教育王國

標題: 有無收到取錄waiting的電話? [打印本頁]

作者: bryancheng    時間: 12-12-2 13:04     標題: 有無收到取錄waiting的電話?

小兒只有waiting list!
請問港小正取生何時註冊?
作者: qwe2132007    時間: 12-12-2 17:12     標題: 回覆:bryancheng 的帖子

11/29 and 11/30.

作者: bryancheng    時間: 12-12-2 17:19

又請問去年港小家長,後備生何時開始收取錄電話?
作者: feiji    時間: 12-12-2 20:34     標題: 回覆:bryancheng 的帖子

Heard that someone has received calls these two days.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-2 22:47     標題: 引用:Heard+that+someone+has+received+calls+th

原帖由 feiji 於 12-12-02 發表
Heard that someone has received calls these two days.
有位就會call,加油!

作者: Nekoko    時間: 12-12-2 23:50

如有心儀學校取錄的,請求快放位!聽講有家長同時hold住3-4個位,但港同不是該家長的心儀,請盡快選擇後放位,希望有同理心,因沒有位的真的很擔心!
作者: Nekoko    時間: 12-12-2 23:58

本人仔仔幸運有2間取錄,而經家庭商量後最後只註冊1間,我們知道今年學位好緊張,希望各位有同理心!
作者: littlesophie    時間: 12-12-3 09:40

祝各位好運,港同效率很高的,一有位就CALL...
作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-3 10:57

Nekoko 發表於 12-12-2 23:50
如有心儀學校取錄的,請求快放位!聽講有家長同時hold住3-4個位,但港同不是該家長的心儀,請盡快選擇後放 ...

你係揀左港同定另一間? 定兩間都唔係港同?
ANYWAY, 欣賞你為人著想的心, 前排小一版有人同我講權利, 話光明正大唔係偷唔係搶點解唔可以HOLD, 仲話果D自己無位想人放至係自私, 真係激到我血壓直線上升呀

作者: 小肥鴨    時間: 12-12-3 12:27

今日有冇mami收到call?不停想,好似精神病咁, 想din左
作者: Altonmama    時間: 12-12-3 12:56     標題: 回覆:小肥鴨 的帖子

Me too short short哋

作者: evaken    時間: 12-12-3 12:59

不用擔心, 入到2nd in的考生下年大抽獎早一日可能都會收到信的。之後大抽獎出結果後兩日註冊, 我大囡早兩年都係咁樣收到信, 仲可以有幾日考慮津校定港同~
作者: Altonmama    時間: 12-12-3 13:05     標題: 回覆:evaken 的帖子

希望成功入讀啦!我眞係好喜歡港同

作者: Little_cy    時間: 12-12-3 13:54

evaken 發表於 12-12-3 12:59
不用擔心, 入到2nd in的考生下年大抽獎早一日可能都會收到信的。之後大抽獎出結果後兩日註冊, 我大囡早兩年 ...

入吾到2nd, 係米= 冇機..........
作者: bryancheng    時間: 12-12-3 15:58

不止日想夜想,仲日日開信箱,好似精神病咁!
今日打去學校問,學校話註冊後放出來的幾個位已call,沒收到電話的後備生,應該就要再等到下年5、6 月!

作者: 小肥鴨    時間: 12-12-3 16:26

我剛收到電話, 通知校長已到我寫既信, 暫時未有學位
作者: 小肥鴨    時間: 12-12-3 16:28

不過我唔會氣餒,我會繼續寫,總有一天感動佢
作者: Fient    時間: 12-12-3 17:07

小兒上年waiting list, 到今年6月尾才收到學校入學電話.
希望各家長用平常心吧. 貴子女已盡了力,又可必比壓力自己呢?
此終學位有限呢!  

作者: Little_cy    時間: 12-12-3 18:15

小肥鴨 發表於 12-12-3 16:26
我剛收到電話, 通知校長已到我寫既信, 暫時未有學位

今日開會既時候, 收到佢地電話...  話暫時冇曬位, 所以安排吾到了.....
作者: Nekoko    時間: 12-12-3 18:20

回復 Charlotte_mom 的帖子

仔仔有2間學校收,但港同最終入唔到正取生!本人希望有家長如同時hold住幾個位,請盡快選擇,好讓waiting list的家長可以唔駛咁徬徨!
作者: Little_cy    時間: 12-12-3 18:21

Fient 發表於 12-12-3 17:07
小兒上年waiting list, 到今年6月尾才收到學校入學電話.
希望各家長用平常心吧. 貴子女已盡了力,又可必比壓 ...

just want to ask...  6月尾至call.. 點解到時會有位呢? sorry silly ques
作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-3 18:24

哎, 呢個叫音樂椅效應, 一個起身一個坐低, 不過唔知點解總有人一人霸幾個位, 放下又一個, 放下又一個, 所以個遊戲有排玩.......我果時係7月尾至有位
作者: Little_cy    時間: 12-12-3 18:49     標題: 引用:哎,+呢個叫音樂椅效應,+一個起身一個坐低,+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-03 發表
哎, 呢個叫音樂椅效應, 一個起身一個坐低, 不過唔知點解總有人一人霸幾個位, 放下又一個, 放下又一個, 所以 ...
I vy like hkugap their 做事手法真係好欣賞!

