用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

Before Christmas holiday.

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8 16:39 發表

咁會幾時知考唔到呀?

原帖由 k.kung 於 10-9-8 16:15 發表
上年要9月22後才收到dgs通知信。

咁會幾時知考唔到呀?

原帖由 manmak88 於 10-9-8 16:09 發表
我又唔係好明....... 陳守仁點解甘hit?
又無一條龍, 如果是說學術高也要小朋友跟到
當然學費不太貴是真

一條龍唔係我杯茶, 我選校冇考慮一條龍。我覺得我小朋友讀一條龍會有惰性, 求期達到標原校升就算。

我鐘意TSL係因為 -
1. 全英文小學
2. 硬件很好, 有泳池及音樂廳
3. 必學第三種語言(會考試但唔計分), 日文或法文
4. 學費1480, 好抵讀
5. 班內有其他國籍同學仔, 可認識到各國文化
6. 有兩班主任, 一班35人, 唔太多
7. 升中派位好好
8. 功課唔多

上年要9月22後才收到dgs通知信。

原帖由 silvia_ng 於 10-9-7 23:44 發表

我冇係咁細心去CHECK下有冇過數呀! 哈哈! 唔知D學校要等到幾時先收信通知INTERVIEW時間呢...

我又唔係好明....... 陳守仁點解甘hit?
又無一條龍, 如果是說學術高也要小朋友跟到
當然學費不太貴是真

原帖由 Whitepine 於 10-9-8 15:36 發表
TSL真係好"紅"!!!

醒目開學勳章

TSL真係好"紅"!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8 15:10 發表

我果日報GH, 差不會截止前入去, 我羅籌都已經109X了。但我直覺TSL一定又會繼續係全港最多人報考既直資/私校。

原帖由 flostangraphy 於 10-9-8 15:18 發表
鬼同佢熟啵.... 佢當我生豬肉就真!!  

咪咁啦! 你真人都唔肥...

你女似老婆咪好囉...

原帖由 Sumyeema1 於 10-9-8 15:14 發表
haha, 你地 TSL D 家長真系好熟啵, 成日講笑。

silvia_ng, 祝你女女如願考入 TSL.

哈哈, 係架! TSL家長大家都傾得好開心架!
並代妹妹多謝你先 :)

鬼同佢熟啵.... 佢當我生豬肉就真!!  

原帖由 Sumyeema1 於 8/9/2010 15:14 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8
15:08 發表

因為唔似呀爸!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-8 13:11 發表
唔知其他學校報名情況如何.... ?
今年TSL會唔會又係最多人報呢...

我果日報GH, 差不會截止前入去, 我羅籌都已經109X了。但我直覺TSL一定又會繼續係全港最多人報考既直資/私校。

原帖由 Sumyeema1 於 10-9-8 12:27 發表
題外話,flostangraphy , 你個細女好靚女

因為唔似呀爸!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-8 12:13 發表

你是大叔....哈!

原帖由 ziyi 於 10-9-8 11:41 發表
我每天都查信箱,連我那馬驑囡都問我,為什麼每天都看

我估CUT左之後一星期左右會寄啦掛...

原帖由 manmak88 於 10-9-8 09:32 發表
HI all

我是新來的港爸
看了不少大家的文, 好有用
原本今年未打算in 小一, (11月出世)
不過因為想比小朋友(仔)多一次機會, 今年都打算in 來做經驗
見到好多short form school name, 請問有沒有list 給我對對?
我想 ...

歡迎呀! 我估ZIYI一定可以幫到你...

ZIYI, 你咪LIST OUT D直資/私立男校+男女校既名出黎囉! 哈哈!

其實應該有好多爸爸有看, 不過cd-rom 比較多
之前幼稚園都只是看看, 沒有點開口問野

現在還在攪個profolio...... 時間好緊迫
這幾晚重要返學選科...... 少左好多時間陪仔

原帖由 thomasha 於 10-9-8 08:44 發表
我通常是親自交表的,所以肯定學校已經收了表,不用查銀行過帳來確定是否已收表。

OH....因為我懶....所以寄咪方便好多囉...

原帖由 manmak88 於 10-9-8 09:32 發表
HI all

我是新來的港爸
看了不少大家的文, 好有用
原本今年未打算in 小一, (11月出世)
不過因為想比小朋友(仔)多一次機會, 今年都打算in 來做經驗
見到好多short form school name, 請問有沒有list 給我對對?
我想 ...

你想知邊d short form校名的全名?

既然你只係想攞下經驗, 有充裕時間可以上學校網址慢慢研究, 不如你去小學概覽睇睇先 (http://www.chsc.hk/primary/tc/home.htm), 在"資助類別"選項可以搵到全港的直資/私校資料

唔知其他學校報名情況如何.... ?
今年TSL會唔會又係最多人報呢...

原帖由 ziyi 於 8/9/2010 13:08 發表
TSL隔壁也是屋村公眾停車場,好彩上次早去半小時,排隊入停車場搞到剛好入得到

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

thank you very much!!!!
我都有同感!!!!

原帖由 Sumyeema1 於 8/9/2010 12:27 發表
題外話,flostangraphy , 你個細女好靚女
‹ 上一主題|下一主題