用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

唔好意思, 唔係好跟到你們說那一間?
陳守仁已經有得交表?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 13:28 發表

係9月9呀, 到時交補充資料就要連埋報名費一齊交回。
10月9號已經開始INTERVIEW啦, 哈哈!

自行大家會唔會交表? 我而家都唔知選咩學校好呀...

原帖由 hifriend 於 10-9-9 13:12 發表
Can someone please tell me what is the full name of TSL?  Thanks.

保良局陳守仁小學
http://www.plkctslps.edu.hk/

原帖由 ziyi 於 10-9-9 13:11 發表
吓,今天可以嗎,Bar code那樣說9/10先開始可以在OK交
所以我一直擺埋一邊,還要不停提自己記得9/10去交

係9月9呀, 到時交補充資料就要連埋報名費一齊交回。
10月9號已經開始INTERVIEW啦, 哈哈!

Can someone please tell me what is the full name of TSL?  Thanks.

原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 13:09 發表

我未去交錢呀! 我聽日返妹妹幼稚園開PTA委員會, 有個委員又係同個仔考, 可能我會幫佢交埋。搵日帶埋妹妹去下接哥哥放學, 到時先交囉。
我目前未請返姐姐, 我想試下自己湊先, 因為又可以跟到小朋友功課, 又可以同佢 ...

醒目開學勳章

吓,今天可以嗎,Bar code那樣說9/10先開始可以在OK交
所以我一直擺埋一邊,還要不停提自己記得9/10去交

原帖由 ggoo 於 10-9-9 13:01 發表
我今朝已經去OK入錢,未決定幾時去交表,唔知郵寄過去得唔得呢?

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:52 發表
記得明天去OK交申請費啊
我打算星期六下午帶文件去學校,蕭亞姨你呢
請返姐姐未

我未去交錢呀! 我聽日返妹妹幼稚園開PTA委員會, 有個委員又係同個仔考, 可能我會幫佢交埋。搵日帶埋妹妹去下接哥哥放學, 到時先交囉。
我目前未請返姐姐, 我想試下自己湊先, 因為又可以跟到小朋友功課, 又可以同佢地一齊傾下計, 玩下囉。

原帖由 manmak88 於 10-9-9 09:09 發表
可惜我和老婆打算行一孩政策

哈哈, 你誤會了! 我是有個仔而家係TSL讀緊小二, 今年細女考小一, 所以我話入左TSL之後, 就更加鐘意呢間學校囉。

我今朝已經去OK入錢,未決定幾時去交表,唔知郵寄過去得唔得呢?

醒目開學勳章

記得明天去OK交申請費啊
我打算星期六下午帶文件去學校,蕭亞姨你呢
請返姐姐未

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8 22:40 發表

係囉....再者哥哥入左去之後, 我仲更加愛上TSL添呀!
係呢, 你小朋友係LMC幾好嗎?

doesn't matter, there is no sibling advantage with TSL P1 application anyway.

原帖由 manmak88 於 9/9/2010 09:09 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8 22:40 發表

鐘意TSL嘅嘢重有好多-
1. 全英文小學
2. 硬件很好, 有泳池及音樂廳
3. 必學第三種語言(會考試但唔計分), 日文或法文
4. 學費1480, 好抵讀
5. 班內有其他國籍同學仔, 可認識到各國文化
6. 有兩班主任, 一班35人, 唔太多
7. 升中派位好好
8. 功課唔多
9. 老師對教學的熱誠
10. 好多不同種類的ECA
11. 小朋友有發揮自己長處和興趣的機會
12. 熱愛看書的環境
13. 家長們互助互動的氣氛 (完全冇某些小學家長鬥高分的情況)
14. 內政安排突出, 透明度高,
15. 家長同老師經intranet 溝通好方便

重有好多架...

又要比人話我賣廣告啦....

原帖由 Whitepine 於 8/9/2010 22:36 發表
蕭阿姨,

你鍾意TSL的原因,正正是為甚麼每年都禁多人報TSL的原因呀!!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

原帖由 Whitepine 於 10-9-8 22:36 發表
蕭阿姨,

你鍾意TSL的原因,正正是為甚麼每年都禁多人報TSL的原因呀!!

原帖由 manmak88 於 10-9-8 22:34 發表
我小朋友可以今年可以明年
因為佢現在才升k2, 做大仔
不過如果in 到人地又收都可能跳做細仔

TSL都好肯收細仔的, 可以一試。

醒目開學勳章

蕭阿姨,

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8 16:37 發表

一條龍唔係我杯茶, 我選校冇考慮一條龍。我覺得我小朋友讀一條龍會有惰性, 求期達到標原校升就算。

我鐘意TSL係因為 -
1. 全英文小學
2. 硬件很好, 有泳池及音樂廳
3. 必學第三種語言(會考試但唔計分), 日文或法 ...

我小朋友可以今年可以明年
因為佢現在才升k2, 做大仔
不過如果in 到人地又收都可能跳做細仔

原帖由 flostangraphy 於 10-9-8 18:29 發表
係lo... 我都唔明....
你小朋友不是明年考小學吧.....
我同意你的說法,陳守仁又無一條龍, 如果是說學術高也要小朋友跟到....

醒目開學勳章

會唔會因為local收費而有國際學校的質素呢?

原帖由 flostangraphy 於 10-9-8 18:29 發表
我同意你的說法,陳守仁又無一條龍, 如果是說學術高也要小朋友跟到....

原帖由 manmak88 於 8/9/2010 16:09 發表
我又唔係好明....... 陳守仁點解甘hit?
又無一條龍, 如果是說學術高也要小朋友跟到
當然學費不太貴是真

ziyi:
真光張票我都未過數,唔使擔心.
你就好有一間在手,我依家仲是未有著落. 今年感覺競爭好激烈,播道校長話今年可能超過2,000人報名.
‹ 上一主題|下一主題