用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 默書低分,你子女會唔敢俾你知嗎?
樓主: IloveJJ
go

默書低分,你子女會唔敢俾你知嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-7 09:05
尋日我仔响學校hea,放學我叫佢唔好做功課啦!同我買餸、摺衫、洗菜…做家務啦!讀書係你現時既工作,你既 ...

事實就係咁。

而家D 父母太寵小朋友,未開口,已經送埋去,其他野又舖排好,任何野唔知得來不易。

狄志遠既講座話細個佢一直唔努力讀書。九有天去工廠等爸爸收工,知道父母工作辛苦,從此改變一生。

asweetmom 發表於 17-10-6 23:57
我想起有人說父母沒有100分就不要要求子女100分,那麼父母的各種謊言。。。。。。
...

呢句我覺得廢話來的,只係俾細路借口將返你軍。

當年有好出名公益廣告: 影星尤伯連納係著名煙鏟。係未期臨去前,拍左段獨白,勸人千祈唔好食煙。

我跟細路講,就係父母經歷過,知咁樣唔好同後果,先叫你唔好做。你仲細有機會改變!

我有講段廣告佢知!

retriever 發表於 17-10-8 08:32

well said

IloveJJ 發表於 17-10-8 11:17
贊成!你好直接噃!

為免誤會,留意:廢,指句說話,唔係引說話既人。

如果要百分百先可教訓人。相信世界上只有穌哥先有呢個資格。

retriever 發表於 17-10-8 12:55
為免誤會,留意:廢,指句說話,唔係引說話既人。

如果要百分百先可教訓人。相信世界上只有穌哥先有呢個 ...

佢出手焚城/水浸世界,千奇不要教訓人!好奇!稣哥哥有冇話不可講大話?

retriever 發表於 17-10-8 08:32

父母要求子女100分,你同要求不吸煙比?

唔係子女可以100分但選擇不做,同父母作對,子女「真的」係做唔到一百分。一班只有極少數間唔中一百分,其他人呢?

乜嘢會驅使人自殺,就係一個一個好嚴重的結果,了結無期,自己又沒能力解決,未來只見到黑暗,了無生趣。

asweetmom 發表於 17-10-7 00:10
學校是育人,不是育樹,讀書已經包括學做人。

你找找 Doray / Vandadm 等網友的發言看看,育人要 heart 的,不少老師只是「打好分工」,操練學生己交了功課。育人要揾第二D人做。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-8 16:04

父母要求子女100分,你同要求不吸煙比?

“父母沒有100分就不要要求子女100分”

這句話是這樣理解嗎?

shadeslayer 發表於 17-10-8 16:13
你找找 Doray / Vandadm 等網友的發言看看,育人要 heart 的,不少老師只是「打好分工」,操練學生己交了 ...

我不要求多的,老師如果做到打好份工我已經很感激了,事實是很多連工都做不好。

retriever 發表於 17-10-8 16:22

這句話是這樣理解嗎?

我也不明白這句話怎麼令你扯上了吸煙

brother4 發表於 17-10-7 01:20
育樹同肓人分别?

育樹沒有道德要求,也不用教樹如何和其他樹相處。

S-Kwok 發表於 17-10-7 16:39
若然子女/學生講大話,有父母、教師不教導他們應面對錯誤、坦白從寬嗎?
...

當然沒有,但結果如何呢?他們或早或遲,都會破戒。為甚麼呢?這才是我不明白的地方。所以我努力回想我是甚麼時候破戒的,又是為了甚麼破戒的。又問了大家,看看會否有更好的方法。但是大家似乎不願面對這個問題,只堅持孩子一定要誠實。

retriever 發表於 17-10-8 16:22

這句話是這樣理解嗎?

我是不同意「父母要求子女100分」和「吸煙」是合適的比喻。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

asweetmom 發表於 17-10-8 16:40
當然沒有,但結果如何呢?他們或早或遲,都會破戒。為甚麼呢?這才是我不明白的地方。所以我努力回想我是 ...

有無善意的大話這回事?

asweetmom 發表於 17-10-8 16:28
我不要求多的,老師如果做到打好份工我已經很感激了,事實是很多連工都做不好。
...

但如果「打好這分工」的定義是不包括育人呢?  我認為不育人,只看學術操練的,只是補習社,不是學校。並沒有打好學校老師這分工。

shadeslayer 發表於 17-10-8 18:36
我是不同意「父母要求子女100分」和「吸煙」是合適的比喻。

我不是用“吸煙”做比喻。

retriever 發表於 17-10-8 19:26

我不是用“吸煙”做比喻。

咁網友問父母要求100分,你引佢文,第一句就話廢話,跟著舉吸煙例子做乜?

asweetmom 發表於 17-10-8 16:40
當然沒有,但結果如何呢?他們或早或遲,都會破戒。為甚麼呢?這才是我不明白的地方。所以我努力回想我是 ...

我是針對教導問題,而且我針對的是勇於面對錯誤。

‹ 上一主題|下一主題