用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑自閉 學校留難拒收
樓主: 毅媽咪
go

懷疑自閉 學校留難拒收 [複製鏈接]

Re: 懷疑自閉 學校留難拒收

Dear sjmama,
I fully understand your pain.  If you feel unhappy, just come here to tell us.  We are ready to listen to you.

Please check PM.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Dear sjmama,
We all support you here!

when I first got to know the problem of my boy, I was so lost and painful everyday. Through my colleague, with God's arrangement,one mother in the church who have two A children called me at that time to comfort me and sent me her home training pictures to me. From her, I learnt a lot about love, patience... Her effort and hardworking and especially the positive view on her boys enlightened me a lot. If you want to share with her. I can PM her contact to you.

ADD OIL..!

Dear sjmama

Although we can't do much for you, just bear in mind, we are here to listen to you, to share with you, to support you and to witness your love to your kids ...

每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Dear mjmama,  
Although I don't know who u are, but I will support u whatever u do.
And in my case , I have one AF boy and one low EQ girl, and I need to solve so many problems, but I still happy to have both babies, hope all of us be strong enough to cope with the problems.   

非常感謝各位的支持!

要加油的是我的兩個孩子,他們還有漫長的路要走,做父母的也只能在有生之年盡力照顧!

只能懇求天父繼續看顧他們......

但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

Dear friends,

你們真的不用太悲觀,明天是會更好的。

我兒今年16歲,自閉傾向,智力也弱,我在上次彭福公園的聚會見過部分你們的孩子,我覺得我兒幼時的情況比你們的都差,但我兒現在的自理能力相當好,和普通teenagers差不多,我並不用怎樣費心照顧他。他現在讀中四,成績雖很差,但很勤力,在能力範圍內的事都做得很好,品行亦佳,老師都疼他。我打算明年或後年讓他入技能訓練中心接受職業訓練,因這些中心可以安排工作,我相信他絕對可以勝任普通技能的工作,當然我早已放棄望子成龍的想法,但做個普通人也沒有什麼不妥啊!

通常這些自閉傾向的孩子,幼時極難揍,很多行為問題,整天被學校投訴,但過了十歲都會定下來,這是眼見的一般情況。所以,各位現在的日子無疑很難捱,但相信我,這是會過去的,那時你們會為自己的靭力自豪。

我不久前看了「我的馬拉松」,原以為會哭不停,但意外的是只有少少眼濕而已,不是戲不感人,而是我覺得自己已經放低了。

sjmama, 我很同情你現在的情況,也感同身受,但努力吧!你看我現在也不錯哩!

我朋友有個嚴重弱智兼弱能的孩子,行動不便,失聰,現時17歲只有歲半智力,我朋友發揮無比的毅力去照顧這孩子,比起她,我自愧不如,而且覺得我兒的情況簡直是碎料!這朋友是我兒子的游泳教練,也是個出名的傷殘運動員教練,她的孩子發掘了她在這領域的潛能,所以這不能不說是神的主意。

Dear 思佳媽咪,
Totally agree with you.  Normal children are easy to look after before P.6.  However, some of them may get a lot of behavioural problems once they go to secondary school.  They get rebellious then.  Our kids are more obedient.  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

思佳媽咪 ,

看完你的留言,就像飲了清泉一樣,心裡非常舒服

你講得好,做個普通人也沒有什麼不妥啊

唔好話你 已放棄望子成龍的想法啦,你教導到你的兒子品行佳, 勤奮,有自理能力, 有正確的價值觀,安排佢學技能謀生, 將你兒子的才能發揮到最好, 將來踏踏實實地做好自己在社會的崗位, 其實已是一個成功的好媽咪.    

我想其他媽咪看完你的留言,都會有一些啟發的.

Agree with Wewangwang' opinion.       

簽名被屏蔽

好多謝各媽媽的故事!!!其實每當我囡囡無啦啦摟計時(佢仍未識好表達自己及說話), 每次我都好勞氣想"點解我的女兒咁難攪嫁", 我自己不停的心呼吸放鬆自己, 叫自己比多d耐性去教女兒. 但有時都總會控制唔到自己, 可是當我睇到各媽媽的故事後總會比到一些鼓勵我, 叫我努力及再比耐性去教阿女.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小艾比,

