教育王國

標題: 免學費讀美國長春藤大學 [打印本頁]

作者: Odin    時間: 07-9-5 18:50     標題: 免學費讀美國長春藤大學

見到為數不多不少的中華兒女學界尖子,得到美國一些長春藤大學的青睞,免學費之餘並給予獎學金到當地留學。請問那些學生的家長是怎樣為子女「舖橋搭路」的呢?那些學生一般都在中學時期曾在美國以交換生身份作短期游學,香港哪所中學有類似的交換生計劃呢?

請各位不吝賜教討論討論。
作者: ivyscyip    時間: 07-9-5 21:25

如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算無錢﹐它會比grant你或者借錢比你讀。大部份的獎學金都唔會係大學比﹐它們會比grant。香港有好多其他的獎學金﹐如尤德﹐尤德會比3年錢(第4年自己找辦法)﹐規定你好似畢業後3年一定要返香港做野﹐如果唔返﹐就要還錢。我老公就唔鐘意那個限制﹐所以無要﹐問學校要grant同借錢。

原文章由 Odin 於 07-9-5 18:50 硐表
見到為數不多不少的中華兒女學界尖子,得到美國一些長春藤大學的青睞,免學費之餘並給予獎學金到當地留學。請問那些學生的家長是怎樣為子女「舖橋搭路」的呢?那些學生一般都在中學時期曾在美國以交換生身份作短期游學,香港 ...

作者: Odin    時間: 07-9-6 21:28

噢!多謝你答我。

咁學生除左成績好之外,仲需要d乜呢?又應該幾時向果d大學申請呢?作為家長又可以點幫下仔女呢請問?

唔好意思,一大堆問題

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/5 21:25 硐表
如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算 ...

作者: ivyscyip    時間: 07-9-6 21:48

要成績好﹐有課外活動﹐最好係做D volunteer work 同埋D領袖既位(如head prefect). 另外﹐要考SAT,SAT II同TOEFL。我之前舊制就SAT要起碼1400分以上(1600分滿分)﹐而家就改左制﹐我唔知個equivalent score.

美國D學校application就每年的12月deadline,你可以報一間early admission (好似10月交﹐不過除非你好優秀﹐通常都唔收會defer到其他學生報晒先決定﹐兼如果收就一定要去讀)。第2年既4月就會出results。係香港讀中學的話就會係中6個年報名。個application會叫你寫一篇野﹐間間學校都唔同﹐仲要2-3封既reference letter (個reference letter 係唔比得個applicant 睇的)。另外﹐之後1-2月就會揀D學生去比D alum interview (就算有interview,其實都未必得).其實美國Dtop school每年收<5個香港直接去的學生﹐仲要有D係international school的。

家長無乜野可以幫到手的﹐除左兩個factor 之外﹕(1)好有錢﹐可以捐錢比學校起新building, 或 (2) 係校友。美國其實好睇個學生自己的﹐千其唔好幫仔女甘多(如打電話問學校問題﹐同個仔去interview),一定要仔女自己做。

仲有阿﹐我諗你唔係問點入ivy league school, 因為ivy league school 得8間(harvard, yale, cornell, dartmouth, upenn, brown, columbia, princeton),而係美國名校。

原文章由 Odin 於 07-9-6 21:28 硐表
噢!多謝你答我。

咁學生除左成績好之外,仲需要d乜呢?又應該幾時向果d大學申請呢?作為家長又可以點幫下仔女呢請問?

唔好意思,一大堆問題

...

作者: Odin    時間: 07-9-6 22:09

哎吔!好多謝你寶貴o既分享,我開始有少少方向啦!唔該晒!

另外你講得o岩,目標唔係淨係Ivy League School,亦包括其他如MIT之類的名校,或者甚至不一定局限於美國的大學。

其實我對海外留學所知甚少,希望還能從多方面了解多些,真的十分感謝你。

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/6 21:48 硐表
要成績好﹐有課外活動﹐最好係做D volunteer work 同埋D領袖既位(如head prefect). 另外﹐要考SAT,SAT II同TOEFL。我之前舊制就SAT要起碼1400分以上(1600分滿分)﹐而家就改左制﹐我唔知個equivalent score.

美國D學校applicat ...

作者: Odin    時間: 07-9-6 22:19

另外請問SAT II係乜東東?同SAT II Chinese係咪同一樣野黎架?

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/6 21:48 硐表

作者: ivyscyip    時間: 07-9-6 22:29

SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, spanish, math, chemistry, biology)﹐用左我父母好多錢﹐老公就考左3科。

唔記得講﹐你每報一間學校都要比 application fee﹐所以唔好諗住魚翁撒網﹐會好貴

原文章由 Odin 於 07-9-6 22:19 硐表
另外請問SAT II係乜東東?同SAT II Chinese係咪同一樣野黎架?

作者: Goody    時間: 07-9-8 10:54

係美國讀高中會比較容易入好大學嗎?

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 22:29 硐表
SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, span ...

