教育王國

標題: 07約克升L2 - 快d入黎傾傾啦! [打印本頁]

作者: VVbaby    時間: 07-7-3 16:23     標題: 07約克升L2 - 快d入黎傾傾啦!

HI! 各位今年升L2既同學, 快d入黎update資料喇!

07 York "L2"同學仔

L2A~AM
Belinda~沚峰~囝23/10~馬鞍山~5號車
bie~心心~囡23/7~將軍澳中心~2號車
卓楠媽咪~楠楠~囝3/3~將軍澳中心~2號車
may58~心澄~囡1/6~秀茂坪~3號車
winnie30~Him Him~囝27/4~維景灣畔~爸爸送婆婆接
beloved_hei~ISAAC LO~囝14/2~啟德花園~18號校車

L2B2~AM
rebeccalo~紫沁~囡22/9~彩雲~18號車

L2C~AM
yiumami~yiu yiu~囡~慈雲山~17號車
tc~哲哲~囝

L2D~AM
vvbaby~希希~囡11/11~九龍灣~自行接送
Kylie1c~穎頤~囡~寶盈花園TKO~1號車
jujumama~謙謙~囝10月~藍田~搭校車

L2E~AM
Alien~迪迪~囝3/6~Klnbay~自行接送
AgnesMam~瑩瑩~囡28/8~順利~搭校車
somesex~健桓 Shaun~囝~黃埔搭校車
stellat~雅媛~囡~沙田~6A校車

L2F~AM
ChloeMak~囡13/9~馬鞍山~KCR大水坑站

L2G~AM
mannok媽咪~諾諾~囝May~青衣~搭校車
Kimimi~Wing Wing~囡6/8~維景彎畔TKO~2號車
Fungmamei~Long Sing~囝28/8~將軍澳中心~2號車

L2H~AM
bettyby~Calix~囝16/2~大角咀~8號車

如有錯漏, 請通知!

舊topic回顧 :
06約克"N1"同學會

[ 本文章最後由 VVbaby 於 07-7-19 22:40 編輯 ]
作者: ChloeMak    時間: 07-7-3 16:36

睇落去好多都同之前同學仔一班, 真係好, 唔洗重新識認過.

[ 本文章最後由 ChloeMak 於 07-7-6 16:58 編輯 ]
作者: somesex    時間: 07-7-3 17:44

大家好,

我係 "健桓 shaun" 爸爸, 黎緊 8 月會升 L2E AM.

想問問大家, 早幾日返 york 睇過 d 小1 大抽獎公告, 但係好似冇乜有用資料, 想知有冇人知今年有幾多人考到入名校, 情況如何呀?
作者: rebeccalo    時間: 07-7-3 22:53

HI! 各位今年升L2既同學, 快d入黎update資料喇!

L2A~AM
Belinda~沚峰~囝23/10~馬鞍山~5號返學7號放學

L2D~AM
vvbaby~希希~囡11/11~九龍灣~18號車

L2E~AM

L2F~AM

L2G~AM
Kimimi~Wing Wing~囡6/8~維景彎畔TKO~2號車

L2B2~AM
rebeccalo~紫沁 ~囡22/9 ~彩雲~18號車

如有錯漏, 請通知!

舊topic回顧 :
06約克"N1"同學會
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=572692&extra=page%3D3&page=1

[ 本文章最後由 VVbaby 於 07-7-3 21:46 編輯 ]
作者: winnie30    時間: 07-7-4 13:55

[quote]原文章由 VVbaby 於 07-7-3 16:23 發表

L2A~AM
Belinda~沚峰~囝23/10~馬鞍山~5號返學7號放學

L2D~AM

L2E~AM

L2F~AM

L2G~AM
winnie30~Him Him~囝27/4~維景灣畔TKO~爸爸送, 婆婆接

L2B2~AM

如有錯漏, 請通知!
作者: VVbaby    時間: 07-7-4 23:26

係咪bk轉左新版面, d人唔識入番黎呢? 我地d同學仔去晒邊呀?
作者: bettyby    時間: 07-7-5 17:27

L2A~AM

L2D~AM

L2E~AM

L2F~AM

L2G~AM
winnie30~Him Him~囝27/4~維景灣畔TKO~爸爸送, 婆婆接

L2H~AM

L2B2~AM

如有錯漏, 請通知!
作者: Fungmamei    時間: 07-7-6 12:44

原文章由 VVbaby 於 07-7-3 16:23 發表

L2A~AM
卓楠媽咪~楠楠~囝3/3~將軍澳中心~2號 ...

