用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘基華小學-家長站
樓主: LEON
go

九龍塘基華小學-家長站 [複製鏈接]

Re: 九龍塘基華小學-家長站

KiuKiu媽媽 寫道:
angelymama,
物一年級新生唔可以著旧校服呀, 因為我見同班同學仔都著, 所以我先會問下睇下有無得借囉, 唔緊要啦, 希望這幾毎星期天氣變化不大啦!

我都有諗過好唔好同老師講, 我個囡無講呀, 唉...等我找個機會再與老師講先得, 請問11月19日系咪有英文科家長會呀, 確定左系果日未呀??

因為D先生係同小朋友一齊食飯, 所以應該即時話比先生知, 我都聽阿女講,有同學碗湯有頭髮, 都話左比先生知。

19/11 我都記得係有英文科家長會, 到之前時會有通告。19/11仲係家長教師會大會, 要選新一屆委員, 所以記得要黎啦!  如果邊位家長有興趣參選, 而家都仲可以報名。

我想問在測驗時是否放早?定照返舊時間放學?thx

angelymama,
唔該哂, 我會同個囡講下架啦!
原來會如期進行, 我重諗住唔開我就去旅行呢...hehe

numen
我打電話去問, 校務處話測驗就跟時間表其他系系正常上課架, 唔系放早!!

________________ KiuKiu媽媽

KiuKiu媽媽 thx~

10月28日便服日的照片已經上網, 各位可以去看一看。

另04/05升中資料亦可在學校網址看到。

基華便服日

啊!好耐冇留言啦!大家之前必定忙住幫寶貝溫書呀! :

測驗成績出了,大家滿意嗎? 我仔仔測驗成績令我滿意,話晒小一第一次測驗嘛,但佢有d地方好粗心大意,例如會漏做題目…

想問:校方學期尾會唔會俾返d卷家長keep record?

呢2日早上好凍,知唔知幾時有冬季校服呢? 好心急呀:我驚下個星期五去旅行要著短褲呀!

呢個SAT你地會出現嗎?

原來有相睇呀, 等我快D上去望下先!

我囡囡話今個星期五會派冬季校服喎, 我這兩天都同佢加左件風褸淺藍色的, 我都知唔合規格, 但因等車時好大風都幾凍下, 唔理咁多我都知可能學校會話, 但為了健康著想都無計, 囡囡重話梁主任系集队時叫學生唔好著去街衫返學, 同唔好著長襪, 我都唔理咁多呀, 咁凍又大風, 著住夏季運動服, 隻腳仔系咁比風吹, 個囡個氣管又弱, 又未派冬季校服, 我都唔想咁著返學, 但真系無辦法囉, 我都同囡囡講若老師問, 您就話因為好凍好大風, 媽媽驚我凍親所以幫佢加件風褸, 若老師
投訴我都會咁講囉, 希望老師們明白啦!

剛剛測完驗, 英文科都重未派呀, 我都唔樂觀, 但其他科就滿意呀, 下星期又開始默書評估, 真系温少一陣都唔得呢!

星期六我會出現呀, 但會晏小小囉, 因為要同個囡去上堂先!

Hi , KiuKiu媽媽 / 各位基華家長,

小兒將於 06-07 讀小一, 本人對基華 及九龍塘官小都
非常有興趣, 請問各位基華家長點睇此兩間學校 ?
會否教學形式一樣 ? 學術 及 課外活動 此兩間學校
是否都在互相比較呢 ? 謝 !!

九龍塘官小   good

KiuKiu媽媽,
好失望呀!今日只係派左冬季運動服咋! :evil: 希望下星期唔好凍啦!

咩話派左運動服咋, 點算呀, 咁個囡咪要日日都著運動服囉, 下星期得17度咋, 點算啦, 今日個囡都開始作病呢, 好似又冷親啦, 我已經同佢著多件風褸都頂唔住, 可能腳仔凍親呢!

KiuKiu媽媽,
問過校方話今個星期可以日日著運動服頂住先! 好過冇啦!

這兩日都上唔到bk呀....

我星期六都問左老師話可以著運動服頂住先, 因為真系幾凍下, 朝早等車我重同個囡帶頸巾, 因為佢氣管弱, 唔想佢凍到氣管呀!
‹ 上一主題|下一主題