用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 傳聞培正只收大仔???
樓主: kangaroo88
go

傳聞培正只收大仔??? [複製鏈接]

回復 tietie_mama 的帖子

唔岩喎老師日日對住既係小朋友
一年先見幾次家長
應該收靚仔靚女喎

培正同民生都喜歡大b, 聽講父母是教師是好大機會收.

回覆:傳聞培正只收大仔???

其實有咩好怨 社會係咁 咁講真大b真係易教d 比我係老師揀都揀個大啦 我諗收大b比例一定高 但唔等如無既 講明先 我仔都8月 我都係一試

我囡囡都係十月細囡,自知大B既能力真係好d,起碼一月B到現時為止,都比亞囡做多大半世人,差異要到小學才開始不明顯。所以無得怪學校,如果比我揀,我都會揀一個坐得定,聽得明,教得易既。所以盡力而為,或者出年再黎過。亞囡今年都有報SC PN,超有優勢

tangotango 發表於 12-11-16 13:27
回復 yslgirl 的帖子

我很明白報學校時家長的徬徨和焦躁,我都係過來人,但that's life.這只是開始而已,試想 ...

其實搵工搵學校是有列明要求架, 要幾年經驗, 讀什麼科目 ; 而大學入學亦有說明最少要幾多分, 中英文合格等, 若果唔乎合條件唔該唔好大家浪費時間.

其實培幼, 培小, 培中, 老師教職員加埋大大話話過百人, 識得接近消息人事有幾難呢?

我無話學校有偏好令我唔開心, 因為我相信有d學校我是有優勢人事, 有些並不是, 所以對我來說仍是公平的.

我知道增加學校收生透明度在呢一刻是妙想天開, 但為什麼我們連"想"也不能"想"呢?  是奴性太重嗎?  若現在真的有機會增加學校收生透明度, 你們覺得這是一件壞事嗎?  我不是抱怨, 而是建議這樣做會更好.  要改善制度, 第一件事不是問可不可行, 而是大家想與不想,

我覺得現在培正列明幾多月之後出世既唔洗申請, 非常好呀, 既然根本佢就唔會考慮, 不要浪費家長太多心機去陪跑吧.

最後不是對您說, 但是我想有些人是自己本身機心太重, 才會常常以為別人不安好心吧, 或者當個個小朋友都是競爭對手?  何必呢?

引用:早幾年培正只收到8月31日出生既小朋友而家

你揀人,人揀你.其實扣埋d舊生位,仲淨番幾多俾公開?我仔果年,6個小朋友一組面試,3分鐘就出黎,平均每人30秒.同一日我朋友仔仔有家姐係舊生,喊住5肯入班房面試,仲可以請埋家長陪.其實舊生大b都係遊戲規則,5洗太上心.我都5知依家列明幾多月之後出世既唔洗申請,好事黎,我細女11月.

yslgirl  咁最後有無收個有姐姐是舊生的仔仔呢?  發表於 12-11-16 17:34

當然是收左.佢有家長陪,當年佢果班考乜我都知,就係指公仔手問小朋友係咪腳黎架?指口問係咪眼黎架?考反應5係讀死書,好學校,不過排隊攞申報書依家都好我細女11月5洗諗.

回復 kangaroo88 的帖子

間間都收大仔啦!D老師話:一班學生,大仔真係好教D。8月都係細仔啦,同1、2月比。細仔媽咪唔使擔心,一定有學校收,個個大仔,得阿仔阿囡係細,差異好大,影響佢地自信心。唔好諗咁多,報左就去考,去到唔喊,我覺得已經好叻!!一定要讚下佢!

其實總要劃線的,官津校劃在12月31日,私校可以自行決定,如果要話唔公平,1月1日出世都可以話唔抵,入唔到學𠺢!

其實係幼稚園階段,大細b真係好大分別,大家一齊去面試,一個咩都識,一個仲係bb咁,即刻比人覺得個細嘅咩都唔識,咁梗係啦,佢唔識係正常吖,但老師們一日in幾百個小朋友,要佢地即時tune 返咩年紀,咩程度真係要比d時間

其實我覺得唔系只收大B,係收啱自己嘅學生。細B叻架啦,一樣收。所以唔好話唔公平。

我囡囡嘅表哥同表姐都係細B (9月/12月), 而家都係讀緊培正K1 and K2.

我覺得學校唔比細b報,又話連機會都唔比。
比細b報,又話唔收做咩要比人報浪費時間。

多謝大家意見, 我只希望培正可按比例, 每個月份的小孩都收一定數目, 這樣做會公平一點吧!

每間學校每月(or 兩個月)都攪生日會, 如果只收大仔,咁年尾咪唔洗開生日會??所以我覺得俾得你交表,就機會均等. 細b都有好多好叻, 未必大b才有着數.....

PC has quite a lot of 細b. In the Sept / Oct birthday party photo, 7 young Bs v.s. 3 super big Bs. You can see clearly the height difference.

7 細b in a class of 35 is not bad.

‹ 上一主題|下一主題