L2A~AM

L2D~AM

L2E~AM

L2F~AM

L2G~AM
Fungmamei~Long Sing~囝28/8~將軍澳中心~2號車

L2H~AM

L2B2~AM
作者: may58    時間: 07-7-6 23:33

L2A~AM

may58~心澄~囡1/6~秀茂坪~3号車

L2D~AM

L2E~AM

L2F~AM

L2G~AM

L2H~AM

L2B2~AM
作者: ChloeMak    時間: 07-7-7 09:32

L2 All Mami,  我們好耐冇攪 Gathering 喇! 幾時攪返個呀! 有意見去邊, 請寫底:

[ 本文章最後由 ChloeMak 於 07-7-7 09:59 編輯 ]
作者: stellat    時間: 07-7-8 20:56

stellat~雅媛~囡~沙田~6A校車 L2E~AM

L2A~AM
卓楠媽咪~楠楠~囝3/3~將軍澳中心~2號 ...

作者: VVbaby    時間: 07-7-9 14:19

原文章由 ChloeMak 於 07-7-7 09:32 發表
L2 All Mami,  我們好耐冇攪 Gathering 喇! 幾時攪返個呀! 有意見去邊, 請寫底:

大家有冇咩意見呀?

[ 本文章最後由 VVbaby 於 07-7-12 01:16 編輯 ]
作者: kane    時間: 07-7-11 22:08

L2A~AM
卓楠媽咪~楠楠~囝3/3~將軍澳中心~2號車 ...

kanemak-囝08/9-紅磡-16車
作者: VVbaby    時間: 07-7-11 23:12

原文章由 kane 於 07-7-11 22:08 發表

你好呀, 想問你囝囝係邊班架?
作者: somesex    時間: 07-7-12 16:03

hi hi,

我個仔仔 shaun shaun 都係坐 16 號車架喎, 係黃埔上車架, 你個小朋友叫咩名呀 ? 等我問下我個仔先 ...

原文章由 kane 於 07-7-11 22:08 發表

作者: Belinda    時間: 07-7-13 11:47     標題: 07 York "L2"同學仔

Hi everybody,

I'm back from holiday la.  We drove by ourselves from west to east Hokkaido.  It was a great holiday.  Please view my photos below:

Login: [email protected]
Password: 86168616

http://www.fotomax.com/fmxweb/index.do
作者: Belinda    時間: 07-7-13 11:48

Hi VVbaby,

Pls note the change of the school bus routing.

L2A~AM
卓楠媽咪~楠楠~囝3/3~將軍澳中心~2號車 ...

作者: beloved_hei    時間: 07-7-14 01:02

點解你地知道自己小朋友讀邊班既? 係咪老師同你地講, 定係有通告架? 我好似乜都唔知咁既???
之前我個仔同我講過話老師同佢講, 佢會升L2H, 但係咪會有通告比我架??
作者: VVbaby    時間: 07-7-14 01:38

原文章由 beloved_hei 於 07-7-14 01:02 發表
點解你地知道自己小朋友讀邊班既? 係咪老師同你地講, 定係有通告架? 我好似乜都唔知咁既???
之前我個仔同我講過話老師同佢講, 佢會升L2H, 但係咪會有通告比我架??

冇通告架, 我地係睇學生證囉, 果到有寫架!
作者: beloved_hei    時間: 07-7-16 14:37

睇左啦!! 哈哈
LO YUN HEI (ISAAC) L2A AM

[ 本文章最後由 beloved_hei 於 07-7-16 14:39 編輯 ]
作者: VVbaby    時間: 07-7-16 16:53

原文章由 beloved_hei 於 07-7-16 14:37 發表
睇左啦!! 哈哈
LO YUN HEI (ISAAC) L2A AM

你係返全日班?
作者: beloved_hei    時間: 07-7-17 11:51

原文章由 VVbaby 於 07-7-16 16:53 發表

你係返全日班?  

係呀!! 9月返全日班, 你又會知道既?? 唔知多唔多小朋友返全日呢?
作者: VVbaby    時間: 07-7-17 12:01

原文章由 beloved_hei 於 07-7-17 11:51 發表

係呀!! 9月返全日班, 你又會知道既?? 唔知多唔多小朋友返全日呢?

因為L2A係全日班囉! 嘻嘻!
作者: beloved_hei    時間: 07-7-17 12:03

原文章由 VVbaby 於 07-7-17 12:01 發表

得一班係全日班呀?
vvbaby: 我個仔都係18號校車架!

[ 本文章最後由 beloved_hei 於 07-7-17 12:06 編輯 ]
作者: Belinda    時間: 07-7-17 13:21

VVbaby,

How do you know L2A is a full day class.  I asked York many times if Tsz Fung's enrollment for afternoon class is confirmed.  They still cannot confirm to me.

原文章由 VVbaby 於 07-7-17 12:01 發表

作者: Belinda    時間: 07-7-17 13:24

Can someone tell me how to retrieve this topic easily.  I'm not familiar with this new web page.

