用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 小二插班
go

小二插班 [複製鏈接]

有幸通過筆試進入2nd round, 613小朋友要面試同家長要見校長,想請教各位知唔知會考小朋友咩同問家長咩?謝謝!

1    0    0    0

回覆:buzzrabbit 的帖子

我小朋友插p.3都入到2nd in, 都是13/6 ,你是幾点見,不知大約會選幾多位見!!

回覆:小二插班

我地三點。係咪唔知幾多個位同有幾多人2nd in. 有無有經驗媽咪或者charlotte mom可以分享下?因為拜讀左你好多post, 希望可以做足準備

醒目開學勳章 王國長老

唔好講拜讀咁客氣啦, 攪到我鬼咁唔好意思

我知會有oral, 考普通話就一定, 見家長, 大概係傾下睇下家長了唔了解學校啦, 有d人真係唔知架, 人地話插咪試下lor果種

我都無考過插班呀, 我只知咁多咋

Tks charlotte mom! 唔知普通話口試係傾計定要形容下圖畫之類?知唔知有幾多個位呀。十萬個唔該!

醒目開學勳章 王國長老

幾多個位, 當然視乎幾多人退學啦, 睇返校務報告(學校網頁有), 近年都係TOTAL全校十幾個, 即我當每級2,3個啦(通常高年級會多D, 因為有D決定去國際學校或出國)

Tks a lot charlotte mum

回覆:buzzrabbit 的帖子

上星期見完2nd in, 你們見成点?很期待明天能收到取錄信!

想請問插班通常幾時報名?

醒目開學勳章 王國長老

回復 Charlotte_mom 的帖子

唔該晒.

成日聽到'港大"的好好口碑,請問插班是否好難 ?

回覆 buzzrabbit 的帖子

你好, 我想請教一下你, 插班家長既INTERVIEW 同ORAL, 係傾D咩, 同埋考D咩, 想有兩手準備!!麻煩哂

回覆:vans519 的帖子

小朋友自己入房,用普通話英文讀一段字,老師問簡單問題,如平時同屋企人去邊,鍾意做咩。之後同父母一齊見校長,都係問點解轉校,對學校小朋友有咩期望,校長會問小朋友如果識唔到新朋友會點?鐘意呢間學校嗎

‹ 上一主題|下一主題