用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1女中西定灣仔?
樓主: goofybaby
go

B1女中西定灣仔?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-5-7 12:43

YWGS我係唔知嘅,但直覺,部分追求成績嘅家長偏向YWGS~~~
朋友個女係 YWGS 讀到情緒出現問題, 壓力太大, 我唔信家長都無 "要求", 最終............個女玩拉 "小提琴".......
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-5-8 17:12
朋友個女係 YWGS 讀到情緒出現問題, 壓力太大, 我唔信家長都無 "要求", 最終............個女玩拉 "小提琴" ...
其實除咗MSS係較輕鬆,港島其它女校都唔會輕鬆,SSGC只係包裝話輕鬆,實際輕鬆情度可能比坑真仲低。
不過一分耕耘一收收穫,如果唔係SSGC係2019年既DSE成績點會咁亮麗吖!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-5-8 18:32
其實除咗MSS係較輕鬆,港島其它女校都唔會輕鬆,SSGC只係包裝話輕鬆,實際輕鬆情度可能比坑真仲低。
不過一 ...
聽到搞成咁都呆左...........

拉得 "小提琴" 多, 總會有一日出事..............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

聽聞呢幾年SSGC 比以前谷左好多,已經再無「輕鬆」呢2個字出現

goofybaby 發表於 20-5-2 01:24
回覆 zitaeric 的帖子

要由朝做到黑?

樓主吾鐘意係邊間?

miriam 發表於 20-5-8 18:54
聽到搞成咁都呆左...........

拉得 "小提琴" 多, 總會有一日出事..............

「拉小提琴」咩意思?

cmir 發表於 20-5-8 19:26
聽聞呢幾年SSGC 比以前谷左好多,已經再無「輕鬆」呢2個字出現

點谷法?

醒目開學勳章 王國長老

princesscupcake 發表於 20-5-8 21:17
「拉小提琴」咩意思?
弓 = cutter
琴身 = 手至手肘

代表咩, 自己聯想

fefemom    發表於 20-5-9 09:01
interview    發表於 20-5-9 02:02

miriam 發表於 20-5-9 00:19
弓 = cutter
琴身 = 手至手肘

好驚!學校有處理嗎?!
嚴重到介手真係要認真處理及早就醫,不過香港缺乏支援,要快就搵 私家醫生( 臨床心理輔導 /精神科)
身邊都不少個案, 壓力黎至家長,小朋友本身自己。

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-5-9 09:26
好驚!學校有處理嗎?!
嚴重到介手真係要認真處理及早就醫,不過香港支援缺乏,     ...
識人係做臨床心理學家, 佢話好多病人係中學生, 壓力太大搞到出事, 最慘同父母傾時, 父母唔覺有俾壓力喎

我識個位已經離開左香港, 叫做回復正常, 慶幸發現得早

最嚴重既知道企跳.............

拉小提琴時佢地係唔覺痛, 以前係寵物 group 有個女仔都係咁, 名女校畢業生, 不論幾熱都著長袖衫, 傾返係壓力大到無發宣洩, 最終大學都無讀去左學畫畫, 搬離屋企先有好轉

miriam 發表於 20-5-9 00:19
弓 = cutter
琴身 = 手至手肘

miriam 發表於 20-5-9 13:19
識人係做臨床心理學家, 佢話好多病人係中學生, 壓力太大搞到出事, 最慘同父母傾時, 父母唔覺有俾壓力喎

係EK都見到啲家長,所謂放晒手完全唔理,自由波,又分享連小朋友教到邊個lev瞭如指掌,仲自己出埋測考題,無回報嘅興趣即停,要人前人後都咁靚仔,已經可見一斑。或許,真係唔察覺果啲係非常壓力放咗係小朋友心內~~~

princesscupcake 發表於 20-5-8 21:17
點谷法?

我都想知點谷法。

我女SSGC而家考緊DSE,咁多年都未見學校谷佢。

LingChiBaBa 發表於 20-5-9 23:10
我都想知點谷法。

咁你有冇谷佢?

princesscupcake 發表於 20-5-9 23:19
咁你有冇谷佢?

上咗中學,家長谷唔到幾多。

2jkidsfather    發表於 20-5-10 11:16

LingChiBaBa 發表於 20-5-9 23:10
我都想知點谷法。

請問成績中間/中下的同學讀得辛唔辛苦??
希望每天開心渡過 ;-)

miriam 發表於 20-5-8 17:12
朋友個女係 YWGS 讀到情緒出現問題, 壓力太大, 我唔信家長都無 "要求", 最終............個女玩拉 "小提琴" ...
乜個間女校甘大壓力?定來自家長壓力大啲?

LingChiBaBa 發表於 20-5-9 23:21
上咗中學,家長谷唔到幾多。
現在成績排咩位置?純好奇。

另:學校會詳盡俾名次/單科排名?

PS:自己當年係有詳盡排名,從唔覺有排名有咩問題,反而沒排名先覺得難以清楚明白定位,沒目標,但目前好多沒排名……

Jessy 發表於 20-5-9 23:27
請問成績中間/中下的同學讀得辛唔辛苦??

我諗睇你對成績要求有幾高。中下同學爬上Top10%當然要付出,但學校唔會谷高你。

medicine 發表於 20-5-9 23:39
現在成績排咩位置?純好奇。

我女直小Band2B-C上中學,現在成績...下面單科排名每個range都有

成績表有單科分數,排名係分- Top10%, 11-25%,26-50%,51-75% 及76-100%

‹ 上一主題|下一主題