用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小兒8月10日開始返S位啦, 好開心
樓主: 我係女仔
go

小兒8月10日開始返S位啦, 好開心 [複製鏈接]

第二日就坐校車!可以番全日拿?咁快?
我果間中心,問左可否快啲安排番學坐校車,因為我地遠。但老師話等番到全日先比坐校車。因知我急,咁佢話盡量希望番一星期可以適應比全日呢。

我囡囡都返左2日學, 今日開始留係學校食埋飯先走, 唔知幾時要返全日...不過老師話佢識應得好好..無乜情緒, 只係送返學要同daddy 分手時有少少喊...

加油呀!

咁都幾好喎

係呀,都要考慮一下食物要容易食又吾可以整dirty d 地方,我地通常食提子包同火腿三文治。第2要考慮架巴士如果係冇冷氣要開窗就吾得啦,會入風架。

因為我聽你話要好早食早餐,學校又冇早餐,有時太早,未必食得落,又要趕時間出門口,所以建議可以在巴士食。

否則,如果你小朋友可以早上一杯奶,而學校10:00又有茶點,睇吓佢可吾可以啦。

祝順利!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-11 18:33 發表
Capricorn2521,
我仔可以完全安坐巴士/交通工具,佢會睇街外既巴士,仲會問好多野,好好奇(但成日重覆).我係擔心巴士上食野,唔係咁好....不過,初時番學都要自己帶,等正式上全日先有校車坐....所以,我都會試下MTR或巴士. ...

本來飲奶係個好選擇,不過7點幾飲完,應該好快餓(學校無茶點,等午餐).
我仲有個問題,就係暑假已經同仔介左奶樽,佢唔係好肯用杯飲奶了,有時幾啖,有時2安,頂多3安....我可能又要比番奶樽佢?真煩!
佢唔食包可以成個鐘都食唔到一片,我會再諗諗計.....或者煮粥/面餵佢(要爛D)希望可以快小小食完啦!
呢個仔唔LIKE食野,要食時又好慢,已經搞到我頭大晒!
Capricorn多謝你既意見呀!

不用客氣!我都係過來人,煩過相同嘅問題。(我個仔都吾like食野) ..... 其實我個頭都比3年前大咗好多....

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-12 12:49 發表
本來飲奶係個好選擇,不過7點幾飲完,應該好快餓(學校無茶點,等午餐).
我仲有個問題,就係暑假已經同仔介左奶樽,佢唔係好肯用杯飲奶了,有時幾啖,有時2安,頂多3安....我可能又要比番奶樽佢?真煩!
佢唔食包可以成個鐘都食 ...

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-12 02:48 發表
第二日就坐校車!可以番全日拿?咁快?
我果間中心,問左可否快啲安排番學坐校車,因為我地遠。但老師話等番到全日先比坐校車。因知我急,咁佢話盡量希望番一星期可以適應比全日呢。 ...

第3個星期先番全日,
頭兩星期吃完午飯放學,中心都有安排校車服務
頭兩星期主要適應上堂流程,同評估
第4日仔仔習慣0左番中心吃早餐
無發脾氣,都肯刷牙
點解你仔仔間中心無早餐食,全
日班唔係多數有早餐食??我以為間間s位一樣
仲要0甘早上車都幾辛苦

仔仔都返左三日學啦, 評估雙週返半日兩個星期, 但我比埋佢下午暫托到5點, 佢無哭過, 老師話佢好開心, 裏面個個老師都好友善, 好鍚仔仔... 老師仲評估到佢識1-50, A-Z添, 呵呵為一樣野唔好就係裏面比較涼快, 真係要著多件衫..
仔仔放學仲同老師玩得好開心呀

我係女仔!
你話番半日,下午暫託?即係同一間學校?
apple~y!
你係話頭2星期番半日,仲有校車接放學送番屋企咁正?
我個間真係無早餐,之前講開時,主任話佢地只有奶.跟住星期一開學禮參觀時,個餐單真係得飲品,奶,美錄...等等.
有LUNCH & 茶點!
無早餐真的唔知點安排亞仔響屋企可以食得快D....而家暑假響屋企既早餐,搞一粒鐘....只係半件三明治=一片方包+蛋或芝士或火退...總之唔係多!只係輕食咋! 你話吏唔吏!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-13 00:25 發表
我係女仔!
apple~y!
我個間真係無早餐,之前講開時,主任話佢地只有奶.跟住星期一開學禮參觀時,個餐單真係得飲品,奶,美錄...等 ...

