用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞氏寶寶選什麼小學好??
樓主: p9queen
go

亞氏寶寶選什麼小學好?? [複製鏈接]

回覆:亞氏寶寶選什麼小學好??

我仔自閉,選了間無人揀嘅細校,揀之前都有帶個仔去學校俾啲主任見過,佢哋話OK, 自行已經收咗,現在開學一個月有社交小組和言語治療,暫時未收到投訴,呀仔都叫開心,希望可以繼續順順利利!

另有聽過啟基都很包容,但學費貴!

醒目開學勳章 王國長老

引用:我仔自閉,選了間無人揀嘅細校,揀之前都有

原帖由 juniorli 於 13-10-10 發表
我仔自閉,選了間無人揀嘅細校,揀之前都有帶個仔去學校俾啲主任見過,佢哋話OK, 自行已經收咗,現在開學一 ...
祝福小朋友

醒目開學勳章 王國長老

朋友囡囡係港島某名女校讀, P.1 時已經覺得有問題, 溫書溫極都唔得, 但學校無小一識別呢樣野, 由得小朋友升班.  P.2 時情況更嚴重, 老師嚴重針對, 成日要見家長, 我不停叫佢去做評估, 但太貴喇...........佢屋企負擔唔到.

朋友都試過去其他學校考插班試, 奈何成績唔得無一間收.

好衰唔衰佢囡漏左口風畀班主任知, 班主任一知道不停追問小朋友幾時交退學信...........

我真係做左 "煩人" 係咁叫佢點都好, 問屋企人借或我借都要同佢囡做評估, 做完真係有問題起碼保住依家個學位先, 學校擺明玩針對既搵教局投訴, 之後再諗轉唔轉校.

好彩升 P.3 前評左真係有問題, 學校 "郁" 唔到佢咋, 有無支援................好老實係無囉.

最慘朋友細囝好似係亞寶寶, 我叫佢搵小學時真係要小心, 經歷左家姐事件應該知道唔好再揀名校囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

雖然我囡唔係 SEN, 由幼稚園開始發生左好多野搞到我好留意 SEN 問題.

我都同過好多朋友或同學家長講佢地小朋友係有問題, 盡快去評估唔好拖, 我真係好黑人憎 (估計佢地好鬼憎我囉) 咁追佢地做架, 評估出左黎有問題可以著手去跟, 學校亦都支援, 測考時間都會有延長.

奈何無乜邊個肯去做.................到真正確診時已經過左幾年, 可以話黃金時間過左, 要追成績或係人際關係已經好難, 最慘係情緒控制呢 PART 呀.

kenwong888  Exactly  發表於 13-10-11 09:15
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

社交不只同學間欺凌, 就連家長都會受排擠, 只要有同學標籤你是問題學生, 咁你就不會有好日子過

JadeW 發表於 13-10-10 18:28
我知兩者有分別,但我覺得阿氏更不好過。因佢知人地在玩佢!

Yes, mine.

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 13-10-11 08:19

朋友囡囡係港島某名女校讀, P.1 時已經覺得有問題, 溫書溫極都唔得, 但學校無小一識別呢樣野, 由得小 ...

上次去童軍活動, 識左個媽咪, 無返工全職湊, 有學識的, 個仔讀某名男校
聽佢講支援都OK
但同時家長話自己CHUR得好盡, 有咩E郁就要求要求又要求, 申訴到去教育局, 連學校都知, 學校平靜地同佢講: 家長, 有咩事可以同學校講, 學校都會盡量合作, 唔駛下下去到教育局既......
係咪咁原因所以佢個仔有SUPPORT, 我又唔知喇, 不過起碼學校無玩野LOR

引用:Quote:miriam+發表於+13-10-11+08:19+分享

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-11 發表
上次去童軍活動, 識左個媽咪, 無返工全職湊, 有學識的, 個仔讀某名男校
聽佢講支援都OK
但同時家長話自己C ...
請問間學校係直資定津校?

Charlotte_mom  名津校  發表於 13-10-11 13:34

回復 juniorli 的帖子

啟基真的很好。
我同事個女有讀寫障礙,從前在津校讀時,已通知了學校,但學校沒有支援之餘,小女孩更常因為功課問題比老師鬧,後來轉了啟基,校長、老師都以鼓勵及體諒的態度面對,小女孩讀得很開心,自信心也回來了!我同事十分滿意。
另一個朋友有個自傾兒子,小一已入讀啟基,小一時也曾試過小息時被多咀女孩玩弄,但老師處理得很好,教這小男孩保護自己之餘,亦教那多咀女孩接納不同的小朋友。今年這個男孩升中了,六年以來,他也沒有再試過被玩弄、整盅,因為校長、老師教得好,學校充滿愛與接納的文化。在畢業旅行時,他仍未懂得開汽水蓋,同學以為他沒零用錢買汽水,結果有3個小朋友請他飲汽水。我朋友發現他把3罐汽水帶回家,打電話問老師原因,老師說出這事情,更說向來有很多同學喜歡關心和照顧她的兒子,我朋友聽到眼濕濕。
我相信莫校長是個很有愛心的教育工作者,真心接納每個小朋友的不同之處,有教無類。不過今年她剛走了,我不清楚新校長怎樣,但相信這包容的文化已經植根學校,並感染到其他教員,估計不會那麼快改變吧!

回覆:歐文 的帖子

想請教名位,東區(net 14)有邊間支援做得比較好?如不方便開名,請pm我。最近開始越來越擔心小女上小一問題...

引用:囝囝有亞氏保加,讀書寫字冇問題,不過難於與

原帖由 p9queen 於 13-04-11 發表
囝囝有亞氏保加,讀書寫字冇問題,不過難於與同學溝通,行為偏執,行動笨拙,怎樣選小一好? ...
請問去那裡可以check到有冇阿氏保加?

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-10-11 12:03
聽佢講支援都OK
但同時家長話自己C ...
兩者情況大不同.

我朋友係未有報告只係懷疑, 打去教局都無用, 都係叫佢排期做評估, 無野係手學校就千方百計想整走個學生, 到有報告時因為係私家做, 又要再等 CAC 再評估, 家長只求有野係手同學校傾咋.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+juniorli+的帖子 啟基真的很好。我同

原帖由 歐文 於 13-10-11 發表
回復 juniorli 的帖子

啟基真的很好。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+p9queen+於+13-04-11+發表囝

原帖由 rain621 於 13-10-12 發表
請問去那裡可以check到有冇阿氏保加?
6歲前經健康院轉介CAC(兒童評估中心)

醒目開學勳章 王國長老

6歲後應該係自己接觸政府醫院兒童精神科安排排期

回覆 歐文 的帖子

請問您說的是不是九龍的啟基學校?看到港島也有間啟基。。。多謝!

唔知可唔可以公開那些不太喜歡SEN, ADHD, 的學校呢?

引用:分享朋友囡囡係港島某名女校讀,+P.1+時已經

原帖由 miriam 於 13-10-11 發表

朋友囡囡係港島某名女校讀, P.1 時已經覺得有問題, 溫書溫極都唔得, 但學校無小一識別呢樣野, 由得小 ...
你朋友女讀私校,直資?如果官津一定有小一識別,每年11月要交報告俾教暑。

必選官立小學。如小朋友在政府有file, 佢哋會將file轉給官小,提供支援

‹ 上一主題|下一主題