原文章由 Belinda 於 07-7-17 13:21 發表

作者: VVbaby    時間: 07-7-17 14:01

原文章由 Belinda 於 07-7-17 13:24 發表
Can someone tell me how to retrieve this topic easily.  I'm not familiar with this new web page.

你可以將呢個topic加到"IE"到既"我的最愛", 咁你以後入去"我的最愛"到click就得啦!

因全日班只有一班, 而且會將所有讀全日既編埋一班囉!

[ 本文章最後由 VVbaby 於 07-7-17 14:03 編輯 ]
作者: Sukiho    時間: 07-7-17 14:35

原文章由 VVbaby 於 07-7-17 14:01 發表

你可以將呢個topic加到"IE"到既"我的最愛", 咁你以後入去"我的最愛"到click就得啦!

VVbaby,

請問約克九龍塘約道8-10號地下和14號兩間有何分別? 而您們的小朋友是否選讀 8-10 號呢? 我想將小女轉讀約克,學校話下午班還有學位,您們知不知道上下午班又有甚麼分別? 不好意思這麼多問題,煩請回覆。  謝謝!

Sukiho
作者: Belinda    時間: 07-7-17 17:47

Thanks VVbaby,

I just got the confirmation that Tsz Fung is being accepted in their afternoon class.  I have asked them many many times but no result.

Hope he will get use to the new schedule of full day class.  

So somebody told you that L2A is the full day class?  That means Tsz Fung will meet some new classmates la.  These days, he said he missed the school, the teachers and classmates.  Good to hear that.

原文章由 VVbaby 於 07-7-17 14:01 發表

作者: Belinda    時間: 07-7-18 12:10

VVbaby,

May be we can sent emails to the mammies in our York List to let them know our new topic.  If agree, can you help on this?
作者: winnie30    時間: 07-7-18 22:59

I have made a mistake for my child.  I just looked out him him's student card that should be L2A AM. So I correct the following list right now.

L2A~AM
Winnie30~謙謙~囝27/04~維景灣畔~爸爸送婆婆接

L2D~AM
v ... [/quote]
作者: beloved_hei    時間: 07-7-18 23:44

L2A~AM
Winnie30~謙謙~囝27/04~維景灣畔~爸爸送婆婆接
beloved_hei~ISAAC LO~囝14/2~啟德花園~18號校車
作者: Belinda    時間: 07-7-19 11:39

Changed the school bus route number.

原文章由 beloved_hei 於 07-7-18 23:44 發表

L2A~AM
Winnie30~謙 ...

[ 本文章最後由 Belinda 於 07-7-19 11:41 編輯 ]
作者: VVbaby    時間: 07-7-19 13:56

原文章由 Belinda 於 07-7-18 12:10 發表
VVbaby,

May be we can sent emails to the mammies in our York List to let them know our new topic.  If agree, can you help on this?

OK! 冇問題, 等我執好個list, 再send俾大家啦!
作者: VVbaby    時間: 07-7-19 14:00

原文章由 Sukiho 於 07-7-17 14:35 發表

VVbaby,

請問約克九龍塘約道8-10號地下和14號兩間有何分別? 而您們的小朋友是否選讀 8-10 號呢? 我想將小女轉讀約克,學校話下午班還有學位,您們知不知道上下午班又有甚麼分別? 不好意 ...

唔好意思, 依家先得閒答你問題, 其實兩間都冇咩分別既, 冇得揀讀邊間校舍架, 一間係N1, 一間係L2, 其實上下午班都應該一樣, 只係睇你小朋友習慣返咩時間囉!
作者: VVbaby    時間: 07-7-19 16:10

原文章由 beloved_hei 於 07-7-17 12:03 發表

得一班係全日班呀?
vvbaby: 我個仔都係18號校車架!

嘻嘻!我個list未改呢, 依家都係由嫲嫲湊返學放學架!
作者: yiumami    時間: 07-7-19 20:09

VVBaby

妳咁快幫我update咗個list,
真係唔該晒!
作者: tc    時間: 07-7-19 22:21

hi!哲哲升L2C,好似未見到有N1D的舊同學仔升這班。

TC
作者: VVbaby    時間: 07-7-20 13:20

原文章由 tc 於 07-7-19 22:21 發表

TC

yiumami咪同哲哲一班囉!
作者: VVbaby    時間: 07-7-20 14:40

原文章由 yiumami 於 07-7-19 20:09 發表
VVBaby

妳咁快幫我update咗個list,
真係唔該晒!   

唔駛客氣!
作者: yiumami    時間: 07-7-21 18:58

原文章由 tc 於 07-7-19 22:21 發表

TC

TC

遙遙又可以同哲哲一班啦!  
作者: Alien    時間: 07-7-27 03:12

報到!
各位.....想問下你地會係邊個校舍上堂呀 ?8,10,14 ?
迪迪(L2E)係8號校舍wor !

