用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩誘因
go

[其他] 發展遲緩誘因 [複製鏈接]

背景:雙職家長,工作時間長,我小朋友2歲,只識講小量單字,已經安排緊評估,上網搵資發現發展遲緩好似越見普遍,其實同現今生活方式係咪好有關係?
首先好似我小朋友
1. 佢係獨生
2. 跟工人/老人家照顧
3. 不是每日都出街
4. 起居身活有貼心照顧(叫一聲就已經比想要嘅嘢佢)
5. 少跟小朋友相處

想大家討論下以上要數係咪就令到朋友會遲緩,有冇媽媽可以分享下

0    0    0    0

回覆樓主

樓主, 如果真係呢幾方面另小朋友發展遲緩係有得補救的, 只要針對問題就解決到了, 不過我的小朋友本身在胎兒時已經有部分發展問題及有自閉症的, 雖然現在入到主流學校讀書, 但始終都係睇得出與同年齡有落差, 我陣經都想努力去找出是什麼原因令小朋友會咁,但好快就轉化力量去同小朋友做訓練

KCHK 發表於 17-10-16 17:52
樓主, 如果真係呢幾方面另小朋友發展遲緩係有得補救的, 只要針對問題就解決到了, 不過我的小朋友本身在胎兒 ...

只係想分享下除左先天,其實後天係咪會有因素形成遲緩,希望多D家長可以關注,防範未然

回覆 ycccky 的帖子

我同你一樣,之前工人仲唔理BB,成日就咁扣好安全帶就放起床訓,佢連反身機會都無,之後我發現唯有自己一得閒就抱佢起床轉下同扶佢學坐先好DD,我同先生要返工就得星期六,日先可同佢去下散步,佢而家一歲仲未識爬...

發展遲緩是障礙,家庭環境對幼兒成長和發展起著重要作用。
建議多些和小朋友相處,給予其機會多些嘗試,多讚賞
也要與照顧者多溝通和協調
加油!

回覆 ycccky 的帖子

I think all 6 factors you mentioned could be relevant. And these can be easily remedied!

‹ 上一主題|下一主題