用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1女中西定灣仔?
樓主: goofybaby
go

B1女中西定灣仔?   [複製鏈接]

回覆 interview 的帖子

唧搞笑?

interview 發表於 20-5-10 16:43
路過,講起修女學校,朋友女讀st mary,係同家長講明要培養d 女做一個好媽媽
...

吾做事業女性?

回覆 princesscupcake 的帖子

係呀唔駛講到明都好明顯

goofybaby 發表於 20-5-10 18:17
回覆 princesscupcake 的帖子

係呀唔駛講到明都好明顯

灣仔嗰間見吾少學生放午飯時間非常活躍

回覆 miriam 的帖子

我估度度都有,尤其dse制度下,但多d嘢玩咪多d嘢平衡下,所以我係look for 多嘢玩,讀書嘅嘢,叻嘅都入到大學,到時再算。玩就真係中學要玩到盡,美好記憶!

goofybaby 發表於 20-5-10 18:27

我估度度都有,尤其dse制度下,但多d嘢玩咪多d嘢平衡下,所以我係look for 多嘢玩,讀 ...

咁就一定係MSS了,依你意向果幾間~~~

我哋都係果類,唔好晒咗中學果段時間,去保留美好嘅中學回憶~~~

mcl203 發表於 20-5-10 18:30

我哋都係果類,唔好晒咗中學果段時間,去保留美好嘅中學回憶~~ ...
我都想,自行會擺mss啊,但乙部冇信心。。。得mss。。。諗住中西ssg同ywg都叫有2間的機會。。。

goofybaby 發表於 20-5-10 18:40
我都想,自行會擺mss啊,但乙部冇信心。。。得mss。。。諗住中西ssg同ywg都叫有2間的機會。。。 ...

又咁講,位雖然少,但又要考慮下有幾多有資格去搏?又有幾多人會心儀佢去搏?始終,香港地嘅父母大部份係成績先決,太自由會玩創個心嘅睇法~~~

回覆 mcl203 的帖子

mss應該好多人like啩? 小學都係幾間女校入面最多人like吧? 會少人要過另兩間嗎?

goofybaby 發表於 20-5-10 18:48
回覆 mcl203 的帖子

mss應該好多人like啩? 小學都係幾間女校入面最多人like吧? 會少人要過另兩間嗎? ...

你自己評估下啦,費事誤導他人:

考慮點:
1.直聯小學有幾多學生夠膽放棄乙1?
2.非直聯小學B1率如何?
3.當中有幾多B1生係女仔?
4.家長偏好讀書或自由學校?
5.MSS係睇重英文,有幾多適合嘅學生?

風險自負,我講下咁啫~~~

mcl203 發表於 20-5-10 18:30

我哋都係果類,唔好晒咗中學果段時間,去保留美好嘅中學回憶~~ ...

例如玩D咩?

princesscupcake 發表於 20-5-10 18:16
吾做事業女性?

有事業都可以做好媽媽ge

princesscupcake 發表於 20-5-10 18:57
例如玩D咩?

係呢有冇話ssg同mss喺課外活動上有咩分別? Ssg的合唱團,dance,drama之類點呢?

Jessy 發表於 20-5-10 16:19
女女讀得開心嗎?多唔多活動/遊學團/演出機會?所有學校生參加機會均等嗎?
...

代表學校嘅當然係能者優先。

goofybaby 發表於 20-5-10 19:45
係呢有冇話ssg同mss喺課外活動上有咩分別? Ssg的合唱團,dance,drama之類點呢?

MSS 重點是choir  + drama

SSGC 樂團參加高級組,比美兩拔,LSC

interview 發表於 20-5-10 20:28
MSS 重點是choir  + drama

SSGC 樂團參加高級組,比美兩拔,LSC
啊。。。明白

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-5-9 15:55

係EK都見到啲家長,所謂放晒手完全唔理,自由波,又分享連小 ...
好清楚, 話唔理, 對課程仲清楚過 d 仔女

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-5-9 23:35
乜個間女校甘大壓力?定來自家長壓力大啲?
兩樣都有

自行入, 以我囡小學入到既係級一, 成績當然無問題, 到大抽獎入個批成績係點? 心照喇, 變左雙方都有壓力時好易出事

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

goofybaby 發表於 20-5-10 18:27

我估度度都有,尤其dse制度下,但多d嘢玩咪多d嘢平衡下,所以我係look for 多嘢玩,讀 ...
朋友講以前都無咁多, 呢十年........多左好多係讀書壓力搞到出事既病人

以前分 CE & AL, 課程分開 4 年黎教, DSE 就將 4 年課程谷盡 3 年要教晒, 邊會壓力唔大丫

miriam 發表於 20-5-10 21:59
兩樣都有

自行入, 以我囡小學入到既係級一, 成績當然無問題, 到大抽獎入個批成績係點? 心照喇, 變左雙方都 ...
過猶不及,尼樣算唔算?

不斷有人講話選合適的,相信係指尼點。隔離POST仲有人不斷質疑點解唔放B1a在乙一……勉强沒幸福,都係揾程度合適最好,除非自己好肯定遇強越强或者潛力未開發會有奇跡。
‹ 上一主題|下一主題