用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣的小學
樓主: 傻妹
go

荃灣的小學 [複製鏈接]

Re: 荃灣的小學

JJMom,

咁睇黎情況真係如我朋友所講並非一個半個喎.

JJMom 寫道:
i know my friend have two kids, elder one is studying in Tsuen Wan Gmt school and the younger one is studying Kei Wai (Ma Wan). I asked her why don't let the younger one also study in Tsuen Wan Gmt School, she said the same as the above mom, if your kid is smart , then it's no problem, otherwise it's too bad, because they always pay attention to the smart one. And now the younger one is very happy to study in Kei Wan (Ma Wan).

必必,

不過基慧係咪唔多著重學術架?我朋友話佢地注重德育多d喎.

必必 寫道:

阿女個前幼稚園校長提過, 在基慧讀書的小朋友會讀得開心, 無讀官校那麼大壓力, 因為入到精英班就好大機會入荃官, 入唔到就真係唔知派去邊.  

hhma,

有個家長話海霸街官小同荃官完全唔同,海係一d壓力都無架.佢話因為海官個校長非常之唔積極架.至於有無荃官果個情況就唔知喇.

BTW,請問係仁濟附近果間係咪荃灣天主教小學呀?你地對呢個學校又有咩評價呢?

唔該晒.

傻妺
甘我估海霸街官小同荃官就好似沙呂同一呂(沙田)一樣.  以前下午班個間比較aggressive去求好成績.  上午班個間已經有好既history, 唔洗甘aggressive lor.

JJ1122,

Regarding the interview in TSL, most of the questions had to be answered in English. Try to remind your kid to answer in complete sentence.  
For the questionaire, I did complete it in English as the questions were all in English.  Is your kid studying in K2 now?  Don't worry, you still have plenty of time to prepare and train him/her up.  
By the way, how is the swimming class?   

Beak Beak,

The kindergarten which my daughter studys is  in Tsing Yi not in Kowloon Tong.  Apart from the interview (50%), I guess my daughter also gained marks from the awards/academic result obtained in K2.  
Is your kid studying in YMT Catholic Primary School??  If yes, I do admire your kid  as he/she can enjoy the free education in a famous and good school.  May I ask if you are living in Tsuen wan as you are so familiar with the schools in T.W.??
However, I am confused with some of the comments regarding the Government Primary School. As there are 2 (Hoi Pa Street) and (Tsuen Wan) but most of them write Tsuen Wan Government P.S..  Or the mentioned situation and the cases do happen in both schools??  

hhma,

我唔知會唔會同你講緊同一個小朋友呢? 因為佢都係係荃灣聖母讀, 派了去荃官小. 唔知係唔係因為幼稚園時功課淺, 我個女有個同班同學都係係荃灣聖母讀, 上學期考得唔係好好, 而我個女那些英文生字則記來記去都唔記得, 教到我差點吐血... 不過如果幼稚園教得深些, 上小學家長真係可以輕鬆些, 不過我都想個小朋友可以有3年的愉快幼稚園生活, 所以我都係同個仔選了在荃浸讀, 因為唔想佢讀得辛苦.  最多k3時早些較佢"寸"英文.

傻妹:

我個女有幾個朋友仔都係係基慧舊校讀, 他們都覺得學校老師都好有愛心, 除了考試外, 都有評估, 功課唔算多. 一路以來基慧口啤都唔錯, 升中派位都唔係差.  

荃天係唔錯, 不過好似得3班, 所以不是有太多位抽籤, 我個老公有幾個表妹都係係荃天讀, 有3個派了去何傳耀, 一個去了廖寶山, 一個在全級由尾數上去考得一的, 就派了信義, 但去了信義後居然可以入到精英班, 所以荃天的程度應該都幾深.  不過聽講荃天派位一直都好過石鍾山, 但校舍就一定係石鍾山好啦!

Monita,

你個女可以用英文對筒, 是不是讀國際學校, 宏福, 英基, 學之園? 我個女去陳守仁時係用中文答, 所以一早都知是去參予吧了.

係呀! 我個女好好彩抽到入油天, 可以享有6年的免費, 最好係細佬都唔駛煩, 可以跟家姐. 你自己有沒有那間心水學校想入? 是不是只考慮荃灣區的小學?
由我個女讀幼稚園開始, 我就已經留意小學的資料, 加上現在阿女班同學仔都派去唔同的學校, 所以都收集到一些資料可以與大家分享一下.