俾啲耐性啦!你實掂既!嗰陣我都好似你咁,我仔成日扭又响街度突然發難瞓地(明明呢頭笑哈哈無乜嘢,第二秒突然間發癲咁搵位瞓地扮跌然後發癲咁喊),仲要好似我虐待佢咁,搞到成街成車人都話我,我同個仔受盡白眼又被人千夫所指,之後個仔又被踼出校(幼稚園咋,收通知嗰日正是我生日前一日)...嗰陣,我都留唔少眼淚,覺得好委屈,明明好俾心機教養個仔,明明好俾心機學做個好媽咪,點解個仔都係咁,出面啲人點解又咁多管閒事走嚟誤會我唔教個仔/對個仔太惡?! 但係嗰刻我就算眼淺咁易傷心,我都會同自己講,個仔係自己既,人地話我衰唔緊要,個仔仲咁細,我地係仲有機會去教去改變佢!初初成日諗佢幾時至好番,一諗自己又會唔開心,但到佢不知不覺間又變好咗,無再响街癲俾我地睇,諗番又會覺得自己同囝囝又順利過到一關~! 你都唔好咁氣餒呀!你同囡囡都係一齊作戰緊架!大家一齊努力啦!
小艾比 寫道:
好多謝各媽媽的故事!!!其實每當我囡囡無啦啦摟計時(佢仍未識好表達自己及說話), 每次我都好勞氣想"點解我的女兒咁難攪嫁", 我自己不停的心呼吸放鬆自己, 叫自己比多d耐性去教女兒. 但有時都總會控制唔到自己, 可是當我睇到各媽媽的故事後總會比到一些鼓勵我, 叫我努力及再比耐性去教阿女.

思佳媽咪:

謝謝你的安慰!但願小兒將來能像令公子!

上次在漁民的聚會,我也見過與小兒同齡的幾個孩子,他們都是high-functioning, 能力要比小兒好多。小兒現在的語言發展嚴重遲緩,再加上輕度弱智,將來的情況實在難以樂觀。

不知你們是否記得多年前有個自閉症的孩子叫虞文翰,因走失而誤過羅湖,結果人間蒸發......從前沒有孩子,我還想怎麼家人如此大意;如今自己的孩子是自閉症,我就非常明白虞媽媽的哀愁--孩子真的可以忽然受了不知什麼刺激,而突然跑開(你們可以想像,兩個孩子在街上突然向不同的方向奔跑,我們在後面追趕的情況)......現在孩子年齡還小,我們還有可能追到,當孩子年紀大了,我們又老了,只怕類似的情況也會發生......小兒的語言表達能力又有限......

我連小女的情況也不敢樂觀,雖說她現在算是高功能;但小兒最初被評估時,也說他是高功能;可是兩年來盡管有各種各樣的訓練,到現在卻變成輕中度自閉,加輕度弱智--我不敢說小女不會有這種情況!

我沒有什麼特殊的能力,只有做母親的愛,但願可以保護孩子一生......
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

我個仔仔當年都試過遇到咁的情形,不過後尾得社工幫助入讀兼收位的全日制幼兒園,兩年幾之後,我覺得佢應該係得益不少,大有進步。
  我諗妳都可以試下。
Thomas, 囝囝, 1999年8月出世

sjmama,

你掂架!俾多啲信心自己亦俾多啲信心和愛俾你對仔女...雖則評估出嚟既結果係咁,但我地千祈唔好睇小我地自己既小朋友既能力,醫生都有話啦,有時小朋友既能力係我地估唔到...呢一刻我地又點知佢地一啲都唔叻呢?我明白到當人地話我地個仔點跟唔上同鹷小朋友時,我地會極度難受同難過,但係小朋友都仲未放棄/氣餒,我地作為佢地父母又怎能放棄?佢地考唔到第一名,唔緊要,講嘢唔叻,亦唔緊要,我覺得我地依家可以做既就係好好養育同教導佢地,至少令佢地大個咗都可以照顧到自己.

我記得有個傳道人(葉陳淑淑醫生),佢囝囝都係有自閉症架,到五歲至開聲第一次叫佢聲'媽媽',身為醫生既佢,佢亦喊過傷心過,亦埋怨神點解個仔會係咁.但係佢都捱過,依家,佢囝囝已經成人,亦有自己既事業(响屋企幫人地公司寫program),至少,佢可以過正常而又平凡既生活,呢樣,我諗係每個父母都會覺得安慰.

點都好...唔好同其他小朋友比較,咁比嚟比去,只會打擊你同你對仔女既自信心,人地還人地,我地還我地,大家既成長學習背景都唔同,點可以單憑嗰個小朋友叻乜嘢,而斷定自己小朋友唔叻呢~???咁樣,對你同小朋友都好唔公平.有時我奶奶(佢唔信我個仔有事)同男家嗰邊都會將我個仔同其他男孫比較,乜都係人地個仔點好,乜都話我個仔點差,所以依家我都唔主動去番男家食飯,始終小朋友聽得明,我唔想佢明明唔係都變成係...我唔識講,但希望你明白我意思!