係呀, 暫托都係同一個老師睇住佢

原帖由 我係女仔 於 11-8-12 21:55 發表
仔仔都返左三日學啦, 評估雙週返半日兩個星期, 但我比埋佢下午暫托到5點, 佢無哭過, 老師話佢好開心, 裏面個個老師都好友善, 好鍚仔仔... 老師仲評估到佢識1-50, A-Z添, 呵呵為一樣野唔好就係裏面比較涼快, 真係要著 ...

你係咪協康會呀
我都係呀,一樣都係評估雙週返半日兩個星期
你仔仔都幾叻呀!!老師話做完評估先同我詳細傾傾
不過大約捉摸到呀仔性格,都係被動,慢半拍

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-13 00:25 發表
我係女仔!
apple~y!
我個間真係無早餐,之前講開時,主任話佢地只有奶.跟住星期一開學禮參觀時,個餐單真係得飲品,奶,美錄...等 ...

係呀呢兩星期都有校車
12:50下車啦,不過唔同之前幼稚園0甘好去到屋企樓下,要跟番中心指定站下車,行10分鍾番到屋企
其實你呀仔0甘早上車
可唔可同跟車嬸嬸講,係校車食小小包包,半個包都好
好似我呀仔8:20上車,大約8:45到中心
如果你呀仔7:45上車,要坐約1小時先到中心
應該有足夠時間係車上食半個包
就快殺到埋身,難免大戰一場
大家加油呀!!

apple~y
"就快殺到埋身,難免大戰一場"好鐘意你呢句! 要我仔目已食響學校大圍一齊佢就會跟,如果響屋企或要自己搞....睇怕.....
我仔架校車好似可以響屋企樓下,呵呵
我係女仔,
咁奇怪既,暫託都係同一間.咁即係可以留響學校全日架啦....仲要當暫託?
我就唔洗番工,但遠,如果初頭最好可以食埋午飯先放學.HEHE

我個仔都係頭兩個星期評估返半日,都有午飯同早餐,不過校巴暫時坐返家那一程,星期一就試埋返學那程,見佢識應得好又有d唔捨得佢咁囉。

識應得好,你先無咁擔心呀!傻! ^_^

原帖由 apple~y 於 11-8-13 10:59 發表

你係咪協康會呀
我都係呀,一樣都係評估雙週返半日兩個星期
你仔仔都幾叻呀!!老師話做完評估先同我詳細傾傾
不過大約捉摸到呀仔性格,都係被動,慢半拍 ...

因為呢段時間無咩小朋友暫托到5點, 所以老師可以同我詳細傾, 正式返學我諗唔得架啦, 個個都要詳細傾咪好唔點, 我22號都答校車放學啦, 我諗都係係電話傾一陣
我返學而家答校車係9點10分上車
你地成架車返到學校幾點呀?

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-13 12:32 發表
apple~y
"就快殺到埋身,難免大戰一場"好鐘意你呢句! 要我仔目已食響學校大圍一齊佢就會跟,如果響屋企或要自己搞....睇怕.....
我仔架校車好似可以響屋企樓下,呵呵
我係女仔,
咁奇怪既,暫託都係同一間.咁即係可以留響 ...

學校話評估雙周係政府定左個喎, 所以得半日,所有小朋友都要跟足架啦,  但佢地話可以暫托啦麻
我頭一日就佢佢全日架啦

哦,原來係咁。
你係咪想話8點10上車?
我果間話7:45上車,預計8:45到校,即飲杯野,無早餐,盡快上堂。
可能我呢間係分批番學,舊生番先,新生就隔幾日番一個(我仔果班係咁),所以無你地既乜乜雙週吧!?
另外,我呢間話無暫託位。

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-15 21:06 發表
哦,原來係咁。
你係咪想話8點10上車?
我果間話7:45上車,預計8:45到校,即飲杯野,無早餐,盡快上堂。
可能我呢間係分批番學,舊生番先,新生就隔幾日番一個(我仔果班係咁),所以無你地既乜乜雙週吧!?
另外,我呢間話無暫託位。 ...

係9點10分呀, 9點15分到中心, 不過如果行要4個字呀, 因為有條斜路, 都幾辛苦下, 仲要無得啫頭

原帖由 我係女仔 於 11-8-15 00:56 發表

因為呢段時間無咩小朋友暫托到5點, 所以老師可以同我詳細傾, 正式返學我諗唔得架啦, 個個都要詳細傾咪好唔點, 我22號都答校車放學啦, 我諗都係係電話傾一陣
我返學而家答校車係9點10分上車
你地成架車返到學校幾點 ...

我仔8:20分上車,約8:45分到中心
跟住食早餐,呢排我同呀仔等校車時
都有另一個小朋友上車,日日見個工人姐姐都跟埋上車番學,唔知點解呢??
‹ 上一主題|下一主題