荃灣原先只有海灞街官小, 後來轉全日, 其中上或下午校搬了去麗城, 那間就是荃灣官立小學, 現在我們提到的都是麗城那間.

我個女個朋友仔2姊妹都係海官讀, 聽佢媽咪講係無分精英班, 同埋讀得唔係好辛苦, 不過可能佢2個女都叻,  2個都全級考10幾名, 所以真係好難講.

必必 寫道:
傻妹:

我個女有幾個朋友仔都係係基慧舊校讀, 他們都覺得學校老師都好有愛心, 除了考試外, 都有評估, 功課唔算多. 一路以來基慧口啤都唔錯, 升中派位都唔係差.  

荃天係唔錯, 不過好似得3班, 所以不是有太多位抽籤, 我個老公有幾個表妹都係係荃天讀, 有3個派了去何傳耀, 一個去了廖寶山, 一個在全級由尾數上去考得一的, 就派了信義, 但去了信義後居然可以入到精英班, 所以荃天的程度應該都幾深.  不過聽講荃天派位一直都好過石鍾山, 但校舍就一定係石鍾山好啦!

必必,

荃天係63網咁我係咪無機會呢(因為我係屬62網)?  我唔知自己個囡讀緊果間算咩程度喎,點先可以衡量佢可唔可以接受到深d既學校呢?

必必
係呀 .  甘岩?  我知個個小朋友以前係讀下午架.  有工人揍.  
我都覺得幼稚園教得太淺, 所以佢地上小一時, 呀仔同呀媽都好辛苦lor.  好似我講個女仔, 我仔同我講佢上學期英文exam預默時羅0分呀      跟住無得放小息, 日日要去搵老師讀書.   
我都好努力教仔串字.  開學時, 我仔連boy同girl都未識串架.  默5 sentances, 個個字都要串.  死味.

我e+識左小一d媽咪, 覺得麗城個間聖文嘉好深.  辛唔辛苦就唔知, 不過甘, 佢個仔上學期全班第一woo.    

傻妺
如果你報荃天, 咪即係誇區lor.  甘難度=你去報油天一樣.
你囡查實你讀邊間幼稚園呢?  我細仔都係k2, 可以分享下.  佢地教緊咩呀?

Beak Beak,

My daughter studied N1 in Tivoli K. and then transfered to St. Thomas Catholic K. for K1-K3
but the English level in St. Thomas is not high enough.  She can able to communicate in English because I used to speak with her in English most of the time.  Besides, she had been learning Phonics when she was 3.5 years old, it is beneficial for English reading and dictation.  If your kids encounter the problem of dictation, I strongly recommend you to enrol them in Phonics class.  

For the Primary School, I consider Tsuen Wan and Kwai Chung as they are closed to my living area.  My dream schools are those linked with the Secondary School, that's why I consider Government Primary School and Yan Lap.  I know it's not easy to admit to Yan Lap at the 3rd round due to the keen- competition.  
Recently, I know one of the parent in Hoi Pa Steet Government Primary School, her son is studying in P2 - Elite Class.  She tells me there are 2 Elite Classes starting in P2.  When the 1st term started, the students were requested to introduce themselves and the academic result in P1 in front of the class .  Have you heard about this??  

What about in YMT Catholic Primary School??  Would it be the same in all types of schools with Elite Class??  I've heard that application forms for P1 admission to YMT C.P.S. are available on the announcement date.  Do you know what are the preference and priority the school would like to consider?     

請問荃灣, 葵青區有無英文小學可介紹.

傻妹,

正如hhma所講, 你跨網報荃天機會真係好細, 真係派得唔好才考慮去敲門啦! 你都係唔好選這間, 考慮62網好了.
程度深即係要寫好多字, 要默書, 要串字等, 在活動教學的幼稚園係唔駛做的.

hhma,

我個女間學校上學期考全級第一的是由st catherine畢業, 所以間幼稚園出名都係有原因.  有個2年級的同學, 係聖若望讀幼稚園, 佢話個女升小學都好輕鬆, 但讀幼稚園時就辛苦些. 不過佢真係考得幾好, 今年全級考得7.

Monita,

聖多默功課唔多, 我有個朋友個女都係係聖多默讀緊k3, 不過佢已經入了石鍾山, 因為佢有宗教分, 所以一早已好定, 唔駛煩.