作者: Nekoko    時間: 12-12-3 19:23

係呢你既小朋友係咪今年考小一?港同是否已取錄?祝大家有心儀學校取錄!
作者: Little_cy    時間: 12-12-3 19:44     標題: 引用:哎,+呢個叫音樂椅效應,+一個起身一個坐低,+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-03 發表
哎, 呢個叫音樂椅效應, 一個起身一個坐低, 不過唔知點解總有人一人霸幾個位, 放下又一個, 放下又一個, 所以 ...
Charlotte mom
已往經驗,6,7月有幾多人起身?

作者: aleelee    時間: 12-12-3 22:44     標題: 回覆:Little_cy 的帖子

我諗真係要睇依班正取生,港同係咪佢地第一位,如果係當後備,而佢地又考到心儀既,咁到5/6月就唔再交費用留位了!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-3 22:50     標題: 引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 係呢你既小朋

原帖由 Nekoko 於 12-12-03 發表

係呢你既小朋友係咪今年考小一?港同是否已取錄?祝大家有心儀學校取錄! ...
我個女中一喇

作者: evaken    時間: 12-12-5 11:38

aleelee  唔明白你意思, 如果已註冊港同,就無大抽獎架 !咁點解會關大抽獎後有位放出來呢 ?謝謝 !  發表於 前天 13:40

evaken 發表於 12-12-3 12:59
不用擔心, 入到2nd in的考生下年大抽獎早一日可能都會收到信的。之後大抽獎出結果後兩日註冊, 我大囡早兩年 ...

我指入左400, 有2nd in 考生, 未註冊港同所以有得大抽獎!

除左出正取生result 開頭一兩個月(大約一月左右), 學校先會call waiting

之後學校唔會一有正取生家長打電話/寫信話唔讀就即刻call waiting的。會儲1大lot人, 一次過在大抽獎早一日先出取錄信。如果有考生家長話唔要個位, 又再電話call waiting

作者: Nekoko    時間: 12-12-5 13:18

回復 Nekoko 的帖子

evaken,我仔仔有2間學校收,我只註冊1間,我們知道學位緊張所以只註冊1間,我之前已post左,你可睇返!唔該

作者: evaken    時間: 12-12-5 15:51

waiting 0既家長可做的只有寫信比校長, 加油!
作者: ha8mo    時間: 12-12-6 10:14

作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-6 10:17

都唔係既....幾百蚊留位費, 有幾多人交唔起丫講真, 應該話, 無留位的, 係肯定唔buy呢套, 但有留位的, 有部分會開香檳慶祝, 亦有部分係觀望, 始終一讀十幾年流流長, 唔唸清楚就假既
作者: Altonmama    時間: 12-12-6 11:36     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

我希望我6,7月會收到call la我非常buy呢套

作者: ha8mo    時間: 12-12-6 17:06

作者: momoy1172    時間: 12-12-6 18:16     標題: 回覆:有無收到取錄waiting的電話?

我好好彩,我本身係waiting,但30號下午打來同我講有位,問我註唔註冊,現在我已經註冊了。大家唔好氣餒,學校效率相當高,學校一有位應該會好快通知大家,希望大家成功。

作者: babushka    時間: 12-12-7 17:38     標題: 回覆:momoy1172 的帖子

你就好啦!

作者: momoy1172    時間: 12-12-7 18:21     標題: 引用:你就好啦! +

原帖由 babushka 於 12-12-07 發表
你就好啦!
我好明白現時大家嘅心情,26號收信當天,我現在還記得一清二楚,大家努力呀!希望大家會有好消息。

作者: Little_cy    時間: 12-12-8 11:50     標題: 引用:我好好彩,我本身係waiting,但30號下午打

原帖由 momoy1172 於 12-12-06 發表
我好好彩,我本身係waiting,但30號下午打來同我講有位,問我註唔註冊,現在我已經註冊了。大家唔好氣餒, ...
Congrats! 我希望我都係

作者: babushka    時間: 13-3-5 17:36     標題: 回覆:有無收到取錄waiting的電話?

有朋友今日(5/3)收到取錄電話!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-6 08:39     標題: 引用:有朋友今日(5/3)收到取錄電話! +

原帖由 babushka 於 13-03-05 發表
有朋友今日(5/3)收到取錄電話!
我都話有位就call吾會等七月啦,不過好小有家長無端端突然中途放位就真

作者: Martong    時間: 13-3-25 18:31

回復 ha8mo 的帖子

你真的心水清:出面好難搵到與港同相類似做法的學校,一係就係救恩、蔡繼有
今年為孩子選小一時都報了這三所學校,也有幸獲得取錄,已馬上放位。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5