keep up!
原文章由 zitalin 於 07-9-22 23:10 硐表
小心身體, 感冒菌猖狂, 仔仔發燒病倒了!

作者: zitalin    時間: 07-9-23 14:25

作者: AlanShirley    時間: 07-9-23 17:13

作者: Mrs.Fong    時間: 07-9-23 19:25

我囝囝果班好似無數學小測....手冊無寫, 問囝囝, 佢又話老師無講過, 會唔會班班唔同?
作者: DOUGLASMAMA    時間: 07-9-24 09:05

boygirl,

是否一年班的數學小測?真是好難呀,全班都吾合格?

原文章由 boygirl 於 07-9-22 23:47 硐表
昨天個仔數學小測派回來,又衰左!點解?我也想知!邊個說上課明白,回家溫習就可以呢!你們都知吧,數學頭幾課有幾難?只是數數吧!我相信個仔完全明白,但到頭來竟然不合格,簡直荒謬!

作者: DOUGLASMAMA    時間: 07-9-24 09:07

各位,

想問明天是公益金便服日,是否都要著體育服回校上堂?
作者: AlanShirley    時間: 07-9-24 09:41

作者: NamNamKo    時間: 07-9-24 11:10     標題: free writing

原文章由 zitalin 於 07-9-21 19:18 硐表
Free writing 係比一張全年既題目紙比你, 返去貼落去一本新既英文校簿, 張紙有幾條題目, 老師會話比你聽邊個星期做邊條, 如果那個星期冇題目就任作, 當然想加小量 drawing 無所謂, 不過記得係 "free writing" 唔係 " ...

Hello Zitalin,

Thanks a lot.

KK Ma

[ 本文章最後由 NamNamKo 於 07-9-24 11:17 編輯 ]
作者: DOUGLASMAMA    時間: 07-9-24 14:25     標題: 活動的結果出咗未

各位,

想問下課外活動的結果出咗未?有沒有消息呢?
作者: 亞水    時間: 07-9-24 16:29

zitalin,

oh...i see...不過唔好誤會,我唔係要幫佢出招,只係想找出到底係乜?然後叫佢自已做 再一次完全同意妳的溫馨提示,學語文野,多D exposures 係不二法門。

Tomkate,

long time no see la... 辛苦嗎?

Odin,

關於喇沙面積問題,你的推論很合理,可從land registry處確認資料,但我相信情況應該相反,我唔知,我估,應該係大喇沙 或喇沙會hold 住 小喇沙 crown lease,因為1. 大喇沙早小喇沙25年存在;2. 小喇沙之前係用左喇沙書院的舊校舍。所以我估當計算面積時,有關當局求其是但睇 crown lease 就算,但係當中係包含住大小兩間喇沙的面積... ...睇怕都係咁 la 呱??

原文章由 zitalin 於 07-9-23 00:08 硐表
"邊個說上課明白,回家溫習....." - 我仔仔話!
佢冇溫, 佢話同平時功課差不多, 當做練習就得, d人錯大部份係大意同唔小心, 仲有大大吓有d小朋友唔鍾意做文字題, 因為佢地不喜歡閱讀同不想去理解!
仔仔係在傳統幼稚園 ...

作者: luvbobo    時間: 07-9-24 16:49

公益金便服日, 唔駛著體育服,著去街衫得嘞,不過校長係家長會講過, 唔好著咁誇,普通去街衫得嘞!!!

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-9-24 11:07 硐表
各位,

作者: Odin    時間: 07-9-24 17:47

囝囝問過Miss,你有捐錢就可以著便服。

原文章由 DOUGLASMAMA 於 2007/9/24 09:07 硐表
各位,

作者: Odin    時間: 07-9-24 18:05

其實我覺得學校佔地面積應該報返學校實際範圍囉,因為學校本身已經真係大過晒大部份o既小學,冇必要跟張契去報,咁樣令到人覺得都幾混亂。

我唔知係咪淨係喇沙會淨係hold住喇沙小學張地契,因為其他喇沙會d學校o既面積都好正常。
原文章由 亞水 於 2007/9/24 16:29 硐表
Odin,

關於喇沙面積問題,你的推論很合理,可從land registry處確認資料,但我相信情況應該相反,我唔知,我估,應該係大喇沙 或喇沙會hold 住 小喇沙 crown lease,因為1. 大喇沙早小喇沙25年存在;2. 小喇沙之前係用左喇沙書院的舊校舍。所以我估當計算面積時,有關當局求其是但睇 crown lease 就算,但係當中係包含住大小兩間喇沙的面積... ...睇怕都係咁 la 呱??