[ 本文章最後由 Alien 於 07-7-27 03:14 編輯 ]
作者: Belinda    時間: 07-7-31 11:38

Tsz Fung (L2A) also at No.8 York Road.

原文章由 Alien 於 07-7-27 03:12 發表
報到!
各位.....想問下你地會係邊個校舍上堂呀 ?8,10,14 ?
迪迪(L2E)係8號校舍wor !

作者: Gertrude    時間: 07-7-31 16:16

各位媽咪,

因大女剛畢業一年多,而細女於八月入讀YORK,但本人沒有買中英文兒歌第一冊,但後來發現紙質已變黃,有冇媽咪可售出或免費送出,價錢如何?可PM我.謝謝!
作者: vivi888    時間: 07-8-3 02:36

York約克冬季校服平讓

(女) 共九件>>>五、六碼,平讓 $200

圖片:

http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/iitnail/my_photos
作者: shsh3    時間: 07-8-3 10:43

有全日班?我不知道, 全日班幾錢學費, 時間如何? 是否只有一班.
Thanks.

原文章由 beloved_hei 於 07-7-18 23:44 發表

L2A~AM
Winnie30~謙 ...

作者: shsh3    時間: 07-8-3 10:53

L2G am

shsh3-嘉嘉-女-17/10-1 號車

L2A~AM
may58~ ...

作者: Fungmamei    時間: 07-8-6 13:00

大家都放假, 好耐冇上BK, 差D搵唔返我地個小天地

up番上去先!
作者: ANC    時間: 07-8-6 23:05

各位學兄學姐的家長你好,我是07n1的家長,今天收到班主任的電話,知悉小兒的班主任將會是miss wu和miss cheung,唔知她們有沒有教過你的小朋友呢?如有,你地覺得她們如何?另外想問,班主任是不是教晒所有的科目?後天就開學,有什麼地方要注意呢?請多多指教
作者: ChloeMak    時間: 07-8-7 12:39

[quote]原文章由 Belinda 於 07-7-31 11:38 發表
Tsz Fung (L2A) also at No.8 York Road.
Chloe Mak (L2F) also at No. 8 York Road.
作者: jujumama    時間: 07-8-11 23:43

Hi All,

今日先搵返你地,好掛住你地....

Hi VVbaby,

今早班上主任打俾我,原來叫Miss Leung,你應該都收到電話了. 知唔知係幾號校舍? 謙謙都改嗟校車,要做 2 號車,但上車時間由8:00改為8:30分,校車姨姨及老師都唔同嗟,謙謙要一段時間適應
作者: tc    時間: 07-8-15 01:27

小朋友今天第一天上學,不知各位小朋友興奮嗎?
我囝囝一放學就興奮地大叫,今天沒功課做,真不知怎樣回應他?

另外想問下,你們有沒有收到任何通告、手冊之類要家長填寫的資料嗎?

tc
作者: VVbaby    時間: 07-8-15 08:22

原文章由 jujumama 於 07-8-11 23:43 發表
Hi All,

今日先搵返你地,好掛住你地....

Hi VVbaby,

今早班上主任打俾我,原來叫Miss Leung,你應該都收到電話了. 知唔知係幾號校舍? 謙謙都改嗟校車,要做 2 號車,但上車時間由8:00改為8:30分,校車姨姨及 ...

Sorry! 我依家先睇到你既留言呀, 原來你搵唔返我地, 唔怪之得唔見你咁耐啦, 我尋日湊希希放學, 同Miss Leung傾左一陣呢, 感覺好好, 佢都好留言希希呢, 嘻嘻!

轉左830上校車咪仲好, 可以遲半個鐘先出門口, 唔駛咁趕呢, 至於適應問題, 放心啦, 小朋友適應力好強既, 好快就冇問題啦!
作者: VVbaby    時間: 07-8-15 08:25

原文章由 tc 於 07-8-15 01:27 發表
小朋友今天第一天上學,不知各位小朋友興奮嗎?
我囝囝一放學就興奮地大叫,今天沒功課做,真不知怎樣回應他?

另外想問下,你們有沒有收到任何通告、手冊之類要家長填寫的資料嗎?

tc

尋日咩都冇收到呀, 但好似話呢個星期會開始有功課啦, 大家留意吓啦!

希希又冇咩特別興奮, 只係同我地講"真係見唔到心心喎!":-|
講到我地之前好似呃佢咁, 哈哈哈!
作者: ChunNgaiBB    時間: 07-8-15 09:48     標題: 07 York L2A AM

重有我呀!

Chun Ngai (Justin)-囝 2/7-荔枝角-9号車

L2A~AM
may58~ ...

