用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 hi 有無現讀緊1L班嘅小朋友呀
樓主: mlmm2001
go

hi 有無現讀緊1L班嘅小朋友呀 [複製鏈接]

我都有試過用電腦,用電話或mp3錄音,但按學校要求一定要交帶或牒,就點都每次交功課都要燒一次,長遠計,都麻煩。最後give up,去買o左個幾十年無用的walkman,同帶來錄,比小朋友自己練習又易d,所以算啦。

開始覺得多野攪,雖然量唔算多,但有d功課無大人幫手,小朋友自己好難攪點。

原文章由 larissayu6 於 07-9-23 14:17 硐表
咪係....

所以話e-mail就最方便

唔怪之得我唔知錄音功課程序啦....原來我收唔到通告#81仲比老師寫左手冊 好彩個女都講到一大半比我聽,只係寫漏科目唧 用既程式都啱

Hi all

My son is in 1S.  Everything is fine for him but not for parents.  There are so mnay things to do - parents.  He just get back the English quiz.  It is ok.

For recording, I use CD-RW.  Tape is difficult to find now.

原文章由 larissayu6 於 07-9-24 23:12 硐表
唔怪之得我唔知錄音功課程序啦....原來我收唔到通告#81仲比老師寫左手冊 好彩個女都講到一大半比我聽,只係寫漏科目唧 用既程式都啱

呀女擦左詞語字頭...又話記得寫邊8個 擦左至話唔記得 唔該有冇人可以比我

原文章由 larissayu6 於 07-9-26 11:18 硐表
呀女擦左詞語字頭...又話記得寫邊8個 擦左至話唔記得 唔該有冇人可以比我

1.片 2.三四 3. 五六 4. 七八 5.千萬 6. 無數 7.消失 8. 隨風

唔使喇..我搵倒啦..學校網上家冊個黑板d生字未擦哂喎...真好彩

原文章由 meiki 於 07-9-26 13:13 硐表

1.片 2.三四 3. 五六 4. 七八 5.千萬 6. 無數 7.消失 8. 隨風

THX 但點解同黑板唔同

MEIKI你小朋友係咪唔係L班呢?

原文章由 larissayu6 於 07-9-26 13:38 硐表
MEIKI你小朋友係咪唔係L班呢?

唔係呀,我係D班,咁或者會唔同到唔定,sorry幫你唔到!

原文章由 meiki 於 07-9-26 14:57 硐表

唔係呀,我係D班,咁或者會唔同到唔定,sorry幫你唔到!

唔緊要啦: 都唔該你先

請問邊度有二手樂器買賣

有冇人知道reading record 係做d咩ga
仲有my journal 係咪要自己寫一段野出黎ga

Reading Record - 阿囡話將睇过的書名寫上,就有礼物啦!
Journal - 我哋將文章的答案抄了一次之喎。

唔知大家知唔知, 咁除左係學校睇過o既英文圖書之外, 係屋企睇過個D要唔要記錄係reading record 呢, 同埋個grading果欄, 有咩作用呢...

原文章由 TungMama118 於 07-10-15 13:44 硐表
Reading Record - 阿囡話將睇过的書名寫上,就有礼物啦!
Journal - 我哋將文章的答案抄了一次之喎。

journal 我最終都係把文章的答案抄一次
reading record 我囡星期五拎返黎話要睇十本英文喎

原文章由 c-nine 於 07-10-15 14:06 硐表
唔知大家知唔知, 咁除左係學校睇過o既英文圖書之外, 係屋企睇過個D要唔要記錄係reading record 呢, 同埋個grading果欄, 有咩作用呢...

就係要你再係屋企睇再記錄底...grading填A(very good )、B(good)、C(poor)

請問有無人知‘Daily performance record sheet' D同E 應該點填?

我見A-C都係老師簽名,以爲簽名就得,但又派返來重填。

但如果詳盡寫d activities又唔夠位,o甘可以點?

原文章由 fifi 於 07-10-19 22:33 硐表
請問有無人知‘Daily performance record sheet' D同E 應該點填?

我見A-C都係老師簽名,以爲簽名就得,但又派返來重填。

但如果詳盡寫d activities又唔夠位,o甘可以點? ...

D欄係要填你係屋企接觸過既英文(D欄入面所指),簡單咁寫得架啦。
E欄就要攞證明...學過E欄入面所寫既野。唔明再問呀

larissayu6,

多謝曬!明白。

原文章由 larissayu6 於 07-10-20 13:56 硐表

D欄係要填你係屋企接觸過既英文(D欄入面所指),簡單咁寫得架啦。
E欄就要攞證明...學過E欄入面所寫既野。唔明再問呀

‹ 上一主題|下一主題