用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 ...
樓主: 燁燁媽
go

因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 [複製鏈接]

charlotte,

我個仔同你細佬都係咁上下呀...而家都唔係好識剪野,  扭毛巾又扭唔到, 用哂反方向做...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-11 11:01 發表
算啦, 我仔夠由細SPEECH DELAY, GLOBAL DELAY, 小肌肉唔得, 扁平足, 口肌問題, 跟住大遠視+散光, 聽LOW PITCH梗梗PASS, 色盲, 集中力, ADHD...
我都慣了
有時覺得, 越去做評估就越多FINDINGS, 講真, 齋睇表面邊見到 ...

好呀, 你俾d資料我呀, 如果你唔介意俾埋個價錢我, 等我有個預算呀, thx~~~

原帖由 燁燁媽 於 11-3-11 10:53 發表
呢個唔對"蕉" 問題...治療師話佢對眼無問題, 但如果要用手眼一起呢...就有問題..應該係隻手唔聽眼話...長細佢寫REPORT後會再講比我知...
佢地都有見意仔仔去學游泳, 打兵兵波....
所以我已經即時做左野...同佢報返游 ...

醒目開學勳章

我每次去之前都會用excel整定3part, 1 for 屋企, 1for學校, 1for 補習社既行為 比精神科醫生知道佢有咩問題,醫生竟然真係會入file做records利他林side effect係食左無胃口, 由舊年5月到而家都係仲試緊藥, 仲未控制到自己既行為同情緒, 不過已經比之前好好多

醒目開學勳章

我個仔舊年一日食ritalin3次(半粒)就失控, 搞到要即刻返去同醫生講兼轉藥

原帖由 貓貓咪 於 11-3-8 17:49 發表
我返小組時,聽d家長講醫生會比小朋友先吃 ritalin,因為這種藥會即時有效,唔返學個日又可以停食,相反concerta 需要日日食先有效。

請問你轉咗咩藥呀? 我個仔由舊年12月開始食, 起初都 ok, 但自從今個月開始加重份量後, 死囉......日日俾學校投訴, 好煩呀!!! 簡直想死~~~ 不過, 可能我俾佢食得太密, 醫生都有話過可以自己睇情況再調節既...架吓唯有等到下次再返政府醫院覆診時先可以報告被醫生知囉!

原帖由 小雄維尼 於 11-3-11 16:16 發表
我個仔舊年一日食ritalin3次(半粒)就失控, 搞到要即刻返去同醫生講兼轉藥

MAMAMANGO,

一早比左你呀! CHECK PM啦..^^

原帖由 MaMaMango 於 11-3-11 14:47 發表
好呀, 你俾d資料我呀, 如果你唔介意俾埋個價錢我, 等我有個預算呀, thx~~~

小雄維尼

你知唔知點解會失控?
因為E生都想我食到2次, 佢昨日打電話比我時, 希望我跟返佢既要求做, 即係早上返學前同放學後食一次, 但我就係怕一開始就食2次, 驚驚地, 所以今日都無跟佢既要求去做!

咁而家聽到你講, 食3次會失控, 我仲驚....

另外你個方法都幾好, E生又好似幾好心機, 你睇私人定政府. 如果私人, 可唔可以話比我舍咩名同幾錢一次呀?

THANKS!

原帖由 小雄維尼 於 11-3-11 16:16 發表

DORATHY,

你仔又係咁, WHY 加重份量, 會令到有反效果..真係好想知原因....

原帖由 Dorathy 於 11-3-11 17:12 發表
請問你轉咗咩藥呀? 我個仔由舊年12月開始食, 起初都 ok, 但自從今個月開始加重份量後, 死囉......日日俾學校投訴, 好煩呀!!! 簡直想死~~~ 不過, 可能我俾佢食得太密, 醫生都有話過可以自己睇情況再調節既...架吓唯有 ...

醒目開學勳章

而家佢食既係Strattera(40mg), 藥真係要睇個人, 以前利得林都叫做得, 不過5知係咪耐左食純左佢, 唉....有咩就開心見誠同醫生傾囉.

原帖由 Dorathy 於 11-3-11 17:12 發表
請問你轉咗咩藥呀? 我個仔由舊年12月開始食, 起初都 ok, 但自從今個月開始加重份量後, 死囉......日日俾學校投訴, 好煩呀!!! 簡直想死~~~ 不過, 可能我俾佢食得太密, 醫生都有話過可以自己睇情況再調節既...架吓唯有 ...

醒目開學勳章

藥加多並5代表會好左架, 要睇個人問題

我仔向油麻地兒童精神科鄧醫生睇, 佢好好人, 好有心機聽我向度呻
ote]原帖由 Dorathy 於 11-3-11 17:12 發表
請問你轉咗咩藥呀? 我個仔由舊年12月開始食, 起初都 ok, 但自從今個月開始加重份量後, 死囉......日日俾學校投訴, 好煩呀!!! 簡直想死~~~ 不過, 可能我俾佢食得太密, 醫生都有話過可以自己睇情況再調節既...架吓唯有 ... [/quote]

醒目開學勳章

試藥期間咩情緒問題都有機會發生, 你要頂住呀
有關用ecxcel問題, 鄧醫生話係得我一個家長甘做
我話因為我5想同個仔坐低就好似顛婆係甘數佢, 甘不如佢一路睇個excel, 一路自己問我個仔仲好
原帖由 燁燁媽 於 11-3-11 18:15 發表
小雄維尼

你知唔知點解會失控?
因為E生都想我食到2次, 佢昨日打電話比我時, 希望我跟返佢既要求做, 即係早上返學前同放學後食一次, 但我就係怕一開始就食2次, 驚驚地, 所以今日都無跟佢既要求去做!