作者: bettyby    時間: 07-8-15 11:37

原文章由 VVbaby 於 07-8-15 08:25 發表

尋日咩都冇收到呀, 但好似話呢個星期會開始有功課啦, 大家留意吓啦!

希希又冇咩特別興奮, 只係同我地講"真係見唔到心心喎!":-|
講到我地之前好似呃佢咁, 哈哈哈!

嘩, 呢個星期會有功課架啦 我仲估下個星期先正式有添.
唔該曬, 我要留意下啦
作者: 媽咪保保    時間: 07-8-15 12:11

我想問各位媽咪york係唔係活動教學而且係唔係好多功課要做, 因聽朋友講york要做好多功課所以啲小朋友成績先會禁好, 我都想同仔仔報讀但我仔仔就好動不過佢對英文就好有興趣,所以我想大家比比意見我, 謝謝
作者: VVbaby    時間: 07-8-15 16:38

原文章由 bettyby 於 07-8-15 11:37 發表

嘩, 呢個星期會有功課架啦 我仲估下個星期先正式有添.
唔該曬, 我要留意下啦

今日已經有功課啦! 係寫個"A"字呢!:
作者: VVbaby    時間: 07-8-15 16:41

原文章由 媽咪保保 於 07-8-15 12:11 發表
我想問各位媽咪york係唔係活動教學而且係唔係好多功課要做, 因聽朋友講york要做好多功課所以啲小朋友成績先會禁好, 我都想同仔仔報讀但我仔仔就好動不過佢對英文就好有興趣,所以我想大家比比意見我, 謝謝

我地上年N1每日一樣功課啦, 星期五會多啲, 因為星期六日係假期! 其實我覺得都唔算多, 比較起其他學校都差不多!
依家L2剛剛開學就答你唔到, 因我地都唔知呢!
作者: VVbaby    時間: 07-8-15 16:41

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-8-15 09:48 發表
重有我呀!

Chun Ngai (Justin)-囝 2/7-荔枝角-9号車

收到, 但你係邊班架??
作者: jujumama    時間: 07-8-15 21:17

Vvbaby,

而家係唔係8號舍上堂? 謙謙話佢係"唐老鴨組",希希呢?
作者: Alien    時間: 07-8-15 22:46

浚逸媽咪
你上到黎啦!你好呀!
你知唔知呀?你現在的班主任,係我地上年開學時個個班主任Miss Yeung呀!今日我同佢打招呼,仲同佢講好可惜佢唔係迪迪班主任,佢話Miss Kwong都好好架,而且迪迪都進步左好多呢!我希望迪迪今年都有進步便老懷安慰了:D !
原文章由 ChunNgaiBB 於 07-8-15 09:48 發表
重有我呀!

作者: VVbaby    時間: 07-8-16 10:48

原文章由 jujumama 於 07-8-15 21:17 發表
Vvbaby,

而家係唔係8號舍上堂? 謙謙話佢係"唐老鴨組",希希呢?

希希都係donald組喎, 佢話仲有mickey & minnie組添, 我仲以為佢又亂講野, 因我知其他班都係用生果黎分組架, 唔係用disney character黎分組呢!

係架, 依家係8號校舍, 我睇過個課室, 大過上年果個呢! 嘻嘻!
作者: stellat    時間: 07-8-18 03:17

Hi大家好,

雅媛呢幾日返學好開心呀 ! 我初初都好擔心佢轉左2E會無晒以前d同學仔,會唔慣!但 佢話都有好多以前既friends 哦 !

但係點解唔見以前同班既上線既?

Hi Alien,

HELLO ! 阿女呢兩日同我講過有個新朋友叫迪迪,我估應該係你個仔 ????? 我地以後可以多d上黎交流一下 !

[ 本文章最後由 stellat 於 07-8-18 03:22 編輯 ]
作者: ChunNgaiBB    時間: 07-8-20 09:20

L2A~AM
may58~ ...

Justin - 鎮毅-囝2/7-荔枝角-8号車
作者: Alien    時間: 07-8-21 01:15

sorry!
認錯人!
原文章由 ChunNgaiBB 於 07-8-20 09:20 發表

Justin - 鎮毅-囝2/7-荔枝角-8号車

stellat
迪迪係蜜蜂組wor,雅媛係什麼組呀?佢回來常叫Renee,唔知係邊個呢?

[ 本文章最後由 Alien 於 07-8-21 01:24 編輯 ]
作者: winnie30    時間: 07-8-22 08:50

不知多唔多同學讀L2A AM, 因為我星期一難得接謙謙放學, 見唔到謙謙的同班同學, 會不會全部搭晒校車
作者: Belinda    時間: 07-8-22 13:19

winnie30,
Tsz Fung goes home by school bus.  What's your son's group?  Tsz Fung said he is Vegetable Group/Broccori Group.  I don't know which one is correct.

bie,
Which group does Sum Sum (Apple) belongs to?