作者: Odin    時間: 07-9-24 18:12

有d都出左啦,唔知你仲等緊邊樣呢?

原文章由 DOUGLASMAMA 於 2007/9/24 14:25 硐表
各位,

想問下課外活動的結果出咗未?有沒有消息呢?

作者: Tomkate    時間: 07-9-24 20:18

原文章由 亞水 於 07-9-24 16:29 硐表

Tomkate,

long time no see la...: ...

亞水,
唉))))))))))))))))))唔係好識教,依排鬧仔鬧多左好多呀,鬧完又覺得佢好慘,但係鬧果時又控制唔到自己!! 你ok嘛?
作者: THRIFT    時間: 07-9-24 20:32

Kowloon Tong Govt. Primary also have 50,000 sq. m ?

原文章由 Odin 於 07-9-24 18:05 硐表
其實我覺得學校佔地面積應該報返學校實際範圍囉,因為學校本身已經真係大過晒大部份o既小學,冇必要跟張契去報,咁樣令到人覺得都幾混亂。

我唔知係咪淨係喇沙會淨係hold住喇沙小學張地契,因為其他喇沙會d學校o既面積都好正 ...

作者: Tomkate    時間: 07-9-24 21:01

原文章由 Odin 於 07-9-24 18:12 硐表

我又係等緊呀,我等緊籃球,樂器同英文!!
作者: DOUGLASMAMA    時間: 07-9-25 08:43

乒乓球和音樂

原文章由 Odin 於 07-9-24 18:12 硐表

作者: Bambi    時間: 07-9-25 10:19

據我所知, 壁華花園既所用地都係屬喇沙會的, 當年係長實起壁華花園時同喇沙會傾返黎既, 李x誠任學校提出要求校舍想增加既設施去造及負責校舍建築, 所以書院果邊有標準泳池及一個咁大既球場.
原文章由 Odin 於 07-9-24 18:05 硐表

我唔知係咪淨係喇沙會淨係hold住喇沙小學張地契,因為其他喇沙會d學校o既面積都好正 ...

作者: Odin    時間: 07-9-25 11:34

係呀,我都聽過類似講法,不過我個版本就係話70年代中期賣斷幅地畀李生同其他發展商,跟住喇沙會就有錢起新校舍呀、泳池呀、同理球場。

但係我個point係就算你hold住成塊九龍城o既地皮,人地叫你報間學校幾大,你冇理由話成個九龍城咁大假係咪?

5萬幾平方米等於60萬平方呎咁滯,大過城大同浸大呀,你咁樣登會召人話柄law。(定係其實根本搞錯單位,係呎唔係米呢?)

P.S. 作為家長,我咁樣challenge學校係咪好大逆不道呀?

原文章由 Bambi 於 2007/9/25 10:19 硐表
據我所知, 壁華花園既所用地都係屬喇沙會的, 當年係長實起壁華花園時同喇沙會傾返黎既, 李x誠任學校提出要求校舍想增加既設施去造及負責校舍建築, 所以書院果邊有標準泳池及一個咁大既球場. ...

作者: 亞水    時間: 07-9-25 11:39

Bambi,

碧華好似廿幾年樓個law播.....但係小喇沙02先重建好,咁咪即係起埋、賣埋、收埋錢、放埋入銀行再收埋息先做野?

咁講法,條乜乜都好 "OK"下喎...

原文章由 Bambi 於 07-9-25 10:19 硐表
據我所知, 壁華花園既所用地都係屬喇沙會的, 當年係長實起壁華花園時同喇沙會傾返黎既, 李x誠任學校提出要求校舍想增加既設施去造及負責校舍建築, 所以書院果邊有標準泳池及一個咁大既球場. ...

作者: 亞水    時間: 07-9-25 11:45

Tomkate,

未死得....住!亞水太就大鑊D,因為佢屋企教仔。

今日默書,尋晚除左食飯,就做功課同操默書就磨到10:00....

睇見就覺得慘,不過我地 "靚仔" 果屎都係咁

原文章由 Tomkate 於 07-9-24 20:18 硐表

亞水,
唉))))))))))))))))))唔係好識教,依排鬧仔鬧多左好多呀,鬧完又覺得佢好慘,但係鬧果時又控制唔到自己!! 你ok嘛? ...

作者: Mrs.Fong    時間: 07-9-25 13:58

我都係等緊呢3樣!

