用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見
go

真心求意見 [複製鏈接]

請問你地會點揀?!
有點名氣的傳統私小:
係人都識校名
有中學
但住得遠,要炒工人為比學費雜費。
官津:
二線,很近屋企,免費。

1    0    0    0

如果經濟負擔不來, 我唔會揀私小, 點擔保自已有足夠財力交12年學費? 而且, 同同學家景有大矩離時, 無論家長定小朋友都難免有壓力, 我唔想小朋友做特別窮的一個.

jaycee_mami  不少私小中學是津校  發表於 14-10-27 09:14

回覆:真心求意見

如果真係要去到炒工人咁緊,就真係要考慮清楚,因為私校可能會每年加吓學費。其他嘢都可能會每年加,例如校車費。所以,萬一到時out of budget點算?

回覆:hopeful123 的帖子

仲有額外興趣班,補習或者活動,樣樣都係錢。

應該還有別的選擇吧!

如果經濟要炒工人先剛剛夠,咁就唔好強硬要讀私小,要預計私小加學費,每月另外必要開支,例如:飯錢,興趣班,買文具課外書雜項,有病睇醫生…………好多其實表面上好似計到,但實際出現可能真係會唔夠。

另外炒左工人,要考慮埋邊個接小朋友返學放學,放假要唔要另外搵人照顧小朋友?

二線津校也可以教出好學生,所以唔駛太執著私小名氣呢樣虛擬既野。貧賤夫妻百事哀,到時如果問題出現左,會對一家感情都唔好。

rosaki    發表於 14-10-27 14:54
[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

二線讀得好一樣可插班名津。经濟負擔會為家庭帶來壓力。留津校啦!2線一樣有好老師一樣可考到好中學入大學

我地只係月入幾萬的小家庭,要讀私小確實有壓力,但未至於比唔起。其實唔炒工人都仲可以,個工人成日都好得閒,有兩邊既老人家幫手,所以想慳唔要。我見到有好多家長好偉大,點慳甚至賣樓都要供兩個小孩讀名私,搬左去住村屋。小朋友入到,可以負擔到都唔比佢讀,係咪好衰?!

我地只係月入幾萬的小家庭,要讀私小確實有壓力,但未至於比唔起。其實唔炒工人都仲可以,個工人成日都好得閒,有兩邊既老人家幫手,所以想慳唔要。我見到有好多家長好偉大,點慳甚至賣樓都要供兩個小孩讀名私,搬左去住村屋。小朋友入到,可以負擔到都唔比佢讀,係咪好衰?!

回覆 Unclejt 的帖子

遲的仲有大抽獎同扣門, 希望入到更好既官津, 但首先要放棄左二線既. 同埋私校會知道我地參加大抽獎.

我唔覺得賣樓………為小朋友入讀名校係等於好愛個小朋友! 即係有人打份萬幾蚊既工, 用個幾萬蚊既袋, 但手錶都無隻好D, 仲要日日迫巴士………….

而家既人選學校, 有一定成份係家長既”虛榮心” 所影響! 其實有虛榮心都唔緊要, 問題係可唔可以虛榮到底!

入到名幼, 除左學費, 仲有好多其他立雜費…..將來課外活動…補習….仲有其他小朋友都可能家境比較富裕, 日後生活上種種既比較…心理上又預備好了嗎?

既然幾千蚊請工人既費用都要考慮, 即係要入讀果間學校既經濟上條件已經唔太合適! 其實唔好太著重什麼名校/津校個名, 入到名校唔等於一定適合你小朋友!

hopeful123 發表於 14-10-27 09:44
我地只係月入幾萬的小家庭,要讀私小確實有壓力,但未至於比唔起。其實唔炒工人都仲可以,個工人成日都好得 ...
入讀直資/私校, 學費只係基本支出, 校車, 膳食, 課外活動, 學習用具等其它基本支出, 每月平均至少也要多4千, 仲可能有D額外大駛費, 如遊學團.

真係要衡量楚自己負唔負擔到. 另外, 如該校主要都係D富家子弟就讀, 小朋友由細到大已經可能要同另一階級既人比, 對佢價值觀同心理都好大影響.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可以睇下另一區講直資/私校駛費呢個帖再諗清楚:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

既然你形容間私校係2線……又要學費。甘不如比心機係叩津校時的表現仲好

little_yolky  佢話係津校二線, 私校出名   發表於 14-10-28 13:03

你開名容易d比意見。

麻麻地私小,就吾值得搞咁多嘢。事實上,吾少直私根本吸引力不大。

hopeful123 發表於 14-10-27 11:27
回覆 Unclejt 的帖子

遲的仲有大抽獎同扣門, 希望入到更好既官津, 但首先要放棄左二線既. 同埋私校會知道 ...

"首先要放棄左二線既"係指放棄自行獲派的津小? 自行那津小必收嗎?
"私校會知道我地參加大抽獎" 那私校有冇規定唔準抽獎? 如果冇話唔準抽, 佢地都預咗你會抽的, 唔洗擔心. 但若講明唔準抽而你地抽就等如放棄學位了.

樓主, 你小朋友不是今年已經升小一嗎???!!!!! 不是62區嗎??? 插班c小??

吓,為左要比學校雜費,炒個工人

勉強冇幸福,宜家去讀俾錢學校係一種fashion,但真係需要?

醒目開學勳章

先唔討論錢
講下私小要有無校車?要坐幾耐?你覺得值唔值得?
上到小學好多功課,又多活動,平日活動後又多數無校車,邊個接?

我識有人响私小轉樓下間小學,原因係小朋友起身好辛苦,長期唔夠瞓!

三思!
‹ 上一主題|下一主題