原文章由 winnie30 於 07-8-22 08:50 發表
不知多唔多同學讀L2A AM, 因為我星期一難得接謙謙放學, 見唔到謙謙的同班同學, 會不會全部搭晒校車

作者: winnie30    時間: 07-8-22 13:42

Belinda,
  那我要返去問一下謙謙在哪個group, 你又知唔知A班有幾多同學仔呀?

原文章由 Belinda 於 07-8-22 13:19 發表
winnie30,
Tsz Fung goes home by school bus.  What's your son's group?  Tsz Fung said he is Vegetable Group/Broccori Group.  I don't know which one is correct.

bie,
Which group does Sum Sum ( ...

作者: beloved_hei    時間: 07-8-22 13:58

大家好!
各位L2A既家長, 你地好! ISAAC都係L2A AM, 佢同我講佢係(青菜組)呀! 搭18號校車返學放學, 請大家多多指教!!
作者: Belinda    時間: 07-8-23 13:25

winnie30,

A few mummies has reported before.  VVbaby is updating the list and will email us the list later.  Check the previous chatting in this topic la.

I don't know how many students at L2A but seems more than last year (N1A).  

原文章由 winnie30 於 07-8-22 13:42 發表
Belinda,
  那我要返去問一下謙謙在哪個group, 你又知唔知A班有幾多同學仔呀?

作者: winnie30    時間: 07-8-23 14:10

Belinda,
Thanks.  我只是想知道今年多唔多同學仔讀全日班  因為謙謙的同學仔沒有一個讀全日班 (N1A1 AM)

原文章由 Belinda 於 07-8-23 13:25 發表
winnie30,

A few mummies has reported before.  VVbaby is updating the list and will email us the list later.  Check the previous chatting in this topic la.

I don't know how many students at  ...

作者: stellat    時間: 07-8-25 01:40

佢叫Patsy,佢頭兩日話蜜蜂組,過兩日再問佢就話唔記得,呢兩日轉左提Chan Wing Num,無提迪迪 !唔明......

stellat
迪迪係蜜蜂組wor,雅媛係什麼組呀?佢回來常叫Renee,唔知係邊個呢? [/quote]
作者: VVbaby    時間: 07-8-28 00:35

原文章由 Belinda 於 07-8-23 13:25 硐表
winnie30,

I don't know how many students at L2A but s ...

Sorry! 近排比較忙, 我會盡快update個list, 再send俾大家啦!
如有新加入mami, 請pm我你既資料, 資料詳情, 請參考第一頁, 最後留email給我, 我會再send email俾大家架!
作者: winnie30    時間: 07-8-28 08:42

多謝晒, 希希媽. 我問過謙謙了, 他說係 蕃茄組 喔, 有冇同謙謙同組的同學仔呀

原文章由 VVbaby 於 07-8-28 00:35 硐表

Sorry! 近排比較忙, 我會盡快update個list, 再send俾大家啦!
如有新加入mami, 請pm我你既資料, 資料詳情, 請參考第一頁, 最後留email給我, 我會再send email俾大家架!  ...

作者: winnie30    時間: 07-8-28 08:46

Belinda,
謙謙告訴我是蕃茄組啊

原文章由 winnie30 於 07-8-22 13:42 硐表
Belinda,

作者: Belinda    時間: 07-9-3 14:47

Hi L2A mummies,

I'm a little bit nervous of their 1st full day class.
作者: winnie30    時間: 07-9-4 08:43

小朋友第一天返全日班, 初初都好擔心, 回家問了謙謙, 他告訴我很開心喔, 就係食飯好似沒吃飽, 返來訓醒就吃了十個大餛飩

原文章由 Belinda 於 07-9-3 14:47 硐表
Hi L2A mummies,

I'm a little bit nervous of their 1st full day class.

作者: ChunNgaiBB    時間: 07-9-4 10:06     標題: 全日幼稚園

係呀! 我重掛住佢到喊(真低B! 哈哈), 返嚟話好開心, 好好玩. 重8.30p.m.就訓咗啦!!  而家先放心啲!:

原文章由 winnie30 於 07-9-4 08:43 硐表
小朋友第一天返全日班, 初初都好擔心, 回家問了謙謙, 他告訴我很開心喔, 就係食飯好似沒吃飽, 返來訓醒就吃了十個大餛飩

作者: Belinda    時間: 07-9-4 13:37

Tsz Fung also said very happy after school.  Especially he likes his blanket and pillow (新幹線圖案)  I'm so glad to hear that .  Although he's a little bit tired and wanted to sleep around 6pm.  He slept around 9:30pm and woke up at 7am this morning.  I think all of them should be fine and will get used to the full day class.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-4 10:06 硐表
係呀! 我重掛住佢到喊(真低B! 哈哈), 返嚟話好開心, 好好玩. 重8.30p.m.就訓咗啦!!  而家先放心啲!::" />

