用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我對 "為校網而搬屋”的想法
樓主: apple8356
go

我對 "為校網而搬屋”的想法 [複製鏈接]

根據機會率,恐怕多數事與願違。

引用:為校網而搬屋,其實真是多此一舉:1) 熱門校

原帖由 apple8356 於 13-04-24 發表
為校網而搬屋,其實真是多此一舉:

1)        熱門校網,想抽到一線學校,機會很少,即使二線學校,也不易抽到,這 ...
我覺得若考到直資或私小,而住得遠,有能力,搬近學校,很值得!

回覆:我對 "為校網而搬屋”的想法

陰謀論,出呢個post, 叫你啲人咪搬去41,91,甘咪少啲人同樓主嗰小朋友爭囉

I think so!

回覆:魚王 的帖子

非常同意!選校策略需有正面思慮

甘搬屋吾一定全為入一線學校,可以為心儀學校(品行/學業),為左子女多一個機會無嘗不可,況且搬屋姐,如果工作/照顧方面無太大影響,住邊度都分別吾大

吓!成世人乜要住死一區架!我為了阿女也有搬屋!一為校網,二為搬大間!冇能力就冇得講,有能力又有乜問題?

我反為想問下,到底搬去一個好區係咪一個好方法。我大女而家2歲半咩分都無,只有basic 15分。而家間屋都唔夠住,過兩年細女大d都一定要搬。所以係度諗搬去31定34網好,但有時又諗,呢d區咁popular, 會唔會留番原來32區少d人爭仲好?我個人唔係一定要女女讀好top名校,只要係區內較好已經ok了...

sissysze 發表於 13-4-27 18:24
陰謀論,出呢個post, 叫你啲人咪搬去41,91,甘咪少啲人同樓主嗰小朋友爭囉

...

YEAH!!!!! 勁!!!!!

People can make their own choice.

Just be accountable for own decision is ok.

名校網的業主 及 地產代理 均不喜歡我的言論,這點我是明白的。

回復 miffy 的帖子

跟你情況差不多, 本身有樓住, 但係新界區, 都係覺得九龍區好多學校選擇, 和自己不想住得太遠, 方便放工早D放工返屋企, 所以賣左層樓, 搬出來市區租樓住, 反正租樓, 不要去d 好校網住, 博埋派位, 中學派位都都是跟小學網, 諗長遠d  都係 , 依家博一博, 好過到時兩頭揍

醒目開學勳章

引用:陰謀論,出呢個post,+叫你啲人咪搬去41,91

請問聲如果出年想玩大抽獎, 最遲幾時要搬去大抽獎果區先計呢? tks

回覆:All_is_well 的帖子

我都想知

純作分析討論,搬唔搬,可考慮以下因素:
1. 原有網內學校質素與外區心儀學校差幾遠
2. 心儀學校有幾多位可抽
3. 經濟能力. 買樓或租樓?租多間?買多間?
4. 對其他家人的影響. 例如有無影響其他兄弟姊妹返學路程,爸媽上班路程之類
5. 對課外活動的影響. 例如教琴老師會否到新區繼續教你孩子,好的老師不容易找

個個家庭的因素不同,沒有對與錯

醒目開學勳章

引用:+++++++++SO???

原帖由 sadsam 於 13-04-24 發表
SO???

sissysze 發表於 13-4-27 18:24

...
陰謀論,鼓勵人家搬入名校網抽獎的人可能是名校網的業主,甘咪多啲人同你地租樓/買樓囉。

‹ 上一主題|下一主題