用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
樓主: 星星的後裔
go

你地有教理財概念嗎?   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 18-11-6 10:08
關於「珍惜」,我覺得人只會對有付出代價嘅野先會珍惜,如果每個月無條件定額俾零用錢(雖然限定數目),小 ...

同事中用你這種做法教出來的孩子往往只存錢不消費,自然也不浪費。

Elenalan 發表於 18-11-8 08:05
$50/week, 但佢甚少拎到呢個數,多數$20~30。因為要拎零用錢要用積點換,10個積點先換到$5。每日我會同佢r ...

和學業相關的為何不另設獎學金?

retriever 發表於 18-11-8 07:45
我係老餅。長輩講既其中一句入心:“由儉入奢易,由奢入儉難”,亦係客觀事實。不過呢種心境,一定好多女 ...

不用擔心,婚戀市場百花齊放,各有各的本領。

asweetmom 發表於 18-11-11 00:34
和學業相關的為何不另設獎學金?

佢唔使交學費,獎學金對佢冇意義。

asweetmom 發表於 18-11-11 00:41
不用擔心,婚戀市場百花齊放,各有各的本領。

婚戀市場?

如果好似婚姻介紹所咁,以結婚為終點線可能係睇“各有各本領”。

但長遠生活,從小慣養孩子並不是好事。

Elenalan 發表於 18-11-10 23:49
非常認同好玩嘅野要自己explore, 呢一代細路根本唔識玩,連玩都要人餵養。我地細個乜都可以玩一餐,例如爽 ...

你真有心。

其實唔止娛樂,學任何野而家多係PRE PACKAGED,唔會好似細個嗰陣,係要跟D 街坊哥哥FRIEND或偷師學,打兵兵波,摺紙飛機(有同學識摺組合機),紙加橡筋摺紙槍,有想像,有工藝,有社交,有協作。。。而家D 家長太求結果及效率。

對,我想搵返細個D 各類大陸製棋,但其他細佬可能嫌棄。就如你請人食山楂餅,佢哋嫌無公仔無包裝無閃閃令。

Elenalan 發表於 18-11-10 23:49
非常認同好玩嘅野要自己explore, 呢一代細路根本唔識玩,連玩都要人餵養。我地細個乜都可以玩一餐,例如爽 ...
Can’t agree more: 現在的小朋友唔識得玩,好似唔買玩具就唔知點玩咁,唉

理財概念,會唔會加少少生產力概念上去呢?

ABC-DAD 發表於 18-11-12 09:51
理財概念,會唔會加少少生產力概念上去呢?

我不太清楚你指的生產力是什麼,可否解釋一下你的意思。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

我教兒子理財是參考一本台灣的書「策略理財」,重點是
1。儲蓄
2。投資
3。風險管理

另一本是「窮爸爸,富爸爸」,不是用全本書,只挑選了一部份,例如你的財務收入 > 開銷, 就是你有財務自由, 可以考慮退休了。單靠工作收入,退休年齡延長了不少!跟我MBA教授所言,畢業開始考慮退休!

結果是他會儲蓄,或是我們替他將滿月的禮金,歷年利是銭,我有個Excel 跟佢交代,當然計埋利息。到金融風暴及海嘯的時間,他開始要求我幫他買股票,到21歲,我全部轉給他自己管理。

他會在小學開始做一些買賣,到中學開始網上買賣。大學才認真考慮自己的其他收入,我不詳細講了,是他的私密!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-12 14:11
1。儲蓄
2。投資

另外,我及CEO會教育他一些看法,例如貴買平用,cost per wear 的觀念,所以他購買慾不強,但是有高的要求。

另一個例子,當好多人學品嘗紅酒,但他會去硏究清酒及 single malt whisky。我奇怪問他點解?

他的答案是,當你要試極品江酒,價格好貴,自己出唔起,但清酒跟紅酒有個很大的不同,因為淸酒保鮮期好短,十二個月,最佳試用期是三個月內,不能久藏作升值,是以合理價錢高享受。

你會問極品或特別的 Whisky 都好貴,原來網上有一盤生意,就是有人買單桶回來,然後分成 tasting bottle,再轉買給用家。可以一百幾十元買到一些幾千元一瓶的 Whisky 來品嚐!

ANChan59 發表於 18-11-12 14:11
1。儲蓄
2。投資

想問下陳SIR, 幾歲讓呀仔買股票?

收入>支出 = 財務自由係永恆既。

不過爭論焦點係,以前果代係強調減支出。而家新一代係話支出唔駛慳,反而係增加收入既原動力。

ANChan59 發表於 18-11-12 14:25
另外,我及CEO會教育他一些看法,例如貴買平用,cost per wear 的觀念,所以他購買慾不強,但是有高的要求 ...

玩到咁大 。我睇完你個post有啟發,同佢地玩住定期存款收利息遊戲先。而家諗緊細節。

retriever 發表於 18-11-12 19:00
想問下陳SIR, 幾歲讓呀仔買股票?

收入>支出 = 財務自由係永恆既。

好似是6、7歲!

增加收入來源,是不想被份工綁死,而且份正職跟香港黃金歲月差天共地,我們成日都同班小朋友講要肯捱,要努力,但結果跟阿 Sam所講,邊有半斤八兩咁理想,事實是滚水碌豬腸!

ANChan59 發表於 18-11-12 19:20
好似是6、7歲!

增加收入來源,是不想被份工綁死,而且份正職跟香港黃金歲月差天共地,我們成日都同班小 ...

我指的是「非工作收入 」
> 開銷,投資或者生意收入,工作收入不可靠!

ANChan59 發表於 18-11-12 19:26
我指的是「非工作收入 」
> 開銷,投資或者生意收入,工作收入不可靠!
...

嘩,非工作收入>支出。

普羅百姓唔易做到。

Olympian 發表於 18-11-12 19:13
玩到咁大  。我睇完你個post有啟發,同佢地玩住定期存款收利息遊戲先。而家諗緊細節。
...

你可以同他們研究一下,當大市跌,入一手2800,或者大笨象,或者中電,起碼利率高過定期。順便講埋資產配置,多少現金,定期,股票等等,這才是理財。

ANChan59 發表於 18-11-12 19:38
你可以同他們研究一下,當大市跌,入一手2800,或者大笨象,或者中電,起碼利率高過定期。順便講埋資產配 ...

我都唔識喎 。仔數學又唔好。佢明左咩叫利息先啦!
‹ 上一主題|下一主題