用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資B2C
go

直資B2C [複製鏈接]

我住荃灣區,請問 B2C 有什麼直資可考慮?
其實B2C成績,如果讀直資,因全英文教,會否很吃力?

0    0    0    0

本身英文科成績好嗎?

Lovelymame 發表於 17-10-4 17:35

要看看小朋友喜歡英文學習還是中文學習。因為中學課程更深,英文學習如令小朋友連僅有的學習興趣都拿走,不如留在校風好成績也不錯的中文中學。

如果小朋友的分數是被中文拉低,當然畀錢也要找英中。

回覆樓主

我仔英文麻麻

咁如果要考定直資作後備,怕派位派得唔好,咁可以選那間?

回覆 Lovelymame 的帖子

之前EK有個直資對照表, 我唔知現在響邊. 也沒有教學言語提供. 不過, 可以列些出來(BANDING只供參考)

聖道迦南
王錦輝
羅定邦
培僑中學
匯知中學
德信中學
深崇
勞工子弟
基信
宏信
播道
心誠

nicolemummy 發表於 17-10-5 21:01
回覆 Lovelymame 的帖子

之前EK有個直資對照表, 我唔知現在響邊. 也沒有教學言語提供. 不過, 可以列些出來 ...

banding 雖作參考, 吾準, 無謂詳列嚇己又嚇人.  為子女找學校, 適合最緊要. 直資, 吾好以為課程較易, 大家都係朝著DSE方向進發, 又點會易呢?!   教得快, 加上全英課程, 英文吾得, 就算所謂B2, B3直資都吾會讀到因語文能力是要累積的. 吾好有錯覺, 以為英津中無望, 搵間直資就可解決問題,  佢地 對學生要求吾低

Lovelymame 發表於 17-10-5 20:50
我仔英文麻麻

咁如果要考定直資作後備,怕派位派得唔好,咁可以選那間?

英文麻麻又係b2c咁你考慮直資嘅原意係咩先?

直資係早早知結果,收咗你就冇得去大抽獎,咁又點可以話派得唔好作後傋。

反而有朋友係有一間直資響手,派位當日再叩門津校,呢D成功case當然小朋友要好出眾啦。

2jkidsfather    發表於 17-10-6 09:27

cherriesiu 發表於 17-10-6 02:21
你列出banding 錯會誤導人,李國寶是1C-2A

banding時高時低,我把它們取掉,把近樓主少少既直資列出等佢試吧。

不過,原本那表沒有教學語言,樓主自行找吧。

應該不是所有直資也英中的。

CheungAA 發表於 17-10-5 22:36
banding 需作參考, 吾準, 無謂詳列嚇己又嚇人.  為子女找學校, 適合最緊要. 直資, 吾好以為課程較易, 大家 ...

這表以前在EK的。不過可能年年不同,所以已取去Banding.

不是所有直資英文教學的。希望把範圍收窄後,樓主自行了解。

nicolemummy 發表於 17-10-6 07:03
這表以前在EK的。不過可能年年不同,所以已取去Banding.

不是所有直資英文教學的。希望把範圍收窄後,樓 ...

謝謝你的資料

oiyau2005 發表於 17-10-6 01:05
英文麻麻又係b2c咁你考慮直資嘅原意係咩先?

直資係早早知結果,收咗你就冇得去大抽獎,咁又點可以話派得 ...

因為我聽到有D家長話要考定直資做個後備,怕派位派得差

咁如果到時扣門B2C的直資其實係咪都係好難?

Lovelymame 發表於 17-10-6 08:20

但如果你考到直資但放棄佢個位,都派位當日又去叩門,咁印象分一定唔好。

我細妹有朋友派到梁省德,但叩到崇真,但佢係b1/b2邊緣人。

叩門其實一定比自行難,如果你有心考直資,第一轉可以試下,唔得咪等派位,荃灣網真係好難玩,今年都有好多b2派去b3,b2c如有機會係邊緣人更危。

呈2丶3考好D,見步行步啦

考慮埋地點, 其實選擇不多.  努力呈2, 3 吧!

Lovelymame 發表於 17-10-4 17:35
搵間校風好, 支援多既B2津校好過搵直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小兒是KLN1, B2頭, 呢個綱仲難玩, 距離B1尾又欠小小, 我在頭段會去試幾間B1C直資, 當取經又好, 如收我都會放棄自行, 不收再試自行, 睇下呈二成績, 再決定進取D, 定保守D, 留意第二輪直資收生, 再簡幾間成績相近去試, 再鎖定幾間派得唔好去叩門

Lovelymame 發表於 17-10-6 08:20

放榜後至叩好大機會要考筆試... Band 2C 成績有難道....
其實英文差有幸去到英文直資都要惡補下英文, 英中始終全英授課, 我仔讀緊上面有提及既EMI直資, 有好多同學中一已經留左班

hugub 發表於 17-10-6 10:50
放榜後至叩好大機會要考筆試... Band 2C 成績有難道....
其實英文差有幸去到英文直資都要惡補下英文, 英中 ...
其實英文唔好, 更加唔應該去直資...... 9成直資既賣點係英中......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:53
其實英文唔好, 更加唔應該去直資...... 9成直資既賣點係英中......
我係答 : 其實英文差有幸去到英文直資都要惡補下英文, 英中始終全英授課....

hugub 發表於 17-10-6 10:58
我係答 : 其實英文差有幸去到英文直資都要惡補下英文, 英中始終全英授課....
我知, 我其實只係回樓主, 唔小心用咗你個回覆去回
‹ 上一主題|下一主題