油天係放榜那天會派報名表, 不過好似如果你無選過佢的話, 機會會好細. 我個女有個同學仔都係考入來, 佢係一個好主動, 好talkative的女孩子, 不過佢係教徒, 唔知有無關係.  油天係p.4就會有2班精英班, 不過老師話過, 考到全級100名都好好, 有時不是精英班都會派得唔錯.

其實荃灣及葵青區都無一間小學有直屬中學, 可以直升, 如果你係任何學校讀得好的話, 都一定可以派到band 1 的中學. 你個女叻的話, 讀那間小學都不是問題, 最緊要間學校校風好就得了.  

hhma,

我囡k2,而家中文寫'陽光''商店''客人''消防''馬路''天橋''交通'等等.英文寫'one''two''fire''bird'等等,數學教緊1-20倒數及10以內既加/減數.你囝囝呢?

你講到個細路上到小學唔辛苦,重考第一.我都覺得因為佢幼稚園程度深有不少既幫助.

hhma 寫道:

傻妺
如果你報荃天, 咪即係誇區lor.  甘難度=你去報油天一樣.
你囡查實你讀邊間幼稚園呢?  我細仔都係k2, 可以分享下.  佢地教緊咩呀?

必必,

如果咁都應該係3rd round先去叩門咯.
我囡而家k2要寫頭先講既字,另外都有聽寫練習(默書)架.

必必 寫道:
傻妹,

正如hhma所講, 你跨網報荃天機會真係好細, 真係派得唔好才考慮去敲門啦! 你都係唔好選這間, 考慮62網好了.
程度深即係要寫好多字, 要默書, 要串字等, 在活動教學的幼稚園係唔駛做的.

傻妹
甘我肯定你個間係深lor.  甘即係邊間呀?  hehe
傻妹 寫道:
hhma,

我囡k2,而家中文寫'陽光''商店''客人''消防''馬路''天橋''交通'等等.英文寫'one''two''fire''bird'等等,數學教緊1-20倒數及10以內既加/減數.你囝囝呢?

你講到個細路上到小學唔辛苦,重考第一.我都覺得因為佢幼稚園程度深有不少既幫助.

[quote]

Monita,
我諗我個女間學校已經train緊佢地interview既對答...希望佢到時用到英文答啦...  佢游水都係咁上下, 一個禮拜游得一堂, 進步唔太快...個Miss 又好小心, 唔係太放擔比佢試.  今日先同泳會講叫Miss 放擔小小, 唔洗太錫佢.  暑假會學1,3,5, 希望到時好d.   我個女4歲先學phonics, 未學之前英文默書得40分, 學左有90-100分...真係差好遠呀.

我d個暑假會幫佢報南豐間joyful english 既 english course, 比佢每日3個鐘咁講下英文... 好平咋, 3000蚊30堂, 每堂3.5hrs... 日日上. 佢收K1-P2 student.  大家有興趣都去睇下... 好過向屋企無所事事.   但係大家有冇聽過d間野呢?

我個女讀根德, 出名深..所以佢已經做緊小一做個d默書呀, 測驗呀咁... 中文默句子...eg. 紅花多好看.  我有得多玩具.
英文就每日串一字.. 數學就學緊雙單數..1-50, 加減數, 補加數.   
--- 2J 作品

JJ1122
你女k2呀?    

hhma,
係呀K2, 今年9月咪揀小學, 又比小學揀囉.
係呀, 聖文嘉深呀...
--- 2J 作品

JJ1122,

嘩!真係好平喎.你個女既phonics都係個度學架?? 請問幾多人一班呢??

Umi,
phonics 唔係呀.  phonics個到要P1先收呀...  我係group左4個小朋友搵Miss(HK 人) 上門教咋..  
個個summer course, 佢地就話around 6個小朋友一班...2個老師..一個外籍人仕, 一個ABC..一定係女Miss 咁話.  
--- 2J 作品

JJ1122
"聖文嘉", oic.  我之前都話呢間深.
甘你唔洗擔心啦.  就算唔好采一二輛都唔得, 第三輛肯定得.  因為好似我地d讀d淺既學校(幼稚園)實唔夠你地黎.  Don't worry... 我唸你一定覺得荃官d野好淺....   
我見我仔d同學, e+好似溫返以前d野架ja.  我地讀到死死吓.

你係咪麗城人呀?  
‹ 上一主題|下一主題