用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

moondyLau, 車迷,

9月1日及2日我去咗學校做義工, 在 1A班幫過吓手, 應見過你小孩 !  初部觀察老師好友善, 對小朋友好好, 呢幾日我問囡囡開唔開心呀, 佢話好開心老師好風趣, 好喜歡返學 ! ! 況且雙班主任制每班人數又少, 對囡囡會好好照顧, 老實講, 我無嘢要求, 只想囡囡有個快快樂樂的童年 !

車迷, 你小朋友讀 1A 定 1B呢 !

我沒有去家長會, 所以唔知囡囡讀邊班, 請問家長會有什麼重點要注意?

stephanieching
早晨, 有
我仔仔讀1A , nice to meet too.
原帖由 stephanieching 於 09-8-28 09:08 發表
]
Hi ! 咁多位 ! 請問有沒有去了昨天的新生簡介會呢 ! 我囡囡讀 1B 班, 有沒有同學仔媽咪呢 !  我 9 月 1 和 2 日都會去做學校義工呢 !

]
Hi ! 咁多位 ! 請問有沒有去了昨天的新生簡介會呢 ! 我囡囡讀 1B 班, 有沒有同學仔媽咪呢 !  我 9 月 1 和 2 日都會去做學校義工呢 !

點解咁遲先開家長會???攪到依家咩都唔知!!!

請問各家長, 現在申請09-10小三插班生還來得切嗎?  (請給我意見)

原來你都要問, 我仲以為上次開家長會我老公聽漏左.....所以自己好似咩都唔知咁, 14號嗰日好似唔係好多人咁, 唔知今年收左幾多人呢? 希望27號見到你啦!!

車迷,

14號我仲尊登請半天假去, 仲以為會有好多開學資料講,  原來8月27日仲要去多次,  我打了去學校問著黑皮鞋, 運動就白波鞋, 有唔問就打去學校問啦 !  27日家長會應會見到你呢 !

Stephanie

今日返左去交學費了, 但好多都唔記得問, 請問返學係著白色定黑色皮鞋? 運動堂係唔係一定要著白波鞋? 仲有.....書薄費減免份表學校係唔係冇得派? 一定要自己去攞的, 唔知有冇媽咪幫到我呢? 唔該哂

我同老公都有去呀.....

原帖由 stephanieching 於 09-6-13 22:05 發表
Hi ! 統計下呢度有幾多個家長是今年9月入小一呢, 大家仔女可能是同學呢 !  請問有沒有去12日之小一入學講座呢 !

以我所知深水涉中學校網都唔錯, 不過亦要留意大部份band 1中學同其他深水涉小學也有聯繫, 我本身住青衣區, 我問過教署, 到時可選擇回葵青中學校網也可, 但其實我現在的打算是, 希望此校方法適合她外向姓格, 同時讓她多參與校外活動比賽 (如朗誦, 跳舞), 將來可以自己去考學校 ! 你知一般津貼或出名的名校, 不是你想參加就可呢 !

此小校將來派位暫時來說真是一個"未知之數", 我囡囡仍未入讀所以不知程度如何, 無論是淺還是深, 我自己都會看緊她成績的 !

我想問下你知唔知道深水埗中學網好唔好?因為中學係跟小學網的。另本身你住邊區架,係未放棄大抽獎入此校?我個女兒和你孩子特點都好似,樣樣都ok屬於聰明,只是上課冇咁專心。我都會考慮給她讀嶺小,不過是2010年度。另外你有冇聽人講過此校考試是冇排名次的,如果冇名次升中又會點報分呢?我都相信她在此校會有愉快的小學生活,但都擔心她將來升中問題...
原帖由 stephanieching 於 09-6-8 18:10 發表
剛剛才發現小學一覽有此校之topic, 回想囡囡K1時我去過此校簡介會後就十分喜歡此校 ! 奈何對此校認識之人太少, 在各途徑找了很久才問到一些家長評語, 囡囡今年9月終於入讀, 之前各家長的對此校的疑問我都經歷過 !

...

爸爸有去
原帖由 stephanieching 於 09-6-13 22:05 發表
Hi ! 統計下呢度有幾多個家長是今年9月入小一呢, 大家仔女可能是同學呢 !  請問有沒有去12日之小一入學講座呢 !

大家好, 小女今年九月將加入呢個大家庭, 真係多謝有呢個topic, 令我加強信心俾囡囡入讀, 到時希望大家多多指教

剛剛才發現小學一覽有此校之topic, 回想囡囡K1時我去過此校簡介會後就十分喜歡此校 ! 奈何對此校認識之人太少, 在各途徑找了很久才問到一些家長評語, 囡囡今年9月終於入讀, 之前各家長的對此校的疑問我都經歷過 !

我好同意幾位家長說讓子女入讀此校 , 家長之教學理念一定要與學校配合, 此校絕對不同其他傳統名校或津校, 我想大家都聽過不少學校只顧死谷成績, 對成績稍次之學生置之不理, 老師校長毫無愛心, 對一個只得十歲八歲人仔, 何解要他們活在一個缺乏關愛, 重重壓迫下去學習, 就算成績好好又怎樣, 將來還有慢慢長路要走呢, 負心自問, 作為家長的你小學時讀的學校是現在"咁"嗎 ? 此校最大優點是以學生利益為主, 為小朋友為家長設想, 學校課程與傳統學校不同, 不是死記死背, 以是活學活用, 作為家長, 認為以往自己讀傳統硬記填鴨方法好嗎  !  有些學生性格乖巧文靜可能適合傳統名校,但如我小囡般個性活潑, 愛發問, 愛交朋友, 在傳統名校只會比打壓成""學生, 回想Interview 當天囡囡(4歲)發現老師將其名字寫錯了, 立即向老師提出更正, 傳統學校會容忍小朋友挑戰老師其無上權威嗎 ! 此校也收我小囡, 是否就代表此校特別收""學生呢, 我與先生其實十分欣賞囡囡勇於表遠自己意見 !

雖然小囡仍未入讀此校, 此校課程淺不淺我不知, 只知此校好適合囡囡, 培養良好品格和讀書的興趣, 熱愛學校生活, 每天都快快樂樂返學放學, 對我來說遠比每天重覆地追趕成績要緊, 今天每科一百分代表將來有成就嗎 ?

總括而言, 此校好適合我小囡, 報讀此校之家長真是要了解清楚自己小朋友之性格和自己對學校的期望, 否則只會埋怨此校 !

有冇家長放棄了91網,而會讀/已讀嶺小?
我女兒k2,因為嶺小會早面試,會好快有取錄結果。而沙田校網又不錯,所以都幾煩, 你們有掙扎過放棄大抽獎嗎?

我也有在16日那天參觀嶺小,也覺得校舍是"失分"的地方。假如真的有望擴建,真的為此校加分不少!

laam1228,

Thanks for your information & sharing.  

利用協同中學舊址擴建是個可行的方法..........就算不能肯定可用協同,請問知否校長/校董會是否已積極安排/籌備擴充校舍呢? 因為由籌備到啓用都要1、2年時間,到時已10班學生了

原帖由 laam1228 於 09-5-24 12:56 發表

Hi TommyGirl ,

Open Day 當日我負責在1/f 的課室幫助有需要的小朋友和家長, 禮堂內的事 和 流程 真的不清楚......

我以自己 知道的 為你解答 (如有錯漏, 希望其他家長代為指正)

1) 學校日後要擴建是事在必行的 ...

....................
‹ 上一主題|下一主題