作者: ivyscyip    時間: 07-9-9 22:32

我覺得係﹗如我的high school﹐我個年有5個人去左MIT讀﹐我諗全香港都無甘多我就唔信我間high school 的quality 會好過晒全香港。重有﹐如果想去讀D出名的state u (UCLA, UC Berkely),更係CA high school好啦。

原文章由 Goody 於 07-9-8 10:54 硐表
係美國讀高中會比較容易入好大學嗎?

作者: Odin    時間: 07-9-10 00:03

似乎要父母有米先得喎......

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/9 22:32 硐表
我覺得係﹗如我的high school﹐我個年有5個人去左MIT讀﹐我諗全香港都無甘多我就唔信我間high school 的quality 會好過晒全香港。重有﹐如果想去讀D出名的state u (UCLA, UC Berkely),更係CA high school好啦。

...

作者: Goody    時間: 07-9-10 09:06

你間係咪private high school?  在香港讀完中3才去會否太遲?

原文章由 ivyscyip 於 07-9-9 22:32 硐表

...

作者: ivyscyip    時間: 07-9-10 13:11

No...Public school...

原文章由 Goody 於 07-9-10 09:06 硐表
你間係咪private high school?  在香港讀完中3才去會否太遲?

作者: ivyscyip    時間: 07-9-10 13:12

就算父母有米比D仔女係美國讀high school, D仔女都係foreign students,唔會當你係local架。

原文章由 Odin 於 07-9-10 00:03 硐表
似乎要父母有米先得喎......

作者: Odin    時間: 07-9-10 15:39

咁即係讀High school都貴過人?

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/10 13:12 硐表
就算父母有米比D仔女係美國讀high school, D仔女都係foreign students,唔會當你係local架。

作者: Odin    時間: 07-10-5 07:48

o岩o岩有個家長同我講,係美國讀high school淨學費都萬幾蚊一個月,係咪最低消費?

原文章由 Odin 於 2007/9/10 15:39 硐表
咁即係讀High school都貴過人?

作者: 中天英    時間: 07-10-9 00:59

响美國讀私立高中, 坐底30萬一年(學資+住宿+ 其他)o

原文章由 Odin 於 07-10-5 07:48 硐表
o岩o岩有個家長同我講,係美國讀high school淨學費都萬幾蚊一個月,係咪最低消費?

作者: 中天英    時間: 07-10-9 01:02

而家SAT II唔駛考writing啦, 因為SAT I己經加左個writing試。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 22:29 硐表
SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, span ...

作者: 中天英    時間: 07-10-9 01:11

呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近幾年都食白果。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 21:48 硐表

作者: 中天英    時間: 07-10-9 01:39

美國一D最Top最有錢既私立大學, 係有所謂" Need Blind " 收生原則; 即係話响決定收生過程中, 係唔會睇申請人有冇錢交學費既; 取錄與否, 完全係睇申情人既才華/能力; 眞係收左既話, 學校會比Financial Assistance所有需要既學生。

不過"Need Blind"只係比美国籍學生(加拿大都得), InternationalStudent 係冇既(除左幾間最有錢如Harvard ,Yale ); 即係話, 如果申請人冇錢, 就算收左, 都可能冇Financial assistance既。

通常呢D學校每校只有好少錢, 留比International Student 做Financial Assistance, 用晒既話, 你成績再好, 都唔會收,

可以咁講, 有錢既話, 係易D入美國名牌大學既。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-5 21:25 硐表
如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算 ...

作者: mrsho    時間: 07-10-17 18:03

[quote]原文章由 中天英 於 07-10-9 01:11 硐表
呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近幾年都食白果。

May I know what is the full name of HYP?  Thanks.
作者: 中天英    時間: 07-10-17 22:16

H - Harvard
Y - Yale
P - Princeton

This term is very common in US.  These are the most famous universities in US.  

原文章由 mrsho 於 07-10-17 18:03 硐表
[quote]原文章由 中天英 於 07-10-9 01:11 硐表
呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近 ...

作者: mrsho    時間: 07-10-23 13:21

[quote]原文章由 中天英 於 07-10-17 22:16 硐表
H - Harvard
Y - Yale
P - Princeton

This term is very common in US.  These are the most famous universities in US.  

Thanks.
作者: iberia    時間: 07-11-16 23:14

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 21:48 硐表

Hi Ivy;

的小孩現在培正念小三, 過去的暑假我亦把他們帶去美國上暑期班, 他們應付自如, 我們心想讓他在中三/中四時才回美國上學, 這樣他中文巳有一定的水平. 因中文在未來非常重要.

我想請問, 除了您所講的重點外, 還要注意什麼, 我們想他可以
UVA or Duke.課外活動有大提琴 / 鋼琴 / 跆拳導
/ 圍棋 / 繪畫 / 游泳, 所有得獎我都保存起來.

您所講的參考, 是需要什麼人書寫比較有用.

My e-mail:[email protected]
作者: Goody    時間: 07-11-18 11:26

請問你美國的暑期班幾時開始? 我見好多都係6月便開始但香港要差不多7月中先放暑假, 時間好難配合。

原文章由 iberia 於 07-11-16 23:14 硐表

Hi Ivy;

我的小孩現在培正念小三, 在過去的暑假我亦把他們帶去美國上暑期班, 他們應付自如, 我們心想讓他在中三/中四時才回美國上學, 這樣他中文巳有一定的水平. 因中文在未來非常重要.

