用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實李城璧和廖寶珊哪一間較好
go

其實李城璧和廖寶珊哪一間較好 [複製鏈接]

如果不考慮位置的話,哪間較好?
較適合不太自覺的學生,會對學生多D引導,嚴緊D。
   4    0    0    0

我仔仔以前的小學老師 推薦李,不過李確實不方便,地理位置沒有廖好。

回覆樓主:

廖比李無論校風及DSE成績都略勝一籌。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

CHESFORDTAI 發表於 18-4-19 08:22
我仔仔以前的小學老師 推薦李,不過李確實不方便,地理位置沒有廖好。

廖係b2a, 李b2b.
乙一放廖比例係多D, 荃灣重災區, 如果想穩陣D唔會因號碼差而碌去b3, 乙一放李,  

回覆 oiyau2005 的帖子

我現在在想哪一間叩門機會大點,如果跌下去了,只有叩門了。

CHESFORDTAI 發表於 18-4-19 14:08

我現在在想哪一間叩門機會大點,如果跌下去了,只有叩門了。 ...

叩就會2間都叩啦

Lovelymame 發表於 18-4-19 07:49
如果不考慮位置的話,哪間較好?
較適合不太自覺的學生,會對學生多D引導,嚴緊D。
...

李成碧

伯仲之分,都是不錯的學校,個人比較喜歡廖寶珊
MCS奮鬥中        

CHESFORDTAI 發表於 18-4-19 14:08

我現在在想哪一間叩門機會大點,如果跌下去了,只有叩門了。 ...

邊間叩門機會大D都唔關你選校事,唔使諗咁多,排咗甲乙部先啦

醒目開學勳章

CHESFORDTAI 發表於 18-4-19 08:22

我女的小學老師一向推薦廖。两間都有去聽講座及參觀,廖的校長好積極及進取,校風不錯,最後大仔決定自行選左廖

多謝關心。甲部可王,乙部廖梁。主要是想叩門可風,王少清,廖。聽說王叩門比較 注重成績,我有個朋友的仔仔,都是和我仔仔 一樣,前兩次是B1,最後掉到B2,結果叩門王少清成功咗。

請問李成碧及廖寶珊是否有一至二斑開全英文斑呢?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆 AppleChow 的帖子

2間都係開2班英文班

妹妹頭 發表於 18-4-20 09:41
回覆 AppleChow 的帖子

2間都係開2班英文班
謝謝回覆.請問是否由F1~F6都是有兩斑全英文斑嗎?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆樓主

咁其實李城璧是否真係比梁省德好呢?定係兩間同差不多,只是李有兩班英文班所以多人選?

回覆樓主

如果並非想讀全英班,因驚跟得太辛苦,只想選間教學好,DSE成績好的,咁廖/李/梁,哪間適合呢?廖/李對於普通班的支援好嗎?

Lovelymame 發表於 18-4-20 11:19
如果並非想讀全英班,因驚跟得太辛苦,只想選間教學好,DSE成績好的,咁廖/李/梁,哪間適合呢?廖/李對於普 ...

廖李唔係用家唔知, 講梁中, 小女上年升中派去梁中.

梁中4班分英文班, 所有科目一樣, 數同科學係英文, 而其中2班係精英班, 當中有一班普教中.

唔係精英班個2班相信英文比較弱, 所以英文堂時將呢2班分拆成3小班, 每班20人,
學校又設補底班, PS1-1, 統測, 考試之後, 中英數未達標之同學, 就要上, 通常係星期六上.
我唔覺得課程特別淺, 佢英文同科學書同可風一樣

Lovelymame 發表於 18-4-20 11:15
咁其實李城璧是否真係比梁省德好呢?定係兩間同差不多,只是李有兩班英文班所以多人選?
...

我就無所謂, 覺得差唔多, 只係梁中近屋企只係搭2個巴士站.

有沒有梁中升三大和八大的數據?

CHESFORDTAI 發表於 18-4-20 13:16
有沒有梁中升三大和八大的數據?

入U率應該差過李, 而廖都無數據
‹ 上一主題|下一主題