[ 本文章最後由 Belinda 於 07-9-4 13:40 編輯 ]
作者: winnie30    時間: 07-9-5 08:56

小朋友已經返了2日全日班了, 雖然見到謙謙有點累, 但依然很開心返學, 還說中午的飯好好食, 就是沒的吃香蕉(因敏感). 返來也不用花很多時間和他做功課, 現在有時間與謙謙讀英文故事書.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-4 10:06 硐表
係呀! 我重掛住佢到喊(真低B! 哈哈), 返嚟話好開心, 好好玩. 重8.30p.m.就訓咗啦!!  而家先放心啲!:

作者: ChunNgaiBB    時間: 07-9-5 09:24     標題: 全日幼稚園

Hi 謙謙Mami

ChunNgai 回家好似好sleepy 同肚餓, 你知唔知有冇Afternoon  Tea 呢?

ChunNgai Mani

原文章由 winnie30 於 07-9-5 08:56 硐表
小朋友已經返了2日全日班了, 雖然見到謙謙有點累, 但依然很開心返學, 還說中午的飯好好食, 就是沒的吃香蕉(因敏感). 返來也不用花很多時間和他做功課, 現在有時間與謙謙讀英文故事書.

...

作者: winnie30    時間: 07-9-5 13:15

ChunNgai Mami,
謙謙這兩天回家都話肚餓, 我問過佢有沒有下午茶, 謙謙話冇喔.

因為我們俾的錢只有上午茶點和午餐, 下午茶就沒有俾過了
所以應該沒有下午茶啦

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-5 09:24 發表
Hi 謙謙Mami

ChunNgai 回家好似好sleepy 同肚餓, 你知唔知有冇Afternoon  Tea 呢?

作者: Belinda    時間: 07-9-5 15:00

Tsz Fung also said he was hungry after school.

I was scared by him telling me that he didn't eat lunch yesterday.  So I called Ms. Yeung and she said he ate.  May be Tsz Fung played a game with me.

Ms. Yeung said the amahs will cut the meats into small pieces and take away the bones.  So they can eat by themselves safely.  There is only one girl need Ms. Tang to feed her.  Others all eat by themselves.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-5 09:24 發表
Hi 謙謙Mami

作者: ChunNgaiBB    時間: 07-9-6 09:59     標題: 全日幼稚園

Yes, ChunNagi(Justin) told me last night. He didn't eat the orange but all the others finished. He said he took 2 bowl
of rice. : .  Sometime I cannot 100% trust him. So  fun.

原文章由 Belinda 於 07-9-5 15:00 硐表
Tsz Fung also said he was hungry after school.

I was scared by him telling me that he didn't eat lunch yesterday.  So I called Ms. Yeung and she said he ate.  May be Tsz Fung played a game with me.

...

作者: ChunNgaiBB    時間: 07-9-6 10:09     標題: 全日幼稚園

阿, 難怪禁餓啦!!

quote]原文章由 winnie30 於 07-9-5 13:15 硐表
謙謙這兩天回家都話肚餓, 我問過佢有沒有下午茶, 謙謙話冇喔.

因為我們俾的錢只有上午茶點和午餐, 下午茶就沒有俾過了
所以應該沒有下午茶啦

... [/quote]
作者: Belinda    時間: 07-9-7 11:38

That's why I instructed my maid to give him a bottle of milk when he's back home immediately.  Then to have dinner around 7pm before we come home.  I'm afraid that he will be very tired and hungry if to wait us for dinner.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-6 10:09 硐表
阿, 難怪禁餓啦!!

quote]原文章由 winnie30 於 07-9-5 13:15 硐表

因為我們 ...

作者: cherrycpk    時間: 07-9-7 12:18

HI 各位, 我地而家先黎報到!
Lau Shayne (Sinead希希) - 24/8 L2B AM(全日班 , 6A校車)

原文章由 VVbaby 於 07-8-15 16:41 硐表

收到, 但你係邊班架??

作者: maggieszt    時間: 07-9-7 13:14

cherrycpk,
    你好!我囡係讀N1加。想問下全日班係怎加?係唔係下午讀興趣班?重想問下你個小朋友N1時讀個D與趣班成效怎樣啊?多謝你!

maggieszt
作者: cherrycpk    時間: 07-9-7 14:25

maggieszt,

n1時冇多元智能班(下午興趣班)架, L2 & U3先有. 我見亞女都好開心, 有體操,畫畫,外籍老師教英文講故事,又包埋劍橋英語,番左幾日佢話好鍾意番, 中午飯又食得多, 午飯好豐富架, 仲有湯飲同生果食. 與其周圍搵興趣班學又要帶成日接送,不如全部喺學校學,計落條數差唔多啫, 所以我選擇報LEE個理
我大女嗰時遲左報冇位,後尾成日要帶佢周圍學LEE課外活動都好煩,所以而家細女有就即刻幫佢報. 好過成日放學喺屋"ON居居", 淨係睇電視"SIDE"晒D時間..(好似幫學校賣廣告咁)

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 13:14 硐表
cherrycpk,
    你好!我囡係讀N1加。想問下全日班係怎加?係唔係下午讀興趣班?重想問下你個小朋友N1時讀個D與趣班成效怎樣啊?多謝你!

maggieszt ...