原文章由 Tomkate 於 07-9-24 21:01 硐表

我又係等緊呀,我等緊籃球,樂器同英文!!

作者: cantaloup8    時間: 07-9-25 15:38

亞水,

你同阿仔操到10:00咁夜呀,真係大家都辛苦!我阿仔暫時都仲維持到8:30上床,遲啲返冬令再加課外活動,睇怕都幾難!

原文章由 亞水 於 07-9-25 11:45 硐表
Tomkate,

未死得....住!亞水太就大鑊D,因為佢屋企教仔。

今日默書,尋晚除左食飯,就做功課同操默書就磨到10:00....

睇見就覺得慘,不過我地 "靚仔" 果屎都係咁

...

作者: jeffhon    時間: 07-9-25 18:26

Bambi:一開學就有數學小測, 好大原因係老師想pick左d尖子出黎先, 就算全班大部份人錯, 老師又會知大家既comment mistake響邊, 唔通佢見小朋友踩陷阱就開心咩! 佢唔會有人工加架喎! 咪又係佢要負責教返好! 而且, 小一既同學黎自五湖4海, 學校係要多了解, 校長話過, 入得黎呢間學校, 家長就要同學校既理念一致, 喇沙仔唔係浪得虛名架! 要經過試煉的.

完全贊同 我們應該相信學校的一套方法! 各位家長"努力吧"!

[ 本文章最後由 jeffhon 於 07-9-25 18:27 編輯 ]
作者: ha8mo    時間: 07-9-26 00:09

作者: ha8mo    時間: 07-9-26 00:12

作者: Odin    時間: 07-9-26 02:02

Mrs Pau話近年LSPS會幾著重發展音樂,家長為左配合,多數學生都有玩樂器。

原文章由 ha8mo 於 2007/9/26 00:09 硐表
我記得早幾年
睇過報紙訪問Mrs Pau講趙頌熙

佢話學校注重「一生一體/藝」
咁係咪唔學樂器,就要識唱歌或畫畫呢?

作者: Odin    時間: 07-9-26 02:05

係呀,我諗Bambi同我都係講緊LSC重建,唔係LSPS。

原文章由 ha8mo 於 2007/9/26 00:12 硐表
碧華果度係舊中學(喇沙書院)既位置
唔係小學

作者: Bambi    時間: 07-9-26 11:30

ha8mo
呢度收得咁密都俾你搵到, 叻喎!
你仔好細咋喎, 貢快幫佢睇啦!

我果晚既家長會副校長講左句說話好正!兼好笑!
佢話大部份男仔作文都唔夠女仔好, 因佢地一般思想都好幼稚, 再加上貧乏的經歷, 乾涸的感情同混亂既羅輯.....
作者: zitalin    時間: 07-9-26 11:49

作者: zz    時間: 07-9-26 14:35

Bambi,

ha8mo 係 oldboy 黎架.

原文章由 Bambi 於 07-9-26 11:30 硐表
ha8mo
呢度收得咁密都俾你搵到, 叻喎!
你仔好細咋喎, 貢快幫佢睇啦!

作者: Bambi    時間: 07-9-26 18:07

真係入失覺晒, 唔怪得之前響某d forum上, 一有人彈LS佢咁肉緊啦! 咁係咪大小喇都係OLDBOY呀? 如果重係教徒既話, 記得同囝囝洗禮啦!
原文章由 zz 於 07-9-26 14:35 硐表
Bambi,

ha8mo 係 oldboy 黎架.

作者: zz    時間: 07-9-26 19:21

我記得佢講過小學,中學都係同一條街,我估大小喇佢都有份.

原文章由 Bambi 於 07-9-26 18:07 硐表
咁係咪大小喇都係OLDBOY呀?

作者: Sukiooo    時間: 07-9-26 23:38

想請問香港學校音樂節是........? Thanks
作者: yesboby    時間: 07-9-27 00:26     標題: 數學測驗

原文章由 zitalin 於 07-9-23 00:08 硐表
"邊個說上課明白,回家溫習....." - 我仔仔話!
佢冇溫, 佢話同平時功課差不多, 當做練習就得, d人錯大部份係大意同唔小心, 仲有大大吓有d小朋友唔鍾意做文字題, 因為佢地不喜歡閱讀同不想去理解!
仔仔係在傳統幼稚園 ...

唔係咁難姐!!
   我仔仔話好多同學都有一百分喎!!我反而覺得英文默書難D!十月測驗英文會否考閱讀理解?定係考果2個故事內容?有無人知呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5