咁而家聽到你講 ...

燁燁媽 ,

原先醫生要我個仔每日食兩次, 每次半粒, 一個月後覆診, 就要我個仔每日食一粒半, 之後第3次覆診, 就要加都我個仔每日食2粒半, 就係咁一食就第一個星期, 每日都俾學校打電話投訴, 直至今天第二個星期既第一日, 弊..弊..弊....仲死!!! 直頭顛到老師都控制唔倒, 要大人帶佢走.....我架吓都唔知點算....個心好慌.......

醒目開學勳章 王國長老

Dorathy,
好耐無見
醫生有無解釋點解要加得咁快? 我仔都係睇qm, 1月中開始食, 朝早半粒+lunch半粒, 醫生話睇定d, 最理想係放學後都食埋, so far都ok, 都係keep住半粒x2
如果食左藥唔理想, 我唸要快d同醫生book個期, 睇下轉藥定點樣wor
good luck
原帖由 Dorathy 於 11-3-14 11:28 AM 發表
燁燁媽 ,

原先醫生要我個仔每日食兩次, 每次半粒, 一個月後覆診, 就要我個仔每日食一粒半, 之後第3次覆診, 就要加都我個仔每日食2粒半, 就係咁一食就第一個星期, 每日都俾學校打電話投訴, 直至今天第二個星期既第一 ...

Charlotte_mom,

係呀! 真係好耐無見呀!
醫生話唔夠理想喎! 第3次覆診個時, 佢仲話想叫我哋轉另一隻有效時間長為1x小時, 每日食一次, 不過我哋唔想囉, 我個仔12月中才開始食, 每日兩次半粒, ok無問題, 第2個月就加到一粒半, 次次食完就嘔, 嘔到佢都驚, 唔敢食嘢, 維持咗差不多兩星期, 剛剛先識應, 點知第3次覆診, 又叫我哋轉另一隻藥, 所以拒絕了, 但就加重到2粒半, 但係問過醫生, 佢叫我哋自己可以再試吓, 自己做分配囉....連醫生自己都係話試試吓咋, 此終都係靠自己去做決定同安排分配點食喎....???

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-14 11:37 發表
Dorathy,
好耐無見
醫生有無解釋點解要加得咁快? 我仔都係睇qm, 1月中開始食, 朝早半粒+lunch半粒, 醫生話睇定d, 最理想係放學後都食埋, so far都ok, 都係keep住半粒x2
如果食左藥唔理想, 我唸要快d同醫生book個期,  ...

醒目開學勳章 王國長老

下? 我地升斗市民, 點識去調節呀大佬?
食到嘔, 真係好橙, 我都好興幸我仔一次過就攪掂唔駛試黎試去.........不如你真係打去問下可唔可以"攝"個期睇睇?

Dorathy,

咁你有無自己轉返每日兩次半粒??如果唔係日日俾學校投訴都唔係辦法喎

想問下如果一日只係食兩次, 咁返到屋企個情況會點呢??

原帖由 Dorathy 於 11-3-14 12:43 發表
Charlotte_mom,

係呀! 真係好耐無見呀!
醫生話唔夠理想喎! 第3次覆診個時, 佢仲話想叫我哋轉另一隻有效時間長為1x小時, 每日食一次, 不過我哋唔想囉, 我個仔12月中才開始食, 每日兩次半粒, ok無問題, 第2個月就加 ...

哇~~~經過昨天恐怖經歷後, 已經唔敢再俾佢食咁重份量既藥啦! 今日只係俾返粒半佢食, 暫時好過昨天, 最低限度無再响學校發顛呀!  不過下次覆診一定會同醫生講清楚, 太恐怖啦~~~~

好恐怖呀!我都係維持用行為治療先.....

原帖由 Dorathy 於 11-3-15 14:39 發表
哇~~~經過昨天恐怖經歷後, 已經唔敢再俾佢食咁重份量既藥啦! 今日只係俾返粒半佢食, 暫時好過昨天, 最低限度無再响學校發顛呀!  不過下次覆診一定會同醫生講清楚, 太恐怖啦~~~~ ...

醒目開學勳章 王國長老

之前我都有介紹過, 台灣出既"5分鐘玩出專注力"遊戲書
http://www.cite.com.tw/act/box_cite/SR0051/attention.html
適合缺乏專注力既小朋友, 可以做下家居訓練
我之前o係天地/三聯果d買, 約70幾蚊一本, 最近去新華書城, 發現有簡體版, 只係$32 , 如果家長唔介意睇幾粒簡體字, 係一個慳錢好選擇

聽完你的經歷後, 我唔到最後關頭都唔俾仔仔食藥啦
想問下有無媽咪俾仔仔返過私人機構搞的專注力的小組呢??我正考慮緊邁步/領思, 邊間專業d呢??

原帖由 Dorathy 於 11-3-15 14:39 發表
哇~~~經過昨天恐怖經歷後, 已經唔敢再俾佢食咁重份量既藥啦! 今日只係俾返粒半佢食, 暫時好過昨天, 最低限度無再响學校發顛呀!  不過下次覆診一定會同醫生講清楚, 太恐怖啦~~~~ ...
‹ 上一主題|下一主題