我想請問, 除了您所講 ...

作者: eva_669    時間: 07-11-18 12:24

why free?

原文章由 Odin 於 07-9-5 18:50 硐表
見到為數不多不少的中華兒女學界尖子,得到美國一些長春藤大學的青睞,免學費之餘並給予獎學金到當地留學。請問那些學生的家長是怎樣為子女「舖橋搭路」的呢?那些學生一般都在中學時期曾在美國以交換生身份作短期游學,香港 ...

作者: iberia    時間: 07-11-18 20:29

原文章由 Goody 於 07-11-18 11:26 硐表
請問你美國的暑期班幾時開始? 我見好多都係6月便開始但香港要差不多7月中先放暑假, 時間好難配合。

在6月開始, 因美國6月巳放假, 他們的暑期課可以星期計. 所以我們只上兩星期亦可.
作者: Goody    時間: 07-11-19 20:07

請問有冇boarding 呢? 得兩星期又好似小少左的。   係呢你去果d係 camp or school 有堂上果d ?

原文章由 iberia 於 07-11-18 20:29 硐表

在6月開始, 因美國6月巳放假, 他們的暑期課可以星期計. 所以我們只上兩星期亦可.

作者: iberia    時間: 07-11-21 09:04

原文章由 Goody 於 07-11-19 20:07 硐表
請問有冇boarding 呢? 得兩星期又好似小少左的。   係呢你去果d係 camp or school 有堂上果d ?

Hi;

冇,他們是日常學校一樣,只是暑期班, 不會提提供住宿,Camp=班,
作者: Odin    時間: 07-12-18 15:37

咁中天英君o既意思係咪如果申請HYP就可以apply落"Need Blind"呢樣野呀請問?

原文章由 中天英 於 2007/10/9 01:39 發表
不過"Need Blind"只係比美国籍學生(加拿大都得), InternationalStudent 係冇既(除左幾間最有錢如Harvard ,Yale ); 即係話, 如果申請人冇錢, 就算收左, 都可能冇Financial assistance既。

作者: EVA222    時間: 07-12-19 10:31

作者: 中天英    時間: 07-12-23 01:22

Harvard同Yale兩、三年前, 已經宣佈提供Financial Assistance比所有International Student; 即係話International Student既入學申請都係<<Need Blind>>.

Princeton我就唔肯定。

原文章由 Odin 於 07-12-18 15:37 發表
咁中天英君o既意思係咪如果申請HYP就可以apply落"Need Blind"呢樣野呀請問?

作者: Yau_Cheung    時間: 07-12-30 17:39

原文章由 中天英 於 07-12-23 01:22 發表
Harvard同Yale兩、三年前, 已經宣佈提供Financial Assistance比所有International Student; 即係話International Student既入學申請都係.

Princeton我就唔肯定。

Sorry I haven't writing board at home.

Do you know the minimum requirements to get in / get in + get financial assistance from Harvard or Yale or Princeton?  More than 8A in HKCEE?  How about HKAL or IB diploma?  Any other requirements?  If get in either one luckily but no financial assistance offered by school, how much should I prepare?  Thanks in advance for your kind sharing.

[ 本文章最後由 Yau_Cheung 於 07-12-30 17:55 編輯 ]
作者: Odin    時間: 08-3-2 09:52

我都想知......

原文章由 Yau_Cheung 於 2007/12/30 17:39 發表

Sorry I haven't writing board at home.

Do you know the minimum requirements to get in / get in + get financial assistance from Harvard or Yale or Princeton?  More than 8A in HKCEE?  How about HKAL  ...

作者: sng    時間: 08-9-4 11:40     標題: 免學費讀美國長春藤大學

HKCEE will be disappeared then what examination result will be most important ?   IB ? SAT ... what else ?
作者: 88muimui    時間: 08-9-4 12:38

美國學校當然要看SAT成績啦!  不用擔心,沒有HKCEE還有F6之後那個公開試。

原帖由 sng 於 08-9-4 11:40 發表
HKCEE will be disappeared then what examination result will be most important ?   IB ? SAT ... what else ?

作者: cyberphone    時間: 08-10-16 14:35

My child just entered a top 10 U in US.  His SAT score  was over 2200.  Tuition fee including boarding and expenses will be HK$400,000 per year.  He studied  in an international school since his primary 1 (grade 7).  

This year the U accepted 10 students in HK, 2 from Shenzhen and 1 from Guangzhou.  All HK students studied in International School, such as CIS, Li Po Chun United World College, KGV and Island School.  The 2 Shenzhen students also studied in International School.  The one from Guangzhou had studied 3 years high school in USA.  

All above students are self-finance.  This year only 1 student  from China got full grant.  But this student is studing the MBA course, not the undergrate.

When you asked for loan or finance assistance in your application, your application will be much less chance.  Except some polictical reasson, all financial assistance will be offered to local USA students, not for international students.

If your chilld gets a good SAT result, some U will offer grant to attract your child to register.  My child got a grand  offered by a Canadian  U.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5