用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 傳聞培正只收大仔???
go

傳聞培正只收大仔??? [複製鏈接]

如果是真的,那培正就太不公平了,有歧視細仔之樣!
   2    0    0    0

回覆:傳聞培正只收大仔???

我隔離個囡囡係8月架。

隔離個囡囡係 K1 student?

基本上有得選,學校都是偏向收大仔。
我個仔八月仔,不大不小最麻煩。

係吖,我問fd考D乜,囡囡話佢聽:"好多小朋友喊,我冇,我係度玩玩具。"

間間都唔要細仔女啦。

回覆:kangaroo88 的帖子

我囝囝係7月尾,今年讀k1,屬於細B.

回覆:傳聞培正只收大仔

application only admitted those who born before 31 oct 2010 if i rmb right. my son was born in nov, cant even submit application

回覆:queenmitsui 的帖子

如果係真 咁又唔係咁公平

引用:如果係真+咁又唔係咁公平 +

原帖由 kaitathk 於 12-11-16 發表
如果係真 咁又唔係咁公平
世上那會有公平。如果妳有in民生,就知間間房老師問既野同比既指令都有些差別,咁又公平咩!所以睇開啲。

我個女7月頭今年k1, 但係都有8, 9, 10月出世既同學喎! 我真係唔覺剩係收大仔!

我認為無, 收表都已經無左11月, 12月小朋友.

7月, 8月都叫細b ? 一般唔系9月尾打後先叫細b? 唔系以9月1日開學分大細???

我知培正喜歡收父母是教書的仔囡, 我身邊已有兩三個培幼學生父或母是教書的, 當然它亦有收不是教書的父母, 不過培幼喜歡收教書的父母是事實, 公平與否自己決定, 不過我想學校若有講明他們的偏好比較好, 等家長可自行決定報唔報或in唔in, 始終熱門interview日子好多面試撞埋一齊, 機會太微的我即使喜歡可能都會作出取捨.  即係咁若我得15分, 我小學唔會走去抽喇巴小學一樣, 呢d分公唔公平一件事, 但起碼我知呢個計分制度, 唔洗白白浪費彈藥.

以上我不是針對一間學校來說, 我相信每間學校都有它的偏好, 我只不過覺得若果有可能我地可以知道, 我地會知邊d學校比較適合我報.

回復 yslgirl 的帖子

我很明白報學校時家長的徬徨和焦躁,我都係過來人,但that's life.這只是開始而已,試想想人生旅途上是否每一次抉擇都會有人話比你聽有咩準則呢? 搵學校係咁,搵工係咁,申請升職又係咁,永遠吾會有絕對公平依樣野,我地只有在有限的資訊下盡力適應及配合,爭取最好的機會.

你話培正鍾意收教書的子女,但我認識的大多不是,沒有確實的數據便不可隨意揣測,否則會流於武斷!

又有幾多間學校會寫得清清楚楚話鍾意收咩類型既學生呢,如果係主流既話,點解無學校咁做?

與其埋怨,不如做好準備,在面試時表現最好的一面,積極爭取機會啦!

jennylu288    發表於 12-11-16 17:32

其實每年到某時候就有人會出來講呢間唔好果間唔公平.
有咩目的??
我唔知..知都唔會講

流言止於智者.

引用:其實每年到某時候就有人會出來講呢間唔好果

原帖由 NICOLE123 於 12-11-16 發表
其實每年到某時候就有人會出來講呢間唔好果間唔公平.
有咩目的??
我唔知..知都唔會講

我仔仔10年10月,細b,都有報培正,都覺得有好多學校只收大仔,其實對細仔真係好唔公平,我真係唔相信出年返學有好大差別,而家可能大仔講野叻d,理解能力高d,但係唔代表日後細仔會差過大仔!難道細仔就冇好的學校收?

學校有偏好都好正常,但梗係唔可以公開啦,唔驚被人插咩。

早幾年培正只收到8月31日出生既小朋友而家收到10月31日
又係要比人話

其實做左咁多年人都明白
邊有公平..人生就係無公平
點解有人生於非洲?
有人生於富貴國家?

選擇權係學校..根本唔到我地講
好似識人好過識字永遠是對的一樣
間間學校都一樣
唔係邊一間學校有咩特別

game係咁玩..只可以選擇玩or唔玩

人生就係咁..而家只係開始..

tabo119  識人好過識字   發表於 12-11-17 10:25

回覆:傳聞培正只收大仔

最衰吾洗in父母,吾係我一定相信培正只收俊男美女家長的仔女!

‹ 上一主題|下一主題