用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網排位表-心急既過黎吹下水啦
樓主: iloveyoub4
go

48網排位表-心急既過黎吹下水啦 [複製鏈接]

Re: 48網排位表-心急既過黎吹下水啦

hoganmama

您是今年 or 出年 ?

(乙)
1. 德田兆強
2. 聖愛德華
3. 陳呂重德
4. 聖若翰天主教
5. ….

點解咁奇, "派唔到兆強, 就去新舊兆強, 基顯, 基法叩門"

萬一真係派唔到兆強, 理應派左去  2) 聖愛德華 ( e 個都危少少, 都有人鐘意放它做一, but 仍然有機)
3. 陳呂重德
4. 聖若翰天主教

why 會諗 "派唔到兆強, 就去新舊兆強, 基顯, 基法叩門"

您唔選佢點會咁易比您叩門. 200 人 爭 10 個 位 , 談何容易.

我諗我會咁排

甲:1.聖公會德田李兆強小學
  2.blank
      3.blank

乙:1聖公會德田李兆強小學
  2藍田循道衛理小學
  3聖公會李兆強小學
  4路德會聖馬太學校(秀茂坪)
  5聖愛德華天主教小學

但如果好既學校排曬係前面既話,好似唔多覺ok wor,通常一係派第1志願,一係就十幾志願架wor

working

死啦,我同hoganmama既排位差不多wor,等我睇清楚個問題係邊先

working 寫道:
hoganmama

您是今年 or 出年 ?

(乙)
1. 德田兆強
2. 聖愛德華
3. 陳呂重德
4. 聖若翰天主教
5. ….

點解咁奇, "派唔到兆強, 就去新舊兆強, 基顯, 基法叩門"

萬一真係派唔到兆強, 理應派左去  2) 聖愛德華 ( e 個都危少少, 都有人鐘意放它做一, but 仍然有機)
3. 陳呂重德
4. 聖若翰天主教

why 會諗 "派唔到兆強, 就去新舊兆強, 基顯, 基法叩門"

您唔選佢點會咁易比您叩門. 200 人 爭 10 個 位 , 談何容易.

今年定出年?   咪07年小一lor

我鍾情於兆強ma, 但我又like基顯基法wor(真係花心) , 所以我點都要盡d棉力去考下, 唔得gei, 陳呂重德, 聖愛德華, 聖約翰我都ok gei

hoganmama

係lor, 所以乙部2, 3, 4志願係咪應該唔好排d多人選gei學校lor
iloveyoub4 寫道:
我諗我會咁排

甲:1.聖公會德田李兆強小學
  2.blank
      3.blank

乙:1聖公會德田李兆強小學
  2藍田循道衛理小學
  3聖公會李兆強小學
  4路德會聖馬太學校(秀茂坪)
  5聖愛德華天主教小學

但如果好既學校排曬係前面既話,好似唔多覺ok wor,通常一係派第1志願,一係就十幾志願架wor

iloveyoub4

您的第一萬一唔中. 基本上第二唔會有位比您.

兩間都係受歡迎學校.

您的選法好危. 快d 問多d 有經驗人士. 應該您會改變.

working

我就係咁諗呀,聽d媽咪講一係中第1志願,一係派到十幾志願囉,唔通要將好果d放係中間??

working 寫道:
iloveyoub4

您的第一萬一唔中. 基本上第二唔會有位比您.

兩間都係受歡迎學校.

您的選法好危. 快d 問多d 有經驗人士. 應該您會改變.

hoganmama

"我鍾情於兆強ma, 但我又like基顯基法wor(真係花心)  "

oic. 即是 兆強 第一. 放棄基顯基法. 因為兩者不能共全.

而第二志願:   "陳呂重德, 聖愛德華, 聖約翰我都ok gei "

不過可能 聖愛德華不能排二位. 危左dd. 但仍然有機.

您個選法都好正常 .  只是考慮 邊間放 二

iloveyoub4

簡單來說, 您選左 一線學校.  第二志願已經唔可以再選一線學校. 您咁做 = 比人家多d 機會 loh.

一線 果d學位係唔會再有位比您在第二志願抽中嫁啦.

您現在明白why 有人會 中頭 3志願. 又有人會去左 10 幾 20幾.

聖愛德華唔排得第二ar, 咁… 陳呂重德, 聖約翰lor :cry:

舊基顯如何?

hoganmama

咁又唔係嫁. 睇您有幾搏. 願睹服輸.  參考下d數據先啦.
可能有好多人重複選d 1 線 學校. 您就有機loh.

聖愛德華都唔差. 真係要睇您.  

預祝各位成功.

我同hoganmama見解基本上系一樣嘅,因為我地系同一個鼻孔(學校)出氣。唸第二志願重難過第一志願,真糸不容有失。

hoganmama

舊基顯 都不錯. 可參考教統局的  1999, 2000 報告. 兩間基顯不錯.

新的當然受歡迎多d. (校舍大) 舊的都唔差.

放它做第二 好過 放 陳呂.  而機會又大過放 聖愛

諗諗佢.

舊基法/舊聖約翰又点睇?
working 寫道:
hoganmama

舊基顯 都不錯. 可參考教統局的  1999, 2000 報告. 兩間基顯不錯.

新的當然受歡迎多d. (校舍大) 舊的都唔差.

放它做第二 好過 放 陳呂.  而機會又大過放 聖愛

諗諗佢.

working

多謝你既高見    ,我就係成日諗呢個問題囉,我真係好小聽到有人係第2-6志願得囉,應該係你講既point啦

working 寫道:
iloveyoub4

簡單來說, 您選左 一線學校.  第二志願已經唔可以再選一線學校. 您咁做 = 比人家多d 機會 loh.

一線 果d學位係唔會再有位比您在第二志願抽中嫁啦.

您現在明白why 有人會 中頭 3志願. 又有人會去左 10 幾 20幾.

我費事煩. 也不敢搏.

我自行油塘基顯15分中左了.

雖然鐘情藍循. 不過數據顯示不太樂觀.

本來打算統一也堅持 ,唔得叩門. 起碼有機. 幸好現在不用煩.

其實我都有作出取捨       , 無奈小女子都係穩陳派.

加上見教統局的視學報告 基顯上午校. (即現在的新基顯) band 1 學生 有 50%.  於是放心. 而且校長又係進取人士.
小二國語又話加入了漢語x音 , cd, 書本.....

個視學報告又話老師很用心教. .....

於是捨棄心頭好.  

hoganmama

都ok架,但我會放中間囉

hoganmama 寫道:
舊基顯如何?

working

多謝曬先,我諗攪呢份表都有排諗呀

working 寫道:
hoganmama

咁又唔係嫁. 睇您有幾搏. 願睹服輸.  參考下d數據先啦.
可能有好多人重複選d 1 線 學校. 您就有機loh.

聖愛德華都唔差. 真係要睇您.  

預祝各位成功.

working

新基顯好多人撰呢
‹ 上一主題|下一主題