總之,俾心機開開心心咁養大佢地啦!有時你諗番佢地好嗰方面或者攬你鍚你嗰陣,嗰啲已經係一種最大既安慰!至少我地既自閉兒係乖而又愛父母既孩子!你所付出既一切,佢地係感受到架! 大家一齊努力啦!
sjmama 寫道:
思佳媽咪:

謝謝你的安慰!但願小兒將來能像令公子!

上次在漁民的聚會,我也見過與小兒同齡的幾個孩子,他們都是high-functioning, 能力要比小兒好多。小兒現在的語言發展嚴重遲緩,再加上輕度弱智,將來的情況實在難以樂觀。

不知你們是否記得多年前有個自閉症的孩子叫虞文翰,因走失而誤過羅湖,結果人間蒸發......從前沒有孩子,我還想怎麼家人如此大意;如今自己的孩子是自閉症,我就非常明白虞媽媽的哀愁--孩子真的可以忽然受了不知什麼刺激,而突然跑開(你們可以想像,兩個孩子在街上突然向不同的方向奔跑,我們在後面追趕的情況)......現在孩子年齡還小,我們還有可能追到,當孩子年紀大了,我們又老了,只怕類似的情況也會發生......小兒的語言表達能力又有限......

我連小女的情況也不敢樂觀,雖說她現在算是高功能;但小兒最初被評估時,也說他是高功能;可是兩年來盡管有各種各樣的訓練,到現在卻變成輕中度自閉,加輕度弱智--我不敢說小女不會有這種情況!

我沒有什麼特殊的能力,只有做母親的愛,但願可以保護孩子一生......

Dear Bandband,
Although you are very young, you are very 識霖, 你
好惦o架,....

Dear Sjmama,
Don't get too upset.  Come here to talk to us.   

樣細啫,其實我都幾大年紀架喇...     

其實好多媽咪都講得啱架!千祈唔好當自己小朋友真係自閉/有問題,視佢地為正常一般小朋友咁看待同教養,俾佢地試多啲新事物,面對多啲困難,我覺得咁樣佢地反而學到多啲嘢!我呢排都開始日日放學帶顯霖去圖書館睇書,之前我咪話佢响圖書館唔係睇書係玩書既,呢幾次我都係由得佢自己反書,反多幾反,佢又睇到我响度睇書(都係兒童圖書),我仲專登扮到好入神,本書好精彩好好睇咁,依家佢都開始認真睇啲書,噚日同前日佢仲攞住本百科全書睇咗好耐,又開始係咁問我問題,呢啲都係我預料之外~!我覺得呢啲已經係成果囉!之前我幫囝囝搵學琴地方,嗰陣我都因為囝囝既問題而擔心一般老師教唔到佢,驚個仔會反斗唔聽老師教,但佢依家學咗四堂,進度唔錯,至少佢都彈到一兩首歌仔(單手彈),呢啲都係我預料之外,所以我更加肯定,我地啲小朋友仲有好多嘢同能力係我地未知亦未能預料架~!!!俾啲信心佢地啦!開心又一日,唔開心又一日,我會揀開開心心咁去養大顯霖既!
mrsphcheung 寫道:
Dear Bandband,
Although you are very young, you are very 識霖, 你
好惦o架,....

Dear Sjmama,
Don't get too upset.  Come here to talk to us.   

我記得有個傳道人(葉陳淑淑醫生),佢囝囝都係有自閉症架,到五歲至開聲第一次叫佢聲'媽媽'.......

葉陳淑淑的兒子是十歲才第一次叫媽媽,後來他還完成了大學課程……

小兒現在的語言發展嚴重遲緩,再加上輕度弱智......

sjmama, 我兒現時的語言能力也是四五歲左右,非語言能力屬低下智能,近乎輕度弱智,只有記憶力較優勝,他的自理能力也很好呀,你真的不要太悲觀。

思佳媽咪,

唔該哂你幫我更正!我太耐無聽番佢餅錄音帶,所以都唔太記得佢囝囝幾時至開聲叫媽咪,只係記得係好大個至開聲講嘢.  
思佳媽咪 寫道:
[quote]我記得有個傳道人(葉陳淑淑醫生),佢囝囝都係有自閉症架,到五歲至開聲第一次叫佢聲'媽媽'.......

葉陳淑淑的兒子是十歲才第一次叫媽媽,後來他還完成了大學課程……
[/quote]

SJMAMA﹐

我留下的看更十歲先講野﹐現在好人一個。與S 位的小孩比較﹐相信你孩子的狀況好好多﹐有時都是要看同邊個比。

一起努力>

‹ 上一主題|下一主題