作者: maggieszt    時間: 07-9-7 14:45

cherrycpk,

多謝你回復!重想問下甘學費另計呢?還是學費+興趣班的費用?大概多少$?多謝你!!
作者: cherrycpk    時間: 07-9-7 14:52

maggieszt,

學費我有學劵,所以而家每月$1270, 另外下午班每月$3100(包午餐), 另外興趣班有d雜費,好似半年仟幾定2仟幾,我唔太記得了, 我個女有搭校車, 所以上午校車會送佢到york, 下午就去施德福接佢番屋企, 不另收費.

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 14:45 硐表
cherrycpk,

多謝你回復!重想問下甘學費另計呢?還是學費+興趣班的費用?大概多少$?多謝你!!

作者: cherrycpk    時間: 07-9-7 14:59

可能施德福地方有限,所以興趣班只開兩班, 我個女有同學後來想報都冇位啦!
作者: maggieszt    時間: 07-9-7 15:31

cherrycpk,

多謝你甘詳細的回復!你個大女畢業了嗎?讀邊間小學啊?

maggieszt
作者: cherrycpk    時間: 07-9-7 15:50

maggieszt,

唔使客氣!

我大女今天小一讀石硤尾聖方濟各呀! 不過未必收細妹, 所以細妹要加把勁啦!

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 15:31 硐表
cherrycpk,

多謝你甘詳細的回復!你個大女畢業了嗎?讀邊間小學啊?

maggieszt

作者: maggieszt    時間: 07-9-7 16:03

cherrycpk,

你個女好叻啊!!石硤尾聖方濟各都係我的心儀學校,但好難考,小一共收多少人?我太多問題了,sorry!!
作者: cherrycpk    時間: 07-9-7 16:53

maggieszt,

我個大女都係猛車邊叩門入到咋, 今年小一有4班,每班40人左右, 我地幼稚園都幾多人入到, 淨你我嗰班小一最少都有4個york仔, 最緊要你要幫個小朋友報d數學班黎讀, 因為我覺得我地幼稚園d數學唔係好得, 我個女學完珠心算後先叩門成功.

考lee間小學中英數好緊要, 所以你想入要注意一下!

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 16:03 硐表
cherrycpk,

你個女好叻啊!!石硤尾聖方濟各都係我的心儀學校,但好難考,小一共收多少人?我太多問題了,sorry!!

作者: cm2007    時間: 07-9-7 23:49

Dear All,

My son also joint York L2 this year. Yesterday, when I received the 多元智能班(興趣班)fee, it was a little bit surprise to me.

Could any Parents give comments to the following 興趣班?

1.劍橋英語

==>re Starter/ Junior Starter, unofficial Cert. in Hong Kong, but is the selling point deserved for that?
==>total expense, how much?
==>Native English Speaker?

2.體操,畫畫
==>good?
==>would you son/daughter join

3. Jet 10
==>how much?
==>when?

As my son had other 興趣班 every saturday morning, it was very confused for me as I had to make the judgement whether or not I shall give up the current 興趣班.

Thanks,
CM2007

[ 本文章最後由 cm2007 於 07-9-7 23:51 編輯 ]
作者: maggieszt    時間: 07-9-8 09:17

cherrycpk,
    非常多謝你的意見!祝你兩個囡囡學業有成!!

maggiezt
作者: beloved_hei    時間: 07-9-10 17:35

死火啦.....我都係今日先知ISAAC要再搭車去STAFFORD上堂架咋...之前又無去聽過學校既講座, 淨係填左FORM幫佢報全日班, 如果唔係今日收到STAFFORD既APPLICATION FORM都仲未知呀!! 宜家逢星期五都會去接ISAAC放學, 好彩咋...如果唔係我星期五就會去左YORK等佢啦!!
想問下大家知唔知全日班有幾多同學仔呀??
ISAAC每日放學都有同我講好肚餓呀!! 一返到屋企就即刻搵野食, 不過佢都有同我講返學好開心, 自己食晒一碗飯, 同埋中午都訓得著覺, 佢又好鍾意上體操堂.
請問你地小朋友返全日既情況係點呀?? 得閒既話分享下呀!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5