用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中五級樂理真的有用嗎?
樓主: rabbitmonkey
go

升中五級樂理真的有用嗎? [複製鏈接]

Lucifer3960 發表於 15-6-4 18:37
如果,如各位家長所說,神校起碼收演奏級,所指的是皇家還是聖三一?如果是皇家,小六前考到,好犀利!另外 ...
不會只看cert,演奏級只參加audition的入場券,學校會請相關的音樂家在audition 時評定學生是否音樂尖子。

回覆:www 的帖子

咁樣考,都幾大壓力

Lucifer3960 發表於 15-6-4 21:33
咁樣考,都幾大壓力

一般只考得八級的學生,當然會有很大壓力。但這類尖子,平日會經常參與公開表演和比賽,早已見慣這些場面。

其實五級樂理一點不困難,只要有方法教,引導學生明白原理,根本不用死記爛記;課程中很多需應用計加減數,是重要的基礎要求但很簡單。考試時間兩小時考七條題目,每題有幾題小題目,時間很充足。

王家爸爸  Agree   發表於 15-6-7 15:40

回覆 mcl203 的帖子

五級樂理要考的只有十二個topic,連同五線譜認識一般中學生或成年人只需上十四、五堂(每堂一小時)足可應付考試;小學生(小四或以上較合適)多上兩三堂亦很足夠。若每星期上一堂,三個月內已可考試。

回覆 mcl203 的帖子

直接考樂理五級就可以。

引用:其實五級樂理一點不困難,只要有方法教,引

原帖由 TutorMT 於 15-06-07 發表
其實五級樂理一點不困難,只要有方法教,引導學生明白原理,根本不用死記爛記;課程中很多需應用計加減數, ...
講得岩,
我女8歲時考5級樂理,她說理解後不難。

回覆 Lucifer3960 的帖子

管樂會比弦樂好

回覆:升中五級樂理真的有用嗎?

如果小朋友要考6級以上樂器,就要考,數學叻的,會學得好輕鬆

引用:Quote:www+發表於+15-6-1+00:41+所以我不明

原帖由 mcl203 於 15-06-01 發表
Thx....終於明白分別....可能真係晒左好多時間/金錢....但呃下自己學多d基本野

我地係由1級教起...考試只 ...
我仔都係私補個老師教佢,因為老師亦教開音樂,都係3-4個月就可以考,由一級學起,直考5級,絕不須一年時間。
不過為升中而考就無謂啦,根本冇用,考好呈分試好過。

小Monkey 發表於 16-4-26 22:27
回覆 Lucifer3960 的帖子

管樂會比弦樂好
點解嘅?

回覆:升中五級樂理真的有用嗎

五級樂理或八級琴真係冇嘜用㗎。學校管弦樂團冇用武之地。反而管弦樂器,中樂有八級就有用。 識人八級粗管上低音號,成績不俗,有兩間直資有 offer, 一間 b1a 津中有暗示 (家長話我知)。

回覆 penpen 的帖子

Straightly speaking, 銅管樂, 因名校需求甚大, 例子:1) 1c 扣 1b/1a
2) 英國中學俾Scholarship band2學生有銅管樂
3) 普通Woodwind 都多
3) 弦樂更太多, 就算Cello, double base現在都多

如果parents 目標是以instrument 幫手升有樂團名校中學,
當然, musically gifted child or even a musical prodigy 甚麼樂器都OK

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-06-01+發表Thx.

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-04-27 發表
我仔都係私補個老師教佢,因為老師亦教開音樂,都係3-4個月就可以考,由一級學起,直考5級,絕不須一年時間 ...

最終用左30堂搞定,從不由現實出發,唔會為考好呈分試而考呈分試,無為考中/小學而學音樂,小朋友一向係有興趣想學就去玩,只要唔係玩玩下就收貨了

‹ 上一主題|下一主題